• No results found

Sammanfattande diskussion

In document Inte vispa upp något (Page 36-41)

5.1 Sammanfattning

Denna uppsats har undersökt pentekostala förbönspraktiker och för att undersöka detta har jag stude-rat New Wine Sveriges förbönspraktik. New Wine Sverige är ett ekumeniskt nätverk av flera försam-lingar från olika samfund. Nätverket kommer från England och är inspirerat utifrån John Wimbers undervisning och teologi. Utifrån frågeställningarna som presenterats under 1.2 Syfte har det blivit tydligt att New Wine Sverige är influerade av John Wimber och den evangelikala teologin som han undervisade. Förbönspraktiken inom New Wine Sverige har vuxit fram utifrån hur New Wine Eng-land motiverade och praktiserade sin förbönspraktik som i sin tur har motiverats utifrån Wimbers teologi. Inom New Wine Sverige är förbönspraktiken något centralt och i deras gudstjänster framhålls förbönspraktiken som ett medel för att möta Gud. Mötesledningen och predikantens roll i förbön-spraktiken är att de har en förmedlande roll av vad de upplever att Gud gör och säger. Den centrala praktiken i både mötesledning och förbönspraktik är frågan vad har Gud sagt. Inom New Wine Sve-rige finns det en stor längtan och eftersträvan att ledarskap och deltagare tillsammans ska höra Guds röst i nätverket och i gudstjänsterna.

5.2 Diskussion kring metod och teori

I området som denna uppsats har undersökt finns lite tidigare forskning. Utifrån detta blev en empirisk studie med hjälp av intervjumetod och fältstudium lämplig då det genom dessa metoder kunde skapas nytt källmaterial att analysera. Utifrån att jag har varit aktiv inom New Wine Sverige tidigare bar jag med mig en grund förståelse för ämnet innan intervjuarna gjordes. Detta gjorde att jag hade en aning om vad som skulle kunna komma upp, vilket ledde till att mina frågor kunde fördjupas och skapa en större förståelse. Jag har även försökt varit medveten om faran med att tolka materialet utifrån min förförståelse. Jag upplevde att den halvstrukturerade intervjumodellen fungerade mycket bra för att få fram information från informanterna och bidrog till att intervjuerna tog olika riktningar. Detta ledde till att materialet blev större vilket i sin tur ledde till att analysen blev bättre och arbetet fick en större mättnad. Vidare fann jag att mina urvalskriterier för informanterna var tillräckliga för att ge svar på mina frågor. Utmaningarna har varit att få en verklig insyn på hur förbönen har skett på New Wine Sveriges event, då informanterna inte är med och ber personligen i team. Om det hade funnits mer tid och möjlighet till utrymme i denna uppsats hade det kunnat vara intressant att tillägga till exempel en fokusgrupp med förebedjare från tidigare event. Valet att inte använda anonyma informanter bidrog till att de olika informanternas uppgift, roll och ansvar blev tydligt. Detta för med sig en möjlighet för läsaren att vara medveten om de tolkningar som görs. Informanterna har varit med och format och blivit formade av New Wine Sverige förbönspraktik över tid. Att informanterna har varit aktiva inom

New Wine Sverige över tid och därmed har med sig mycket erfarenhet bidrar till att det insamlade materialet fått större mättnad. Fältstudierna bidrog också till en bredd av material till analysen. Det går att fundera över om det hade gett en större förståelse att göra fältstudie på olika slags gudstjänster inom New Wine Sverige över tid istället för tre kvällar efter varandra på samma sommarkonferens.

Fler fältstudium hade självklart gett större information och högre mättnad men utifrån den tid och det utrymme som fanns för att göra denna.

I den teoretiska analys som i detta studie gjordes genom Albrecht fem områden upplevde jag att jag kunde närma mig materialet på ett bra sätt vilket stabiliserade tolkningen av materialet och gav en större förståelse av den pentekostala förbönspraktik som sker inom New Wine Sverige.

Jag vill betona att i kvalitativ forskning är det viktigt att diskutera frågan om hur mening tolkas.

En risk är att min tolkning av informationen jag fått från informanterna inte gjort rättvisa åt infor-manternas upplevelser. En annan risk är att jag som intervjuare kan ha styrt intervjuerna för mycket.

Jag har försökt undvika risken att styra informanternas svar och arbetet för mycket i en viss riktning genom att vara noga med intervjuguiden och har försökt att inte ha vaga uttryck. Jag anser därför att jag lyckats med att inte styra på så sätt att det skulle påverka utgången av mitt arbete och slutsatser negativt. Även fältstudierna har bekräftat innehållet i intervjuerna av intervjuerna då informanternas svar stämmer överens med fältstudierna. Målet med uppsatsen är att läsaren ska förstå resan som gjorts från början till slut utifrån kapitlens ordning.

