• No results found

Vzdělanostní struktura Romů Přerov

Mapa, kde Romové bydlí, konrétně se jedná o ulice a domy:

Kojetínská: 1, 15, 17, 19, 22, 26, 28, 30, 32, 36, 38.

Tovačovská: 2, 9, 11, 11a.

Husova: 7, 9, 11, 13, 15, 17, 18, 20, 633.

Škodova: 11, 12, 13, 16, 17, 19, 21, 23, 25, 29, 33.

Zdroj: mapy. cz

Jak lze vidět již na mapě č. 1, ale především na mapě č. 2 „romské domy“ se vyskytují mimo samotné centrum města Přerov. Přerovští Romové bydlí na okraji města a podle polohy, funkce a vlastností bychom toto místo mohli označit jako romské ghetto. Romská menšina se v Přerově soustředí pohromadě, odděleně od majoritní společnosti. V blízkosti se nachází supermarket Tesco, kam chodí Romové nejčastěji nakupovat. Dále se toto místo vyznačuje zvýšenou kriminalitou, oproti jiným místům ve městě Přerov. Problém v těchto místech je i s čistotou

a odpadky, jelikož Romové nepoužívají kontejnery, ale tvoří skládky a hromady odpadu v okolí domů. Majoritu v těchto místech lze zahlédnout jen výjimečně. Pokud, tak se jedná o ulici Husovu, kudy chodí lidé k vlakovému nádraží. Neblaze známá je ulice Škodova, která se v přerovském okrese označuje jako „ přerovský Chánov“.

Ilustrace 2: Romové v Přerově

6. Romská otázka - Liberec

Holek (2002) uvádí, že v Libereckém kraji nepatří problém s menšinami mezi hlavními problémy kraje. Na území České republiky můžeme najít situaci s minoritní společností daleko horší, ale samozřejmě je potřeba myslet do budoucnosti a uvažovat nad možnými variantami

a tendencemi vývoje v různých souvislostech. To znamená, že bychom měli vytvořit nové postupy, které pomohou společnosti (minoritám) se navzájem poznat a společně spolu žít, jelikož jsou zde problémy dlouhodobé i současné. Musíme tyto problémy řešit především citlivě a opatrně, jelikož oproti situaci s azylanty, se jedná o problémy dlouhodobé a ne snadno vyřešitelné, čehož si může všimnout i v kontextu mezinárodního postavení České republiky při hodnocení západoevropskými zeměmi.

Díky přihlášení a spolupráci funkčních sdružení a spolků můžeme v Libereckém kraji označit za početní minoritu pouze tři národnostní menšiny a to: romskou, německou a v neposlední řadě také židovskou.

Romská menšina potřebuje k integraci do majoritní společnosti specifický, zvláštní přístup.

Snahou je romskou minoritu postupně začlenit do většinové společnosti.

Problémy romské menšiny:

80 % nezaměstnanost (na tento problém pak navazují další problémy, jako jsou krádež, dluhy, zvyk k nezaměstnanosti – na sociální dávky atd.)

špatná bytová a zdravotní situace

nízký stupeň vzdělání, nesnášenlivost k vzdělávacím systémům, postupná rezignace

toxikomanie, alkoholismus, návyk na automaty, sázky,

pocit rovnocenného člověka, občana

Pozitivem na celé této situaci je, že majoritní společnost si začala uvědomovat problém, který romská menšina představuje a snaží se nějak tuto situaci řešit. Romská otázka a celá situace s tím spojená, dosáhla během posledních 8 let velkého pozitivního pokroku, bohužel to není na první pohled tak zřetelné ani sami Romové ještě nejsou schopni zaregistrovat tento pozitivní krok, ale pokud se podíváme do jádra věci, sami uvidíme pozitivní změny. Samozřejmě jsou zde i špatné aspekty, jako hlavní spatřuji např. nedostatečnou snahu, rezignaci k možnosti něco změnit, což bychom mohli bohužel nazvat až apatií.“ 64

