• No results found

Resultat av enkätundersökning

Enkäterna delades ut i kommunen i maj månad 2006. Frågorna har besvarats gemensamt i varje arbetslag. Enkäterna delades ut till kommunens samtliga för- skoleavdelningar, varav 7 är privata. Av 58 utdelade enkäter fick vi tillbaka 53 st. Vårt insamlade material består av svar från 91 % av kommunens förskoleav- delningar.

Av 53 tillfrågade arbetslag uppger 50 att de har barn i behov av stöd. Av totalt 909 barn bedömer pedagogerna att 141 barn behöver extra stöd och upp- märksamhet. På frågan vilket stöd barnen behöver uppger pedagogerna i första hand stöd av vuxen. Det kan vara social träning, vägledning och stöd i kamratre- lationer, struktur, gränssättning, uppmärksamhet och att barnen får bekräftelse av de vuxna. Pedagogerna uppger också barnens behov av stöd för språket och motoriken.

På frågan hur detta yttrar sig beskriver pedagogerna utagerande beteende såsom bitande, knuffar, konflikter, rastlöshet, aggressivitet och leksvårigheter. Tal och språksvårigheter; såsom svårt att göra sig förstådd, otydligt tal, dålig språkförståelse och sen utveckling. Motoriska svårigheter; såsom fumlig, klum- pig, yvig och stel motorik. Pedagogerna talar också om rädsla, blyghet, vilsen- het, utanförskap, tillbakadragna, impulsstyrda, tysta och oroliga barn.

Av 53 tillfrågade arbetslag uppger 33 arbetslag att barn i behov av stöd har ökat under årens lopp, medan 20 inte tycker sig se någon ökning. Faktorer som påverkar detta enligt pedagogerna i förskolan är stora barngrupper, för få vuxna i grupperna, fler arbetsuppgifter för pedagogerna samt fler barn med invandrar- bakgrund. De anser vidare att det finns faktorer i hemmet/familjen som påverkar barnen. Däribland föräldrarnas arbetssituation, stress, osäker föräldraroll, nya

familjesammansättningar, lite tid med barnen samt att barnen är över/under sti- mulerade. Pedagogerna uppger också att samhället i stort har förändrats med andra krav och värderingar, vilket påverkar barnens hela situation.

På frågan om pedagogerna anser att de fått stöd i arbetet med dessa barn uppger 20 arbetslag att man fått stöd av specialpedagog och psykolog. Andra stöd som pedagogerna uppger är stöd av habiliteringen, logoped, talpedagog, barnavårdscentral och socialförvaltningen. Pedagogerna anger att stödet bestått av handledning, resursförstärkning, fortbildning och psykologkontakt.

12 arbetslag säger att de inte fått något stöd, arbetslagen anser att man inte fått tillräckligt stöd, att man saknat handledning och man menar att man fått söka stödet själv. Av de arbetslag som säger att de inte fått stöd uttrycker drygt hälften att de är i behov av stöd. Det stöd som efterfrågas är handledning, resurs- förstärkning och fortbildning. Flera arbetslag menar att det är viktigt med stöd från specialpedagog. Ett arbetslag tar även upp stöd och förståelse från rektor. Sju arbetslag upplever inte att de har stöd av sin rektor och två grupper har dela- de meningar. En orsak är att det varit många rektorsbyten. Pedagogerna talar också om resurser som saknas och ekonomiska och politiska beslut som begrän- sar verksamheten. Ett arbetslag säger att de är en egen förskola och frågor tas upp direkt i arbetslaget där föreståndare/rektor ingår. Tre arbetslag uppger att de inte sökt någon kontakt för att få stöd.

På frågan om det finns samverkan med föräldrarna, som har barn i behov av stöd, om barnets svårigheter uppger 39 arbetslag att samverkan med föräld- rarna finns. Som orsaker till att det inte finns samverkan uppger pedagogerna att föräldrarna inte vill se barnets problem eller att barnet är under utredning och att föräldrar inte vill samarbeta med förskolan. Ett arbetslag säger att de nyligen kommit till insikt om barnets situation och man säger också att man talar med föräldrarna vid behov. Ett arbetslag menar att man tar upp barnets svårigheter endast vid utvecklingssamtal.

35 av arbetslagen anser att de erbjuder alla barn bra utvecklingsmöjligheter i sina förskolor, medan 11 inte anser att de kan erbjuda det. Några arbetslag är tveksamma och 7 har inte svarat på denna fråga. Här framkommer att ett mins- kat antal barn i varje barngrupp ses som nödvändigt för att man ska kunna ge barnen goda utvecklingsmöjligheter. Pedagogerna säger sig behöva schemalagd planeringstid och tid för reflektion för att kunna utveckla sig själva och verk- samheten. Nya tidskrävande arbetsuppgifter ser pedagogerna också som ett hin- der i sitt arbete med att se varje barns behov. Även här kommer behovet av handledning från specialpedagog fram.

På frågan om hur miljön kan förändras för att ge alla barn en utvecklande miljö menar pedagogerna att det är svårt att tillgodose alla barns behov om barngrupperna är stora. Man önskar mer tid för enskilda barn som i vissa lägen behöver mer omsorg, men man känner att man inte räcker till alla. Man vill ha möjlighet att dela in barnen i mindre grupper och mer åldersmässigt, 1-3 och 3-5 år. Man menar att tidskrävande uppgifter som lagts på personalen tar tid från

barnen. Pedagogerna önskar arbetsro och tid för planering. De efterfrågar mer handledning, fortbildning och mer tid till reflektion och samprat i arbetslagen. Vidare menar pedagogerna också att miljön kan förbättras, det kan alltid bli bätt- re. Sammanlagt har 162 pedagoger varit med och besvarat vår enkät. Av dessa har 90 pedagoger arbetat mer än 16 år i förskolan

6.1.1 Analys av enkätsammanställning.

Efter att ha sammanställt enkäten ser vi att våra frågeställningsområden miljö, samverkan och barn i behov av stöd tydligt kan kopplas till svaren. På grund av olika faktorer i samhället, förskolan och i hemmen, har antalet barn som behöver stöd ökat. Detta yttrar sig som inåtvända – utagerande barn, tal- och språksvå- righeter och motoriska svårigheter. Barnen behöver stöd av vuxna med social träning, stöd med språket och motoriken. Pedagogerna upplever att det är svårt att tillgodose alla barns individuella behov. Många pedagoger har arbetat under lång tid i förskolan och är vana att klara sig själva med hjälp av arbetslaget, psy- kologstöd och i viss mån föräldrarna. De känner ett ökat behov av stöd i sitt ar- bete, både av rektor och specialpedagog, och man efterfrågar handledning och kompetensutveckling.

Enkätfrågorna har ingått i vår undersökning för att få en bild av nuläget i verksamheterna samt för att ligga som grund tillsammans med litteraturgenom- gången till våra intervjufrågor.