• No results found

Počet Romů na základě ČSÚ 2001

141134

Graf 8: Počet Obyvatel a Romů ve městech Liberec a Přerov

Zdroj: informace na základě romských center Liberec, Přerov

8. Dostupné služby proti sociálnímu vyloučení

Říčan (1998) uvádí některé organizace:

• META o. s. - Sdružení pro příležitosti mladých migrantů (2004)

- posláním sdružení je podporovat osobní rozvoj mladých migrantů, a to především v oblasti vzdělávání, které je jednou z podmínek úspěšného začleňování se do společnosti

- v souvislosti s tím se META snaží podporovat i odborné pracovníky, kteří se podílejí na vzdělávání cizinců

• Nadace Tolerance – vznik v roce 1992, působící až do současnosti

- Nadace vznikla ze dvou „programů“ a to z Výboru proti rasismu, který působil u Charty 77 a dále pak s iniciativy občanů. K organizaci se postupně přidalo mnoho psychologů, publicistů, sociálních pracovníků, pedagogů, studentů a mnoho dalších.

- Jedná se o nevládní organizaci, která si za svůj cíl stanovila zlepšit romskou otázku na našem území, především se zaměřením na pochopení romských diferencí, soužití s romskou minoritou, toleranci zároveň se zaměřují na prevenci rasismu, odbornost, násilí.

• HOST – Hnutí občanské solidarity a tolerance – tato organizace vznikla jako reakce na špatnou situaci v soužití s romskou menšinou a celkově na narůstající nesnášenlivosti české společnosti vůči menšinám.

− Tato organizace se zaměřuje na propagaci, osvětu proti násilí, klade si za cíl zlepšení soužití Graf 10: Vzdělanostní struktura Liberec x Přerov

7230

s menšinami především s menšinou romskou. Dále pak poskytuje právní ochranu. Zaměřuje se i na vzdělání a v neposlední řadě pořádá nespočet charitativních akcí.

− Mezi významné členy patří např. Fedor Gál, Martin Mejstřík, Karol Sidon, Zdeněk Trojan, Kamila Moučková, Jan Urban, Petr Uhl, Stanislav Penc, Lenka Procházková, Jan Slovák, Václav Trojan, Lumír tuček a mnoho dalších, dnes tato organizace čítá více než 300 členů.

• Romské centrum pro střední a východní Evropu – toto centrum, zřízené díky Helsinskému občanskému shromáždění vzniklo v Brně a jako hlavní cíl si tato organizace vytyčila zlepšit podmínky a postavení Romů a to nejen žijících na území ČR, ale i v celé Evropě. Zaměřuje se i na tvorbu podkladů pro další nevládní organizace po celé Evropě ke zlepšení situace s minoritní společností. Dále pak toto centrum dohlíží na dodržování lidských práv a svobod a to pod záštitou programu Phare.

• Nadace Romane Čhave – tato nadace založená roku 1992, jejímž hlavní snahou je zlepšit kvalitu romského vzdělání a potažmo i celé výchovy romských dětí.

- Tato nadace se podílela na mnoha romských táborech, různých mimoškolních akcích.

- Spolu s nadací Tolerance pracují na projektu „Rozvoj vzdělání romských dětí a mládeže.

• Společenství Romů na Moravě – toto společenství se zaměřuje na smysluplné využití volného času romských dětí a mládeže jako je např. příprava divadelního představení, různé přednášky, besedy, sportovní akce.

- Dále také pomáhá s kancelářským vyřizováním, legislativními věcmi či pomoc se získáváním státního občanství v ČR.

• Nadace Mosty – nadace založená v roce 1992 s cílem rozvoje romské populace, jak ve vzdělávání, tak i s rozvojem romské kultury a tradic.

- Tato nadace se snaží získávat finanční prostředky na různé akce, projekty, které by mohly zlepšit dosavadní vzdělanost a zároveň celou romskou situaci.

- Nadace poukazuje na kladné aspekty soužití minoritní a majoritní společnosti zvláště pak mezi romskou a neromskou populací.

− Významní spolupracovníci v nadaci – Ladislav Goral, Jitka Gjuričová, Božena Fílová a Dr.

