• No results found

5. Resultat

5.2. Rollspel som träning i empati och inlevelse

Under denna kategori infaller de svar som anses uppvisa en tanke eller åsikt där eleverna lyfter fram eller ser möjligheterna i att rollspel kan förtydliga och ge möjligheten att träna

75 Alla respondenternas namns är fiktiva namn genererade av en rollspelsnamn generator för Dungons and Dragons

förmågan att få empatisk koppling till innehållet på grund av den inlevelse som krävs av deltagarna när de spelar rollspel. Underrubriken innefattar de svar där eleverna pratar om fördelarna med att rollspel bjuder in till inlevelse eller diskuterar inlevelsens fördelar gentemot innehållet och materialet.

En av förmågorna som eleverna har uppvisat att de utvecklat är att inlevelsen och engagemanget i det rollspel de har spelet har gett dem en djupare insikt och inlevelse i hur individen var och levde under en specifik historisk period och vilka förutsättningar individen hade. Genom att djupdyka in i livet på 1600-talet och agera och reagera

gentemot det som eleverna fick uppleva blev det både mer motiverade och intresserade av innehållet.

Kem: De du sa va ändå, som kanske var meningen, de blir ju såklart intressantare, man hade ju en, vad ska man säga, man hade nån typ av motivation att lära sig om settingen. Blir ändå en bild av tiden. Kyrkan var så liksom bla bla, hur dom gick runt och väckte folk. Asså du vet liksom bara.

Stalol: Man får en inblick av hur de va.

Kem refererar här till en händelse i scenariot där de blev tvungna att avbryta det de höll på med för att gå till kyrkan. Detta ledde till ett lärtillfälle där kyrkans maktställning på 1600-talet förklarades, men även varför de var tvungna att avbryta sina handlingar för att bege sig till kyrkan. Genom att besöka “kyrkbacken” hittade de fler möjligheter till att hjälpa Marta med hennes problem. En av deltagarna i samma grupp förklarar det vidare att genom att få interagera och agera gentemot materialet som presenteras skapas ett tydligare minne som hen tror sätter sig bättre hos deltagarna. En av deltagarna tycker också att det finns en möjlighet i att plocka upp delar som inte ens lyfts fram i scenariot.

Hen framhäver en händelse som hände medan gruppen spelade scenariot:

Kem: Man kommer ihåg att Valentin, vi som, vet inte vad vår klass kallas, men bonde, att vi inte ens tillsammans hade råd med ett par skor till Valentin. Då har man ändå koll på ekonomin där, vilket är coolt.

Deltagaren syftar till en situation som hände i deras upplevelse av scenariot där de försökte att köpa Valentin ett par skor för att kunna underlätta en lång vandring ut till en örtkvinna som kunde hjälpa dem och Marta att utföra en abort. Det visade sig snabbt att även om de alla hjälptes åt med att samla ihop sina pengar räckte det inte ens till ett par

enkla skor till Valentin. Händelsen fick eleven att reflektera över vad pengar under 1600-talet var värda, men även värdet i deras dagsverke som bönder.

Vidare ansåg Kem och Stalol att de oavsett om det handlar om Göteborg eller någon annan plats eller tidsperiod fanns det en möjlighet för deltagarna att med inlevelse kunna få en inblick och en känsla för hur tiden var för de individer och grupperingar som

verksammar i den:

Kem: “Men inte vanligtvis när man går så långt bak i tiden. Göteborg är bara settingen, de spelar ingen roll sen så är ju, så får man en känsla av tiden och de är målet.

Stalol: De är ju samhällsklimatet man är ute efter. De är inte något specifikt för staden eller byarna.

Deltagarna i grupp två för ett liknande resonemang om rollspels möjlighet i att fånga upp deras intresse, men även deras inlevelse och möjlighet att reagera och agera mot miljön:

Feser: Jag tror ju helt klart, speciellt i historien, detta är knytet i den “riktiga världen”

då kan du få en bra beskrivning på hur Sverige och då Göteborg såg ut ett visst århundrade och där kan man ju liksom på ett annat sätt få uppleva än om man bara läser en bok. Helt plötsligt får man möta karaktärer…

Bhashed: De blir ju levande.

