• No results found

Samordningen mellan berörda myndigheter under pandemin

I kapitlet redovisas hur samordningen mellan berörda myndigheter med uppgift att utöva

marknadskontroll fungerade inom Marknadskontrollrådet. Under pandemin har många kontakter behövt tas mellan myndigheterna, särskilt om frågor kopplade till skyddsutrustning. I det avseendet beskriver flera myndigheter i intervjuerna att formerna inte fanns sedan tidigare utan fick utvecklas över tid. Kontakter som har varit kopplade till den ordinarie marknadskontrollen har fungerat mer som vanligt med redan upparbetade kontakter och samverkan.

I början av pandemin skulle ett möte ha hållits i Marknadskontrollrådet i mars 2020, vilket ställdes in.

Vid Marknadskontrollrådets nästa möte i maj 2020 diskuterades pandemins påverkan på

myndigheterna. Det framstod då som att läget hade stabiliserat sig. Alla myndigheter som ingår i Marknadskontrollrådet har inte varit berörda av situationen avseende skyddsutrustning. De myndigheter som har varit mest berörda har haft direktkontakt. Möten har, bortsett från mötet i mars 2020, hållits som vanligt i Marknadskontrollrådet under pandemin. Frågor relaterade till pandemin har förekommit vid flertalet av dessa möten.

5.1 Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket har haft mycket kontakter med Läkemedelsverket, då personlig skyddsutrustning och medicintekniska produkter ligger nära varandra. Det var svårt med gränsdragningen och de hade en dialog om tullärenden. Det har funnits ärenden där det har varit svårt att avgöra vilken lagstiftning som skulle tillämpas samt vilken myndighet som är behörig att granska produkten utifrån den tänkta användningen som aktören angett. Nya aktörer har marknadsfört medicinteknisk utrustning som personlig skyddsutrustning. Arbetsmiljöverket och Läkemedelsverket tog fram ett gemensamt underlag som beskrev skillnaden och hittade en bra form för hur de kunde lämna över ärenden till varandra. Samordningen fungerade bra men formerna har fått utvecklas över tid.

Efter att Arbetsmiljöverket hade fått regeringsuppdraget om de tillfälliga tillstånden hade

Arbetsmiljöverket kontakt med RISE i olika frågor. Det diskuterades om kriterier skulle utverkas för utrustningen. Arbetsmiljöverket var beroende av att RISE kom igång med sitt arbete. Det var även andra laboratorier inom EU som kontaktades men utan resultat då de prioriterade sin egen marknad.

Arbetsmiljöverket har också haft kontakt och avstämningar med Tullverket. Det uppkom frågor avseende produkter som stoppades vid gränsen. Det var bl.a. frågor om hur språkkraven i

lagstiftningen skulle hanteras men också kontakter för att upplysa om att den nya processen fanns.

Arbetsmiljöverket har hittat nya former för samverkan med Tullverket under pandemin. Det finns administrativa rutiner som kan utvecklas. Det har varit en helt annan mängd tullärenden under pandemin, vilket också har krävt en snabbare hantering. I de fall när Tullverket var tveksamma har de kontaktat alla berörda myndigheter. Arbetsmiljöverket tog fram en lathund för att hjälpa Tullverket.

Under våren 2020 hade Arbetsmiljöverket även kontinuerliga möten med Swedac. Under 5-6 veckor hade myndigheterna veckovisa avstämningar. Då diskuterades främst problematiken kring anmälda organ och falska certifikat. Arbetsmiljöverket har också haft avstämningar med Konsumentverket. Då e-handeln har ökat har det sedan slutet av 2020 även varit kontakter med Konsumentverket om bl.a.

frågor om webbplatser riktar sig till konsumenter eller arbetsgivare.