Tatjana Šišková a jiní.“ 69

Navrátil (2003) ve své knize poukázal na činnost některých organizací, pomáhajících romskou minoritou:

• Člověk v tísni – společnost při ČT, o. p. s – projekt Terénní programy v sociálně vyloučených lokalitách

- Tento projekt je vytvořen od roku 1999, zaměřuje se především na sociální fungování.

69 Říčan P.: S Romy žít budeme – jde o to jak, c.d., str. 133 – 140.

− Snaha zvládnutí dané životní situace, poskytnout potřebnou pomoc, zprostředkování pracovníka, jenž pomůže s organizací, samostatností, zvládnutím celé situace, aby nedošlo k rezignaci jedinců.

• DROM, romské středisko Brno, Europe Dialogue – Velká Británie, Východoanglická romská rada, Greenwichská rada pro rasovou rovnost – Londýn

- Projekt Romská práva a přístup ke spravedlnosti v Evropě, tento projekt vznikl začátkem roku 2001.

- Projekt se snaží vyřešit problémy spojené s vyčleňováním romského obyvatelstva, zlepšit postavení Romů a dodržování jejich práv.

− Cílem tohoto projektu je zlepšit životní podmínky Romů, v nejlepším případě zrovnoprávnit s majoritním obyvatelstvem, začlenit a ponechat jim právo vlastní realizace – zájmy, kultura, tradice, životní styl.

• Step by step ČR, o.s. - Speciální program pro reintegraci žáků na zvláštních školách

- Tento projekt byl spuštěn v roce 1999 a jeho snahou je zlepšit vzdělávání a školní podmínky pro romské děti s ohledem na jejich zvláštní potřeby.

- Projekt poukazuje na problém s neopodstatněným přiřazováním dětí do zvláštních škol, čímž je dětem znesnadněno další studium a později získání vhodných pracovních nabídek.

− Cílem je tedy změnit metodiku na Základních školách, vhodně přizpůsobit práci

s romskými žáky, vzdělávat učitele, kteří budou romské děti vyučovat – zvyšovat jejich kvalifikaci, se zaměřením na speciální metodiku.“ 70

70 Navrátil, P.: Romové v české společnosti, c.d., str. 211 – 218.

9. Závěr

Cílem bakalářské práce bylo zjistit používání možností, programy a metodiky práce s romskými dětmi ve vzdělávání. Začleňování Romů do majoritní společnosti. Zaměření se na problém povinné školní docházky u romských dětí, jazykové nedostatky, výchovné problémy, špatné hygienické návyky, morální hodnoty.

Jako první je v teoretické části bakalářské práce vysvětleno několik používaných termínů v práci a pojmů, které s prací souvisí. Vysvětlení, pojetí multikulturní výchovy v České republice a představení výuky multikulturní výchovy v evropských zemích (Holandsko, Finsko, Švýcarsko, Švédsko).

Další částí práce je charakteristika romské menšiny, jejich kultury, způsobu života, specifika jejich jazyka, tradice a hodnotový systém, jenž je velmi odlišný od toho našeho – znázorněno

v tabulce. Součástí této části práce je charakteristika a popis vyloučených lokalit v České republice.

Dále se pak v práci zaměřuji na počet Romů ve vyloučených lokalitách, specifika, charakter vyloučených lokalit a zároveň na jejich situaci a faktory.

Součástí práce je i stručná historie Romů, která je rozdělena do 3 oddílů: Romové v období 2. světové války, Romové 1945 – 1989a období od roku 1989 až po současnost.

Další velmi významnou částí práce je vzdělávání Romů, kde se v práci zaměřuji na snahu začleňování Romů do prostředí školy, problémy s nesnášenlivostí vzdělávacích systémů, strach, neúspěch romských dětí ve vzdělávacích prostředích. Možné kroky, které by se měly podniknout k úspěšnému studiu romských dětí. Dále pak specifikace na špatné výsledky ve vzdělání Romů, velký počet Romů s nedokončeným základním vzděláním, důvody této situace, možné změny ve vzdělávání.