Nämnandet av Göteborg refererar till de scenario som de deltog i som utspelade sig i Göteborg under 1600-talet. Ett liknande uttalande kom från första gruppen som la fram liknande exempel, men gällande en soldat som de stötte på i scenariot.

Kem: Väldigt bra poäng som du säger, de blir ju mer synligt eller vad man ska kalla de för man blir väldigt inriktad på de man stöter på t.ex. soldaten då lär vi oss exakt om soldaten att han hade ett svärd de hade jag nog kanske inte tänkt på nu när lärde jag mig de. De är ju hela väldigt specifikt, förstår du, hela tiden så är det var

karaktärerna går och tittar på. Nu får ni lära vad han har för vapen, men jag har inte lärt mig speciellt brett för de finns så pass mycket mer från den här tiden och stad som man borde kunna då.

Det hela var dock specifikt mot det som deltagarna upplevde och rör sig kring, men som nämnts tidigare ser de det inte som någon “djup” kunskap utan specificerar det mer som något som inte är speciellt brett då det fanns mer från den tiden och staden som elever

“borde” kunna. Eleverna ser inte inlevelsen och möjligheten att reagera och agera mot

karaktärerna som en kunskap utan söker mer kunskaper och stoff som kan efterlikna det som efterfrågas under t.ex. ett prov.

En av deltagarna i grupp ett ser en möjlighet i att rollspel har en potential att låta inlevelse skapa en empati både för karaktärer som stöts på, men även att en kommer reagera på hur karaktärer behandlas för att upplevelsen blir starkare än i en lärobok:

Feser: Man får uppleva på ett annat sätt och då kanske man kan bli förbannad på en viss sak som här med Marta och graviditet och hur de sågs. Helt plötsligt man blir mer förbannad för man möter karaktärer som beter sig på ett visst sätt. Läser man bara rakt upp och ner så upplever man inte på samma sätt.

En annan deltagare i grupp två fortsätter på samma spår och påpekar att det finns möjligheter i att belysa och lyfta fram innehåll för alla grupper. I det här fallet syftar deltagaren till aborträtt då scenariot som de deltog i belyste abort och hur synen på kvinnors ägande av sina kroppar såg ut på 1600-talet, kontra nutid.

Bhashed: Som aborträtt och kopplar till nutid då blir de synligt för pojkar som t.ex. inte är så insatt i abort och varför vad de ska va fri abort och bla bla och koppla och problematisera så de blir verkligt för dom med.

Bhashed syftar till att rollspel har en möjlighet att utveckla en förståelse och en empati för, i de här fallet pojkar, att kunna reflektera över och förstå hur kvinnors situation har sett ut förr, med möjligheten att kunna reflektera över nutiden och varför aborträtten även idag har ett högt värde att försvara oavsett kön. Bhashed får medhåll av gruppens sista deltagare Tonvem då hen kan se en möjlighet att lyfta fram liknande sociala problem likt aborträtt och underlätta i förtydligandet med hjälp av rollspel i skolan:

Tonvem: Såna här, den här typen och liknade mer sociala problem kan

implementeras i verkliga livet de är, ja de borde man utöka mer och göra mer grejer av för skolan och klasser, tycker jag.

Grupp tre förde en liknande diskussion gällande rollspelarens möjlighet att lära sig av inlevelse. Inlevelsen fick dem att komma närmare ämnet och kunde lyfta fram

perspektiven, avståndet till ämnet blev kortare och de kände en viss påverkan av innehållet.

Elcuth: Man levde sig in i de, man kom närmare ämnet

Rot-Ki: Om man säger under en historielektion, du säger att folket hade de dålig och så tänker man inte mer på de. Men om man har ett rollspel i typ en timme om de. Då har man ju lite mer förståelse.

Related documents