• No results found

Resultat av intervjuer med fem pedagoger i förskolan

Här redovisas en sammanställning av vad som framkommit under intervjuerna med de fem pedagogerna. Undersökningsgruppen bestod av en specialpedagog, två förskollärare och två fritidspedagoger.

Förekomst

Det är i genomsnitt två barn i gruppen som uppvisar aggressivt beteende enligt de intervjuade pedagogerna. Just nu är det två pedagoger som har ett barn som uppvisar aggressivt beteende i sina barngrupper. En av pedagogerna som inte har barn som uppvisar aggressivt beteende i sin barngrupp anser att det finns många barn i hennes verksamhet som leker våldsamma lekar och ofta använder ovårdat språk.

Pedagoger beskriver barn som uppvisar aggressivt beteende på följande sätt: Pedagog 1: Barn som uppvisar aggressivt beteende är svåra att nå när de är i affekt. De ger sig fysiskt på både barn och vuxna. Det förekommer även att de ger sig på fast inredning.

Pedagog 2: Barn som uppvisar aggressivt beteende kan inte styra sin ilska på ett acceptabelt sätt. Man kan inte stoppa dem med samtal eller kroppskontakt.

Pedagog 3: Barnen har brist på tolerans och det behövs bara en liten anled- ning för att väcka deras aggressiva beteende.

Pedagog 4: Barnen kan inte styra sina aggressioner. De lyssnar inte och av- reagerar sig kroppsligt.

Pedagog 5: Barn som uppvisar aggressivt beteende har svårt att skaffa kompisar och få kontakt med andra barn. De lever i sin egen värld.

32

Pedagogerna är överens om att aggressivt beteende förekommer oftare hos pojkar än flickor. De menar att pojkars aggressivitet yttrar sig oftast kroppsligt dvs. de sparkas, puttas, m.m. Medan flickor avreagerar sig mer muntligt genom att använda ovårdat språk.

Påverkan

De fem pedagogerna som blev intervjuade anser att barn som uppvisar aggres- sivt beteende i gruppen skapar problem och oro dels för personalen och dels för andra barn i gruppen. Pedagogerna uppfattar att dessa barn påverkar sina kamra- ter på negativt sätt. Pedagog 3 säger:

Barnen uppträder på annorlunda sätt när det aggressiva barnet är i gruppen. De måste vara på sin vakt för att inte bli angripna av det aggressiva barnet. Det blir en spänd stämning mellan barnen och de vuxna. De dagarna som ett aggressivt barn inte är här märker man skillnad i gruppen, det är en lättsam stämning.

Pedagogerna är överens om att den vuxnes tid upptas mycket av de barnen som uppvisar aggressivt beteende och detta medför att de andra barnen får mindre tid. Pedagog 4 säger:

Man kan aldrig släppa det barnet ur sikte. Man vet aldrig riktigt när aggressivitet före- kommer. Det kan vara väldigt olika.

Pedagog 5 uttrycker sin oro och säger:

Barnen i gruppen får en negativ förebild av ett aggressivt barn och det händer att barnen imiterar sånt destruktivt beteende.

Pedagog 1 konstaterar kortfattat:

Barnen blir oroliga och alla mår dåligt.

Tidsperspektiv

Två pedagoger upplever att det har funnits fler barn som uppvisat aggressivt be- teende de senaste 10-15 åren. Tre pedagoger menar att antalet barn som uppvisar aggressivt beteende inte har ökat de senaste åren men aggressionerna har blivit kraftigare och det finns många barn som behöver vuxnas stöd för att kunna fun- gera. Alla pedagoger är överens om att dagens förskola inte passar för barn som uppvisar aggressivt beteende eftersom man har för stora barngrupper med många små barn. Personalen hinner inte med att ta hand om barn som uppvisar aggressivt beteende på det sätt som skulle vara lämpligt för de barnen. Persona-

33

len skulle vilja var mycket mer i närheten av barnen som uppvisar aggressivt beteende och kunna ingripa direkt för att ha möjlighet att försöka förebygga olyckor.

Orsaker

Pedagoger anser att barns uppvisande av aggressivt beteende beror på vuxna och att de måste ägna mer tid åt barnen. De menar vidare att familjens inflytande, sociala problem och psykisk hälsa kan orsaka barns aggressiva beteende.

Pedagog 2 anser att kulturella skillnader mellan hem och förskola kan vara en bakomliggande orsak till aggressivt beteende. Det händer ofta att föräldrar har en annan syn på barnen och deras uppfostran än förskolan har. Föräldrar en- gagerar sig för lite i sina barn och orkar inte sätta gränser för vad som gäller.