Poslední, nejvýznamnější, část práce je aktuální situace s Romy ve městech Liberec a Přerov. Porovnání romské otázky ve městech Liberec a Přerov, kde jsem se především zaměřila na vliv místa, jak ovlivňuje tuto situaci. Liberecké romské centrum, počet Romů v Libereckém kraji, organizace, které v kraji působí, program, postupy, kterými se chtějí řídit, pracovníci, kteří pomáhají v Libereckém kraji, ale dále pak na vzdělanostní strukturu Romů v Libereckém kraji, počet Romů, kde se nejvíce soustředí, místa jejich pobytu a dále také přípravné třídy, které můžeme nalézt v Libereckém kraji.

Druhým městem je město Přerov, kde je situace horší (větší počet Romů, problémy) než v Libereckém kraji, počet Romů je až dvojnásobný. Zde se v práci zaměřuji na vyloučené lokality, romské centrum Lačo Jilo, programy pro romské žáky, vzdělávání Romů, přípravné třídy, vzdělanostní struktura, zaměření na známou Škodovu ulice v Přerově.

10. Použitá literatura:

BUDIL, I. T. 2005. Mexifornia a soudobá kritika multikulturalismu. In Soudobé spory o multikulturalismu a politiku identit. Editoři Tomáš Hirt, Marek Jakoubek. Plzeň:

Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, s 123.

Černobílý život. Praha. Gallery, 2000, s. 158 – 165.

FENTON, S. 2010. Ethnicity. 2. rozšířené vydání. Cambridge : Polity Press, ISBN 978 – 0 – 7456 – 4266 – 6.

GABAL, I., VÍŠEK, P. 2010. Východiska strategie boje proti sociálnímu vyloučení.

Východiska pro formulaci a implementaci politiky za čleňování obyvatel vyloučených lokalit do české společnosti a její sociální a ekonomické struktury, Praha. s. 61.

GETIS, A., GETIS, J., BJELLAND, M., FELLMANN, J. 2011. Introduction to geography, Mc GRAW-HILL INTERNATIONAL EDITION, ISBN 978-0-07-1221191-7.

HUČÍN, J. 2004. Romové jsou jiní a jiní zůstanou. In Psychologie dnes, 26. 4. 2004, Roč.

10, č. 5, s. 9 – 13.

JURÍKOVÁ, E. 2002. Pedagogika, Sociální činnost; 1. vydání, Implementace ICT, Lomnice u Tišnova 201, s.

KOLEKTIV AUTORŮ 2002. Interkulturní vzdělávání. I. projekt Varianty. Praha: Člověk v tísni, s. 117 – 232.

MAŠKOVÁ, V. 2010. V čem se liší přístup Romů ke vzdělání?. In Psychologie dnes, Roč.

16, č. 10, s. 60 – 61.

MURPHY, F. R. 1999. Úvod do kulturní a sociální antropologie. Praha: Slon, s. 32.

Na křižovatce kultur, aneb, Romové, Vietnamci a Číňané mezi námi. Praha : NIDM - Národní institut dětí a mládeže, 2010, 21 s, ISBN 978-80-86784-91-5.

NAVRÁTIL, P. 2003. Romové v české společnosti, Praha, s. 211 – 218.

NEČAS, C. 1999. Holocaust českých Romů, Praha, s. 173.

NEČAS, C.1999. Romové v České republice včera a dnes, Olomouc, s. 129.

PRŮCHA, J. 2007. Interkulturní psychologie. Sociopsychologické zkoumání kultur, etnik, ras a národů, 2. rozšířené vydání. Praha: Portál, s. 46.

PRŮCHA, WALTEROVÁ, MAREŠ 2003. Pedagogický slovník, Multikulturní výchova, 4.

vydání, Portál, s. 129.

ŘÍČAN, P. 1998. S Romy žít budeme – jde o to jak, Praha, 1998, s. 133 – 140.

ŠOTOLOVÁ, E. 2001.Vzdělávání Romů. 2. rozšířené vyd. Praha : Grada Publishing, s. 84, ISBN 80-247-0277-0.

