• No results found

1. Introduktion

4.3 Ridsport

Svenska Ridsportförbundet

Svenska Ridsportförbundet (SvRF) har cirka 1000 klubbar anslutna och cirka 200 000 medlemmar i sitt register. År 2005 omsatte förbundet cirka 52 miljoner kronor (www.ridsport.se 2007-05-03 och RF-statistik 2005). På förbundskansliet arbetar en person med marknads- och kommunikations- frågor. I nuläget finns inga resurser för att arbeta med varumärkesfrågorna då förbundsorganisa- tionen ska spara 1,2 miljoner kronor under 2007. Den person som arbetar med marknadsfrågorna anställdes hösten 2005 och innan har har ingen arbetat konkret med varumärkesfrågorna, däremot har en hel del energi lagts ned på kommunikation. Enligt förbundet är varumärkesarbete på grund av knappa resurser än så länge en ”lyxfråga”.

Vidare har förbundet ingen dokumenterad uppfattning om hur omgivningen uppfattar idrotten då de inte genomfört någon undersökning. ”Vi har inte gjort någon undersökning så vi vet inte vad

världen tycker om oss. Vi kan ju bara tycka om vad vi tror att vi står för och vad vi vill stå för.”

Däremot tror förbundet att följande uppfattning finns hos allmänheten:

”Det vi tror och det vi hör, är att sporten förknippas väldigt mycket med sundhet. Det är en sund idrott, det är en idrott för unga och gamla på lika villkor. Vi har inga huliganer och vi är ute mycket i naturen. Det är en livsstil mer än bara en sport. Sundhet framför allt är viktigt.”

Med tanke på det historiska perspektivet anser förbundet att idrotten varit förknippat med över- klassport. På frågan om den uppfattningen fortfarande lever kvar menar förbundet att den histo- riska association fortfarande finns kvar hos några få.

”Det fi nns säkert några idag som anser att det är en snobbsport, men det gäller främst de som inte kan sporten och inte vet vad det innebär. Som bara ser det gamla. Tittar man på hur ridsporten är idag, så fi nns det hur många ridskolor som helst, det är en var mans sport med bra tillgänglighet. Det är ingen snobbsport idag, vem som helst kan börja rida idag.”

Sponsring och samarbeten

De flesta av Svenska Ridsportförbundets sponsorer har anknytning till hästnäringen eller den gröna näringen. Enligt förbundet funderar företagen inte så mycket på vilka värden de vill bli förknippade med utan styrs istället av sina produkter. Förbundet har ett djurförsäkringsbolag som huvudsponsor. Samarbetet med sponsorn har pågått under många år och är enligt förbundets hem- sida näst äldsta sponsringsavtal i världen efter Coca Colas avtal med IOK (http://www2.ridsport. se/t2.aspx?p=90613 2007-05-03).

Förutom faktum att de flesta sponsorerna är kopplade till hästnäringen tror förbundet att sponso- rerna väljer att samarbeta med dem då sporten står för sundhet.

”Om man tittar på de företag som vi har kontakt med idag är det just det här med sundhet, att sporten är på lika villkor, att vi inte har några huliganer och att det är en familjsport. Men man är också attraherad av det faktum att det är många inom ridsporten som ”har råd.”

Enligt förbundet är det en styrka för sporten att den är klassad som familjesport och till detta kommer uppfattningen om att ridsportens målgrupp är köpstark.

Varumärkesarbetet

Svenska Ridsportförbundet kommer inte att prioritera varumärkesarbetet i nuläget då den ekono- miska situationen är osäker.

”Budgeten kommer att förändras och det ligger oss lite i fatet, vi kommer inte att göra några varumärkessatsningar. För det här med varumärket är litet av ett lyx problem. Arbetet kommer dock att pågå internt genom olika diskussioner omkring det men hur exakt det kommer att se ut det vet inte jag. Det beror på hur mycket energi som kommer att gå åt till att spara för att nå budget.”

Trots att de ekonomiska förutsättningarna i nuläget begränsar arbetet finns en vision om hur marknadssidan på förbundet vill arbeta med frågorna. Arbetet handlar, enligt respondenten, om att göra en ordentlig nulägesanalys och fokusera på de som är engagerade i sporten men även de som står helt utanför.

”För det första skulle jag göra en ordentlig nulägesanalys. Vad är vi idag, vad står vi för? Vidare skulle jag göra det i olika målgrupper, både hos dem som är aktiva i sporten idag men även de som står utanför. Vad anser de som inte är aktiva om sporten? Sedan skulle jag vilja prata om andra företag och höra vad de fyller spor- ten med för värden. Utifrån det skulle jag göra en grundlig plan och se vad vi kan göra för att ändra på det här. Är det så här vi vill ha det. Det är också en process att gå igenom, var ska vi? Där behöver vi workshops och annat för att få igång den processen.”

