• No results found

Perspektivet Samhälle beskriver kommunens roll som hållbar samhällsbyggare tillsammans med civilsamhället, företagen och andra aktörer. Perspektivet vänder sig mot invånare, företag och föreningar som är verksamma i kommunen och vad som görs för att det ska vara lätt att bo, leva och verka i Strängnäs kommunen.

Mål Bedömning

Strängnäs kommun är en förebild för sitt aktiva arbete kring

hållbarhetsfrågor med Agenda 2030 som bas. Tillsammans utvecklas vi med människor som vill bo och leva i, verka i och besöka vår kommun.

För Strängnäs kommun är ett hållbart samhälle en mycket viktigt fråga. Hållbarhet avser social- miljömässig- och ekonomisk hållbarhet som utgår från Agenda 2030 och de globala målen. Genom ett strategiskt arbete och medvetna aktiviteter gör vi, tillsammans andra aktörer, Strängnäs kommun till en förebild inom området.

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden ansvarar för att leda det strategiska arbetet med Agenda 2030.

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden: Nämnden tar tillvara på kommunens läge vid vattnet och möjliggör för en

växande kommun, med utgångspunkt i ett hållbart samhällsbyggande och en långsiktig planering

En förutsättning för att människor ska vilja bo och verka i kommunen är att vi kan erbjuda bra möjligheter till bostäder med funktionella och hållbara närområden. Eftersom vi alla människor har olika förutsättningar är det viktigt att vi kan erbjuda olika alternativ för bostadsbyggandet och upplåtelseformer. Detta medför att det är viktigt att ha en bra planberedskap för bostäder i alla våra kommundelar. Nya riktlinjer för bostadsförsörjningen har påbörjats och ska färdigställas under 2020. De kommer att ange behoven av bostäder för olika grupper i samhället. Det är särskilt viktigt att tillväxtstrategierna gällande lokalisering i anslutning till våra tågstationer och möjligheten att ordna med kollektivtrafik beaktas för en hållbar utveckling. Med en hög tillväxttäthet i våra tätorter, enligt översiktsplanens utvecklingsstrategier, skapar vi förutsättningar för en hållbar och effektiv markanvändning som möjliggör hållbara kommunikationer och transporter. Detta möjliggör att vi samtidigt kan bibehålla goda förutsättningar för de agrara näringarna och bibehålla landsbygdens värden genom att mindre areal tas i anspråk för boende och verksamheter. En stark tillväxt inom befintlig struktur och exploatering av nya områden påverkar dock alltid förutsättningarna för naturliga ekosystem. Nämnden behöver därför arbeta med att ta hänsyn till biologisk mångfald och integrera värdet av ekosystemtjänster i planering och beslut där så är relevant.

Aktivitet och resultat

Samarbete mellan kollegor, på och mellan enheter: Flera av kontorets enheter deltar på ett tidigt stadium i detaljplanearbetet, för att skapa samsyn. Även inom enheter skapas lärande vid saminspektioner där kollegor följer med varandra på olika aktiviteter.

Att förtydliga rutiner och processer är ständigt pågående arbete som möjliggör likabehandling i olika ärenden, och underlättar uppföljning.

Hållbart samhällsbyggande: Samrådsremiss för förslaget till nya riktlinjer för bostadsförsörjningen avslutades tidig september, och synpunkter sammanställs nu.

I nuläget finns fem detaljplaner i fas granskning/samråd, som tillsammans utgör 1500 bostäder. Kommunen har en god planberedskap som tar stöd i Översiktsplan 2014.

Vid vårens delårsrapportering rådde en stor osäkerhet i hur pandemin skulle inverka på bostadsbyggande, och ansökan om bygglov. I skrivande stund kan konstateras att det varit en stor inströmning av bygglovsansökningar, vilket nämnden har hanterat genom att tillsätta

12

extra personalresurser. Det kan också noteras att de större projekten pågår enligt plan som lades innan pandemin slog till.

