• No results found

Resultat influencer: Flödet

In document Hur Social är Social Handel? (Page 46-48)

Innehåll, på vilket sätt inlägget är säljande/marknadsförande, koppling till köpprocessen, användning av funktionalitet, tonalitet och beteende.

Bilaga 2. Resultat influencer: Flödet

Konto Innehåll Användbarhet Sociabilitet Respons Funktionalitet

Influencer 1 Profilen lägger ut väldigt mycket om olika samarbeten och även om hennes egna varumärken. Många av inläggen har ett säljande syfte där hon gärna marknadsför olika varumärken, samarbeten eller produkter som hon själv använder. Delar gärna personliga händelser, resor, mat, kärlekslivet och personliga samarbeten. I inläggen är hon väldigt mån om sina följare och samarbetspartner där hon gärna visar tacksamhet och uppskattning i sina inlägg.Flitig med att göra reklam för kommande event och pågående samarbeten. Profilen är flitig på att uppmärksamma och lyfta fram andra företag eller profiler i sina inlägg. Marknadsför mycket hennes egna varumärken t.ex. när hon släpper nya kollektioner. Inspirerar och uppmärksammar mycket som händer runt omkring henne. Betalda samarbeten är profilen väldigt tydlig med att uppge i sina inlägg och om det inte är ett betalt samarbete.

Taggar andra profiler i inläggen så man enkelt kan komma in på deras hemsida. Använder även platstagg så man kan se vart hon befann sig vid det tillfället. I vissa inlägg hänvisar hon till olika länkar som hon har lagt i sin biografi och därifrån kan man lätt ta sig till den hemsida hon uppger. Uppger om det är ett betalt samarbete eller ej.

Profil som har en tydlig dialog med sina följare. Kommunicerar på ett sätt som är personligt. Visar ofta uppskattning och tacksamhet till sina följare genom att lägga ut inlägg om detta. Profilen lyssnar ofta på sina följare om vad de vill se mer av. I vissa inlägg ställer hon direkt frågor till sina följare för att höra vad de tycker och tänker, t.ex. ”Vilket är er favoritstad/land?” Inläggen är oftast väldigt exalterande och glädjefulla. Tonaliteten i inläggen är riktad mot hennes följare och upplevs vara väldigt personlig i sitt sätt att tala till dem.

Inte förekommande att hon svara på följarnas frågor. Däremot så får hon väldigt positiv respons på det hon publicerar. Följarna taggar andra profiler i en kommentar eller ställer frågor om det som syns. När hon berättar om nya produkter eller visar upp samarbeten får ofta många kommentarer som; “Vart kan jag köpa produkterna?”, “Åh vad fina var kan man köpa?”, “köp detta till mig tack @namn”. @tagg #tagg Betalt samarbete Emojis Video Platstagg Bildserier Bildtext

Influencer 2 Utifrån denna observation som har gjorts lägger denna profil ut mestadels personliga inlägg. Profilen är mer som ett lifestyle konto som säljer sin livsstil och sin person och sitt eget varumärke. Visar gärna upp självupplevda händelser och upplevelser som hon gör med sin familj. Publicerar mycket om inspirationsresor, när hon tränar, målar eller designar. Lyfter gärna fram sitt eget varumärke, där hon gärna visar hon upp sina egna produkter, t.ex. vinet, smyckena, målningar, inredning. Inläggen handlar mycket om vart hon hittar inspiration och vad som ger henne glädje i livet. Mer privata inlägg än säljande inlägg, det som visar på säljande är att hon gärna visar upp bilder på sina egna produkter. Oftast är det en bild på henne själv eller hennes hem. Publicerat bilder som när hon lagar mat, tatuerar sig, umgås med sina barn och hund. Två samarbeten har hon publicerat om under denna observation. Är nätverksbyggande på så sätt att hon taggar andra profiler och varumärken t.ex. När hon har blivit sminkad och stylad inför ett event.

Taggar andra profiler och varumärken i hennes inlägg. Mest förekommande taggar hon sina egna varumärken så hennes följare enkelt kan gå in på dessa kontona och utforska mer om hennes egna produkter. Anger plats t.ex. när hon är ute och reser eller gör äventyr med sin familj. Lägger ut bildserier så följarna kan få en mer visuell bild över hennes situation eller det hon vill visa upp. Profilens bilder upplevs mer spontana och mer vardagliga. Uppger om det är ett betalt samarbete eller ej.

