• No results found

Projektnamn En skola för alla Huvudman Mora kommun Beviljat bidrag 165 100 kr Diarienummer BID 2010/1094

I ansökan om statsbidrag angavs att målsättningen med projektet bland annat var att skolans ”lärandemiljö ska bli mer tillgänglig för alla […] elever med en extra sats-ning på särskolans elever för att de ska nå högre kunskapsmål”.11 Det huvudsakliga syftet med projektet var att arbeta för att inkludera grundsärskolan och särskilda undervisningsgrupper i kommunens grundskolor. Bland de planerade aktiviteterna ingick bland annat ”inventering av föräldrars önskemål om nuvarande särskoleele-vers fortsatta skolgång”, ”inventering av personalkompetens”, kompetensutveckling och processhandledning.12

Inom ramen för projektet anställdes en så kallad särskolesamordnare vars arbetsupp-gift huvudsakligen var att ge ”handledning/konsultation till pedagoger och annan personal”.13 Dessutom har KAT-kitt inköpts och en kurs genomförts i detta verktyg.

Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) har gett processtöd till verksamheten och genomfört en ledningsgruppsutbildning kring funktionsnedsättningar. En kompe-tensutvecklingsinsats i ”Problemskapande beteende och förhållningssätt” har även genomförts vid tre skolor. Dessutom har ett värdegrundsarbete påbörjats.

En inventering genomfördes av föräldrarnas önskemål som senare låg till grund för gruppindelningen av särskolans elever. En kartläggning har genomförts av kommu-nens särskilda undervisningsgrupper och av personalens kompetens. Dessutom har en kartläggning genomförts av samarbetet mellan grund- och grundsärskola. Som en del av projektet har en handlingsplan för mottagande i grundsärskolan börjat utarbe-tas.

Under projekttiden har totalt nio av 28 elever flyttats från särskolans egna lokaler till lokaler där de kan vara lokalintegrerade med grundskolor. Resten av eleverna

särskolan till att vara lokalintegrerade i en grundskola. Resultatet är genomgående positivt, oberoende av om det är elever som flyttat eller är kvar i särskolans egna lokaler.14 I intervjun tolkar den projektansvariga detta som att man inom ramen för projektet infört en bra struktur på verksamheten som får genomslag för alla elever.

I intervjun med den projektansvarige påtalades att projektet inneburit en markant förbättring för elever i särskild undervisningsgrupp. Dessa grupper uppgavs vara betydligt mer flexibla i dagsläget.

Bedömningsområde Grad av uppfyllelse*

Projektet har genomförts som planerat 1

Projektet har utvärderats 1

Erfarenheter från projektet har dokumenterats 1

Erfarenheter från projektet har spridits till andra verksamheter 2 Verksamheten har övergått till reguljär verksamhet efter projekttiden 1 Skolorganisationens specialpedagogiska kompetens har använts 1 Flera olika aspekter av en tillgänglig lärmiljö har beaktats 1

* 1 = Stämmer helt, 2 = Stämmer till viss del, 3 = Stämmer inte alls

Mattiasprojektet

Projektnamn Mattiasprojektet Huvudman Nordmalings kommun Beviljat bidrag 222 200 kr

Diarienummer BID 2010/1186

Den övergripande målsättningen med projektet var att ”att alla elever skall ha till-gång till samma utbildning".15

I ansökan uppgav skolan att de hade en grupp elever som krävde pedagogiska an-passningar av undervisningen och fysiska anan-passningar av lokalerna. Projektet syf-tade till att identifiera dessa behov, föreslå åtgärder och utvärdera genomförda åtgär-der. Allt skulle knyta an till aktuell forskning och erfarenheterna från projektet skulle spridas till andra skolor i kommunen. För att genomföra detta planerade man att an-ställa en forskare på halvtid under ett år. Umeå universitet, som man tänkt samarbeta med, kunde dock inte undvara någon forskare för projektet. Istället anställdes en lä-rare som projektledare. Någon koppling till universitetet finns inte.

I projektet fokuserades det särskilt på en klass men med en ambition att få till lös-ningar som även gagnar andra på skolan. En kartläggning och sammanställning ge-nomfördes av hur den fysiska miljön i klassrum, i matsal och utomhus kunde förbätt-ras. Det har även gjorts en sammanställning av hur det pedagogiska arbetat skulle

man fokuserade på. Projektet har, enligt den intervjuade, inneburit mycket positiva effekter för klassen. Den har bland annat blivit mycket mer harmonisk och mindre konfliktfylld genom insatserna. Eftersom denna klass var en klass som tog mycket energi av alla lärare på skolan och som påverkade stämningen på hela skolan så har även hela skolan fått en positiv effekt av projektet. Den intervjuade menar att om denna klass fungerar så fungerar hela skolan bättre.

Projektets erfarenheter uppges till viss del spridits till andra skolor i kommun då rek-torn är rektor även för andra skolor.

Bedömningsområde Grad av uppfyllelse*

Projektet har genomförts som planerat 1

Projektet har utvärderats 1

Erfarenheter från projektet har dokumenterats 1

Erfarenheter från projektet har spridits till andra verksamheter 2 Verksamheten har övergått till reguljär verksamhet efter projekttiden 1 Skolorganisationens specialpedagogiska kompetens har använts 1 Flera olika aspekter av en tillgänglig lärmiljö har beaktats 1

* 1 = Stämmer helt, 2 = Stämmer till viss del, 3 = Stämmer inte alls

Att hitta rätt – själv

Projektnamn Att hitta rätt – själv Huvudman Orust kommun Beviljat bidrag 190 500 kr Diarienummer BID 2010/798

Projektet hade ett flertal målsättningar men den övergripande var att ”anvisningar för att öka tillgängligheten för elever, personal och besökande till en skola”. Övriga mål-sättningar som angavs i ansökan beskrev huvudsakligen hur dessa anvisningar skulle tas fram, exempelvis genom ”samverkan mellan verksamheterna inom en skola”. Bak-grunden till projektet var att flera skolor och en daglig verksamhet skulle flytta till en gemensam lokal. Det fanns ett behov att ta fram en modell för hur vägledning/skyltning skulle utformas på den nya skolan så att tillgängligheten kunde förbättras.

Arbetet med att ta fram skyltningen genomfördes tillsammans med elever och personal.

I intervjun framhålls att eleverna genom projektet fått förståelse för vikten av skyltning och tillgänglighet i allmänhet. Någon egentlig utvärdering har dock inte gjorts. I slutet av projekttiden uppdagades problem med inomhusmiljön på den nya skolan som inne-bar att eleverna evakuerades. Nu har skyltarna satts upp på skolan men det finns inga elever där och därför har det inte varit aktuellt med någon riktig utvärdering av pro-jektet. En utvärdering är dock planerad att genomföras senare.

* 1 = Stämmer helt, 2 = Stämmer till viss del, 3 = Stämmer inte alls

Related documents