5.3 Diskussion och tillämpning för kyrkan

Denna uppsats åtagande har varit att studera och analysera New Wine Sveriges förbönspraktik via de frågeställningar som presenterats under Syfte 1.2. Utifrån att den är skriven i praktisk teologi har det varit ett studie i kyrkans liv och handlande. Uppsatsen visar på hur nätverket New Wine Sverige, ett ekumeniskt nätverk som samlar flera olika samfund och en mängd olika församlingar, har en tydlig pentekostal förbönspraktik. Eftersom uppsatsens källmaterial är tre intervjuer och fältstudium av tre gudstjänster ger inte det en fullständig presentation av pentekostal förbönspraktik. Inte heller ger det en fullständig presentation av New Wine Sveriges förbönspraktik utan det som presenteras är infor-manternas syn på frågan och praktiken som genomfördes under New Wines sommarkonferens 2019.

Jag anser ändå att utifrån vilka informanterna är och deras engagemang i utvecklingen av New Wine Sveriges förbönspraktik under tid, presenteras det en genuin inblick i hur förbönsarbetet faktiskt ser ut.

Utifrån studiet anser jag att några centrala identitetselement för förbönspraktiken inom New Wine Sverige har framkommit. Det första elementet är att förbön är viktigt. Alla tre informanter lyfter fram vikten av förbön. Detta blir något centralt för dem. Detta lyser även igenom i bakgrunden för New Wine Sverige (kapitel 2). Enligt informanternas värderingar är förbön något viktigt, det är en

plats där man tänker att mötet mellan Gud och människan sker. Det andra elementet är John Wimber.

Det är väldigt tydligt både i bakgrund och i det som informanterna presenterar att John Wimber är en nyckelperson och förebild för hur New Wine Sveriges förbönspraktik tillämpas och dess förbönsteo-logi. En av informanterna hänvisar till deras praktik som Wimberianskt, vilket syftar till att den är avslappnad och enkel men med fokus på Guds kraft. New Wine Sverige försöker att leva efter detta.

Även John Wimbers svärdotter Christy Wimber har varit en viktig resurs. New Wine Sverige är ett

”barn” till Wimber och hans syn på förbön och teologi. Det tredje elementet är förbönsmodellen som informanterna menar är en viktig modell vilken de är stolta över. En av informanterna menar att den fungerar i ur och skur. Modellen med dess fem delar är något som de lutar sig på och tränar sig i och lär ut. Det är den modellen som är grunden för deras utbildning både i New Wine Sveriges nationella event och när de är i lokala församlingar och utbildar. Det fjärde elementet är Guds röst, detta är den tydligaste identitetsmarkörer och den som informanterna uttrycker är viktigast vilket varje informant påtalar flera gånger. Det profetiska tilltalet är det som de vill följa och handla efter. I fältstudierna lyfter de gång på gång fram att de upplever att Gud talar. Det är Guds röst som är den viktigaste av modellerna. Modeller är bra men får inte ersätta Guds röst vilken därför går före den tidigare nämnda förbönsmodellen. Prövningen av det profetiska tilltalet sker genom varje det prövas i gensvaret gäl-lande inbjudningar. I den personliga förbönen är det personen som får tilltalet som prövar.

Jag tror att en av de saker New Wine Sverige verkligen har att ge svensk kristenhet det är deras längtan efter Guds röst. Jag uppfattar det som att informanternas längtan är att New Wine Sverige ska vara en gemenskap som följer Guds röst, att tillsammans lyssna in vad det är som Gud säger. I detta lyfter de fram både den profetiska gåvan och den profetiska tjänsten som viktiga delar. Jag tror att New Wine Sverige har en ton som kan få svensk kristenhet att ta Guds röst på större allvar, att våga stanna upp och lyssna på vad Gud säger och försöka att gå på det.

5.4 Förslag till fortsatt forskning

Utifrån slutsatserna och analysen har jag i detta studie funnit några olika områden som det vore in-tressant att studera vidare och forska närmare på. De flesta områden rör empiriska studier men det finns också områden som handlar om närläsning av teologiska texter av olika slag.

Ett område som det saknas forskat material kring är förbönspraktik inom pentekostalism. Det finns forskning om pentekostalism och deras kyrkosyn, tillbedjan, helande och ledarskap men det saknas forskning om förbönspraktiken. Det finns mycket att fördjupa sig i inom detta område. I denna uppsats presenteras endast en mycket liten del. Ett intressant område att undersöka vidare är att jäm-föra olika förbönspraktiker inom olika pentekostala rörelser och kyrkoorganisationer. Det finns även utrymme att jämföra med John Wimbers teologi och Vineyardrörelsen.

