• No results found

Respondenternas restid mellan hemmet och hallen

In document Vådan av att skjutsa barn (Page 32-37)

25

62 procent av respondenterna hade en bil i hushållet, 28 procent hade två bilar och endast 10 procent hade ingen bil, se figur 6. Ingen av respondenterna hade fler än två bilar i hushållet.

Figur 6: Bilinnehavet bland respondenternas hushåll

Enligt enkätundersökningen är andelen spelare som alltid går hem från träningen större än andelen spelare som går till träningen. Majoriteten av spelarna går väldigt sällan eller aldrig varken till eller från träningen, se figur 7.

Figur 7: Cirkeldiagram över hur ofta respondenterna promenerar till respektive från träningarna

66 procent av respondenterna som går till och från träningen anger att anledningen till de går är att de bor nära hallen, se figur 8. 32 procent svarar att de går för att de får sällskap av kompisarna. 5 respektive 6 procent anger att de inte har en biljett till kollektivtrafiken och att de inte har en biljett som är giltig efter klockan 19 på vardagarna eller på helgerna, en så kallad skolbiljett. 12 procent angav att det går fortare att gå än att använda andra färdmedel. En tiondel av spelarna angav att de går för att de inte har någon som kan skjutsa eller att de själva inte har tillgång till

26

bil (vilket är fallet för de äldre spelarna). En femtedel angav att de har möjlighet att bli skjutsade eller att ta bilen men att det är onödigt.

Figur 8: Andelen av respondenternas anledningar till att gå till och från träningen

När det gäller cykeln som färdmedel antogs det att man tar cykeln både till och från träningen om cykeln väljs som färdmedel. Majoriteten av respondenterna cyklar aldrig till eller från träningen, se figur 9. Av dem som cyklar angav 35 procent att det var bra cykelvägar till hallen och 68 respektive 32 procent angav att det går fortare eller är skönare än att promenera. Av dem som inte cyklar angav 19 procent att det är för långt avstånd att cykla till träningen. 23 procent angav att de inte cyklar för att de anser att det är skönare att promenera. Andra anledningar som respondenterna ger är att de inte gillar att cykla, att de inte är bra på att cykla eller att de inte har en fungerande cykel. En del av respondenterna avger att de cyklar när vädret tillåter det och att det beror på årstiden.

Figur 9: Cirkeldiagram över hur ofta respondenterna cyklar till och från träningarna

0 10 20 30 40 50 60 70

Jag bor nära hallen Jag får sällskap av kompisarna Jag har inget giltigt SL kort Det går fortare att gå Jag har ingen som kan skjutsa mig Jag tycker det är onödigt att bli skjutsad Annat

Fördelningen av respondenternas anledning till att gå till och från träningen

27

Majoriteten av respondenterna åker väldigt sällan eller aldrig till eller från träningarna med kollektivtrafik, se figur 10. Det är procentuellt fler som alltid åker till träningen än från träningen. Det är också fler som aldrig åker från träningen än till träningen med kollektivtrafik.

Figur 10: Cirkeldiagram över hur ofta respondenterna åker kollektivtrafik till respektive från träningarna

18 procent anger att de åker kollektivtrafik för att det är bekvämt, 12 procent att det är långt till hallen och 12 procent att de inte har möjlighet att bli skjutsade eller ta bilen och därför åker kollektivt, se figur 11. Under kategorin Annat angav respondenter har angett att de tycker att det är onödigt att åka kollektivtrafik av många anledningar, exempelvis att det är för nära och att det tar lika lång eller längre tid att ta kollektivtrafik än att promenera. En förälder har angett att deras barn inte får åka buss på grund av trafiksituationerna mellan busshållplatsen och hallen - ”åker aldrig [kollektivt] för jsg [sic] tycker min dotter är för liten för att gå över den livsfarliga korsningen vid huddingevägen-ågestavägen [sic]”. En person menar att de inte åker kollektivtrafik för att ”Det har inte blivit en vana/rutin”.

