• No results found

Resurser som nyttjats under pandemin

In document NÄR DET KRISAR (Page 30-33)

4.1 Strategier och adaptiva resurser

4.1.5 Resurser som nyttjats under pandemin

I 4.1.1–4.1.4 behandlas de strategier som folkbiblioteken nyttjat i sitt svar på den rådande covid-19-pandemin. I detta avsnitt redogörs istället för de resurser som folkbiblioteken nyttjat i tillämpningen av dessa strategier. Resurs definieras här på samma sätt som i Norris m.fl. 2008:131, det vill säga som objekt, egenskaper, förhållanden och energier som människor värdesätter.

30 Resurserna som presenteras i detta avsnitt diskuteras även utifrån de tre dynamiska egenskaperna som presenterades i 2.1. Som beskrevs där kan en resurs ses som adaptiv om den besitter minst en av tre dynamiska egenskaper: robusthet, överflödighet och snabbhet (Norris m.fl. 2008:134).

4.1.5.1 Platser utanför biblioteken

Under pandemin har vissa folkbibliotek hållit sina aktiviteter utomhus istället för inomhus (se temat Förlägga aktiviteter till andra platser än biblioteket i 4.1.2.1). En park och en gräsmatta är resurser som bibliotek nyttjat till detta ändamål.

Signe: Det var i [parken], så det var lite kul, som vi hade nu i sommar här.

Såväl parken som gräsmattan kan ses som adaptiva resurser i den bemärkelsen att de besitter en hög grad av snabbhet. Det vill säga, biblioteken ifråga kan snabbt nå och använda parken respektive gräsmattan, vilket framgår av citatet från Patrik nedan.

Patrik: Det [hålla aktiviteter utomhus] kan vi ju alltid göra. Vi har den gräsplätt vi har här utanför. Och det har ju hänt även tidigare och innan jag började här.

Dock är det inte fullt så enkelt som citatet ger intryck av. Nyttjandet av platser utomhus är beroende av faktorer såsom årstid och väder (mer om detta i temana

Årstid och väder i 4.2.1.3 respektive 4.2.2.2.)

På liknande sätt som folkbiblioteken förlagt aktiviteter utomhus har de förlagt

aktiviteter till externa lokaler. Både platser utomhus och externa lokaler visar därmed prov på en viss grad av överflödighet. Vid händelse av en störning, till exempel dåligt väder, kan biblioteken flytta sina utomhusaktiviteter till större lokaler. På samma sätt är biblioteken inte nödvändigtvis tvungna att använda sig av lokaler, utan kan

eventuellt förflytta sig utomhus vid behov.

4.1.5.2 Digitala verktyg

I sin omställning till det digitala har folkbiblioteken nyttjat en rad digitala verktyg. För att spela in sagostunder och liknande aktiviteter har till exempel datorer, mobiltelefoner och surfplattor med stativ använts. Inspelningarna har sedan tillgängliggjorts via bibliotekens gemensamma webbsida och/eller det egna bibliotekets sociala medier.

Morgan: Sagostunderna är ju också inställda och där har jag haft sådan här digital sagostund på Facebook två gånger.

Digitala verktyg har även nyttjats av bibliotek i skapandet av take-away-service. Det är till exempel via bibliotekens webbsida som besökare kan beställa böcker på Signes bibliotek.

31

Signe: Det är väldigt fiffigt med det där formuläret, för då behöver man inte hålla på att ringa och dividera, utan det är bara att fylla i och tjoff. Så det känns smidigt.

Majoriteten av digitala verktyg är resurser som respondenterna uppger att

biblioteken hade till hands innan pandemin. Undantaget är en mikrofonpuck som ett bibliotek köpte in när det övergick till digitala personalmöten. Överlag kan de digitala verktygen således sägas besitta robusthet; de har kunnat användas utan synlig

påverkan av pandemin. Vidare kan de även sägas besitta snabbhet; de går snabbt att nå och använda eftersom biblioteken har tillgång till dem sedan tidigare. Slutligen kan de digitala verktygen också sägas besitta överflödighet. Om något verktyg fungerar mindre bra finns det andra att tillgå, som citatet nedan illustrerar.

