• No results found

5.1 Resultatinledning

Uppsatsens resultat presenteras löpande i tabellform utifrån syftet och frågeställningarna till undersökningen. Under varje tabell presenteras en förklaring av resultatet i textform för att skapa en tydlig bild av varje resultat för läsaren. Varje tabell kopplas samman till någon av undersökningens frågeställningar.

5.2 Förändring av det upplevda föräldrainitierade motivationsklimat över tid Denna del i undersökningens resultat visar hur det föräldrainitierade motivationsklimatet upplevdes av studiens respondenter, samt hur motivationsklimatet har förändrats över tid (ca:

6 månader).

Figur 2. Respondenternas upplevelse av olika former av motivationsklimat som skapats av föräldrar (både mamma och pappa) vid de olika datainsamlingstillfällena (T1 och T2).

Min medelvärde=1, Max medelvärde=5. T1= Datainsamling 1, T2= Datainsamling 2.

Det föräldrainitierade motivationsklimatet visade sig vara relativt starkt riktat åt ett

uppgiftorienterat motivationsklimat, vid både T1 och T2 (M=4.32 vid T1, och M=4.35 vid T2). Resultatet visar att ett resultatinriktat motivationsklimat upplevdes relativt svagt vid både T1 och T2 (M=1.34 vid både T1 och T2). Ingen större förändring skedde med det upplevda föräldrainitierade motivationsklimatet över tid, förutom att det upplevdes vara lite starkare riktat åt uppgiftorienterat vid T2 (M=4.35) jämfört vid T1 (M=4,32) 1 (se figur 2.).

1 Beroende T-test visade inte på någon signifikant skillnad (t= .69) T1

Föräldraklimat Resultat (Ego) Föräldraklimat Uppgift (Task)

T1 T2

25

Figur 3. Respondenternas upplevelse av olika former av motivationsklimat som skapats av deras mamma vid de olika datainsamlingstillfällena (T1 och T2).

Min medelvärde=1, Max medelvärde=5. T1= Datainsamling 1, T2= Datainsamling 2.

Det föräldrainitierade motivationsklimatet utifrån respondenternas mamma visade sig upplevas starkt uppgiftorienterat både vid T1 (M=4.34) och T2 (M=4.34). Ett

motivationsklimat utifrån respondenternas mamma med fokus på resultat upplevdes svagt vid både T1 (M=1.19) och T2 (M=1.24). Det visar dock att en liten ökning med upplevt

resultatfokus skedde ifrån T1 till T2 (se figur 3.) 2.

Figur 4. Respondenternas upplevelse av olika former av motivationsklimat som skapats av deras pappa vid de olika datainsamlingstillfällena (T1 och T2).

Min medelvärde=1, Max medelvärde=5. T1= Datainsamling 1, T2= Datainsamling 2.

Det föräldrainitierade motivationsklimatet utifrån respondenternas pappa visade sig också vara starkt inriktat mot uppgift. En ökning av ett upplevt uppgiftorienterat klimat vid T2 (M=4.36)3 ifrån T1 (4,28) visade sig här till skillnad ifrån resultatet utifrån respondenternas mamma där ingen förändring skedde. Ett motivationsklimat utifrån respondenternas pappa

2 Beroende T-test visade inte på någon signifikant skillnad (t= .70)

3 Beroende T-test visade inte på någon signifikant skillnad (t= .47) T1

Mamma Resultat (Ego) Mamma Uppgift (Task)

T1

Pappa Resultat (Ego) Pappa Uppgift (Task)

T1 T2

26

visade sig också vara svagt inriktat mot resultat vid T1 (M=1.51) och T2 (M=1.45), en liten minskad förändring av upplevd resultatinriktning ifrån T1 till T24 (se figur 4.).

Några skillnader hos respondenternas upplevelser av ett motivationsklimat utifrån deras mamma och pappa går att urskilja. Främst visar resultatet att ett motivationsklimat utifrån respondenternas pappa upplevs vara mer resultatinriktat än ett motivationsklimat utifrån respondenternas mamma, både vid T1 och vid T2. Samtidigt upplevdes ett motivationsklimat utifrån respondenternas mamma som starkare inriktat mot uppgiftorienterat vid T1, jämfört med respondenternas pappa. Vid T2 upplevde respondenterna istället att det inte var någon större skillnad mellan deras mamma och pappa utifrån ett uppgiftorinterat motivationsklimat (se figur 3.; figur 4.).

