• No results found

RH Hällbyskolan, RH Bäckbyskolan och Önstaskolans speci- speci-alverksamhet

Verksamhetens namn RH Hällbyskolan, RH Bäckbyskolan och Önstaskolans specialverksamhet

Huvudman Västerås stad

Beviljat bidrag 628 100 kr

Antal elever 35 (varav 2 från annan kommun) Skolformer Grundskola, Grundsärskola Diarienummer BID 2010/995

De rörelsehindrade eleverna i Västerås stad är placerade på tre olika skolor som alla har olika rektorer. Skolorna är Hällbyskolan, Bäckbyskolan och Önstaskolan. Var-dera en av skolorna har i allmänhet mellan 10-15 elever med rörelsehinder eller an-nan funktionsnedsättning. Verksamheterna är inte rena Rh-verksamheter utan det finns även elever med andra funktionsnedsättningar, exempelvis olika former av neu-ropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Hällbyskolan är en skola med elever från förskoleklass till femte skolåret. Sedan en flytt för tre år sedan finns skolan i helt nya lokaler som, enligt den intervjuade sam-ordnaren, är väldigt väl anpassade för målgruppen. Eleverna är lokalintegrerade och har en klasstillhörighet utanför Rh-gruppen. Vid skolan finns i allmänhet cirka 10-12 elever i de aktuella målgrupperna, av dessa är några enstaka elever med neuropsykia-triska funktionsnedsättningar.

Bäckbyskolan är en skola med elever i skolår 6 till 9. Skolan finns belägen i lokaler som inte är lika nya eller riktigt lika väl anpassad som Hällbyskolan. Vid skolan finns cirka 15 elever i den aktuella målgruppen. Andelen av eleverna med neuropsy-kiatriska funktionsnedsättningar är större än vid Hällbyskolan. Totalt är det ungefär hälften av eleverna som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Önstaskolan skapades senare än övriga skolor och har bara elever med neuropsykia-triska funktionsnedsättningar. Vid skolan finns cirka 10 elever.

De elever som har rörelsehinder söker sig oftast till skolorna via habiliteringen. Det

samheten.

Adolfsbergsskolan

Verksamhetens namn Adolfsbergsskolan

Huvudman Örebro kommun

Beviljat bidrag 675 000 kr

Antal elever 20 (varav 9 från annan kommun) Skolformer Grundskola, Grundsärskola Diarienummer BID 2010/1141

Skolverksamheten för rörelsehindrade elever i Örebro kommun tillhör organisato-riskt en särskild en enhet med namnet Specialenheten. Lokalmässigt är verksamheten integrerad med Adolfsbergsskolan. Inom verksamheten finns elever med olika for-mer av rörelsehinder som går i grund- eller grundsärskola (samt inriktningen trä-ningsskola). Verksamheten ligger mycket nära habiliteringen och det finns, enligt den intervjuade rektorn, ett mycket nära samarbete mellan skolan och habiliteringen.

Specialenhetens elever är integrerade med motsvarande åldersgrupp vid Adolfs-bergsskolan. I dagsläget finns cirka 70 elever inom specialenheten och av dessa är cirka 20 rörelsehindrade elever. Lokalerna är anpassade för de rörelsehindrade ele-verna.

Eleverna är inkluderade i Adolfbergsskolans klasser i varierande grad. Vissa är helt inkluderade och har all sin undervisning i denna klass. Vissa har delar av sin under-visning i en klass och resten i Specialenhetens klass. Elevernas klasstillhörighet är dock Specialenhetens klass. Även de som är helt inkluderade i Adolfsbergsskolans klasser har sin tillhörighet till Specialenheten och finns enbart med på deras klass-lista. Skolan arbetar också med inkludering under friluftsdagar och under elevens val.

Rektorn påpekar i intervjun att de elever som kommer till skolan har en väldigt kom-plicerad problematik och det är inte är lätt med inkluderingen för dessa.