Figur 11: Andelen av respondenternas anledningar att välja eller välja bort kollektivtrafik som färdmedel

0 10 20 30 40 50

Jag åker kollektivtrafik trots att jag bor nära Jag har ett giltigt SL kort Jag har ingen som kan skjutsa mig Det är långt till hallen Jag vågar inte gå själv Det är bekvämt Annat

Fördelningen av repondenternas anledning till att välja eller välja bort kollektivtrafik som färdmedel

28

När det gäller bilen som färdmedel uppger cirka 12 procent att de alltid blir skjutsade eller tar bilen till träningen, se figur 12. Denna andel ökar när det gäller färdmedel från träningen, då det istället är cirka 16 procent som alltid färdas med bil. Flera respondent anger att föräldrarna hämtar spelarna med bil efter träningen för att det är på vägen till eller från arbetet eller annan aktivitet, exempel på detta är följande

- ”Ska någonstans efteråt”

- ”Då mina föräldrar redan är ute och hämtar mina syskon så tar dom upp mig på vägen.”

- ”Mamma åker hem från jobbet den vägen”

Andra respondenter menar att de blir hämtade med bil för att det är mörkt eller kallt och för att det känns tryggare, exempel på detta är:

- ”Pappa tycker att det är tryggare att köra hem mig” - ”När det är snö och kallt och mörkt.”

- ”När det är märkt [sic] får jag skjuts”

Många anger att föräldrarna skjutsar gärna, åtminstone i den mån de har möjlighet till det. Spelarna får skjuts:

- ”För att min mamma har en bil och hon kan skjutsa hela tiden” - ”För att jag och pappa vill”

- ”När min pappa är ledig från jobbet” - " [När] Föräldrarna erbjuder sig” - ”För att min pappa vill skjutsa mig”

62 procent av respondenterna anger att de brukar vara fler än två i bilen när de blir skjutsade eller tar bilen, exempel på detta kan ses i följande citat: ”Vi bor grannar jag och min lagkamrat som brukar skjutsa hem mig”, ” [Jag blir skjutsad/tar bilen för att:] Bekvämt/ha sällskap med vän”. En del anger att de tar bilen till träningen för att få ihop vardagen och på grund av tidsbrist:

- ”Vi bor 8 km från träningen, finns ej tid mellan skola och träning att cykla till träningen”

- ”Enda alternativet om dottern ska hinna till träningen då jag inte är hemma förrän 16.30 från jobbet och ska hämta ett syskon på vägen”

29

Figur 12: Cirkeldiagram över hur ofta respondenterna åker bil till respektive från träningarna

Majoriteten av dem som åker bil till bortamatcherna är fler än två personer i bilen medan 15 procent oftast inte är fler än två personer i bilen, se figur 13. 23 procent av spelarna åker kollektivtrafik tillsammans med hela laget. Under kategorin Annat anger en spelare i damlaget anger att ”Hela laget åker gemensamt i hyrd minibuss”. 7 procent respektive 6 procent åker kollektivt ensamma eller med mindre grupp från laget. 1 procent åker kollektivt med vuxen som inte utgör en del av laget.

Figur 13: Respondenterna mest frekventa färdmedel till bortamatcher

Under frågan om varför man skjutsade till borta matcher angav några att det är både långt bort och tar lång tid att åka kollektivtrafik samt att spelarna är ovana att färdas på egen hand i kollektivtrafiken. Enkäten visade att många föräldrar har ett stort intresse för barnens matcher och vilket leder till att de även kör sina barn dit. Svaren från föregående fråga speglas också av på denna då flera meddelar att de åker tillsammans för att någon annan har plats i bilen. En förälder angav att de skjutsade för att de har ärenden att utföra. Några av svaren på frågan lyder:

- Ofta långt att åka. Ovana att åka kollektivt.”

Respondenternas frekvens att använda bilen som färdmedel

In document Vådan av att skjutsa barn (Page 32-37)