I början av pandemin hade Arbetsmiljöverket kontakter med Socialstyrelsen och länsstyrelserna gällande distributionen av produkterna. Det var initialt också kontakter med Socialstyrelsen om hur de hade organiserat sin samordning. Vidare har Arbetsmiljöverket haft kontakter med Inspektionen för vård och omsorg.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tillsatte grupper som var bredare än

marknadskontroll och rörde större frågor. Arbetsmiljöverket deltog vid vissa möten om bl.a.

användningen och processen med tillfälliga tillstånd. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap sammankallade en grupp som tog fram en skrift om kraven i regelverken avseende personlig

skyddsutrustning och medicintekniska produkter samt för användningen av produkterna. I processen med de tillfälliga tillstånden hölls Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Socialstyrelsen och Tullverket underrättade.

Arbetsmiljöverket hade även en del kontakter med Europeiska kommissionen om tolkningen av EU:s rekommendation samt kontakter med Arbetsmiljöverkets motsvarighet i andra länder.

Samordningen på EU-nivå försvann och varje land gjorde sin egen tolkning. Det ledde till 27 olika tolkningar i stället för en tolkning. Med tanke på att det inom den gemensamma marknaden ska godtas produkter som är godkända i andra medlemsstater blir det märkligt med olika tolkningar. Det har varit oklart om produkter som godkänts av vissa medlemsstater uppfyller de väsentliga hälso- och säkerhetskraven. Det hade varit önskvärt om det hade varit mer samordnat på EU-nivå.

Det mesta avseende samordningen med andra berörda myndigheter under pandemin har gått bra.

Arbetsmiljöverket har upprättat snabba kontaktformer som hjälpt myndigheten att lösa de mest akuta problemen. Arbetsmiljöverket har dock enligt egen uppfattning inte alltid hittat rätt arbetsformer avseende samordning i vissa frågor. Det kan gälla att avgöra gränsdragningar, överlämning av ärenden eller myndighetsöverskridande information. Myndigheterna har olika uppdrag och prioriteringar. Det har varit många inblandade och varit många kontakter, då det finns flera in- och utgångar på myndigheterna. Det finns risk för att det blir dubbelarbete med alla

kontakter. En vanlig förfrågan från Arbetsmiljöverkets målgrupp under pandemin har varit att de ville ha en ingång, vilket inte har funnits. Det har saknats en kanal och det har krävts mycket samverkan mellan de berörda myndigheterna.

5.2 Läkemedelsverket

Läkemedelsverket har haft mycket samverkan och samråd med Arbetsmiljöverket. Det har varit kontakter om skyddsutrustning och frågor om vem som ansvarar för vad har diskuterats. Det har framför allt varit mycket kontakter under våren 2020 avseende munskydd och ansiktsskydd. Efter ett par klargörande möten så har frågor kunnat hanteras.

Läkemedelsverket har också haft kontakter med Kemikalieinspektionen. Det har varit frågor om hur tillgången på desinfektionsmedel kan säkras. Det har även varit mycket kontakter med

Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen. Vidare har Läkemedelsverket haft ett samarbete med Tullverket och Polismyndigheten kring hanteringen av olagliga läkemedel.

Det har även varit många diskussioner med Sveriges Kommuner och Regioner. Det har diskuterats frågor om vem som ansvarar för vad. Läkemedelsverket har också en uppgift att säkra att det finns en tillgång på produkterna.

Samordningen med andra berörda myndigheter har fungerat bra. En framgångsfaktor i samverkan är att alla har samma prioritering och samma ”fiende” under pandemin. Samordningen blir mer effektiv om den inte är personbunden utan att komma bort från namn och i stället använda funktioner. Det har dock varit svårt ibland.

5.3 Konsumentverket

Det har varit mycket samverkan med andra myndigheter under pandemin gällande gränsdragningar mellan produkter och regelverk. I början av pandemin dök det upp munskydd där det var oklart vilket regelverk som gällde.

Konsumentverket har samarbetat mycket med Läkemedelsverket. De har haft en särskild grupp. Det har varit inbokade stående möten som fungerade bra. Om det inte fanns något särskilt att ta upp ställdes möten in. Det var främst gränsdragningsproblematiken som diskuterades. Konsumentverket har lagt ut information på bl.a. webbplatsen ”Hallå Konsument”, särskilt om andningsskydd.