Bostadsstatistik 1 januari – 30 april 1 januari – 31 augusti

Antal bostäder med beviljat bygglov 431 488

Antal bostäder med startbesked: 105 270

Antal bostäder med slutbesked 29 265

Planer i urval5:

 Järnsparven, Strängnäs, med syfte att möjliggöra bostadsbebyggelse inom den berörda fastigheten, men även lokaler för verksamhet. Planskede: samråd.

 Vattentornshöjden, Strängnäs, med syfte att möjliggöra ny bostadsbebyggelse och skapad fysisk koppling till resecentrum. Planskede: planuppdrag.

 Södra stadsskogen, Strängas, med syfte att möjliggöra bostadsbebyggelse, viss mån av centrumverksamhet samt anslutningar för att koppla samman två idag skilda enklaver av Strängnäs stad. Planskede: mot antagande under hösten 2020.

 Brobyholm, Åkers Styckebruk, med syfte att möjliggöra bostadsbebyggelse, förskola, besöksverksamhet och mindre lokal service. Planskede: mot antagande under hösten 2020.

 Eldsund, Strängnäs, där projektets övergripande mål är att skapa planmässiga förutsättningar för en ny stadsdelskärna. Detaljplanearbetet ska möjliggöra en utveckling av området till en tät stadsbebyggelse med bostäder, verksamheter och service samt nya allmänna platser och gator. Skede: en strukturplan som övergripande åskådliggör den tänkta fysiska strukturen arbetas fram tillsammans med exploatörer, och avses att behandlas politiskt innan årsskiftet.

 Tosterö brygga, Strängnäs. Projektets övergripande mål är att skapa ett nytt bostadsområde med inslag av mindre lokal service. Skede: inkomna synpunkter har sammanställts, och dialog med berörda myndigheter är genomförd. Anstående är ställningstagande om programmets utformning.

Gällande centrumutveckling av kvarteret Bonden samt kvarteret Läraren, Strängnäs, har möten hållits med samtliga intressenter (intresseorganisationer och andra aktörer).

Arkeologisk undersökning är beställd och genomförs förhoppningsvis under denna höst.

Vatten- och naturvårdsarbete: Nämnden ska samordna kommunens naturvårdsarbete genom att ansvara för en kommunal förvaltningsövergripande naturvårdsgrupp. Ett första möte hölls 2019, därefter har inget ytterligare möte hållits på grund av att fokus har legat på strandskyddstillsyn under första delen av 2020.

Arbetet med vattenplanen pågår, dock inte i den takt som skulle behövas för att slutföra arbetet inom angiven tidsram. Vattengruppen har kunnat identifiera ett behov av revidering och budgetering av åtgärderna. Glädjande är därför att kommunen har beviljats bidrag för, och anställt, en lokal åtgärdssamordnare för vatten (visstidstjänst under två år, på samhällsbyggnadskontoret), samt rekryterat en ny VA-strateg (på teknik- och servicekontoret). Både funktionerna är nyckelkompetenser i arbetet med att driva åtgärdsarbetet enligt vattenplanen.

5 Samtliga pågående projekt kan följas på kommunens webbplats: www.strangnas.se/bygga-bo-och-miljo/pagaende-projekt

13

Möten i Råcksta å vattenråd som, på grund av rådande pandemi gjorde halvhalt under våren, har nu återupptagits och sker digitalt eller i fält.

Nämnden har deltagit i arbetet med att ta fram förslag på grundvattenskyddets föreskrifter, analyserat potentiella konsekvenser samt tagit fram en konsekvensanalys för föreslaget grundvattenskyddsområde i Gorsingeholm.

Översiktsplanearbete: Uppstarten av revidering av översiktsplanen, grunden till kommunens långsiktiga samhällsplanering, har på grund av omprioritering av personalresurser nödgats att skjutas fram. Målsättningen är att arbetet ska kunna påbörjas kring årsskiftet 2020/2021.

Uppdragsstart för trafikplan för Strängnäs stad ägde rum under senvåren, och arbetet beräknas pågå under 2020-2021. Processen försenades i relation till ursprunglig plan på grund av försening i upphandlingsförfarandet av konsult. Ny differentierad parkeringsnorm för kommunen är planerad att skickas ut på samråd under året, alternativt första kvartalet av 2021.