64 Holek, J.: ANALÝZA SITUACE NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN NA ÚZEMÍ LIBERECKÉHO KRAJE 2002

„Ministerstvo práce a sociálních věcí poskytuje v rámci dotačního řízení pro nestátní neziskové subjekty zabývající se (projekty) národnostními menšinami neinvestiční dotace.65 Finanční podpora státu vedle výše uvedeného se realizuje dále v rámci samostatného dotačního programu ve vztahu k romské menšině v návaznosti na Program integrace romské komunity., kde mohou žádat občanská sdružení, církevní právnické osoby, obecně prospěšné společnosti i fyzické osoby.

V grantové části Libereckého kraje je možné získat finanční dotace. Organizacím národnostních menšin se poskytují finanční dotace z rozpočtu měst a obcí,(zejména podpora kulturních akcí).

Dalším zdrojem finanční podpory jsou nadace a organizace, zabývající se menšinami např: Nadace tolerance, Hnutí občanské svobody a tolerance, Poradna pro občanství, Dokumentační středisko pro lidská práva, Helsinské občanské shromáždění, Romské centrum pro střední a východní Evropu a jiné.

Holek (2002) uvádí: „V současné době žije v okrese Liberec podle kvalifikovaného odhadu romského poradce asi okolo 3300 Romů. Romové nejvíce obývají liberecké čtvrti Vesec, Machnín a Františkov. V okrese Liberec dochází ke kumulaci sociálních problémů zejména v ubytovně pro neplatiče nájemného v Kateřinkách (holobyty), Machnín (část Hamrštejn ) a v Chrastavě (ubytovna). V Libereckém okrese působí 2 terénní pracovníci o.p.s. Člověk v tísni – při ČT 1 pan Michal Kováčik a pan Michal Karala. Pracují v Novém Městě pod Smrkem. Dále v okrese působí romští pedagogičtí asistenti paní Hanka Brezányová – Liberec, paní Dana Bernkopfová – Liberec, Danuše Demeterová – Liberec, Dana Karalová – Nové Město pod Smrkem, paní Tatiana Pálová - Zvláštní škola Orlí, kde je největší kumulace romských dětí.“

K romské národnosti se k roku 2001 přihlásilo pouze 192 66 osob. Toto číslo samozřejmě ani z poloviny neodpovídá skutečnému počtu Romů, kteří v kraji žijí.

Drtivá většina Romů Libereckého kraje se řadí k subetnické skupině tzv. Rumungre Roma ( též zvané Serviko Roma ) - slovenský Romové. Žijí tady také Vlachike Roma - Olašští Romové, Ungrike Roma - maďarští Romové se objevují jen sporadicky na Liberecku. V mizivém procentu se objevují původní český a moravský Romové a velmi málo též němečtí Sinti (Č. Lípa, Semily).

65 Viz. příslušné ustanovení nařízení vlády č.98/2002 Sb.

66 Zdroj ČSÚ k 1.3. 2001.

Zdroj: Holek, J.: ANALÝZA SITUACE NÁRODNOSTNÍCH MENŠIN NA ÚZEMÍ LIBERECKÉHO KRAJE 2002

67

67 Data získána odhadem specializovaných pracovníků na romskou menšinu, otázku v libereckém kraji 2007 Přípravné třídy – Liberecký kraj

Zařízení Město Počet tříd Počet dětí

Základní škola Nový Bor 1 10

Základní škola Jablonec n. Nisou 1 14

Základní škola Frýdlant 1 13

Základní škola Česká Lípa 2 23

Základní škola Liberec 1 15

Tabulka 9: Přípravné třídy – Počet a místo - Liberecký kraj - 2006

celkem

neukončené ZŠ

ukončené ZŠ

vyučení

SŠ s maturitou

3812

2539

928

298 42 5

Vzdělanostní rozložení Romů v Libereckém kraji