Har inte en lika tydlig dialog med sina följare. Texten i inläggen är inte riktade mot följarna. Hon söker ingen respons. Berättar om sitt liv, sig själv, vad hon gör, vart hon är. Skapar inget engagemang då hon sällan ställde frågor direkt till följarna. Inläggen handlar mer om henne själv där hon visar upp sig själv som ett varumärke, precis som företag visar upp sina produkter.

Ger ett svar på några kommentarer, beror lite på vad kommentaren handlar om. Däremot så gillar hon nästan alla kommentarer hon får. Det är den respons hon ger till sina följare.

Responsen från kommentarerna handlar mycket om hennes utseende och hur hon ser ut. Används mycket emojis, frågor ställs om hennes produkter. Stort intresse om dessa speciellt hennes målningar. T.ex. “Den hade varit snygg i mitt hem!”, “Vart kan man köpa vinet?”, Vart kan man köpa den ringen?”. Profilen svara inte ofta på kommentarer. Följarna taggar andra profiler i kommentarer. @tagg #tagg Platstagg Bildserier Bildtext Emojis Betalt samarbete

Influencer 3 Profilen publicerar mycket om hennes personliga vardag och alla projekt som hon arbetar med. Hon är en profil som gärna bjuder in sina följare i sitt liv. Är direkt säljande i vissa inlägg där hon arbetar med professionella samarbeten. Utifrån det ser man hur profilen agerar till viss del säljande på olika nivåer genom att visa upp sin livsstil, konsumtion,

Taggar andra profiler och varumärken i inläggen så man enkelt kan komma in på deras konton. Utnyttjar platstagg för att man visa vart hon befann sig vid

För en personlig dialog med sina följare i det sättet hon skriver i inläggen. Gillar många av de kommentarer hon får på sina inlägg och kommenterar tillbaka på vissa kommentarer. Vill vara

Gillar i princip alla kommentarer hon får. Följare som är intresserade av vart hon har köpt vissa produkter. Följare som taggar vänner i kommentarsfältet. Vid vissa tillfällen svara hon på frågor om olika

@tagg Betalt samarbete Emojis #tagg Bildserier Video

samarbeten, ambassadörskap för olika varumärken. I observationen är det tydligt att profilen promotar olika varor och produkter som hon använder. Förekommande visas, nämns och taggas varumärken i profilens inlägg, likaså andra profiler som är involverade i sammanhanget. Är informerande i sina inlägg om det som sker runt omkring henne. Vid olika samarbeten där hon testar olika produkter t.ex. skönhetsprodukter är hon oftast väldigt informerande och ger en personlig åsikt. Lägger ofta ut bilder på hennes familj och visar gärna sin kärlek till dem.

det specifika tillfället. Bilderna uppfattas vara mer proffsiga och informerande där seriebilder är mer förekommande. Uppger om det är ett betalt samarbete eller ej.

inspirerande för sina följare och förekommande ställer hon frågor direkt till följarna i inläggen, för att få deras tankar och åsikter. I vissa inlägg ber hon om råd eller hjälp vid en viss situation. Detta är ett sätt hon involverar och kommunicerar med sina följare. Socialiserar sig genom att släppa in dem i sin vardag.

produkter. Bildtext Platstagg

Influencer 4 Profilen publicerar mycket om sin vardag där hon berättar om olika aktiviteter hon har gjort under dagen. Säljer väldigt mycket sin livsstil och involverar sina följare i den. T.ex. delar hon med sig om personliga händelser, då hon berätta om olika situationer, händelser eller problem som hon har stött på. Är väldigt öppen om sitt mående och sin livssituation. Publicerar även om de samarbeten hon har och lyfter fram andra varumärken genom att berätta om deras relation och vad samarbetet går ut på. Profil som är nätverksbyggande då hon taggar andra profiler i inläggen. Visar även upp på betalda och icke betalda samarbeten. Profilen berättar om olika produkter hon använder eller testar.