Infrastruktur: Åtgärdsvalsstudie för riksväg 55 är färdig. Resultatet visar att den långsiktiga inriktningen för vägen bör vara att möjliggöra för 100 km/h med mötesseparering. Delsträckan mellan Strängnäs och länsgränsen pekas ut och kan behöva lyftas tidigare i tid, men alla sträckor föreslås för högre standard.

För tredje infarten till Strängnäs är en diskussion rörande finansiering regionalt initierad med Trafikverket, vilket är en förutsättning innan vägplan kan påbörjas.

Analys

Viss försening noteras inom en del av de strategiska aktiviteterna inom översiktsplanearbetet på grund av omprioriteringar av personalresurser, likt angivet vid tidigare delårsuppföljning.

Planerat strategiskt natur- och vattenvårdsarbete har kunnat genomföras i stor utsträckning, men omprioriteringar har behövts göras även på detta område. Dessa projekt har bäring på mycket löpande arbete inom förvaltningen.

Inom plan- och byggväsendet fanns en osäkerhet kring pandemins effekter vid tidigare uppföljning. Även om markant ökat ärendeinflöde har nämnden kunnat utföra sitt uppdrag.

Slutsats

Mycket av det strategiska arbetet ligger i fas, eller med ringa förseningar. Arbetet med planer och bygglovshandläggning ligger i fas, pandemi till trots. Givet detta bedöms att nämnden tar tillvara på kommunens läge vid vattnet och möjliggör för en växande kommun, vilket gör målbedömningen till helt uppfyllt vid årets slut.

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden: Förbättra det sammanhållande arbetet med kommunens övriga

nämnder, styrelser och bolag kring hållbarhetsarbetet med Agenda 2030 som bas

För att nå framgång i det långsiktiga arbetet med det hållbara samhället, där ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet ingår, har nämnden fått i uppdrag att leda, sprida, implementera FNs globala mål, Agenda 2030 i kommunen. Det gäller såväl inom kommunens organisation som inom kommunens geografiska område. Genom kunskapshöjande insatser, vägledning och stöd till invånare och verksamheter utanför kommunorganisationen kan nämnden medverka till att de globala målen nås inom hela kommunen. En förutsättning för att kunna nå de målsättningar om fossilfria transporter till 2030 och klimatneutralitet till 2040 är att vi tillsammans kommunen, invånare och närings- och föreningslivet tar oss an utmaningen.

Kommunen saknar till stora delar rådighet och styrmedel utanför sin egen organisation.

Nämnden verkar för att underlätta för innovativa lösningar och ny teknik som möjliggör minskat fossilberoende.

Inom nämndens direkta myndighetsområden verkar nämnden även för att:

 miljöarbetet inom kommunen ska bidra till att de nationella miljökvalitetsmålen nås

 miljösamverkan inom kommunen och regionalt med olika aktörer utvecklas.

14

 kommunens hållbarhetsarbete ska vara ett föredöme för andra.

Aktivitet och resultat

Leda det strategiska arbetet och sprida kunskap om Agenda 2030: Årets flerårsplan och nämndernas verksamhetsplaner har tydligare målsättningar och vägval i förhållande till Agenda 2030, vilket ger bättre förutsättningar till sammanhållet arbete. Arbetet med Agenda 2030 stöter dock på svårigheter att åstadkomma en organisatorisk avsättning för en central uppföljning i enlighet med styrmodellen.

Under våren genomfördes en första behovsinventering kring utbildning av kommunens medarbetare i Agenda 2030. En uppföljande enkät som förväntas återspegla upplevd implementering av Agenda 2030 i kommunens ledning och styrning har förberetts under våren och kommer att skickas under tidig höst. Det finns möjlighet till bättre helhetsperspektiv via arbetet med de horisontella medlen för Agenda 2030-arbetet. Det är dock prematurt att utvärdera effekten redan nu då arbetet är i tidigt skede6.

Pandemin med tillhörande restriktioner har påverkat Agenda 2030-arbetet negativt, då tid i samarbete, utbildning och långsiktigt helhetsperspektiv har tappats gentemot utstakad plan.