5.3 Det föräldrainitierade motivationsklimatets betydelse för viljan att delta i innebandy

Denna del i studiens resultat visar det föräldrainitierade motivationsklimatets betydelse för respondenternas vilja att delta eller att inte vilja delta i innebandy.

Tabell 2. Samband mellan föräldrainitierat motivationsklimat(både mamma och pappa), och viljan till att spela innebandy.

* = Signifikansnivå P<0.05, **= Signifikansnivå P<0.01

Ett föräldrainitierat motivationsklimat med resultatfokus visar sig vara en tydlig faktor till att vilja sluta med innebandy enligt studiens resultat. Både vid T1 (.305**) och vid T2 (.446**) visade det sig att ett resultatfokuserat motivationsklimat ifrån föräldrar är en tydlig faktor till att vilja sluta, något tydligare vid T2 än vid T1. Samma mönster visar sig även gälla över tid då det visar sig vara ett samband mellan upplevt resultatfokuserat motivationsklimat ifrån föräldrar vid T1 och sluta med innebandy vid T2 (se tabell 2.).

4 Beroende T-test visade inte på någon signifikant skillnad (t= .43)

27

Tabell 3. Samband mellan föräldrainitierat motivationsklimat utifrån respondenternas mamma och pappa, och viljan till att spela innebandy.

Sluta med innebandy T1

Sluta med innebandy T2

1. Uppgift Mamma T1 -.132 -.049

2. Uppgift Mamma T2 - -.019

3. Uppgift Pappa T1 -.107 -.186

4. Uppgift Pappa T2 - -.068

5. Resultat Mamma T1 .401** .420**

6. Resultat Mamma T2 - .418**

7. Resultat Pappa T1 .171 .297*

8. Resultat Pappa T2 - .330**

* = Signifikansnivå P<0.05, **= Signifikansnivå P<0.01

Några skillnader mellan upplevt föräldrainitierat motivationsklimat ifrån respondenternas mamma och pappa går att urskilja ur resultatet. Det visar sig att ett resultatfokuserat

motivationsklimat ifrån respondenternas mamma har större betydelse än ifrån respondenternas pappa, det visar sig både vid T1 och vid T2 att respondenter med en resultatfokuserad mamma funderar starkt på att sluta med innebandy. Ett motivationsklimat ifrån respondenternas pappa som fokuserar på resultat visade sig ha en svag betydelse för funderingar på att sluta med innebandy vid T1, men visade sig vid T2 ha en starkare betydelse för respondenternas funderingar på att sluta än vid T1 (se tabell 3.).

Ett föräldrainitierat motivationsklimat som fokuserar på uppgift visar sig i studiens resultat inte ha någon större betydelse på viljan att delta i innebandy eller att inte vilja delta i

innebandy. Ingen tydlig skillnad går att urskilja mellan respondenternas mamma eller pappa samt vid resultatet över tid. Det är främst ett resultatinriktat motivationsklimat som har en stark betydelse respondenternas vilja till att delta i innebandy (se tabell 2; tabell 3).

5.4 Det föräldrainitierade motivationsklimatets betydelse för glädjen av att delta i innebandy

Denna del i studiens resultat visar det föräldrainitierade motivationsklimatets betydelse för respondenternas glädje av att delta i innebandy.

28

Tabell 4. Samband mellan föräldrainitierat motivationsklimat (både mamma och pappa), och glädje med att spela innebandy.

