• No results found

Samverkansavtal för förskoleverksamhet i Göteborgsregionen 1. Bakgrund och motiv

Förslag till

Samverkansavtal för förskoleverksamhet i Göteborgsregionen

1. Bakgrund och motiv

Skollagen reglerar kommunens skyldigheter och föräldrarnas rättigheter när det gäller förskole-verksamhet. Hemkommunen (folkbokföringskommun) svarar för att barn som är bosatta i Sveri-ge erbjuds förskoleverksamhet. När vårdnadshavaren har anmält behov av plats ska hemkommu-nen erbjuda plats utan oskäligt dröjsmål. Om inte kommuhemkommu-nen kan tillhandahålla platsen direkt anses en rimlig handläggningstid vara 3-4 månader. Kommunen ska ta skälig hänsyn till vård-nadshavarens önskemål. Plats ska erbjudas så nära barnets eget hem som möjligt med hänsyn till vad som krävs för att kommunen effektivt ska utnyttja lokaler och andra resurser. En kommun är skyldig att ta emot ett barn från en annan kommun i sin förskoleverksamhet om barnets vård-nadshavare önskar det och det finns särskilda skäl med hänsyn till barnets förhållanden (Skolla-gen 2 a kap. 1,7,8, 12 a § §).

Kommunen får sluta avtal med någon annan om att utföra kommunens uppgifter inom förskole-verksamheten. Genom ett sådant avtal får en kommun tillhandahålla tjänster åt en annan kommun (Skollagen 2 a kap. 5 §).

Inom Göteborgsregionen finns idag ett samarbete och en öppenhet att välja skola/utbildning när det gäller ett flertal skolformer. En naturlig fortsättning är att detta även ska gälla förskoleverk-samheten. Det stärker föräldrarnas val. Det kan ge möjlighet att ge plats närmare det egna hem-met för familjer som bor nära en kommungräns. Det kan bidra till att kunna erbjuda plats inom skälig tid för en kommun som har brist om det samtidigt finns en kommun som har tillgång på platser. Syftet med samverkansavtalet är att stärka valfriheten och öppna upp för en generös till-lämpning av skollagen.

2. Avtalsparter

Kommunerna inom Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) Ale, Alingsås, Göteborg, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lerum, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö erbjuds att ingå i detta avtal. Medlemskommun som väljer att inte ingå i avtalet har mö-lighet att ansluta sig vid senare tillfälle.

3. Avtalets huvudinnehåll

Skollagen reglerar att en kommun är skyldig att ta emot ett barn från en annan kommun i sin för-skoleverksamhet om barnets vårdnadshavare önskar det och det finns särskilda skäl med hänsyn till barnets förhållanden. Skollagen reglerar också att en kommun även i andra fall får ta emot barn från en annan kommun. Samverkansavtalet reglerar att de namngivna kommunerna inom Göteborgsregionen (GR) i mån av plats tar emot barn i förskola och familjedaghem från andra kommuner och att vid varje sådan placering utgår interkommunal ersättning enligt fastställd pris-lista. Varje enskild kommun beslutar om det finns plats att erbjuda barn från andra kommuner. Samverkansavtalets tillämpningar kan även gälla vid placeringar där det finns särskilda skäl.

2

4. Avtalets förutsättningar

Avtalet är tvåårigt och gäller under tiden 2010-01-01 – 2011-12-31. Uppsägning av avtalet ska ske skriftligt senast sex månader före avtalstidens utgång. I annat fall förlängs avtalet till att gälla ytterligare två år i taget. Samverkansavtalet kan komma att ändras under avtalsperioden om till-lämpliga lagar och förordningar, tillkommer, förändras eller upphör.

5. Tillämpningar

Rätt till plats

Barnet är folkbokfört i någon av GR-kommunerna och har rätt till plats enligt skollagen kap. 2a. Ansökan

Gemensam blankett tas fram för ansökan om förskoleplats i annan GR-kommun. Denna finns tillänglig på varje kommuns hemsida samt på GR:s hemsida. Vårdnadshavaren ansöker i den kommun där man vill ha plats och kommunen som tar emot ansökan skickar kopia av ansökan till folkbokföringskommunen.

Överenskommelser

Vid varje placering träffas en skriftlig överenskommelse mellan berörda kommuner. Varje en-skild placeringsöverenskommelse fortsätter att gälla även om samverkansavtalet skulle upphöra. Barnomsorgsavgifter

Folkbokföringskommunen debiterar föräldraavgiften av platsinnehavaren enligt sitt gällande taxesystem och sin kravrutin.

Regler och tillämpningsföreskrifter

Den kommuns ”Regler och tillämpningsföreskrifter” gäller, där barnet har sin förskoleplats. Interkommunal ersättning

En kommun som inom sin förskola eller familjedaghem tar emot ett barn från en annan kommun har rätt till ersättning för sina kostnader från barnets folkbokföringskommun enligt fastställd pris-lista. Debitering sker månadsvis.

Barn i behov av särskilt stöd

Barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling ska ges den omsorg som deras speciella behov kräver. Grundläggande bestämmelser finns i Skollagen 2a kap. 3 och 9 § §.

Då behov av särskilt stöd blir aktuellt för ett redan placerat barn sker samråd med folkbokfö-ringskommunen. Mottagande kommun utreder och bedömer. Folkbokföringskommunen prövar och beslutar om ersättning. Då behov av särskilt stöd är känt när barnet placeras sker prövning och beslut om ersättning i samband med den skriftliga överenskommelsen.

3

6. Vid flytt inom GR-kommunerna

Barn har rätt att behålla sin plats i den kommun varifrån familjen flyttar till dess att folkbokfö-ringskommun anordnat en barnomsorgsplats. Folkbokföfolkbokfö-ringskommunen betalar interkommunal ersättning till avflyttningskommunen och tar in föräldraavgiften.

Önskar vårdnadshavare behålla platsen permanent i avflyttningskommunen beslutar denna kom-mun om plats finns att erbjuda (punkt 3 i avtalet).

7. Uppföljning

Avtalet är tvåårigt och ska följas upp bl.a. genom att kommunen rapporterar antalet barn från annan kommun än den egna till GR. Detta görs årligen den 15 okt resp. 15 mars.

För Ale kommun Datum Namn Namnförtydligande För Alingsås kommun Datum Namn Namnförtydligande För Göteborgs kommun Datum Namn Namnförtydligande För Härryda kommun Datum Namn Namnförtydligande

4 För Kungsbacka kommun Datum Namn Namnförtydligande För Kungälvs kommun Datum Namn Namnförtydligande För Lerums kommun Datum Namn Namnförtydligande För Lilla Edets kommun

Datum Namn Namnförtydligande För Mölndals kommun Datum Namn Namnförtydligande För Partille kommun Datum Namn Namnförtydligande

5 För Stenungsunds kommun Datum Namn Namnförtydligande För Tjörns kommun Datum Namn Namnförtydligande För Öckerö kommun Datum Namn Namnförtydligande

Dnr: 09-16.10 Styrelseärende 2009-09-11

Till Förbundsstyrelsen