11. Přílohy

Zdroj: Karvinský deník 19. 2. 2008 Ilustrace 3: Romská ghetta v ČR

Zdroj: Lidové noviny 18. 9. 2011

Zdroj: idnes.cz – 6. 9. 2006

Ilustrace 5: Sociálně vyloučené Romské lokality

Zdroj: idnes.cz – 6. 9. 2006

Zdroj: idnes.cz – 6. 9. 2006

Ilustrace 6: Obce, kde se nachází sociálně vyloučené romské lokality

Ilustrace 7: Romská ghetta na území ČR

Zdroj: romea. cz – 5. 3. 2008

Zdroj: aktualne.centrum.cz – Jiří Kopáček – 30. 11. 2013 Ilustrace 8: Vnímání romského problému

Ilustrace 9: Znalosti romských x neromských předškoláků

Zdroj: aktualne.centrum.cz – Jiří Kopáček – 30. 11. 2013

Zdroj: aktualne.centrum.cz – Jiří Kopáček – 30. 11. 2013

Ilustrace 10: Znalosti romských a neromských předškoláků

Ilustrace 11: Podíl romských a neromských dětí v MŠ

Romské komunitní centrum: Lačo jilo - Dobré srdce

Oblastní charita Přerov uvádí: „ Posláním RKC Lačo Jilo je poskytovat zázemí, pomoc

a podporu dětem a mládeži, které se ocitli v nepříznivé sociální situaci. Posláním je vytvářet pro ně bezpečné a podnětné prostředí, nabídnout podporu a odbornou pomoc a usilovat o pozitivní změnu v jejich způsobu života. Centrum slouží ke smysluplnému využívání volného času, vytváří prostor pro aktivity dětí a mládeže.

Cílem služby je zlepšit kvalitu života dětí a mládeže (zejména romské), předcházet nebo snížit rizika související s jejich způsobem života, umožnit jim lépe se orientovat v běžném životě a řešit vlastní problémy.

Poskytované služby

- výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti (besedy, sportovní aktivity, výtvarné a rukodělné činnosti, hudební výchova, hra na keyboard, xylofon, deskové a společenské hry, výuka práce s PC, nabízíme také možnost individuálního doučování a přípravy na vyučování)

- zprostředkování kontaktu se společenským prostředím (společenské a kulturní akce)

- sociálně terapeutické činnosti (jednání ve škole, s úřady, podpora k přebírání zodpovědnosti za svá rozhodnutí )

- pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí (pomoc při upevňovaných rodinných kontaktů, pomoc s výběrem školy)

Uživatelé

Centrum je určeno pro děti a mládež ve věku 6 –18 let (především romského původu z lokality Kojetínská), které jsou bez akutní nemoci a jsou schopny se do aktivit zapojit.“ 71

Oblastní charita Přerov uvádí: „ Romské komunitní centrum - Žížalka

„ Poslání“

Posláním Sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi Romské komunitní centrum Žížalka je poskytnout rodinám s nezaopatřenými dětmi, jejichž vývoj je ohrožen v důsledku nepříznivé sociální situace aktivity, které pomáhají předcházet nebo zmírnit důsledky jejich vyloučení ze společnosti.

Vycházíme z individuálních potřeb rodiny a služby poskytujeme ambulantně nebo v domácím prostředí rodiny v regionu města Přerova.

Cíl

Nabídnout rodinám s dětmi max. ve věku do 15 let (především romským), aktivity, při kterých se rodina v nepříznivé sociální situaci naučí základní návyky, dovednosti, schopnosti a předcházet

71 Oblastní charita Přerov – propagační materiál

krizové sociální situaci.

Poskytované služby

a) Výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti

- pracovně výchovná činnost s dospělými např.: podpora a nácvik rodičovského chování, společná činnost dětí a rodičů, vedení, hospodaření a udržování domácnosti, vedení k pravidelné

zdravotnické péči o sebe a děti.

- pracovně výchovná činnost s dětmi např.: podpora zapojení dětí do domácích prací, nácvik a upevňování motorických, psychických a sociálních činností a dovedností dětí.

- " školička hrou" v centru - rozumová výchova, výtvarná výchova, hudební výchova, sociální návyky, hygiena, procvičování motorických schopností.