Pedagog 3 säger:

Jag ser ofta att barn i 3–4 årsåldern leker och klarar sig själva på gården. Barnen behöver vuxna för att få hjälp och vägledning hela tiden. Vuxna måste prata med barnen, bekräfta dem och lyfta positiva sidor hos dem.

Två pedagoger nämnde att TV-tittande kan påverka barnens aggressiva beteen- de.

Bemötande

Alla intervjuade pedagoger anser att det är viktigt att bemöta barn som uppvisar aggressivt beteende på ett positivt sätt. De försöker se det positiva hos var och en. De använder inte någon specifik modell.

Pedagog 2 säger:

Först får man bekräfta barnets känslor genom att man får trösta, stötta och lugna barnet. Sen ska man prata om hur man ska göra istället, hur man ska göra det bra, man ska ge dem redskap hur man hanterar svåra situationer.

Pedagogerna anser att det är viktigt att tänka på orsaker som ligger bakom ag- gressivt beteende för då kan man förstå barnets beteende på bättre sätt och veta vad man kan förvänta sig och begära av barnet som uppvisar aggressivt beteen- de.

Pedagoger i förskolan har inte hört om någon specifik modell men de tycker att det handlar om att träna social kompetens genom att bygga upp barnens själv- känsla, utveckla deras språk och kommunikation och uppmuntra prosocialt bete- ende. En av pedagogerna anser att pedagogens personlighet fyller en betydelse- full roll när det gäller att handskas med barn som uppvisar aggressivt beteende. Den personliga mognaden, känsligheten och medvetenheten är en viktig del av

34

kompetensen för att bemöta barn som uppvisar aggressivt beteende. Pedagoger måste ha inlevelseförmåga och lyhördhet för hur barn känner och tänker.

Pedagogerna anser att det är påfrestande att bemöta barn som uppvisar ag- gressivt beteende och de menar att de kan lyckas att bemöta barnen genom att ha tydliga ramar och struktur samt genom att visa förståelse för barnets känslor.

Pedagog 3 beskriver sitt bemötande av aggressiva barn på följande sätt:

Ibland har man dåliga dagar, man har lyckats när man kan lugna ner barnet och man kan genomföra samtal. Ibland känner man sig misslyckad och man tänker vad gör jag här. Oftast går det bra.

Kompetens

Det är endast en specialpedagog som anser att hon har fått tillräcklig kunskap för att arbeta med barn som uppvisar aggressivt beteende. Hon fick lära sig om barn med diagnoser och barn med socioemotionella svårigheter under sin Speci- alpedagogutbildning. Pedagogerna tycker att handledning av resursteam är en bra hjälp för att bemöta barn som uppvisar aggressivt beteende. Handledning ger nya infallsvinklar och plockar fram saker som personalen inte har tänkt på.

Pedagog 5 säger:

Handledning lyfter fram den kunskap som vi har och man tänker i andra banor.

Fyra pedagoger har inte fått någon utbildning i att handskas med aggressivt be- teende. Arbetsledning har dock inhandlat litteratur om barn i svårigheter och personalen utvecklar sin kompetens genom att läsa litteratur om barn som upp- visar aggressivt beteende. Pedagogerna önskar sig mer kompetensutveckling både i form av föreläsningar och i form av kurser som handlar om barn med so- cioemotionella svårigheter

Verksamhet

Pedagogerna är överens om att verksamheten skulle fungera på bästa sätt för alla barn om man skulle ha:

• Fortbildning • Handledning

• Välutbildad personal • Mindre grupper

• Personal med specialpedagogisk utbildning

• Bättre samverkan med föräldrar och ständig dialog med föräldrar om gränssättning och varför.

35

Sammanfattning

Alla intervjuade pedagoger är överens om att barn som uppvisar aggressivt bete- ende skapar problem och oro dels för andra barn i gruppen och dels för persona- len. De menar även att aggressivt beteende förekommer oftare hos pojkar än hos flickor. Pedagoger anser att det tar tid och kraft att ha barn som uppvisar aggres- sivt beteende.

Tre av fem intervjuade pedagoger upplever inte att antalet barn som uppvi- sar aggressivt beteende har ökat de senaste åren.

Alla intervjuade pedagoger menar att dagens förskola inte passar för barn som uppvisar aggressivt beteende eftersom barngrupperna är alldeles för stora.

Pedagogerna anser vidare att barns aggressiva beteende beror på oss vuxna, familjens inflytande, sociala problem och psykisk ohälsa.

Fyra pedagoger utom specialpedagogen menar att de inte har fått tillräcklig kunskap för att arbeta med barn som uppvisar aggressivt beteende. De önskar sig flera föreläsningar och kurser som ska handla om barn med socioemotionella svårigheter. Pedagogerna är nöjda med resursteams handledning och tycker att det är en bra hjälp för att bemöta barn som uppvisar aggressivt beteende.

Related documents