• No results found

Nedan presenteras en översikt av samtliga nämndmål. Symbolen till höger indikerar prognosticerad måluppfyllelse vid helår på tre möjliga nivåer: helt uppfyllt , delvis uppfyllt , eller ej uppfyllt .

Därefter följer en presentation av målen per perspektiv. För varje nämndmål lämnas först en beskrivning, följt av en sammanfattning av periodens aktiviteter och resultat. En analys och slutsats anger motivering till grad av prognosticerad måluppfyllelse vid helår.

Sammanfattning av måluppfyllnad

Perspektiv invånare: Dialog, bemötande och service ska bygga förtroende för kommunen samt fokusera på övergång till elektroniska och automatiserade kanaler Perspektiv invånare: Nämnden ska bidra till arbetet med attraktionskraft 2023 Perspektiv invånare: Nämnden ska medverka till välfärdstjänster av god kvalité Perspektiv samhälle: Nämnden tar tillvara på kommunens läge vid vattnet och möjliggör för en växande kommun, med utgångspunkt i ett hållbart

samhällsbyggande och en långsiktig planering

Perspektiv samhälle: Förbättra det sammanhållande arbetet med kommunens övriga nämnder, styrelser och bolag kring hållbarhetsarbetet med Agenda 2030 som bas

Perspektiv medarbetare: Nämnden ska behålla, vidareutveckla och rekrytera kompetenta medarbetare och frisknärvaron ska vara hög, våra medarbetare ska trivas och vara stolta över Strängnäs kommun

Perspektiv ekonomi: Vi vågar pröva nytt och använder digitaliseringen för att uppnå bästa möjliga resursanvändning

5

Invånare

Perspektivet invånare sätter kommunens invånare och andra personer som nyttjar Strängnäs kommuns tjänster i fokus. Det ska vara lätt att vara invånare och nyttjare av tjänster i Strängnäs kommun.

Respekt, öppenhet och ett gott bemötande, utan avkall på professionalitet, ska prägla mötet med invånare och företag, såväl i kommunens utbud av service och välfärdstjänster som i vårt myndighetsutövande. Förhållningssättet innebär en lyhördhet för vad invånare och brukare vill, tycker och tänker och en tydlighet i vad man kan förvänta sig. Kommunikation och dialog är nyckeln till framgång.

Uthållighet och långsiktighet, samt mod att våga fatta beslut som kan vara svåra på kort sikt, skapar förutsättningar för positiva resultat i det långa loppet. Det ger också förutsättningar åt alla att delta i samhällslivet och förverkliga sina livsmål.

Mål Bedömning

Demokratin är levande och inkluderande. Invånare, företagare och andra aktörer utvecklas i Strängnäs kommun och är medskapande och

delaktiga i kommunens utveckling.

Invånare, företagare och andra aktörer såsom föreningar, församlingar, samarbetspartners, volontärer med flera ges möjlighet att vara, och är, medskapande i kommunens utveckling. Att vara medskapande i kommunens utveckling handlar om att kommunen tar tillvara på erfarenheter och synpunkter både från enskilda brukare som från dess sammanslutningar.

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden: Dialog, bemötande och service ska bygga förtroende för kommunen samt fokusera på övergång till elektroniska och automatiserade kanaler

Samhällsplanering berör alla åldersgrupper av människor, invånare, företagare och sammanslutningar. För att vi tillsammans ska kunna skapa bättre förutsättningar och en hållbar utveckling av kommunen behöver nämnden arbeta med aktiv dialog för att samla erfarenheter och behov som underlag för beslut. Nämnden ska vidare arbeta aktivt för att främja samverkan och medskapande i samhällsutvecklingen. Nämndens resurser ska användas på ett sätt som underlättar invånarnas kontakter med myndigheterna och nämnden ska genom aktiv vägledning göra det lätt för invånare och verksamhetsutövare att göra rätt. Nämnden ska fortsätta arbeta för ökad digitalisering av myndighetstjänsterna och använda digitala kanaler för att öka tillgängligheten och möjliggöra för fler att delta i dialogen. Relevant information, ett gott bemötande och aktiv vägledning i tidigt skede, är avgörande för att skapa förtroende för kommunen.

Aktivitet och resultat

Kommunikation och dialog: Nämnden fortsätter att utveckla sin kommunikation i olika kanaler. Sedan restriktioner till följd av pandemin infördes har en del möten ställts in, medan andra har överförts till digitala forum. Utveckling av alternativa mötesformer är pågående, där de digitala verktygen spelar en viktig roll. Exempelvis har samråd erbjudits i digital form, och nämndsammanträdet har fått en ökad digitaliseringsgrad.

