• No results found

Utmaningar under pandemin

In document NÄR DET KRISAR (Page 38-41)

4.3 Bibliotekspersonalens upplevelser

4.3.1 Utmaningar under pandemin

Den tematiska analysen identifierade ett antal utmaningar som pandemin medfört för folkbiblioteken och personalen som arbetar där: att ha öppet och ändå vara en trygg plats, att neka besökarna hjälp, att ge god och jämlik service samt att ställa om till det digitala.

38

4.3.1.1 Att ha öppet och ändå vara en trygg plats

Intervjuaren: Vad har varit bibliotekets största utmaning under pandemin hittills?

Patrik: Att fortsätta kunna … Vi har ju fortsatt ha öppet, men att ha öppet och vara en trygg plats både för personal och besökare. Det är extremt svårt att garantera att ingen smittspridning kommer att ske på ett bibliotek. Det är ju så himla lömskt hur det funkar.

Till skillnad från bibliotek på andra håll i världen har folkbiblioteken i föreliggande studie fortsatt ha öppet under pandemin. Flera respondenter är positiva till detta, antingen för att de är tacksamma för att kunna jobba någorlunda som vanligt eller eftersom de märker att det är uppskattat hos besökarna. En respondent ställer sig dock kritisk till att biblioteket har öppet, främst med tanke på besökarnas och personalens säkerhet.

Just detta, att ha öppet och samtidigt vara en trygg plats, är en utmaning som samtliga bibliotek i studien på ett eller annat sätt står inför under pandemin. Som Patrik säger i det inledande citatet finns det inget sätt att garantera att smittspridning inte sker. Flera respondenter uttrycker också någon form av oro, antingen för

besökare eller för kollegor i riskgrupp.

Pia: Och för den delen också en känsla av att nu kommer det en av våra trogna låntagare som är, låt oss säga 90 år, som kommer och som kanske inte är så bra, som är en av de här som går runt

plexiglasen, som kanske inte är så bra på avstånd. Det jag hela tiden kan känna är ”men snälla människa, jag vill inte smitta dig”.

4.3.1.2 Att neka besökare hjälp

Signe: Men det känns ju som mot naturlagarna litegrann, att det enda vi gör i vanliga fall, det är ju att försöka få folk hit och låna böcker och nu ska vi liksom bara: ”nej”. Eller de får låna, men de får verkligen inte vara här.

Den känsla som Signe ger uttryck för i det inledande citatet, att förändringarna som pandemin inneburit går emot bibliotekens natur, är ett återkommande mönster i materialet. Ett av folkbibliotekens utmärkande kännetecken är trots allt deras

funktion som öppet rum. Nu ska bibliotekspersonalen, tvärtemot vad de är vana vid, försöka få besökare att hålla sig så kort som möjligt och dessutom neka dem den service som de i vanliga fall erbjuder, till exempel ute vid hyllorna eller datorerna.

Patrik: Det är svårt att behöva neka någon eller säga ”tyvärr, vi kan inte hjälpa dig med det här just nu, nu ser det ut som det gör med restriktioner”. Det är en utmaning.

En följd av detta är att bibliotekspersonal ibland bryter mot de råd och regler som tagits fram av ledningen eller myndigheterna, vilket medför en fara för både besökare och personal och dessutom orsakar oro hos personalen.

39

Signe: Alltså jag har som ändå gjort ganska som vanligt. Inte direkt … Personligen tror jag, jag har liksom försökt köra som vanligt och så får man tänka efter sedan: ”oj, det där var kanske lite dumt” eller så. Men det känns ändå svårt att säga ”nej, jag kan inte”.

Pia: Så det där är ju lite av en konflikt som är, jamen ... Någonting som vi kanske inte borde göra men som vi då kanske gör litegrann ändå, tyvärr. Eller, tyvärr, men, ja. Och utsätter både oss och låntagarna för risk i och med det.

Det är dessutom inte alla besökare som har förståelse för förändringarna på

biblioteken eller som följer myndigheternas restriktioner, vilket försvårar situationen ytterligare.

Morgan: En del som kommer in och vill ha hjälp med sin mobil, till exempel. Lite äldre personer som inte heller har haft det här … som inte heller är … eller ens accepterar coronasmittan. Då kan det vara lite svårt att säga ifrån.

Något som komplicerar situationen ytterligare är att det på vissa folkbibliotek finns besökare som inte har någon annanstans att ta vägen.

Signe: Det finns ju hemlösa som är här som inte har så många andra ställen att vara på. Jag ska väl aldrig säga aldrig men jag har inte gjort det hittills [sagt åt besökare som stannar för länge].

4.3.1.3 Att ge god och jämlik service

Intervjuaren: Vad skulle du säga är bibliotekets utmaning?

Signe: Det är väl det här att vi ska behålla servicen men ändå, ja, hålla distans …

För att förhindra smittspridning på biblioteket ska bibliotekspersonalen hålla avstånd och hjälpa besökare på håll. Detta uppger respondenterna är en utmaning, särskilt när det gäller besökare som behöver hjälp med till exempel mobiltelefonen eller med att skriva CV vid bibliotekets dator. Följden blir en begränsning av bibliotekets service, som citatet från Morgan nedan visar.

Morgan: Men ofta, de som vill ha hjälp med sina telefoner, som vi gör ändå förhållandevis mycket med tanke på vårt uppdrag så tänker jag ändå att de som behöver hjälp med telefonen är det jättesvårt att handleda på annat sätt än direkt på plats. […] Så det har blivit begränsningar så.

På liknande sätt är det en utmaning för folkbiblioteken är att nå ut till alla sina målgrupper under pandemin.

Intervjuaren: Vad är bibliotekens utmaning under pandemin? Agnes: Det är svårt att svara på, men jag tycker att nå ut till våra målgrupper på något sätt som ju är barn egentligen, skola och så där.

In document NÄR DET KRISAR (Page 38-41)

Related documents