• No results found

5. Resultat

5.3. Rollspel som träning i att inta olika perspektiv

Här infaller alla tillfällen då eleverna uppvisar eller diskuterar förmågan att inta olika

perspektiv med hjälp av rollspel som undervisningsmetod och vilka fördelar eller nackdelar de kan se med att anta andra perspektiv för deras förmåga att ta till sig kunskap. Även då mycket av det som kategoriserats under tidigare kategorier handlar om att anta perspektiv och förflytta deltagarna till en individnivå, finns det en mening med att lyfta fram

perspektivkunskap under sin egen kategori. Vid frågan om vilka fördelar grupp tre kunde se med att använda rollspel som undervisningsmetod svarade en av deltagarna:

Rot-ki: Man får ett starkare perspektivtänk.

Eleverna uttryckte under intervjuerna en förmåga att anta olika perspektiv, men även att använda olika perspektiv för att förtydliga situationer och händelser. Två av grupperna jämförde rollspelet med att använda film som en pedagogisk metod. De ansåg att ingen av metoderna var effektiv för att förmedla innehåll, men att det handlar om att få uppleva något ur ett annat perspektiv och ur en annan synvinkel. Båda metoderna var viktiga för att få ett starkt intryck, något som de påpekade att eleverna gillade bättre. Grupp ett förtydligade det som att metoderna gav ett starkare intryck av innehållet, men att rollspel gav dem möjligheten att vara kreativa och involverade på grund av att de själva fick agera gentemot innehållet. Gruppen ansåg att skolan saknade interaktivitet för eleverna vilket gjorde att motivationen och engagemanget sjönk.

Kem: “Man borde kunna jämföra de rätt hårt med att titta på en film. De är lite samma. De är inte riktigt effektivt att få info men ändå nödvändigt för att de ger ett starkt intryck och vi gillar de bättre”.

Grupp tre fick en fördjupande fråga vid en diskussion om möjligheten att “sätta sig in i huvudet på en 1600-tals person” om upplevelsen hade varit densamma om läraren hade startat en film. Frågan fick ett starkt nej från alla deltagare. De förklarade att det inte hade blivit samma upplevelse med en film som det blir i rollspel då denna undervisningsmetod

ger en mer personlig koppling till ämnet genom att spelaren interagerar med världen.

Interaktionen och engagemanget kommer från att du som spelare både skapar konsekvenser genom interaktionen och att du agerar gentemot konsekvenser. Vidare förklarar de att till skillnad från en film där upplevelsen ofta kretsar kring en specifik persons livsöde i historien får spelaren i rollspel istället uppleva en “vanlig” person vilket ökade engagemanget hos eleverna.

SL76: Så du menar på samma sätt hade jag kunnat sätta på en film?

Rot-Ki: Nä.

Nagir: Nä.

Elcuth: De får du inte heller samma grej av.

Zived: Nej.

SL: Där får man individperspektivet ibland till ämnet.

Elcuth: Du får ju en närmare koppling personligen till ämnet.

Rot-ki: De är mer underhållande och lite mer lärorikt än en film.

SL: För att?

Rot-ki: För man sätter sig in i världen direkt. Man är inte Anne Frank. Du är bara någon person som de går illa för.

Elcuth: Man skapar konsekvenserna, man får ta konsekvenserna.

Grupp tre såg rollspel som en möjlighet att få uppleva saker närmare än en film. En av deltagarna upplevde det som att de fick agera mot karaktärer vilket kunde öka

engagemanget då de reagerade på händelser och situationer som de själva fick uppleva.

De fick ett individperspektiv på händelserna som skedde istället för ett åskådarperspektiv som filmer annars ger tittarna.

Deltagarna i grupp två såg möjligheten till mer fördjupade diskussioner efter en

rollspelssession. Något som de inte kunde minnas hade hänt efter en vanlig lektion där läraren bara hade pratat och eleverna fick lyssna. De såg det som när en sett en biofilm eller skrivit ett matteprov där de berörda samlades utanför för att diskutera det som upplevts tillsammans.

Feser: Jag tänkte mest på de här att jag tror att efter man hade suttit i en sån här grupp så är chansen stor att man hade pratat om vad man gjort. Diskuterat lite med varandra. Lite som när man kommer från en film.

Bhashed: Eller ett matteprov.

Feser: Ja precis. Man snackar om de. Nog större chans att man pratar mer

djupgående om vad som hände i ett rollspel än efter en lektion där läraren bara pratar.

76 SL står för spelledare och syftar till intervjuledaren

Grupp två såg att individperspektivet gjorde att spelaren satte sig in i innehållet vilket skapade ett större intresse och engagemang hos gruppen. Något som även två av deltagarna i grupp ett kunde se:

Kem: Jag tycker inte man kan göra den jämförelsen. Visa i skolan hänger inte med på föreläsningar och inte lärt sig ett skit på alla lektioner, men gör man de här så har man ändå lärt sig nånting.

Stalol: Man förlorar i tid, men de kan nog också på ett sätt vara bättre inlärning för nu har man fått leva sig in i de för de var så de här såg ut och du har skapat ett minne som ändå satt sig bra.

Grupp tre poängterade möjligheten för rollspel att belysa moraliska och etiska perspektiv i lärandet vilket de kopplade till religionsämnet, men såg inte att det var något som sträcker sig utanför en kurs på gymnasiet och en del av värdegrundsarbetet som skolan också arbetar med. I religionsämnet såg grupp tre möjligheten att till skillnad från historia- och samhällsämnet som handlar mer om fakta och ett specifikt innehåll kopplat till ett tydligt tema såg de religionsämnet som ett mer öppet forum. Då det är möjligt att diskutera både moraliska och etiska teman vilket också hände i scenariot då de behandlade abort och aborträtt kontra dåtid och nutid.

Ar: De funkar bara i vissa. Känns som de jättebra i etik och moral. Vi snackat om de är fel eller rätt med abort och nu tar vi de tillbaka till 1600

Elcuth: De här helt med moralperspktivet blir de helt rätt

Ingen av de andra grupper gjorde några reflektioner kring moraliska och etiska kunskaper utan nämnde mer i förbifarten, att det var det de hade fått möta under rollspelsscenariot.

En stor skillnad gentemot det som grupp tre menade att de såg potentialen till att rollspel kunde fördjupa och förklara, men samtidigt ge eleverna en möjlighet att uttrycka sig på ett bättre sätt.

5.4. Rollspel som träning i sociala kunskaper och

Related documents