Ekumeniken inom pentekostalism är också ett område som är intressant. I denna uppsats är det tre ledare från tre olika samfund som alla beskriver pentekostal förbönspraktik. I en större undersök-ning med fler informanter och organisationer hade det varit intressant att undersöka vilka skillnader och likheter som finns i synen på förbönspraktiken.

Guds röst är något som har varit centralt i både intervju och fältstudiet. Vidare undersöknings-områden kan vara hur olika delar av kyrkofamiljer och pentekostala rörelser ser på Guds tilltal, vilken roll som ges tilltalet och vem som får lyssna och vem som får dela tilltalet.

Källförteckning

Otryckta källor

Fältstudium - Kvällsmöte onsdag 26 juni New Wine Sommarkonferens 2019.

Fältstudium - Kvällsmöte torsdag 27 juni New Wine Sommarkonferens 2019.

Fältstudium - Kvällsmöte fredag 28 juni New Wine Sommarkonferens 2019.

Hans Wolfbrandt, intervjuad av författaren. Lysekil, 2020-12-15.

John Derneborg, intervjuad av författaren. Vänersborg, 2020-12-18.

Kim Brynte, intervjuad av författaren. Malmö, 2020-12-16.

Riktlinjer för betjäning av vuxna 2019. Vänersborg: New Wine.

Tryckta källor och litteratur

Albrecht, Daniel E 1999. Rites in the spirit: a ritual approach to Pentecostal/Charismatic spiritual-ity. Sheffield: Sheffield Academic

Aronson, Torbjörn. Utkommer våren 2021. “Tillväxten av pentekostala församlingar i Sverige”.

Pentekostalism i Sverige på 2020-talet. Redigerad av Jan-Åke Alvarsson. Skellefteå: Artos Norma.

Aronson, Torbjörn 2016. Ett nytt karismatiskt landskap i Sverige: trosrörelsen, samfundsoberoende församlingar, migrantförsamlingar, anglosaxiska nätverk och många andra - en församlings-översikt. Uppsala: Areopagos

Chan, Simon 2006. Liturgical theology: the church as worshiping community. Downers Grove, Ill.:

IVP Academic.

Dyer, Anne E 2017. “Pentecostal worship practices in Europe”. Scripting Pentecost: A Study of Pentecostals, Worship and Liturgy. Redigerad av Mark J. Cartledge and A. J. Swoboda. Bur-lington: Ashgate, 136–151.

Edgardh, Ninna. 2019. ”Liturgins grammatik i nordisk kontext”. Svenskt Gudstjänstliv 94. 65-80.

Kvale, Steinar & Brinkmann, Svend 2014. Den kvalitativa forskningsintervjun. 3:a utg. Lund: Stu-dentlitteratur.

Lundquist, Lennart 1993. Det vetenskapliga studiet av politik. Studentlitteratur, Lund.

Warrington, Keith 2008. Pentecostal theology: a theology of encounter. London: T & T Clark.

Internet

Arkiv | Svenskt Gudstjänstliv. Online: https://journals.lub.lu.se/sgl/issue/archive.

Bibliotheca theologiae practicae | Centrum för teologi och religionsvetenskap. Online:

https://www.ctr.lu.se/forskning/skriftserier/serie/btp/.

Gud tog över bandy-arenan i Vänersborg. Online: https://www.varldenidag.se/nyheter/gud-tog-over-bandy-arenan-i-vanersborg/repsfq!zTwsCL83MGYUcEAK0uLpg/.

Greater Things - The Story of New Wine so far – YouTub Online:

https://www.youtube.com/watch?v=TW5nAXCUA_Y

Historia – New Wine Online: https://newwine.se/om-oss/historia/.

John Wimber – Wikipedia. Online: https://en.wikipedia.org/wiki/John_Wimber.

New Wine – Local churches changing nations. Online: https://newwine.se/.

Om oss – New Wine Online: https://newwine.se/om-oss/.

Pentecostalism – Wikipedia. Online: https://en.wikipedia.org/wiki/Pentecostalism.

Styrelse – New Wine. Online: https://newwine.se/om-oss/styrelse/.

TV Vision Sverige – YouTube. Online: https://www.youtube.com/channel/UCjwxcVxxhclY-tXXvesn-3SA.

In document Inte vispa upp något (Page 36-41)

Related documents