Publicerar inlägg där hon ställer en fråga till sina följare t.ex. vad är deras favorit mat?, hur ofta de motionerar, har de husdjur etc. Vid ett betalt samarbete är hon tydlig med det i inläggen och uppger rabattkod om det är en del av samarbetet. Lägger ut bilder där hon visar sin kärlek och tacksamhet till sina följare. Även publicerat ett samarbete som inte var betalt utan ett samhällsengagemang. Säljande inlägg är bilder på egna varumärke eller olika samarbeten där hon vill uppmärksamma och informera sina följare

Taggar andra profiler och varumärken i inläggen så följarna kan klicka sig vidare till dessa konton. Hennes eget varumärke taggar hon även i de inlägg där hon visar upp produkter. På de inlägg som hur anger betalt samarbete anges namnet på det varumärket och om man klickar på namnet så kan man direkt till deras profilsida. Hänvisar till sin biografi där hon ofta länkar till sina Youtube kanal. Uppger om det är ett betalt samarbete eller ej.

Socialiserar sig med sina följare genom att ofta ställa frågor till dem i sina inlägg. För en direkt dialog till dem där hon vill skapa ett engagemang. Ber om råd, tips, önskemål och inspiration. I alla inläggen som har observerats talar hon till sina följare där hon arbetar fram för att upprätthålla en interaktion genom att lyssna på sina följare.

Besvarar sällan följarnas kommentarer i inläggen, antingen gillar hon kommentarerna eller så skriver hon ett kort svar. Frågor som handlar om hennes varumärke ger hon ett svar majoriteten av gångerna.

Får väldigt mycket respons från sina följare. Speciellt när hon ställer frågor till sina följare. Besvara till viss del sina följare. Positiv respons från följarna, många som berömmer henne som person, frågor ställs om produkter som syns på bilderna, andra profiler taggar vänner i kommentarsfältet, mycket respons när hon publicerar om sitt eget varumärke. “Vill genast köpa allting”, längtar till produkterna säljs här!”,

@tagg #tagg Betalt samarbete Emojis Bildtext Platstagg Bildserier

Influencer 5 Profilen inspirerar och lägger ut mycket bilder från sitt eget hem. Visar på hur hon renoverar och inreder. Lägger upp personliga inlägg där hon berättar om personliga händelser och om sina familj. Taggar varumärken om hon gör samarbeten eller om hon visar upp en produkt från ett specifikt varumärke. Några av de inlägg som gjordes var samarbeten med andra varumärken. Inläggen skrivs både på svenska och engelska. Visar före och efter bilder där hon har jobbat på ett projekt under en viss tid.

Taggar profiler i inläggen (ex. varumärken) så följarna enkelt kan gå in på deras konto för att få mer information. Även när hon svara på kommentarer om en produkt så taggar hon varumärket så följaren kan ta sig vidare på det sättet. Uppger om det är ett betalt samarbete eller ej.

Interagerar och kommunicerar mycket med sina följare genom att svara på deras kommentarer i kommentarsfältet. Visar uppskattning genom att vara tacksam för den feedback hon får. Ställer även frågor till sina följare i inläggen. Låta dem inspirera henne. Profilen skapar engagemang hos sina följare samtidigt som hon inspirerar dem. Bygger upp en relation med följarna och skapar ett aktivt beteende. Hänvisar ofta till sin youtube kanal där hon lägger ut videos hur hon går till väga med sina projekt.

Får ofta väldigt positiv och god respons från sina följare. Många som berättar hur inspirerande de blir av hennes inlägg. Stor uppskattning att hon även skriver på engelska. Följare som taggar vänner i kommentarsfältet. Följare som frågar om olika produkter som syns på inläggen. “Var är tidningsstället ifrån?”, “Så snyggt”, “Du är så fantastiskt duktig”, “Längtar verkligen efter video på byrån”, “Du inspirera så mycket”. Profilen är väldigt flitig på att svara på frågor. Hon visar tydlig uppskattning på den responsen hon får. #tagg @tagg Platstagg Emojis Bildtext Bildserier

Bilaga 3. Resultat influencer: Händelser

In document Hur Social är Social Handel? (Page 46-48)

Related documents