Morgan: Första gången spelade vi in den sagostunden med datorn och det var ju dålig kamera. Men nu har vi tagit en telefon som är bättre.

4.1.5.3 Rättigheter och tillstånd

Vid sidan av digitala verktyg har även rättigheter från upphovsmän och tillstånd från förlag nyttjats i omställningen till det digitala. Citatet nedan från Signe avser ett projekt mot småbarn som blev inställt på grund av pandemin. När projektet inte längre kunde genomföras utvecklade hennes kollega en Instagram istället.

Signe: Då har hon använt sådana här ramsor som man får använda och sen har ju vi köpt bilder […] Den illustratören har vi köpt jättefina bilder av så hon har använt dem jättemycket.

På liknande sätt beskriver Morgan hur han nyttjar tillstånd från förlag och författare när han håller digitala sagostunder.

Morgan: Men sen hade jag också någon sagostund som jag bad om lov ifrån förlaget och de sa att det var okej, och likaså har jag gjort det nu på mina sagostunder, frågat förlag eller författare eller tagit en gammal folksaga och så vidare, så att det ska gå.

Rättigheter och tillstånd kan sägas besitta robusthet eftersom de motstår prövningarna som pandemin medfört.

4.1.5.4 Mobila bokinkast

I temat Strategier för att underlätta situationen för besökarna i 4.1.3 beskrev jag hur vissa folkbibliotek infört mobila bokinkast under pandemin. Till detta använder biblioteken lådor där böcker och annan media återlämnas. På Agnes bibliotek hade man en sådan låda sedan tidigare, även om den inte varit i bruk förrän under

pandemin. På Pias bibliotek har man hittat en mer tillfällig lösning med plastbackar och plastpåsar.

Pia: Där kanske vi, om det fortsätter på ett eller annat sätt vilket det ser ut att göra, så kanske vi försöker jobba fram någon bättre lösning.

32

[…] Vi kanske redan nu skulle lägga in en beställning till

vaktmästeriet eller liknande om att få något litet med ett tak eller någonting som man kan sticka in böcker i.

De mobila bokinkasten kan sägas ha en hög grad av överflödighet eftersom de som exemplen visar går att genomföra med olika medel. Dessutom kan de sägas bidra till folkbibliotekens överflödighet. Om biblioteken till exempel skulle bli tvungna att stänga kan besökare ändå återlämna böcker.

4.1.5.5 Medarbetare

Agnes: Anna är duktig på att hitta på, hon är ganska innovativ, så där. Även i våras så kom hon ju på det här med cykelbiblioteket, till

exempel. Så vi var ut till några skolor i våras också. Hon är uppfinningsrik och hittar på saker.

Medarbetare är en värdesatt resurs som nyttjas i folkbibliotekens svar på covid-19-pandemin. I det inledande citatet ser vi exempel på hur en innovativ och

uppfinningsrik medarbetare kom på idén att bedriva utåtriktad verksamhet genom en variant av uppsökande verksamhet. På liknande sätt var redaktionen för bibliotekens gemensamma webbsida inblandad i utvecklandet av take-away-servicen på Signes bibliotek.

Signe: Då kom vi på det här [take-away-service]. Vi pratade med dem på redaktionen och de tyckte ”ja, men vi kan göra ett formulär”.

Medarbetare har även nyttjats i omställningen till det digitala.

Signe: Det har förekommit tidigare sådana enkla boktips och sådant där, lite roligare saker kanske mot barn och ungdom. Men vi har behövt lära oss lite mer nu tror jag i och med det här. Tur vi har våra IT-pedagoger.

Sammantaget kan medarbetare sägas bidra till folkbibliotekens robusthet, det vill säga deras förmåga att motstå prövningar utan försämring, detta genom att bidra till olika strategier för folkbibliotekens svar på covid-19-pandemin.

In document NÄR DET KRISAR (Page 30-33)

Related documents