• No results found

Sammanfattning: Har lärarna gjort det möjligt för eleverna att samarbeta och i så fall hur?

7 Resultat

7.3 Sammanfattning: Har lärarna gjort det möjligt för eleverna att samarbeta och i så fall hur?

7.3.1 Grupparbeten och att arbeta tillsammans

Det är inte många av lärarna i studien som involverat grupparbeten i undervisningen. Och även om L4 varit på föreläsningar där de rekommenderat det och förklarat hur det kan involveras så ser L4 även nackdelar. Många av L4’s elever är elever med diagnoser och andra svårigheter och L4 säger att det har varit bra för dessa elever att komma bort från grupperna för att få arbetsro. L4 fortsätter med att nämna att några elever nog är lite ledsna för att det blivit så men samtidigt så är L4 övertygad om att många elever gynnats av att ha det så.

L8 har inte heller inkluderat grupparbeten i matematiken, det ska dock tilläggas att L8 har gjort det i andra ämnen. L8 säger dock att ”Inlärning är något man gör tillsammans med andra, i interaktion med andra. Man lär sig jättemycket av att förklara för andra och få saker förklarat för sig själv”. Varför L8 inte involverat mer grupparbeten framgår inte men L8 nämner att elever har sagt att de fått mer gjort nu när de studerat själva för att de kommit ifrån grupperna och det sociala snacket.

L1 är inne lite på samma spår som L4 med att vissa gynnas av grupparbeten men att det för några elever är mindre bra. L1 och L4 är dock lite kritiska mot sig själva och tycker att de borde ha strukturerat undervisningen mer så att eleverna skulle kunna hjälpa varandra mer. Både L1, L4 och resten av lärarna har dock märkt att eleverna tagit egna initiativ för att jobba tillsammans. Detta även om lärarna inte har skapat digitala grupprum där eleverna kan arbeta tillsammans. Då har eleverna tagit kontakt med

varandra på andra sätt. L7 har skapat digitala grupprum och eleverna har ibland fått jobba med uppgifter i grupper som läraren på förhand bestämt. L7 berättar även att eleverna ibland jobbar i dessa grupper

även om de inte blivit tillsagda att göra det men oftast tar de kontakt och jobbar med dom de satt med i klassrummet innan pandemin kom.

Även om det inte är gruppuppgifter så berättade L2, L3 och L5 att de jobbat med muntliga

examinationsuppgifter och speciellt L2 och L3 har haft muntliga examinationer i små elevgrupper. Enligt L5 har det varit ganska lätt att bedöma uppgifterna då de använt bedömningsmallar från gamla nationella prov. L3 säger att många elever gillade att vara i grupp och göra muntliga examinationer och L5 instämmer och säger att eleverna uppskattat det väldigt mycket att få diskutera uppgifter mer än att bara räkna. L3 och L5 har också skapat digitala grupprum där elever ofta sitter och jobbar tillsammans. Där har L3 och L5 ofta gjort besök för att se vad eleverna jobbar med och om eleverna kommit igång.

7.3.2 Kommunikation och respons

Enligt alla lärare i undersökningen så blir det ganska få frågor under lektionernas genomgångar och även efter lektionerna och enligt L1, L2 och L6 så är det oftast bara de starka eleverna som vågar ställa frågor under genomgångar. L2 säger att det troligen beror på att eleverna känner sig mer utsatta när de pratar i stora grupper i digitala mötesrum än i det vanliga klassrummet. För att undvika detta har en större majoritet av lärarna sagt att de använt sig av chatten i deras digitala mötesrum för att få eleverna att svara på öppna frågor. L3 säger att responsen nästan är noll och att om man vill ha ett svar på något under en genomgång så behöver man ställa en fråga direkt till någon elev för att få ett svar. För att komma undan detta har L3 bett eleverna att svara i chatten som många andra lärare men L3 har också uppmuntrat elevernas användande av emojis och GIF’s som svar i chatten på öppna frågor och L3 har upplevt att det går snabbare att få svar från eleverna då. För att komplettera detta har L3 även använt exit tickets för att få feedback och respons från eleverna.