* = Signifikansnivå P<0.05, **= Signifikansnivå P<0.01

Undersökningens resultat visar att de respondenter som upplevde ett uppgiftorienterat motivationsklimat ifrån föräldrar vid T1 (.280*) upplevde också en större glädje till sitt innebandydeltagande. Vid T2 (0.11) återfinns dock inte det mönstret där det istället visar att ett uppgiftorienterat motivationsklimat ifrån föräldrar inte har sådan stor inverkan på

respondenternas glädje till sitt innebandydeltagande. Något som är tydligare vid både T1 och T2 är att ett motivationsklimat som är resultatfokuserat har betydelse för den upplevda glädjen till att delta i innebandy på ett negativt sätt. Resultatet vid T1 (-475**) visar att ett

resultatfokuserat motivationsklimat har relativt stark betydelse för glädjen till att delta i innebandy, vid T2 (-376**) är mönstret något svagare men fortfarande tydligt (se tabell 4).

Tabell 5. Samband mellan föräldrainitierat motivationsklimat utifrån respondenternas mamma och pappa, och glädje med att spela innebandy.

* = Signifikansnivå P<0.05, **= Signifikansnivå P<0.01

Roligt med

29

Skillnad i resultatet mellan respondenternas mamma och pappa går även här att urskilja. Det som visar sig vara allra tydligast är att ett upplevt resultatfokuserat motivationsklimat ifrån respondenternas mamma leder till en stark betydelse för glädjen till innebandydeltagandet (T1=.-609**). En resultatinriktad mamma leder till minskad glädje till respondenternas innebandydeltagande, enligt detta resultat. Liknande mönster går att urskilja vid ett

resultatfokuserat motivationsklimat ifrån respondenternas pappa, men det visar sig att inte ha lika stor betydelse som ifrån respondenternas mamma. Dock visar undersökningens resultat att ett motivationsklimat med resultatfokus inte skiljer sig allt för mycket mellan

respondenternas mamma och pappa vid T2 jämfört med den stora skillnaden vid T1.

5.5 Sammanfattning av undersökningens resultat

Det föräldrainitierade motivationsklimatet upplevdes av undersökningens respondenter som relativt starkt riktat åt uppgiftorienterat, en mindre ökning mot uppgiftorienterat upplevdes vid T2 jämfört med T1. Motivationsklimatet ifrån respondenternas pappa visade sig att upplevas som starkare mot resultatfokus, jämfört med motivationsklimatet ifrån respondenternas mamma (se fig.2; fig.3; fig. 4).

Ett föräldrainitierat motivationsklimat som fokuserar på resultat har visat sig i

undersökningens resultat vara en stark faktor till att vilja sluta med innebandy, det mönstret visade sig gälla både över tid och vid varje datainsamling (T1 & T2). Ett resultatinriktat motivationsklimat ifrån respondenternas mamma verkade ha större betydelse på dem, än ifrån respondenternas pappa. Respondenter med en resultatinriktat mamma upplever tydligt att de vill sluta med innebandy enligt studiens resultat. Liknande mönster visade sig vid

resultatinriktning ifrån respondenternas pappa, men inte lika tydligt som ifrån respondenternas mamma (se tabell 2; tabell 3).

Undersökningens resultat visar också att ett föräldrainitierat motivationsklimat som är resultatfokuserat minskar respondenteras glädje till att delta i innebandy. Även här visar det sig att respondenternas mamma har en starkare betydelse för respondenterna, än vad deras pappa verkar ha (se tabell 4; tabell 5).

Ett föräldrainitierat motivationsklimat som upplevs som uppgiftorienterat har visat sig inte ha sådan stor inverkan på respondenterna. Det visade sig inte ha någon större betydelse för respondenternas vilja till att spela innebandy eller att inte spela innebandy. Uppgiftorienterat

30

motivationsklimat ifrån föräldrarna visade sig dock ha en betydelse till glädjen till att spela innebandy vid T1. De respondenter som upplevde ett uppgiftorienterat motivationsklimat ifrån sina föräldrar tenderade också att uppleva mer glädje, det var dock inte lika tydligt vid T2 (se tabell 4; tabell 5).

Undersökningens resultat visar tydligt att ett föräldrainitierat motivationsklimat som är resultatinriktat har en stark betydelse för studiens respondenter, främst på ett negativt sätt.

Samtidigt visar undersökningens resultat att ett föräldrainitierat motivationsklimat som är uppgiftorienterat tenderar att inte ha någon större betydelse för undersökningens respondenter.

31

Related documents