Inom nämnden pågår arbetet med att integrera Agenda 2030 i olika mallar för dokument presentation, däribland vid presentationer på nämndsammanträden. Även framtagen checklista för social hållbarhet upplevs som ett bra verktyg i att synliggöra målen.

Tillsyn: Under uppföljningsperioden har tillsyn på 200 avlopp gjorts, däribland ärenden som varit aktuella en längre tid. Utifrån rådande läge gjordes viss omprioritering från minireningsverk till avlopp under våren, men bedömningen är nu att tillsyn på minireningsverk kan utföras på sätt att det ligger i linje med avståndsrestriktioner för inspektören. Förhoppning är att planerad inventering ska kunna genomföras under året, men viss osäkerhet råder.

Tillsyn för lantbruk och miljötillsyn, dricksvatten ligger i fas med tidplan.

Hållbarhetsarbete: Remissperioden för klimat- och energiplanen är till ända. Ett tjugotal aktörer (externa och interna) har visat intresse i frågan och avgett sina remissvar, och i skrivande stund pågår sammanställningen av materialet. 2019 fick nämnden ett särskilt uppdrag att ta fram en plan för klimatneutralitet och fossilfria transporter, som skulle vara färdigställd till årsskiftet 2019/2020. Arbetet bedrivs med reviderad tidplan, och planen beräknas kunna läggas fram för beslut till nämnden under hösten. Förseningen beror på att arbetet visat sig vara betydligt mer komplext än vad som initialt antagits. I arbetet har en miljökonsekvensbeskrivning inkluderas. Därtill har arbetet bedrivits utifrån en lagstadgad processgång, för att kunna leda till en klimat- och energiplan som är en del av det kommunala uppdagat.

I rankingen Sveriges Miljöbästa kommun 2020 landande Strängnäs kommun på plats 17 (av totalt 108) bland jämförbara kommuner i kategorin ”större städer och kommuner nära större stad”7. Totalt sett placerade sig kommunen i år på plats 46 av 290 vilket är en försämring jämfört med plats 14 i förra årets rankning. Årets placering ska ses i relation till fjolårets placering som var kommunens högsta placering hitintills, sedan rankingen startade 2009. I utvecklingen över tid kan utläsas att kommunen, med undantag för årets placering, de senaste åren tagit steg uppåt i placeringarna.

Kontinuerliga samverkansmöte med SEVAB skapar samsyn och samverkan i vatten- och avloppsfrågor, vilket är främjande för planeringsarbetet. Ett möte är genomfört, men pandemirestriktioner har gjort att ytterligare möten pausats.

6 Genom den horisontella satsningen på Agenda 2030 får arbetet 10 miljoner kronor under 3 år för att främja kontorsövergripande samarbete inom Agenda 2030. Satsningen kommer att innebära att Agenda 2030-initiativ från kontor och avdelningar kan få medel för att genomföra initiativet.

7 Kommunrankningen Sveriges Miljöbästa kommun utförs av tidskriften Aktuell Hållbarhet.

15

Solcellsparken är invigd, enligt plan. Effekten från solcellerna beräknas uppgå till 20 megawatt och elproduktionskapaciteten till 18 gigawattimmar, vilket motsvarar 7 500 lägenheters elanvändning på ett år. Det har dock inkommit klagomål från trafikanter som upplever bländning när de passerar parken. Ärendet hanterades initialt av nämnden, men är nu överlämnat, då det genom utredning framkommit att tillsynsansvaret ligger hos Länsstyrelsen.

Analys

Att ha ett sammanhållande ansvar för Agenda 2030 medför även fortsatt en utmaning, då påverkansmöjligheterna gällande prioriteringar hos utförande aktörer är begränsade, likaså svårigheten med att skapa en sammanhållen uppföljning.

Beroende på fortsatt utveckling av coronapandemin finns en farhåga att samtliga planerade aktiviteter inom Agenda 2030 inte kommer att hinnas med under året, både inom den egna organisationen, och i resten av förvaltningen.

