• No results found

Sammanfattande kommentar till resultat och årsprognos Driftredovisningen omfattar ett ekonomiskt utfall för januari till och med augusti per

verksamhetsområde. Socialnämnden redovisar per 31 augusti en positiv avvikelse med 23 miljoner kronor. Helårsprognosen är att nämnden totalt kommer att redovisa ett överskott med 17,8 miljoner kronor, vilket är en avvikelse på 2,3 procent i förhållande till helårsbudget. Inom prognosen redovisas dock både över- och underskott som främst beror på:

 budgettillskott på 19,1 mkr för ökade kostnader i samband med Covid-19 som inte beräknas nyttjas fullt ut

 budgettillskott på 4 mkr för ökad nattbemanning på särskilt boende äldre som inte beräknas nyttjas fullt ut

 vakanta tjänster

 högre kostnader för hemtjänsten än budgeterat

 ej igångsatt verksamhet

 erhållna medel från Migrationsverket för 2018 års kostnader

 avslutade externa LSS placeringar samt färre barn placeringar

 minskade kostnader för bostadsanpassning, färdtjänst och matlådor

Ledning

Utfall januari-augusti, 0,3 mkr

* Överskottet beror på budgeterade konsulttjänster som kommer att disponeras under senhösten.

Prognos 2020, 0 mkr Åtgärder

Inte aktuellt med några åtgärder.

Planering, utveckling och administration (Administrativ enhet) Utfall januari-augusti, 0,7 mkr

Avvikelsen för perioden är ett överskott på 0,7 miljoner kronor och beror främst på vakanta tjänster.

16

Prognos 2020, 0,7 mkr

Helårsprognosen är ett överskott på 0,7 miljoner kronor vilket är en försämring från maj månad med 1,1 miljoner kronor. Detta beror på att tjänster har tillsatts, ökade kostnader för licenser samt bostadstillägg som beräknas kosta ca 350 tkr för perioden april till december.

Överskottet beror på att ett antal externa boendeplaceringar enligt LSS har avslutats, att boende erbjudits i egen regi samt att placeringar avslutats då annan kommun bedömts ansvarig. Arbetet med att minska antal placeringar av barn fortsätter och har gett överskott i förhållande till budget. I övrigt har kostnader för

bostadsanpassningsbidrag, färdtjänst och matlådor minskat. Kostnaderna för

missbruksvård har ökat då Vårnäs inte tagit emot brukare på öppet intag på grund av Covid 19, varvid dessa har fått placeringar på annat håll. en merkostnad på totalt 307 tkr. Kostnaderna för personlig assistans är högre än budgeterat.

Prognos 2020, 2,5 mkr

Överskottet beror på att ett antal externa boendeplaceringar enligt LSS har avslutats, att boende erbjudits i egen regi samt att placeringar avslutats då annan kommun bedömts ansvarig. Arbetet med att minska antal placeringar av barn fortsätter och ger överskott i förhållande till budget. Kostnader för placering av barn har minskat med 6,3 mkr sedan 2018, tack vare ett gediget handläggararbete. I övrigt består överskottet av fortsatt minskade kostnader för bostadsanpassningsbidrag, färdtjänst och matlådor.

Kostnaderna för missbruksvård och personlig assistans ökar.

Åtgärder

Vi hyser en förhoppning om att få använda överskottet i ett digitaliseringsarbete som påbörjats vad gäller orosanmälningar på barn. Initialt ses e-tjänsten över, därefter robotisering och eventuellt artificiell intelligens (AI). Förstudie är inledd och kostnadsförslag beräknas vara klart i oktober. Hantering av personlig assistans kommer att ses över. Under 2021 kan inte fler hemtagningar av externa placeringar inom LSS genomföras, då planerade byggnationer skjutits på framtiden.

Äldreomsorg

Utfall januari-augusti, 4,6 mkr

* Budgettillskott på 9,1 mkr för befarat ökade kostnader i samband med Covid-19 som inte beräknas användas fullt ut.

* Ökad budgetram med 4 mkr för ökad nattbemanning för helår som inte kommer att användas fullt ut.

* Nya scheman i maj inom särskilt boende har gjort att kostnaderna för vikarier har minskat.

* Intäkter för sjuklönekostnader.

17

* Ej full beläggning på särskilt boende.

* Högre kostnader än budgeterat för hemtjänsten i egen regi.

Prognos 2020, -2,1 mkr

Prognosen för hela äldreomsorgen är ett underskott med 2,1 miljoner kronor, en förbättring med 6,1 miljoner kronor jämfört med månadsrapporten för maj.

Förbättringen går att härröra till särskilda boenden.

Särskilda boenden har lagt en positiv prognos om 6,1 miljoner kronor. Prognosen är lagd utifrån en förstärkt budget om 4,5 miljoner kronor med anledning av prognos för ökade personalkostnader i samband med Covid-19. De ökade kostnaderna var

beräknade på en utökning med nio korttidsplatser på Thomasgården från maj till augusti, ökade kostnader för korttidsfrånvaro samt förstärkt bemanning under sex månader. Efter augusti månad har särskilda boenden en positiv avvikelse om 8,9 miljoner kronor vilket delvis beror på ett budgettillskott under året för utökad

nattbemanning. Några enheter har dock inte kunnat bemanna med extra nattpersonal på grund av brist på vikarier i samband med sjukfrånvaro och semesterperiod.