- tvůrčí činnosti pro maminky s dětmi v centru - kurz keramiky, práce s textiliemi, batika, ubrousková technika, kurz vaření, šití aj..

b) Zprostředkování kontaktu se společenským prostředím - zkontaktování na odborníky, jiné instituce a organizace - doprovázení rodičů nebo dětí při zájmových aktivitách

- poznávací výlety a vycházky do okolí, návštěvy výstav, hry a besídky c) Sociálně terapeutické činnosti

- aktivity zaměřené na rozvoj sociálních vztahů

d) Pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí - poradenství, přednášky a besedy v sociální oblasti, v oblasti výchovy, výživy, školní docházky, oblasti domácích prací, vaření, vedení rodinných financí aj..

- pomoc při vyřizování běžných záležitostí např.: doprovod při vyřizování dávek, v jednání na úřadech, k lékaři, vyřizování dokladů

Uživatelé

Cílovou skupinu SAS tvoří:

- služby jsou určeny především romským rodinám s dětmi ve věku 0-15 let, jejichž vývoj je ohrožen v důsledku nepříznivé sociální situace žijící v regionu města Přerova – především obyvatelé lokality Kojetínská

- do ambulantních aktivit se mohou zapojit i děti bez doprovodu rodičů starší tří let, jestliže mají vypěstované základní hygienické návyky a jsou schopny se do aktivit zapojit,

Za sociálně znevýhodněné rodiny považujeme rodiny, v nichž se vyskytují sociálně nežádoucí jevy (nezaměstnanost, zadluženost, nízké příjmy, neschopnost plnit základní funkce rodiny, problémy ve výchově dětí, vyčlenění mimo běžný život společnosti a nemožnost se do něj zapojit v důsledku

nepříznivé sociální situace, domácí násilí).“72

Holek (2002) uvádí: „Stanovené cíle v Libereckém kraji:

Cíle programů a projektů v oblasti vzdělávání, kultury a volnočasových aktivit

Podporovat realizaci komplexního vzdělávacího systému od přípravy na školu, absolvování povinné školní docházky až po dokončení odborné přípravy na povolání.

Podporovat kulturně osvětové aktivity a smysluplné využívání volného času dětí

a mládeže ve spolupráci s neziskovým sektorem.

Cíle programů a projektů v oblasti bezpečnosti a policie

Předcházet projevům rasového násilí a přispívat ke snížení nápadu trestné činnosti

v oblasti rasově motivovaných trestných činů.

Cíle programů v oblasti zaměstnanosti

Iniciovat ve spolupráci s Úřady práce – vytváření programů zaměstnanosti využitím institutů veřejně prospěšných prací a tvorby společensky účelných pracovních míst.

Začlenit příslušníky národnostních menšin do policejních sborů (i jiných ozbrojených složek vojsko, vězeňská služba, bezpečnostní agentury, městská policie)

Cíle programů a projektů v oblasti sociální problematiky a problematiky bytové politiky

Podporovat dialog s představiteli národnostních menšin, a tím eliminovat důsledky dosud neřešených jevů v interetnických vztazích a předcházet tak projevům rasového násilí.

Rozvíjet sociální práci a sociální poradenství, posílit terénní práci a podporovat zdravotně preventivní programy zaměřené na zdravý způsob života.

Rozšířit znalosti pracovníků veřejné správy o specifika národnostních menšin.

V oblasti bydlení podporovat integrované programy bydlení.

72 Oblastní charita Přerov – propagační materiál

Vize soužití a cíle, které chceme tímto dosáhnout

Cílem všech programů a projektů zaměřených na řešení interetnických vztahů mezi majoritní společností a minoritami je:

vytvářet rovné příležitosti pro všechny obyvatele

aktivně přispívat k bezkonfliktnímu soužití většiny a menšiny

přispívat ke zvýšení sociálně ekonomické úrovně života menšin

zajistit plnou účast všech obyvatel na soužití s menšinami

podporovat zachování kulturní identity menšin

podporovat zachování jazyka, kultury a tradičních hodnot života menšin

podporovat soužití všech obyvatel kraje založené na partnerství, rovnosti příležitostí a občanské solidaritě i ve vztahu k menšinám

V rámci výše zmíněných cílů chceme dosáhnout:

soužití bez vzájemné apriorní nedůvěry, permanentních konfliktů, vzájemné nevraživosti a bez narůstajícího napětí (menšiny - většinová společnost)

stavu, v němž budou chráněna práva menšin a bude zabráněno všem formám diskriminace

situace, v níž zapojení potenciálu občanského sektoru v integrační práci se stane samozřejmostí