Klimat- och energiplanens försening har påverkat det löpande klimatarbetet i förvaltningen, då planen vägleder i utformningen av många aktiviteter inom området.

Nämnden ligger i fas med huvuddelen av tillsynen. Utifrån rådande läge har viss omprioritering av personalresurser gjorts, för att nå uppsatta mål vid årets slut.

Slutsats

Målet ses som delvis uppfyllt i och med förseningen av klimat- och energiplanen, samt svårigheten att leda och följa upp hela organisationens Agenda 2030-aktiviteter, medan tillsyn och annan aktivitet i huvudsak är i fas.

Internkontrollpunkter Agenda 2030

Om samarbetet med övriga nämnder, styrelser mm inte fungerar, kan det medföra att det är svårt att få till en gemensam bild över hur arbetet fortskrider inom hela kommunens Agenda 2030 arbete. Om den gemensamma bilden saknas är det svårt för nämnden att få en helhetsbild av kommunens arbete.

Kommentar: Det är en svårighet att nämnden har ett övergripande ansvar att leda arbetet, men inte befogenheter att styra, eller påverka vid prioritering, gällande de andra verksamheternas (kontoren och bolagen) aktiviteter inom området. Även uppföljningsarbetet är en utmaning i och med flödets utformning.

Nämndens uppdrag att leda det strategiska arbetet med Agenda 2030 har under perioden synts i erbjudande om utbildning för att skapa en gemensam förståelse för begreppet.

I förvaltningsövergripande analysnätverk med kontorets medarbetare bidragit med hållbarhetsperspektiv i diskussionerna kring måluppfyllelse i samband med del- och helårsuppföljning. Det finns en stor behållning av ett pågående erfarenhetsutbyte över nämndgränser för en gemensam bild.

Detaljplaneprocessen

Om kommunikationen med berörda sakägare och intressenter fallerar kan det ge juridiska och förtroendemässiga konsekvenser, vilket kan leda till att planarbetet behöver tas om.

Kommentar: För de lagstadgade elementen i detaljplaneprocessen finns rutin som följs, inklusive återkoppling till sakägare och intressenter. Denna rutin finns tillgänglig för samtliga handläggare. Outredda samfälligheter har noterats som ett observandum i processen, och tar tagits med i rutinen nyligen.

Även om det finns en väl fungerande rutin är det av stor vikt att den kontinuerligt utvärderas.

Nya medarbetare med nya perspektiv, och nya erfarenheter i arbetsvardagen är en viktig källa för det ständiga förbättringsarbetet.

Det är också av vikt att information på webbplatsen är uppdaterad. Vid genomgång visade det sig av samtliga webbsidor för pågående detaljplaner hade korrekt information avseende planskede och ansvarig planarkitekt.

16

Myndighetsutövning bygglovsprocessen

Om handläggningen drar ut på tiden, det vill säga, handläggningstiderna blir längre än det som finns som uppsatta mål i lagstiftningen, innebär det intäktsbortfall för nämnden.

Kommentar: Tidsfristerna i bygglovsprocessen följs kontinuerligt upp på ledningsgruppens tavelmöten. Under året har i det närmaste alla ärenden handlagts inom lagstiftade tidsfrister.

Därmed noteras att det inte finns någon risk för intäktsbortfall för nämnden till följd av långa handläggningstider.

Nämndens strategiska vägval Tätortscentras funktion

Centrumutvecklingsstrategin beskriver kommunens förhållningssätt till varje tätortscentras utveckling och är en viktig förutsättning för att utveckla hela kommunen.

4M

Genom vårt samarbete inom 4M bidrar nämnden till en gemensam syn på långsiktiga utvecklingsfrågor inom regionen.

Hållbarhet

Ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet bedöms som en helhet och målkonflikter utreds i beredning och verkställande av beslut.

17

Medarbetare

Medarbetarperspektivet riktar sig till medarbetare och ledare inom Strängnäs kommunkoncern. Medarbetare företräder Strängnäs kommun och utför sitt arbete på ett sätt som stärker invånarnas förtroende för kommunen.