Kontinuerlig översyn av information på webbplats görs, för att säkerställa uppdaterad information. Nämnden har gjort särskild kommunikationsinsats till företagare och föreningsliv med stöd och information utifrån utmaningar som följd av pandemins effekter.

Det ingår även i nämndens uppdrag att sprida kunskap om löpande arbete, vilket både bygg- och miljöenheterna har gjort genom att berätta om sina uppdrag på kommunens Instagramkonto.

För att underlätta för ovana byggherrar ringer handläggare sökande i samband med utskick av kompletteringsbrev och lov/startbesked, vilket påskyndar kompletteringsprocessen.

6

Möten med barnombudsmannen har fortgått under perioden och planeras fortsätta under året.

Vårens praoelever och sommarens feriepraktikanter har varit ett värdefullt inslag för nya perspektiv på verksamheten.

Strategier på remiss: Under våren och sommaren var Attraktionskraft – för ett bra företagsklimat (näringslivsstrategi) respektive klimat- och energiplanen ute på remiss. Den förstnämnda är nu antagen av kommunfullmäktige, och för den senare sammanställs synpunkterna.

Remissamråd om nya riktlinjer för bostadsförsörjningen har i huvudsak varit i digital form, med material på kommunens webbplats och i sociala medier.

Verksamhetssystem och verktyg för ytterligare digitalisering: Miljö- respektive byggenheternas nya verksamhetssystem är i implementeringsfas, med ambition att vara redo för användande vid årsskiftet. Systemet kommer att möjliggöra ytterligare automatisering av arbetet.

Det fortgående vidareutvecklandet av Strängnäskartan och 3D-stadsmodellen gör verktyget värdefullt i dialog med invånare och företagare, samt underlättar i processer i förvaltningen som hämtar data ur karta och modell. Det är även en del i att möjliggöra en framtida helt digital samhällbyggnadsprocess.

Analys

Implementering av verksamhetssystemet fortgår enligt tidplan, en investering för att möjliggöra ytterligare automatisering av processerna inom nämndens område. Under perioden har också arbetet med att utveckla olika kommunikationskanaler fortsatt. Att erbjuda information i olika fora är ett sätt att möjliggöra att flera målgrupper kan ta del av informationen. Under perioden har en del möten ställts in, men utifrån förutsättningar har nya former tagits fram, ofta via digitala verktyg.

Slutsats

Under perioden har aktiviteter för att främja dialog med invånare och företagare genomförts.

Ett starkt fokus har legat på övergång mot elektroniska och automatiserade kanaler i och med exempelvis implementeringen av verksamhetssystemet, samt utveckling av Strängnäskartan och 3D-stadsmodellen. I och det detta bedöms målet vara helt uppfyllt vid årsskiftet.

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden: Nämnden ska bidra till arbetet med attraktionskraft 2023

Den kommunövergripande strategin för arbetet med förbättringar för näringslivsklimatet och en positiv destinationsutveckling inom kommunen har samlats i kommunens nya näringslivsstrategi, Attraktionskraft 2023. Ett bra företagsklimat är avgörande för en hållbar utveckling och tillväxt vilket i sin tur genererar resurser för service och välfärdstjänster.

Attraktionskraft är det samlade begreppet för de faktorer som påverkar människors inställning till platsen och påverkar den enskildes beslut om bland annat boende, företagande, besök, investeringar och utveckling. Insikten att attraktivitetskraften är beroende av den samlade bilden av kommunens verksamheter, geografiska läge och kommunikationer, service samt vad kommunen tillsammans med olika aktörer kan åstadkomma och utveckla gör att nämnden måste verka för att hela organisationen ska vara en del av kommunens näringslivsarbete.

Utöver att erbjuda bra boendemiljöer, god service och bra välfärdstjänster är ett gott företagsklimat avgörande för tillväxt och därmed ökade skatteintäkter som gagnar alla invånare. Nämnden behöver därför inom sitt ansvar för näringslivs- och destinationsutvecklingsfrågorna förankra förståelsen om sambanden och verka för att samtliga av kommunens verksamheter tar vara på möjligheten till samverkan med näringslivet samt identifierar och utvecklar verksamheten så att den i ökande utsträckning bidrar till bra förutsättningar för företagande och ett gott företagsklimat. Det handlar om förutsättning för att människor ska vilja bo och verka i kommunen.

