• No results found

Selma Lagerlöf-samlingen i Arken

In document Selma och Astrid (Page 33-36)

3.2 Selma Lagerlöf-samlingen och Astrid Lindgrens arkiv .1 Bakgrund Selma Lagerlöf-samlingen

3.2.3 Selma Lagerlöf-samlingen i Arken

Selma Lagerlöf-samlingen, med beteckningen L1, är ordnat i linje med KB:s schema för strukturering av personarkiv och handskriftsaccessioner utifrån hand-lingstyp. Användaren möts av en trädformad arkivförteckning som visar hur arki-vet är ordnat och vilka serier och handlingstyper det består av, en gedigen arkiv-beskrivning samt ett galleri av bilder från samlingen.152

Samlingen är i stort uppdelat i två olika handlingstyper och de två handlings-typerna som de har utgått ifrån är brev och manuskript. Breven är ordnade från 1 a till 1 q och heter ”BREV:” följt av namnet på serien respektive eventuella under-serier.153 Manuskripten sträcker sig från 2 till 26 och heter ”MANUSKRIPT:” följt av namnet på serien/ underserierna, vilket börjar med manuskripten till Anna

146 Törnqvist (2015), s.183. 147 Törnqvist (2015), s.185–186. 148 Törnqvist (2006) s.45. 149 Törnqvist (2015), s.182. 150 Törnqvist (2015), s.183. 151 Törnqvist (2011), s.61.

152 Arken> Arkiv L1 – Selma Lagerlöf-samlingen.

Swärd.154 En övergripande sammanfattning av arkivförteckningen redogör för hur den huvudsakligen är strukturerad. Att gå in på detaljnivå och beskriva varje un-derseries underserier, deras namn och eventuella anmärkningar skulle bli för om-fattande då samlingen har ett enormt omfång och upptar cirka 80 hyllmeter. Ge-nomgången ger dock en översikt av vad samlingen innehåller och vilken typ av information användaren kan förvänta sig om de olika serierna och underserierna.

Serien av brev innehåller i sin tur flera serier och underserier, exempelvis brev till Selma Lagerlöf, brev från Selma Lagerlöf, brev inkomna efter hennes död, förlagskontrakt och pressklipp. Varje serie och underserie/ enhet har en beskriv-ning som dyker upp när användaren klickar på dem och som anger referenskod, titel, sammanhang och eventuella anmärkningar om innehåll eller andra upplys-ningar om materialet som kan vara viktiga för användaren att veta. Det finns ex-empelvis en serie med namnet ”VAKANT” där en anmärkning har förts in om att materialet har flyttats eller som i 1d ”Brev till Selma Lagerlöf” där anmärkningen talar om att ”sviten är skapad för eventuell tillväxt av brev till Selma Lagerlöf”.155

Breven är i regel ordnade alfabetiskt och sorterade efter efternamn, förnamn eller utan namn/ oläsliga namn.156 Vidare är vissa av breven, exempelvis 1h ”Barnbrev till Selma Lagerlöf” och 1j ”Barnteckningar till Selma Lagerlöf” ordnade krono-logiskt samt geografiskt (med svenska brev först).

Efter brevsviten följer manuskripten vilka sträcker sig från 2–26 där serie 2– 23 är ordnat i bokstavsordning. Vissa serier innehåller flera versioner, utkast och uppsättningar, till exempel Gösta Berlings saga finns som 11 ”Gösta Berlings saga-tidiga utkast” vilken innehåller 1–5 – ”GBS: A: originalmanuskript”, 6–9 ”GBS: B: manuskript i kopia” och 10–11 ”GBS: C: Manuskript i kopia”. Dessa följs av 11a ”Gösta Berlings saga – dramatiserad form” och 11b ”Landskronama-nuskripten” vilken innehåller 11b:1 ”Gösta Berlings saga”, 11b: 2 ”Den tysta frun på Börstorp”, 11b: 5:1–10 ”Petter Nord” och 11b: 7 ”Reors saga”.157

Här är ett tydligt exempel på att signumen ibland kan uppfattas som ologiska och svårtydda men de olika nivåbeskrivningarna anger ofta vad det beror på, ex-empelvis är 11b:5:1–10 ett gammalt signum.158

Under arkivförteckningen finns en gedigen arkivbeskrivning som innehåller olika nivåer med information om arkivet.159 Först kommer nivån Identitet vilken anger arkivets namn, referens och omfång. Därefter kommer Sammanhang, Inne-håll och struktur, Villkor för tillgång och användning, Besläktat material,

An-154 Arken> Arkiv L1 – Selma Lagerlöf-samlingen> Serie 2 – MANUSKRIPT: Anna Svärd.