Strängnäs kommun ska ta tillvara medarbetarnas kompetens för att skapa mer kvalitet i tjänsterna till invånaren. Oavsett beslutsnivå ska chefer och medarbetare aktivt arbeta för förbättrad samverkan och helhetsperspektiv, bygga tillitsfulla relationer samt säkerställa att varje nivå kan, vill och vågar ge tjänster till kommunens invånare, företagare och besökare.

Mål Bedömning

Strängnäs kommun har stolta och kompetenta medarbetare som

tillsammans utvecklas och skapar moderna och attraktiva arbetsmiljöer.

Strängnäs kommun är attraktiv som arbetsgivare med moderna och välfungerande arbetsmiljöer med hög frisknärvaro. Medarbetare har god kompetens och gott bemötande och ges möjlighet till kompetensutveckling och interna karriärvägar. Strängnäs kommun tar tillvara på medarbetarnas kompetens för att skapa mer kvalitet i tjänsterna till invånaren. Oavsett beslutsnivå arbetar chefer och medarbetare aktivt för förbättrad samverkan och helhetsperspektiv. Ledarskapet och medarbetarskapet präglas av tillit och bidrar till starkt medledarskap och kreativitet som säkerställer att varje nivå kan, vill och vågar ge tjänster till kommunens invånare, företagare och besökare.

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden: Nämnden ska behålla, vidareutveckla och rekrytera kompetenta medarbetare och frisknärvaron ska vara hög, våra medarbetare ska trivas och vara stolta över Strängnäs kommun

Att känna sig engagerad för arbetsuppgifterna är en viktig fråga för att kunna behålla fokus på nämndens uppgift och dem vi är till för. Engagemang är också en viktig del som bidrar till en god arbetsmiljö och trivsel.

Bland kommunens anställda har sjukfrånvaron legat på en hög nivå de senaste åren. Inom nämndens område har sjukfrånvaron minskat sedan 2016 men ligger fortfarande i den övre skalan. För att ytterligare minska sjukfrånvaron ska vi fortsätta utveckla vårt systematiska arbetsmiljöarbete och samverkan samt arbeta med frågor som bidrar till högt engagemang och trivsel för att skapa en attraktiv arbetsplats. Engagerad personal som trivs och en attraktiv arbetsplats blir allt viktigare för möjligheten till god kompetensförsörjning. Att ge möjlighet till kompetensutveckling för kontorets medarbetare är även en viktig del i att behålla befintlig personal och minska personalomsättningen.

Aktivitet och resultat

Sjukfrånvaro och arbetsmiljö:

Sjukfrånvaro Total frånvaro (%) Varav lång frånvaro över 59 dagar (%)

Samhällsbyggnadskontoret per 30 juli 2020 4,1 19,3

Samhällsbyggnadskontoret per 30 juli 2019 4,2 15,9

Strängnäs kommun per 30 juli 2020 9,3 37,0

Det systematiska arbetsmiljöarbetet (SAM) fortgår enligt plan i årshjul (bilaga 1), och är en stående punkt på kontorets månatliga arbetsplatsträffar (APT). En gemensam handlingsplan för aktiva åtgärder enligt diskrimineringslagen har skapas under hösten med stöd av

HR-18

avdelningen. Under våren och sommaren har kontorets medarbetare arbetat med rutiner och checklistor i händelse av hot och våld. Dokumentet är nu klart, och kommer att utvärderas minst årligen. En kontorsspecifik krishanteringsplan är nu ute på intern remiss hos medarbetarna och kommer att fastställas under hösten.

Distansarbete: Distansarbete präglar många medarbetares arbetsvardag. Budskapet är att de medarbetare som kan arbeta hemma, ska arbeta hemma. Detta förutsätter naturligtvis att det finns möjlighet till en god arbetsmiljö hemma, likväl som att uppdragets art medger

Distansarbete: Distansarbete präglar många medarbetares arbetsvardag. Budskapet är att de medarbetare som kan arbeta hemma, ska arbeta hemma. Detta förutsätter naturligtvis att det finns möjlighet till en god arbetsmiljö hemma, likväl som att uppdragets art medger