Nämnden har sedan 2019 fått ett förvaltningsövergripande ansvar för dessa frågor.

7

Aktivitet och resultat

Ny strategi: Den nya digitalt utformade näringslivsstrategin Attraktionskraft - för ett bra företagsklimat, har beslutats av kommunfullmäktige. Implementeringen påbörjas under hösten, och strategin kommer att finnas tillgänglig för invånare och företagare på webbplatsen.

Dialog med företagare: Näringslivs- och destinationsutvecklingsarbetet har i och med coronapandemin omformats, och delvis fått nytt innehåll. Under våren bildades en arbetsgrupp med fokus på insatser till stöd åt företagare. Att arbetsgruppen har representation från olika delar av förvaltningen har stärkt det interna samarbetet i frågan. Det pågår ett arbete med att utforma det nya upplägget med specifik företagssida på kommunens externwebb, med planerad publicering under tidig höst.

På grund av coronapandemin har frukostmöten för företagare flyttats till den digitala sfären.

Dukat bord-mötena har renderat avsevärt mindre intresse under perioden, men planerade möten finns under hösten.

Nämnden deltar fortsatt i samarbetet inom 4M1 , i vilket flera uppdrag har aktualiserats för ökad samverkan, dock i ökad digital form. SBA-mässan är framskjuten till december i år på grund av tillvarons förutsättningar2.

Nämndens NKI-resultat för myndighetsutövning för i år per 31 augusti bygger på relativt få respondenter per kategori3. Därför redovisas endast sammanlagt index vilket är på 80 av totalt 100. Fjolårets resultat var 74. Resultat över 70 anses högt. Under hösten fortsätter nämnden arbeta med att se över hanteringen av tillstånd och tillsyn kopplade till alkohollagstiftningen, som tidigare år fått lägre NKI-värde än de andra områdena.

Tillsyn, inspektion och handläggningstider: Tillsyn för miljöskydd respektive lantbruk bedöms ligga i fas med tidplan. Dialog har förts med målgruppen, och formen för inspektioner har kunnat anpassas för att underlätta för utövarna. Det har varit, och fortsatt är, möjligt att få avgifter uppdelade, en möjlighet som några utövare har nyttjat.

I och med ny tilläggslag har kommunens uppdrag inom livsmedelsinspektion utvidgats4. Utöver kontrollbesöken på skolor, förskolor och äldreomsorg har ytterligare 91 tillsynsbesök på andra typer av livsmedelsanläggningar gjorts. Det är 43 procent av årets totalt planerade 214 besök. Anledningen till att genomförda besök är färre än planerade beror till del på coronapandemin har att inneburit att tillsynen behövt begränsas. Extra personalresurs har funnits på plats under sommarperioden, men har i största utsträckning balanserat ordinarie personalstyrkas frånvaro i och med ledighet och sjukskrivning. Prognosen är att all planerad livsmedelstillsyn inte kommer att hinnas med under året.

Hantering av ansökningar enligt alkohollagen och lag om tobak och liknande produkter har prioriterats under perioden. Tillsyn enligt lag om handel med vissa receptfria läkemedel är planerad att utföras under hösten, men det råder osäkerhet om detta kommer att kunna genomföras, med anledning av rådande pandemi. Prioritering kommer att läggas på eventuell påkallad tillsyn istället för rutintillsyn.

1 4M–samarbetet, fyra Mälarstäder (4M) är ett samarbete mellan kommunerna Enköping, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås för att stärka de fyra kommunerna och bidra till gemensam syn på långsiktiga utvecklingsfrågor.

2 Stockholm Business Alliance (SBA) är ett partnerskap mellan 56 kommuner i åtta län där fokus ligger på att attrahera utländska investeringar till regionen.

3 Nöjd kund index (NKI) är SKR:s servicemätning av kommunernas myndighetsutövning.

4 Från 1 juli 2020 gäller en ny lag, Lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen

(2020:526). Lagen ersätter Folkhälsomyndighetens föreskrift och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på serveringsställen (HSLF-FS 2020:9).

8

Handläggningstid för anmälan om registrering av livsmedelsanläggning ska inte överstiga 14 dagar, vilket har uppfyllts i 72 procent av fallen. Verksamhetsutövare får starta sin verksamhet efter två veckor oavsett om de fått beslut eller ej.