Verksamheten har även förändrade scheman och erbjudit högre sysselsättningsgrad vilket har minskat kostnader för timvikarier. Ytterligare skäl till det förbättrade resultatet är att enheterna har fått kompensation för sjuklöner. Vissa enheter har även haft flera lediga lägenheter vilket minskat kostnader för vikarier.

Prognosen för hemtjänstens egenregi är ett underskott med 8,2 miljoner kronor som beror på högre kostnader än beslutad ersättningsnivå. I samband med första

månadsrapporten för mars var underskottet prognostiserat till 12,8 miljoner kronor på grund av ökade kostnader i samband med Covid-19. Därefter beslutades om ett

budgettillskott på motsvarande 4,6 miljoner kronor vilket förbättrade prognosen till nuvarande nivå. Hemtjänstens prognos visar en förbättring med 1,8 miljoner kronor jämfört med 2019 års resultat för samma period.

Åtgärder

Fortsatt arbete med att anpassa schema efter verksamhetens behov samt beslutad personaltäthet samt effektiv hantering av resurspass.

Fortsatt arbete med att minska sjukfrånvaron.

Öppna dagverksamhet from 1 oktober.

Utöka nattbemanning permanent på samtliga enheter.

Uppgradering av planeringssystem för hemtjänsten för att kunna automatisera planering av brukares behov av stöd.

Mobil dokumentation inom hemtjänsten.

Funktionshinderomsorg Utfall januari-augusti, 3,4 mkr

* Erhållna pengar från migrationsverket som ännu inte använts.

* Utökad budgetram för ett nytt serviceboende som inte kommer startas, beställning till SBAB år 2017.

18

* Vakanta tjänster som inte tillsatts inom området.

* Färre ärenden inom personlig assistans.

* Gruppboendet Djäknen, inte fullbelagt på helår.

Prognos 2020, 5,8 mkr

Överskottet på 5,8 miljoner kronor beror på utökad budgetram på 1,5 miljoner kronor för ett nytt serviceboende där beställning till SBAB genomfördes 2017, och som planerades att vara i drift under 2020. Verksamhetsområdet har även fått statsbidrag på 1,5 miljoner kronor från Migrationsverket för kostnader under 2018 och 2019.

Överskottet beror också på tjänster som inte tillsatts då vissa boenden inte haft full beläggning. Antalet brukare inom personlig assistans i kommunal regi minskar, vilket genererar ett överskott. Gruppboendet Djäknen har startats men inte varit fullbelagd på helår.

Åtgärder

Översyn av beställningsprocessen av verksamheter.

Omprövning av biståndsbeslut inom bostad med särskild service LSS för att säkerställa brukares behov av stöd.

Arbete och familj

Utfall januari-augusti, 6,9 mkr

* Överskottet beror på vakanta tjänster, aktiviteter som inte kunnat genomföras p.g.a.

Covid-19 samt ersättning för sjuklönekostnader.

* Budgettillskott på 10 mkr för befarat ökade kostnader av ekonomiskt bistånd i samband med Covid-19 som inte beräknas användas fullt ut.

Prognos 2020, 7 mkr

Verksamhetsområdet prognostiserar en positiv avvikelse på 6 procent som beror på vakanta tjänster, aktiviteter som inte kunnat genomföras p.g.a. Covid-19 samt ersättning för sjuklönekostnader. Verksamheten har fått ett budgettillskott på 10 miljoner kronor för ökade kostnader i samband med Covid-19 för ekonomiskt bistånd, men kostnaden beräknas inte öka i nivå med tillskottet. Vi prognostiserar därmed ett överskott på 2 miljoner kronor för ekonomiskt bistånd.

Åtgärder

Prognosen gällande ekonomiskt bistånd för 2021 landar på 47 miljoner kronor om inga åtgärder vidtas. Med planerade åtgärder sjunker beloppet till 42 miljoner kronor.

Vakanser, återbetalning från försäkringskassan och uteblivna kostnader är till största del kopplade till tillfälliga händelser d.v.s. Covid-19 och vi räknar med att detta inte kommer vara fallet år 2021.

Vård och gemensamma insatser Utfall januari-augusti, 3,8 mkr

* Vakanta tjänster.

* Fler sålda vikarietimmar än budgeterat.

19

* Höga kostnader för medicintekniska produkter.

Prognos 2020, 3,9 mkr

Det prognostiserade överskottet beror främst på att bemanningsenheten har sålt fler vikarietimmar än budgeterat. Därutöver finns det vakanta tjänster inom Hälso- och sjukvård samt Hemsjukvård och rehab. Flera sjuksköterskor har anställts men det är fortfarande svårt att rekrytera arbetsterapeuter och fysioterapeuter. Höga kostnader för medicintekniska produkter. Trygghetslarmet har ett överskott, då installation av vissa larm på särskilt boende har senarelagds.

Åtgärder

Flyttning av administrativ assistent från administrativa enheten till hemsjukvård och rehab, i syfte att få kontroll av förskrivning av medicintekniska produkter.

Fortsatt rekrytering av legitimerad personal.