Både L2 och L8 tar upp att de förlitat sig mycket på de intryck man får som lärare i ett klassrum när de undervisat i ett vanligt klassrum och att mycket av den kommunikationen har försvunnit nu när

undervisningen varit på distans. För att få den responsen har även L2 använt sig mycket av chatten och där har eleverna fått skriva om de tycker att genomgångarna varit svåra, lätta eller varken eller bara för att få lite feedback på undervisningen. L8 har också använt sig av chatten som de flesta andra men L8 har främst använt personliga samtal med eleverna för att få respons från eleverna. L8 har då ringt upp eleverna under lektionstid och ofta på förhand, innan lektionerna, informerat om vilka elever som ska vara tillgängliga för personliga möten. Under de personliga mötena har det ofta varit helt vanliga frågor för att bygga vidare på relationerna men även frågor för att hjälpa eleven framåt med matematiken. L5 beskriver responsen på öppna frågor som: ”Det är lite som en ståuppkomiker som inte får någon att skratta, det är ytterst sällan man får någon respons”. L5 är också inne på att chatten har hjälpt eleverna att våga ställa frågor. Däremot har det inte varit utan teknologiska mankemang eftersom chatten ofta inte syns när man delat skärmen och använder skärmen som whiteboard. L5 löste det problemet genom att

L5 nämner att det fungerat bättre att ringa upp eleverna enskilt om man önskar få respons från eleverna för då känner de sig mer tvingade att svara på frågorna.

L6 har också märkt av att responsen är lägre i det digitala klassrummet än vanligtvis. L6 nämner dock att hen ofta bjöds in till elevernas digitala grupprum, som eleverna själva skapat, för att svara på frågor. L6 upplever att eleverna hade mycket lättare för att prata och ställa frågor när de var i små grupper än i det digitala klassrummet. Andra elever som inte suttit i grupp har istället sökt upp L6 i det digitala

klassrummet eller skrivit ett privat meddelande till mig. När L6 tillfrågades om det skulle bli

distansundervisning även nästa termin, och vad som skulle bli viktigt då, svarade L6 att ”Om det skulle bli distansstudier även nästa år så kommer jag jobba mycket mer med att få eleverna att samarbeta. Det var redan inskolat i denna klass innan coronan kom och jag har märkt vilken stor betydelse det har. Det kommer vara viktigt att arbeta in detta för en ny klass där eleverna inte känner varandra sen innan och för att få eleverna att skapa relationer och nya kontakter i klassen”.

7.3.3 Relationer

Alla lärare i studien har på något sätt nämnt att relationerna mellan elev och elev och inte minst elev och lärare är och har varit en stor anledning för att undervisningen på distans har kunnat fungera. L2 säger att ”man tappar relationerna med eleverna ganska snabbt” och nämner samtidigt att det finns forskning som faktiskt pekar på att relationerna i klassrummet påverkar elevens resultat i skolan.

Även L3 säger att de haft stor nytta av att redan hade goda relationer. L2 säger att det skulle bli ett jätteproblem om man inte hade fått till fysiska möten med eleverna innan distansundervisning. ”Man måste lära känna den som sitter på andra sidan, det är alltså kontakten med eleverna, den är ju en avgörande faktor för att eleven ska lyckas i undervisningen”.

Även L4 nämner fördelarna med att man haft eleverna fysiskt i ett klassrum och hunnit jobba fram en struktur tillsammans som de kunde ta med till distansundervisningen. L4 säger att det speciellt har varit viktigt för att skapa kontakter och ha någonting att bygga vidare relationerna på. L4 har som tidigare presenterats arbetat mycket med att träffas innan lektionerna för att fortsätta bygga relationerna med eleverna.

Många av lärarna har nämnt att de ringt upp eleverna för att bygga vidare på relationerna och även L7 har gjort det. L7 säger att det är svårare att få kontakt med vissa elever i ett digitalt klassrum och har därför ringt upp alla elever, efter klasslistan, varje lektion. Det har varit viktigt för då får man kontakt med de elever som annars inte är aktiva och söker kontakt själva enligt L7. Det är många elever som hamnar i ”radioskugga” och de eleverna når man bättre om man själv ringer upp och pratar med dem. Samtalet blir även en helt annan karaktär än det som är i klassrummet. L7 säger att många otrygga elever inte vågar prata på samma sätt i ett klassrum när klasskamraterna är runt omkring men att eleven tycker att det är lättare att prata digitalt eftersom det blir ett privat samtal mellan lärare och elev.