• No results found

Sammanvävning av analys

2.9 ​Arbetsfördelning illustrerande varje deltagares individuella bidrag

5.4 Sammanvävning av analys

Denna del bygger på bilaga 1 samt 2 där en sammanställning för både person 1 samt 2 återfinns utifrån observationsschemat. I både Person 1 och Person 2s fall är personlighet och livsstil det som uttrycker både deras storytelling och personliga varumärken, men på olika sätt. Person 1 kanal bottnar i hennes passion för veganism och medmänsklighet som hon tar upp likt hjärtefrågor i hennes vardagar. Hon pratar om sådant som berör henne och förmedlar detta genom att hon upplevs som äkta och inspirerande, men även påläst och retorisk i många sammanhang. Person 2s kanal reflekterar henne som person då hon uppträder väldigt

energiskt och har en passion för att underhålla, vilket baserar mycket på värderingar som att ha kul i vardagen med mycket humor, som vävs in i hennes berättande och oftast med vänner och familj. Person 1s sätt att uttrycka detta på är genom att vara äkta och inspirerande

gentemot sina tittare, medan Person 2s sätt att nå ut baseras på att vara skämtsam, energisk och autentisk.

I Person 2s videos kan tittarna känna igen sig i vardagslivet och att ha kul med nära och kära. Person 1s genuinitet gör det istället enklare att relatera till att det är okej att misslyckas ibland. Gemensamt är att de uttrycker en stark entreprenörsanda av att prestera vilket är lätt att relatera till egna livssituationer. Båda har ett tillmötesgående beteende där de bjuder in tittarna till att interagera, Person 2 uttrycker detta genom att tala till kameran som att hon pratar med en kompis. Person 1 har istället en inställning då hon vill ta del av tittarnas åsikter och kunskap för att kunna utveckla sig själv. Både Person 1 och Person 2 uttrycker mycket

känslor på sina kanaler där Person 2 uttrycker mycket glädje och energi i sina videos vilket gör att tittaren blir påverkad på ett inspirerande sätt, exempelvis “bli på bättre humör”. Person 1s kännetecken är att hennes humör pendlar mycket i hennes videos och hon uppvisar olika humör i samband med olika situationer. Deras storytelling har olika typer av berättelser i och med att deras personligheter och livsstil skiljer sig. De använder det dock på samma sätt, i syfte att deras storytelling ska skapa en starkare relation mellan tittarna och deras personliga varumärke.

7.0 Slutsats

Syftet med denna studie var att förstå på vilket sätt storytelling används för att reflektera personliga varumärken på sociala medier. För att besvara detta användes frågeställningarna:

- Varför används storytelling på sociala medier?

- Hur hänger storytelling ihop med det personliga varumärket?

De slutsatser som kan dras utifrån studien är att personliga varumärken har en grund i de värderingar, kärnvärden, attribut och kvalitéer en person har, vilket ska framställas och uttryckas för en viss publik. Storytelling i denna bemärkelse är det redskap som används för att marknadsföra eller stärka relationen mellan publiken och varumärket. Det är i berättandet associationer görs till varumärket, vilket baseras på relaterbarhet, samhörighet och de känslor som väcks. Ju starkare dessa upplevs, desto bättre förutsättningar finns det för publiken att minnas och tycka varumärket är värdefullt. Det personliga varumärket är det som reflekterar personen bakom varumärket, storytelling är sedan det redskap som används för att förmedla budskapet som ska skapa associationer till varumärket. De är på så sätt sammanflätade och bör reflektera varandra.

8.0 Reflektioner

En reflektion är kring det empiriska materialet och det faktum att vi utgick ifrån 20 videos per person. Båda personerna har betydligt fler videos som kan innehålla data som framställer och presenterar deras varumärke och storytelling annorlunda, både till det positiva men även negativa. Vi kände att om vi hade utgått ifrån fler videos eller använt en annan typ av metod, exempelvis intervjuer, hade vi kunnat få ett mer nyanserat analyskapitel. Därmed kan det också reflekteras ifall den metod och tillvägagångssätt var det bästa, men utifrån tidsramen och den rådande situationen i samhället, gjorde vi det bästa av situationen. Vi hade en del svårigheter med hur vi skulle strukturera upp empirin samt analysen och skrev empirin på ett sätt för att sedan göra om den. Det blev inte lika sammanvävt som ifall man hade utgått ifrån teorins struktur och sedan blandat Person 2 och Person 1 delar i samma analysavsnitt. Vi upplevde det dock som komplicerat och svårt för läsaren att hänga med i en sådan struktur. Empirin kunde även ha utgått från teorins avsnitt med en presentation av personerna separat, dock var det mer lätthanterligt med den använda strukturen. Då vi även ville få med helheten av varje video och dess innehåll så ansågs detta som den bästa strukturen, trots det långa empiriavsnittet.

Då Person 1 har funnits på YouTube längre än Person 2 så kunde vi använda videos från en längre tidsperiod för Person 1. Detta ser vi dock inte som ett problem då vi kunde observera samma mängd videos av båda personerna. Det hade dock möjligen hjälpt oss att tydligare kunna presentera det empiriska materialet och även få en tydligare analys med mer djup om fler videos hade observerats. Forskningens syfte ändrades även genom att omformulera “stärka” till “reflektera” vilket medförde att teori och empiri inte blev helt i samklang. Därav har analysen inte heller blivit riktigt så djup som den hade kunnat bli.

9.0 Implikationer

Studiens syfte var att skapa kunskap kring förståelsen för på vilket sätt storytelling används på sociala medier för att reflektera personliga varumärken. Erfarenhet och kunskap grundar sig i personliga upplevelser och tolkningar som kan variera beroende på gamla erfarenheter och ursprung (Ericsson 2019). Det finns fortfarande en brist i den akademiska litteraturen kring vad som kännetecknar bra och dålig storytelling samt vad för betydelse det har för personliga varumärken. Detta uppmuntrar vidare forskning till att studera hur storytelling används och ifall det går att urskilja bra och dålig sådan. Förhoppningsvis kan vidare forskning ge andra perspektiv på tolkning och upplevelse av denna typen av kunskap.

Related documents