Placeringar aktualiseras oftast genom att en rektor eller en specialpedagog på hem-skolan tar kontakt med Specialenheten för att diskutera en elevs situation. Om eleven och föräldrarna vill planeras därefter ett studiebesök in vid Specialenheten. Om ele-ven och föräldrarna väljer skolan, är det upp till hemkommunen att besluta om de vill ta kostnaden. Administrationen av avtalen sker centralt i kommunen. Om det handlar om grundsärskoleelev så finns en särskild särskolesamordnare.

För att en elev ska kunna bli aktuell vid Specialenhetens Rh-verksamhet måste denne ha rörelsehinder och enligt den intervjuade rektorn handlar det ofta om grava rörel-sehinder. De senaste åren har det inte funnits någon kösituation så det har inte behövt

Beviljat bidrag 71 900 kr

Antal elever 6 (varav en från annan kommun) Skolformer Grundskola, Grundsärskola Diarienummer BID 2010/1275

Drottningshögsskolan är en F-6 skola med 230 elever. I intervjun beskriver rektorn skolan som mångkulturell där över 90 procent av eleverna har ett annat modersmål än svenska. På skolan finns också det så kallade Rh-spåret med rörelsehindrade ele-ver som är integrerade i skolans klasser. Skolbyggnaden är i ett plan och är, enligt rektorn, i hög grad anpassad för målgruppen.

Rh-spåret är organisatoriskt en egen enhet inom skolan med egen budget. Gruppen består av en specialpedagog, en talpedagog och elevassistenter. Talpedagogen har mycket goda kunskaper i Bliss. Rektorn framhåller i intervjun att elevassistenterna funnits i verksamheten under många år. Specialpedagogen har ett övergripande an-svar och sköter kontakten med olika parter som exempelvis pedagoger (klasslärare), och habilitering.

Alla elever har en klasstillhörighet utanför Rh-spåret. Enskild undervisning eller undervisning endast med elever i Rh-spåret sker, enligt den intervjuade, inte annat än när de som behöver använda Bliss för att kommunicera behöver en särskild genom-gång eller när pedagogen anser att det behövs särskild förberedelse för eleven. Am-bitionen är att eleverna är i sina klasser och får undervisningen där. Rektorn framhål-ler dock eleverna har olika behov och de självfallet ser till att alla får de anpassningar de behöver.

Nya elever kommer ofta i kontakt med verksamheten genom elevhälsan eller genom habiliteringen. Vid antagningen behandlas elever från den egna kommunen och från andra kommuner likvärdigt, den egna kommunens elever prioriteras således inte.

Kyrkskolan

Verksamhetens namn Kyrkskolan

Huvudman Hässleholms kommun

Beviljat bidrag 156 300 kr

Antal elever 5 (varav 2 från annan kommun)

Skolformer Grundskola

Diarienummer BID 2010/1112

Kyrkskolan är en F-6 skola med cirka 130 elever. På skolan finns den så kallade Blissgruppen som är en mindre grupp för rörelsehindrade elever. Tidigare kallades

I Blissgruppen arbetar en grundskolelärare, en specialpedagog, assistenter och ele-vernas personliga assistenter. Rektorn beskriver att de är en egen personalgrupp men att verksamheten är väldigt integrerad med övrig verksamhet på skolan. Alla elever-na i gruppen är rörelsehindrade och dessutom kan de inte prata. Det finns olika kommunikationssätt i gruppen men Bliss är, enligt rektorn, det kommunikationssätt som dominerar i dagsläget. Rektorn framhåller i intervjun att eleverna rör sig på sko-lan som alla andra, de deltar som andra.

Eleverna tillhör en klass utanför Blissgruppen som de vistas tillsammans med så mycket som möjligt. Utifrån elevens egna behov kan individuell undervisning ges men ambitionen är, enligt rektorn, att eleverna ska ha så mycket som möjligt av undervisningen i klassen.

Skolans rutin för antagning av nya elever i gruppen är dokumenterad och innehåller ett kriterier och moment som ska genomföras vid antagningen. Elevens hemvist har ingen betydelse vid antagningen till skolan. När en elev antagits till skolan skrivs ett avtal mellan skolan och hemkommunen.

Related documents