Handläggningstid för avloppsansökan (maximum 14 dagar) har klarats i samtliga fall. Gällande målet att inspektionsrapporter ska skickas ut senast 14 dagar efter inspektionsbesök, har det klarats i 93 procent av fallen, vilket är en marginell försämring mot resultatet på 98 procent i årets första delårsrapport. Dock ska tilläggas att i de fall där tiden överskridits var det längsta tiden innan utskick 20 dagar.

Även för byggenhetens område hålls tidsfristerna generellt med god marginal (10 veckor för lovärenden, respektive 4 veckor för anmälansärenden), ökat ärendeinströmning till trots.

Analys

Den nya näringslivsstrategin är en viktig del i att fortsätta utveckla kommunen inom området för näringsliv och destinationsutveckling, då den är en vägvisare för hela förvaltningen i frågan.

Många delar av nämndens verksamhet förutsätter dialog och möten med individer. Att ha en aktuell lägesbild av hur det är att vara företagare i kommunen är avgörande för att kunna anpassa aktiviteter. Flertalet fora har fått ändra form jämfört med originalutförande, men kreativiteten i att hitta lösningar har möjliggjort att mycket av verksamheten ändå har kunnat bedrivas. Aktuellt NKI-resultat bygger på en liten datamängd, men visar positiva siffror tendenser.

Vid årets första uppföljning rådde stor osäkerhet rörande hur behov av extra personalresurser skulle utvecklas under året. Ytterligare erfarenhet av pandemin har skapat en tydligare bild över möjligheten att genomföra tillsyn. Även om det råder osäkerhet huruvida all planerade aktivitet kommer att kunna genomföras, har det funnits resurser att genomföra mycket av den möjliga tillsynen.

Slutsats

Målet bedöms vara helt uppfyllt vid årsskiftet, då ny strategi är på plats enligt plan, dialog och möten i många fall har kunnat anpassas till förutsättningarna, samt att mycket av tillsynen har kunnat genomföras, pandemi till trots.

I Strängnäs kommun erbjuds välfärdstjänster av god kvalitet som utgår från invånarnas behov.

Kommunen visar genom aktiva handlingar att invånare i Strängnäs kommun har tillgångar och kompetenser som kan bidra till att förbättra de välfärds-tjänster som erbjuds.

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden: Nämnden ska medverka till av välfärdstjänster av god kvalité

Genom riktade insatser och god planering i samverkan med olika aktörer kan nämnden påverka lokalisering, boendemiljö och matkvalitet för såväl barn- och äldreomsorgen.

Aktivitet och resultat

Planering för välfärdstjänster: För närvarande pågår arbete med fyra projekt av olika slag:

 I plan för Södra stadsskogen ingår förslag på särskilt boende och förskola.

 För detaljplan Måsen medges ett särskilt boende.

 Inom arbete med planen för Brobyholm ingår bland annat förslag om förskola.

 Förhandsbesked för LSS-boende, Stallarholmen, med speciell önskan om lantligt boende.

Tillsyn: Nämnden utför tillsyn inom sina expertisområden för att säkerställa säkra förhållanden. Tidsplan för inspektioner inom hälsoskydd på förskolor, skolor och äldreboenden ligger i fas. Arbetet är i fas även för tillsyn av rökfria miljöer.

9

Under perioden har 31 tillsynsbesök för livsmedel på skolor, förskolor och äldreboenden genomförts, av totalt planerade 83. Restriktioner till följd av pandemin har förhindrat tillsynen på äldreboenden, och därtill har den nya smittskyddslagen prioriterats. Om restriktionerna kvarstår omöjliggörs tillsyn på äldreboenden fysiskt på plats i år.

I samtliga ärenden med underkända OVK-protokoll har påminnelser skickats ut, detta har resulterat i goda åtgärds- och förvaltningsresultat.

Samverkan: Inkomna synpunkter från samrådsremiss rörande förslaget till nya riktlinjer för bostadsförsörjningen sammanställs nu. Remissperioden har föregåtts av omfattande analysarbete om både de allmänna förutsättningarna och de sociala förutsättningarna för en fungerande bostadsförsörjning i Strängnäs kommun. Detta arbete har genomförts i samarbete med medarbetare på socialkontoret.

Analys

Tillsynen har fått anpassas utifrån rådande läge, och prognostiseras kunna genomföras till viss del under året, beroende på pandemirestriktioner.