I framtiden vill förbundet framför allt arbeta för att ridsporten blir mer känd, det vill säga att allmänheten förstår idrottens omfattning.

”Vår största utmaning är en kollektiv utmaning snarare än bara varumärket att folk i vår omvärld faktiskt förstår hur stor sporten faktiskt är. De fl esta tror att det är liten idrott idag, men det är det ju faktiskt inte. Det handlar om en miljon svenskar som är mer eller mindre engagerade. Här ligger vår stora utmaning och då kommer man också in på varumärkesfrågorna – vad varumärket ska fyllas med för värden.”

Sammanfattning

Nuläge ”Verksamhetsdrag”

Samarbeten/Sponsring

• Att visa på att sporten är en” familje sport” och att det är en sund idrott

• Vision om att få sporten mer känd och betydelsefull

✓ Merparten idag av sponsorer har anknytning till hästnäringen men förbundet vill få fler att välja sporten pga. dess värd- eringar

✓ I nuläget finns inget varumärkes- arbete pga. ekonomiska be- gräsningar. Varumärkesfrågor anses vara ”lyxfrågor”

Varumärkesarbete

- Om möjligheterna fanns för varumärkesarbete avser förbundet under- söka följande:

1.Vad står sporten för hos aktiva och icke aktiva? 2. Hur ska sporten se ut framöver?

3. Vilka värden ska sporten fyllas med?

Figur 4.6: Sammanfattning Svenska Ridsportförbundet

Ridsportklubb

Ridsportklubben har i dagsläget 1100 medlemmar och är en av de äldsta idrottsorganisationerna i Sverige. Ridklubben bedriver träning, tävling och genomför ett antal olika ungdomsaktiviteter. Två ridskolor är anslutna till klubben och ridskolorna utbildar allt från nybörjare till avancerade ryttare.

Sponsring och samarbeten

Enligt respondenten är den sponsring som förekommer på klubbnivå starkt kopplad till att företa- get/sponsorn eller en nyckelperson i företaget har ett eget intresse i att stötta klubben. Responden- ten menar att inom ridsporten finns generellt tre typer av sponsring. 1) Eget intresse, det vill säga

att en person är medlem i klubben eller starkt engagerad på annat sätt 2) Företaget som sponsrar är ”hästdetaljist” eller är aktiv inom den agrara sektorn (foder och annat tillbehör till hästar) samt 3) Tradition att stödja ridsporten. Den sistnämnda kategorin handlar, enligt respondenten,

om ”riskminimering” där vissa företag stannar kvar och sponsrar ridsporten, därför att företaget har gjort så en längre tid.

”Med riskminimering menar jag att företaget väljer att stanna kvar i ridsporten, då de har varit med och sponsrat länge – det fi nns en tradition som man inte vågar ändra på. Till exempel skulle en av ridsportens centrala sponsorer inte få för sig att testa något nytt som att exempelvis lägga alla pengar på bara forskning eller marknadskommunikation. Man väljer istället det som har varit tidigare och mini- merar då risken. Och det beror inte på att man får mycket tillbaka av idrotten utan att man gör det av gammal vana.”

Varumärkesarbete

Klubben arbetar i termer av samarbetspartners men inte i första hand kommersiella samarbets- partners utan istället aktiva ”intressenter”. De består främst av ridskolorna som är kopplade till klubben men innefattar också andra intressenter som bland annat tränare.

För klubben handlar varumärkesarbete i nuläget om konkreta aspekter som att fastställa mål och kvalitetssäkra verksamheten.

”Inom styrelsen arbetar vi regelbundet med mål och vision vilka innefattar mjuka värden som är del av vårt varumärke. Men varumärkesarbetet kan också handla om att ställa krav på verksamheten och kvalitetssäkra olika delar.”

Utöver detta anser klubben att det är viktigt att utvärdera sina samarbetspartners för att få en upp- fattning om de gagnar klubben: ”det vi vill göra är att utvärdera våra partners där vi kan avgöra

om de står upp för vårt varumärke eller inte”.

Sammanfattning

Nuläge

”Verksamhetsdrag”

Samarbeten/Sponsring

• Förhoppning om fler strategiska och värderings- baserade samarbeten

• Att samarbeta med organisationer som bär upp / delar klubbens värderingar

Generellt består ridsport sponsring av:

✓ Eget intresse

✓ Koppling till näringen

✓ Tradition att stödja

✓ Fastställande av mål

✓ Kvalitetssäkring

✓ Utvärdering

Varumärkesarbete

4.4 Presentation av CIT- diagram

Ridsport

Related documents