Informationen togs fram i samråd med Läkemedelsverket.

Konsumentverket har också haft kontakter med Tullverket. Det har varit mycket tullärenden med frågeställningar om vem som ska ha vad. Det har även varit kontakter med Arbetsmiljöverket och viss kontakt med Kemikalieinspektionen. Konsumentverket har vidare deltagit i Myndighetens för

samhällsskydd och beredskap samverkansforum för skyddsutrustning.

5.4 Kemikalieinspektionen

Kemikalieinspektionen har haft kontakter med Konsumentverket under pandemin. Det har myndigheten dock alltid oavsett om det är pandemi eller inte. Under 2021 samverkar

Kemikalieinspektionen med Konsumentverket om biocidbehandlade munskydd. Konsumentverket driver det arbetet.

Det har också varit en del kontakter med Läkemedelsverket. Det har varit diskussioner om vad som är vad. Det har varit frågor om gränsdragningar mellan produkter, t.ex. är det en kosmetisk produkt eller inte.

Kemikalieinspektionen har fått ställa om verksamheten och har lagt mer arbete på

desinfektionsmedel under pandemin. Kemikalieinspektionen har samverkat med Tullverket, tagit ut listor på företag som köpt in desinfektionsmedel och gjort inspektion på dem.

Kemikalieinspektionen anser att samordningen med andra berörda myndigheter har fungerat bra under pandemin.

5.5 Inspektionen för vård och omsorg

Inspektionen för vård och omsorg har haft mycket samarbete med Läkemedelsverket under pandemin. Det har varit svårigheter kopplade till gränsdragningen mellan vad som är

medicintekniska produkter och personlig skyddsutrustning. Även i vanliga fall har myndigheterna samarbete men de var ovana vid gränsdragningsproblematiken. Under våren 2020 var arbetet intensivt. Det var frågor om vem som ansvarar för vad och vad som kan göras tillsammans.

Det har också varit en del kontakter med Socialstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, Arbetsmiljöverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Sveriges Kommuner och Regioner. Vid några enstaka tillfällen har Inspektionen för vård och omsorg också haft kontakt med Konsumentverket.

Vid påsken 2020 togs en skrivelse fram som tog tid att utarbeta. Det var en gemensamt framtagen skrivelse i syfte att besvara påståenden. Den togs fram gemensamt av Läkemedelsverket,

Folkhälsomyndigheten, Arbetsmiljöverket och Inspektionen för vård och omsorg. Det arbetet skulle det kanske ha varit lämpligt att ha med fler myndigheter i.

Marknadskontrollansvar är fördelat på flera myndigheter och kräver bra samverkan. Det kan lätt bli att de som kontaktar en myndighet blir hänvisade vidare. Inspektionen för vård och omsorg har behövt samverka under pandemin och det har avlöpt väl. I början av pandemin när formerna för samordningen inte riktigt hade hittats var det svårare. Det löste dock ut sig ganska snabbt vem man skulle prata med och vem som ansvarade för vad. Vissa kontaktvägar fanns upparbetade sedan tidigare medan andra har fått arbetas upp.

5.6 Swedac

Under våren 2020 fick såväl Marknadskontrollrådets sekretariat som medarbetare på Swedacs ackrediteringsavdelning frågor från olika håll, bl.a. från av bristsituationen pressade

inköpsorganisationer hos kommuner och regioner. Swedac kunde notera vikten av att det finns kända vägar för olika aktörer att i dessa situationer snabbt kunna få svar på sina frågor. Frågorna rörde bl.a. svårigheter att förstå systemet för att bedöma överensstämmelse och vilka krav som ställdes på produkterna, hur aktörerna kunde få hjälp med kontroll av produkter och frågor om falska certifikat. En del frågor kom under helger till Swedacs jourtelefon. Både sekretariatet och

ackrediteringsavdelningen försökte biträda men de frågor som faller utanför myndighetens område fick hänvisas vidare. Det fanns även en del missförstånd kring vad Swedac kunde hjälpa till med.