155 Arken> Arkiv L1 – Selma Lagerlöf-samlingen >Serie 1d.

156 Lindgren (2019), s.5.

157 Arken> Arkiv L1 – Selma Lagerlöf-samlingen >Serie 11 Manuskript> Gösta Berlings saga – tidiga utkast.

158 Arken> Arkiv L1 – Selma Lagerlöf-samlingen> 11b Manuskript: Landskronamanuskripten> Dokument 5:1–10 – Petter Nord.

märkningar, Sökingångar och längst ner finns det en förteckningskontroll som tala om vem som har skapat sidan och när den senast reviderades.

Under Sammanhang anges arkivbildaren, vilket i det här fallet är Selma La-gerlöf, när hon levde samt biografiska anmärkningar. Anmärkningarna som har angetts här är ”skönlitterär författare, nobelpristagare 1909, första kvinnliga leda-mot av Svenska akademien 1914”. Därefter står det vilken institution det rör sig om vilken är handskriftssamlingen på KB, följt av en arkivhistorik där en fjärde-del av texten är på svenska och resterande på engelska. Avslutningsvis kommer förvärvsinformation vilken anger att utöver depositionen utgörs arkivet av ett an-tal accessioner.

Under Innehåll och struktur har man angett samlingens omfattning och inne-håll, alltså vilka handlingstyper samlingen innehåller och under ämnet periodise-ringar har man angett att samlingen växer med ett antal accessioner per år. Under Villkor för tillgång och användning anges att materialet kan omfattas av upphovs-rättslagen, vilket materialspråk samlingen innehåller samt information om sök-hjälpmedel.

Under Besläktat material anges det vilka andra beskrivningsenheter som in-nehåller material relaterat till Selma Lagerlöf samt relaterade arkivbeskrivningar som går att klicka på. Det finns även en publikationsanteckning med en hänvis-ning till Knochenhauers text om Lagerlöfs samling.

Under Anmärkningar informerar man om att förteckningen är under kontinu-erlig uppdatering, vem användaren ska kontakta vid frågor om samlingen samt hänvisning till Selma Lagerlöf-arkivet på Litteraturbanken. Därefter kommer Sö-kingångar vilket utgör en lång lista på klickbara söSö-kingångar uppdelade efter ämne, plats och namn. Avslutningsvis anges datumet för sidans tillkomst, när den senast reviderades och av vem.

Till höger om arkivförteckningen och arkivbeskrivningen erbjuds användaren ytterligare information och klickbara val såsom urklipp, utforska (vilket erbjuder användaren att komma direkt till det samlade digitaliserade materialet) och expor-tera. Därefter följer Relaterade ämnesord vilka är listade i turordningen ”Nobel-priset i litteratur”, ”Fredsfrågan”, ”Kvinnor och fred”, ”Kvinnlig rösträtt”, ”För-fattare” och ”Kvinnorörelsen”. Efter ämnesorden följer kategorin Relaterade per-soner och organisationer vilken inleds med ”Lagerlöf, Selma”, ”Selma Lagerlöf-sällskapet”, ”Olander, Valborg”, ”Elkan, Sophie” och ”Wägner, Elin” följt av res-terande namn listade i bokstavsordning.

Därefter kommer kategorin Relaterade handlingstyper som innehåller ”An-teckningar”, ”Biographica”, ”Brev”, ”Ekonomiska handlingar”, ”Fotografier”, ”Genealogiskt material”, ”Juridiska handlingar” och avslutningsvis ”Manuskript”. Avslutningsvis kommer kategorin Relaterade platser vilken anger ”Sverige » Värmland” och ”Sverige”.

In document Selma och Astrid (Page 33-36)