Romská občanská sdružení působící v tomto okrese:

Sdružení občanů romské národnosti Frýdlant

Kulturní tradice - občanské sdružení

Liberecké romské sdružení

Romské občanské sdružení Chrastava

Občanské sdružení kunratických Romů

Romské komunitní centrum ( RKC ): poskytuje bezplatnou právní poradnu, volnočasové aktivity - výuka hry na hudební nástroje, posilování, fotbalový kroužek, výtvarný kroužek, taneční, hudební skupiny, kroužek ručních prací, dramatický, kulturní, turistický

Mateřská škola při RKC nabízí předškolní výchovu romských dětí a sociálně slabých dětí, doučování pro děti ZŠ a zvláštních/praktických škol. Vyučující lektoři byli zajištěni ze SPGŠ Liberec.

Rekvalifikační kurzy ve spolupráci s ÚP v Liberci - kurz šití, příprava na přijímací zkoušky na

maturitní večerní studium na SIŠ strojní a elektro - tato škola od realizace kurzu odstoupila pro malý zájem ze strany Romů.

Rozložení podle ČSÚ:

Česká Lípa - okres 164 osob - z toho Česká Lípa 62 osob, Nový Bor 38 osob, Mimoň 33 osob.

Jablonec nad Nisou - okres 232 osob - z toho Jablonec nad Nisou 165 osob, Tanvald 12 osob, Rychnov u Jablonce n. Nisou 20 osob, Velké Hamry 10 osob.

Liberec - okres 186 osob - z toho Liberec 88 osob, Hrádek nad Nisou 17 osob, Chrastava 13 osob, Frýdlant 10 osob, Raspenava 22 osob

Semily - okres 39 osob - z toho Semily 21 osob, Turnov 10 osob, Levinská Lešnice, 5 osob

Romských poradců, podle kvalifikovaného odhadu, je asi 14.000 osob. Podle okresů je odhad rozložení následující:

Česká Lípa asi 3 500 osob, Jablonec nad Nisou asi 4 000 osob, Liberec asi 6 000 osob, Semily 700 osob.

Přehled o organizacích v Libereckém kraji

V Libereckém kraji můžeme nalézt 23 občanských sdružení, které se zabývají romskou problematikou. K 1. 1. 2002 pracuje celkem 10 terénních sociálních pracovníků ( z toho 3 pracují pod hlavičkou o.p.s. Člověk v tísni při ČT 1 ), 1 romský terénní protidrogový pracovník ( zaměstnává ho o.p.s. Člověk v tísni – společnost při ČT ), 11 romských pedagogických asistentů a 1 pedagog.

V Libereckém kraji jsou tato romská občanská sdružení:

Občanské Romské sdružení BACHTALE

Občanské sdružení TERNI BACH

Občanské sdružení ROMANE KHAMORO

Komunitní centrum pro Romy z České Lípy

Kulturní svaz občanů romské národnosti – Česká Lípa

Romská občanská iniciativa – Česká Lípa

Romská občanská iniciativa - Nový Bor

Česko - Romské sdružení - Nový Bor

TJ Roma Jablonec nad Nisou

Fara církve římskokatolické v Jablonci nad Nisou

Romská občanská iniciativa

Sociálně demokratická organizace

Sdružení občanů romské národnosti Frýdlant

Kulturní tradice - občanské sdružení

Liberecké romské sdružení

Romské občanské sdružení Chrastava

Občanské sdružení kunratických Romů

Romské komunitní centrum (R K C)

R – klub

Sdružení občanů romské národnosti

Sdružení pro lidská práva v ČR

Rom som

Činnost organizací

Účast na různých hudebních festivalech po celé ČR, organizování letních táborů, školení mládeže (příprava na mateřství, partnerské vztahy), spolupráce s úřady a samosprávami, podílejí se na

Účast na různých hudebních festivalech po celé ČR, organizování letních táborů, školení mládeže (příprava na mateřství, partnerské vztahy), spolupráce s úřady a samosprávami, podílejí se na