Sekretariatet uppfattade att det fanns en allmän osäkerhet kring vem som var ansvarig för vad under pandemins början. Gränsdragningsproblem mellan de olika produkterna ledde till att vissa

hänvisades runt mellan olika aktörer. Det var också viktigt vilken produktbenämning som användes under den här tiden. Om en felaktig term användes kunde personer således bli hänvisade vidare. Det var tydligt under pandemins början att alla hade fullt upp på myndigheterna. Samverkan fungerar bättre ju mer kännedom om myndigheternas olika uppdrag som de inblandade har.

Swedac tog kontakt med Arbetsmiljöverket och hade i början av pandemin regelbundna möten med Arbetsmiljöverket. De hölls sedan mer oregelbundet. Det var bl.a. frågor om anmälda organ och om falska certifikat. Swedac tog därefter fram information om falska certifikat och lade ut på sin webbplats. Swedac hjälpte också till med kontakter och kommunicerade med vissa aktörer utomlands. Det var även några möten med Läkemedelsverket.

Swedacs ackrediteringsavdelning tog även kontakt med RISE för att samråda. RISE informerade om att en ansökan om att bli ackrediterad i syfte att bli anmält organ för de aktuella produktkategorierna skulle komma in. Swedac hade särskild bemanning under en period för att vara beredd att hantera en

sådan ansökan skyndsamt. En annan aktör visade visst intresse för anmälan men inkom aldrig med någon ansökan.

5.7 Tullverket

Tullverket inrättade i ett tidigt skede en stab som innehöll representanter från ledningen och andra verksamhetsdelar som påverkades mest av pandemin. Stabens arbete fokuserade på att undersöka vilka effekter pandemin skulle ha på passagerar- och godsflödet in och ut ur Sverige, en beredskap om Tullverkets personal skulle drabbas av hög frånvaro och vilka typer av produkter, kopplade till covid-19, som skulle kunna vara intressanta ur en kontrollsynpunkt.

Tullverket hade täta kontakter med de berörda marknadskontrollmyndigheterna under våren 2020.

Det kom mycket skyddsutrustning, mestadels från Asien, att hantera. Det kom in oseriösa aktörer och det var lätt att sätta dit en CE-märkning på produkter. Efterfrågan på produkterna var stor. Det var en kombination av medvetet fusk och okunskap under den perioden.

Det var olika myndigheter som skulle kontaktas avseende t.ex. skyddsmasker. Det var svårt att veta vilken mask som tillhörde vilken marknadskontrollmyndighet. Enligt regelverket måste

marknadskontrollmyndigheterna reagera inom tre arbetsdagar från det att en produkts övergång till fri omsättning har skjutits upp. Det var en del myndigheter som inte hann med det under den här perioden. Tullverket fick mycket hjälp av de berörda myndigheterna och de kom överens om hur de skulle arbeta. Tullverket diskuterade med myndigheterna bekymmer som Tullverket

uppmärksammat och vice versa. Det snabbade på hanteringen. I början av pandemin var det rörigt men Tullverket fick snabbt hjälp av andra myndigheter.

Tullverket hade främst kontakter och möten med Arbetsmiljöverket och Läkemedelsverket.

Konsumentverket var också med på mötena. Det var några enstaka ärenden som rörde

Kemikalieinspektionen. En arbetsgrupp bestående av Arbetsmiljöverket, Läkemedelsverket och Konsumentverket tillkom på Tullverkets initiativ. Tullverket höll i mötena. Det uppfattades som ett bra forum för att utbyta erfarenheter och idéer under pandemins början. Arbetsgruppens arbete ledde också fram till tillfälliga rutiner i kontakterna mellan myndigheterna som underlättade och snabbade på samarbetet mellan dessa när importflödet var som intensivast under pandemins början.

Related documents