De nya riktlinjerna för bostadsförsörjningen kommer vara en betydande komponent i långsiktiga arbetet med att planera för välfärdstjänster för våra invånare. Nämnden, tillsammans med övriga berörda nämnder, har en god planering för behov av välfärdstjänster, som skapar långsiktig hållbarhet.

Slutsats

Nämnden har främjat goda välfärdstjänster ur både lång- och kortsiktig aspekt och målet bedöms målet vara helt uppfyllt vid årsskiftet

Internkontrollpunkter

Återkoppling av medborgardialog

Om återkoppling i tidigare genomförd medborgardialog uteblir till de invånare som har lämnat in synpunkter.

Kommentar: Återkoppling kan ske på olika sätt, och det är viktigt att kommunen kommunicerar på vilket sätt återkopplingen kommer att erbjudas för att undvika missförstånd.

Det finns en rutin för hur intressenter vid dialogträffar kan skriva upp kontaktuppgifter för återkoppling. Detta säkerställer att samtliga personer får samma information kommunicerat till sig.

Det är viktigt att invånare får svar även när de kontaktar kommunen i andra frågor för att skapa en grund för god dialog och förtroende. De generella e-postlådorna per enhet på kontoret är alla försedda med automatiskt svarsmeddelande som bekräftar att avsändarens meddelande har kommit fram.

Även kommunens kontaktcenter spelar en viktig roll i den dialog med invånare, företagare, och andra målgrupper. Statistik gällande samtal och e-postinflöde är användbar för att uppmärksamma förbättringsområden. För samhällsbyggnadskontoret noteras bra statistik gällande korrekt hänvisning då tjänstepersoner inte är anträffbara, samt hög svarsfrekvens vid påringning.

Bemötande och service

Om vi saknar kapacitet av kvalificerade handläggare innebär det att befintlig personal inte hinner få kompetensutveckling i den takt som krävs vilket medför att bemötande och servicen inte blir optimal för företag och invånare på grund av kompetensbrist.

Kommentar: Om medarbetare ofta behöver arbeta mer än 40 timmar per vecka (genomsnittlig veckoarbetstid för heltidstjänst), finns risk att prioriteringar måste göras. Ett sådant scenario kan i förlängningen riskera att kompetenshöjande insatser blir bortprioriterade till förmån för löpande arbete. Därför undersöktes medarbetarnas flextidssaldo (inarbetade timmar). Genomgången visade att få av medarbetarna har ett saldo som någon gång varit över 40 timmar under året. För de som vid tillfälle hade haft flera timmar än detta sparade, hade en plan för att reducera timmarna upprättats.

10

Genomgång visar att samtliga medarbetare har kompetensutvecklingsplaner, och att kompetensutvecklingsinsatser inte har prioriteras bort till förmån för löpande arbete. Det är dock även viktigt att uppmärksamma tid för kollegialt kompetensutbyte i vardagen. Där är enhetsmöten och målstyrningstavlor viktiga fora. Under pandemitiden då många har arbetat på distans, har dessa möten gjorts digitala för att medarbetare ska kunna delta oavsett var de befinner sig.

Nämndens strategiska vägval Delaktighet

För att möta framtidens utmaningar blir det allt viktigare med kompetensförsörjning och alla gruppers delaktighet.

För nämnden blir det därför avgörande hur vi möter och för dialog med våra invånare och verksamheter inom kommunen. Nyttjande av olika digitala kanaler för att nå alla grupper och ett ökat antal digitala tjänster kommer att bli allt viktigare med tiden. Nämnden ska därför fortsätta satsningen på ökad digitalisering av såväl myndighetsutövningen och i dialogarbetet för att öka tillgängligheten och för att nå alla grupper i samhället.

Barn och unga i fokus

Nämnden behöver även fortsatt fokus på arbetet med att engagera barn och unga i de viktiga samhällsfrågorna och fortsatt arbeta med riktad dialog med gruppen.

Attraktionskraft 2023

Nämnden behöver inom sitt ansvar för näringslivs- och destinationsutvecklingsfrågorna förankra förståelsen om sambanden och verka för att samtliga av kommunens verksamheter tar vara på möjligheten till samverkan med näringslivet och hur man inom respektive verksamhet kan medverka till ett förbättrat företagsklimat och ökad attraktionskraft enligt kommunens strategi för Attraktionskraft 2023.

Hållbar utveckling

I samhällsplaneringen använder vi metoder som underlättar för invånarna att göra val som stärker ett hållbart samhälle.

11