• No results found

Shrnutí výsledků analýzy vnitřního prostředí

Inovační schopnost společnosti GANEKO je podle vyhodnocení mapy připravenosti podniku k inovacím na nízké úrovni. V dotazníku převažovaly odpovědi b) a ty klasifikují firmu do třídy AB. Nejedná se tedy o nejhorší třídu, ale v případě zavádění inovací je potřeba

provést určité změny, aby byl podnik dostatečně připraven a implementace změn proběhla bez problémů. Na obr. 8 je graficky znázorněno hodnocení inovačního potenciálu jednotlivých oblastí.

Obr. 8: Hodnocení inovačního potenciálu jednotlivých oblastí Zdroj: vlastní zpracování

Lze vidět, že nejlépe je na inovace v podniku připravena oblast lidských zdrojů. Nejhůř je na tom oblast strategie a plánování.

Mapa připravenosti podniku k inovacím pomohla analyzovat důležité faktory, které se řadí do analýzy vnitřního prostředí firmy. Podle kapitoly 3.2 se jedná o marketingové a distribuční faktory, výrobu a její řízení, personální zdroje a faktory vědecko-technického rozvoje. Finanční faktory analyzovala kapitola 6.1 prostřednictvím Kralickova quicktestu.

Nejlépe hodnocená oblast podniku je personální. Firma věnuje velkou pozornost svým zaměstnancům a promyšleně buduje firemní kulturu. Nepotlačuje iniciativu zaměstnanců.

Firma považuje své zaměstnance za kvalitní a stabilizované lidské zdroje. V této oblasti je pouze jedno negativum, a to špatná jazyková vybavenost zaměstnanců v první linii.

Na druhé nejlepší úrovni se umístila oblast logistiky spolu s kvalitou a životním prostředím.

Firma je schopná operativně reagovat na požadavky zákazníka a plnit je vždy ve vysoké kvalitě. Zná předpisy týkající se dopadu její činnosti na životní prostředí a dodržuje je v požadovaném rozsahu. V areálu firmy je používáno dobré logistické řešení pohybu materiálu a polotovarů. Silniční nákladní dopravu zajišťuje dlouhodobě firma TURINSKY transport. Své zastoupení má tento dopravce také v Německu a na Slovensku. Společnost GANEKO využívá služby tohoto dopravce již řadu let.

Ač oblast technologie nedopadla podle mapy připravenosti podniku k inovacím na nejlepší úrovni, lze konstatovat, že firma disponuje dostatečnou úrovní strojního vybavení. V této oblasti společnost učinila v minulosti několik procesních inovací. Možná i díky tomu je firma vlastníkem certifikátů osvědčujících schopnost kvalitního provedení práce požadované zadavatelem. Čas ale plyne a technologie jdou kupředu. V současnosti se firma domnívá, že se jí vývoj bezprostředně netýká a proto na něj zatím nevyčleňuje žádné zdroje.

Tato oblast se dá zařadit mezi slabé stránky podniku. Z analýzy makroprostředí (viz kapitola 5.1) vyplynulo, že technologie výroby jsou na vzestupu. Umožňují dnes šetřit náklady i čas a zvyšovat efektivitu výroby. Investice do výzkumu a vývoje mají rostoucí tendenci. To ovšem vykazuje vnější okolí podniku. Firma GANEKO by měla nakoupit nové stroje a zařízení, které by napomohly ke kvalitnější a rychlejší výrobě produktů. Problém vidí ve vysokých nákladech. Podle analýzy finančního zdraví (viz kapitola 6.1) je podnik na středně dobré úrovni se svými financemi. Pokud by se časem dostal na velmi dobrou úroveň, zajisté by investoval do technologií.

Oblast marketingu se, na základě dotazníkového šetření, umístila na druhé nejhorší úrovni.

Je to důsledek neexistence oddělení či pracovníka, který by zajišťoval pravidelné marketingové aktivity. Firma se někdy ocitá v situaci, kdy je tak málo práce, že si zaměstnanci musí brát volno. Je potřeba neustále zajišťovat dostatek pracovní náplně pro všechny zaměstnance. Firma potřebuje nalézat stále nové odběratele, navazovat nové obchodní kontakty, zviditelnit se, dostat se do povědomí veřejnosti a vhodně se reprezentovat. V současnosti potřebuje inovaci svých webových stránek, které jsou velmi zastaralé jak informačně, tak graficky. V návaznosti na jediného zahraničního odběratele je nutný další růst na mezinárodní trhy. Tyto všechny aktivity by mohly být uskutečněny,

kdyby byla ve firmě osoba, která by je pravidelně zajišťovala. Toto je důvod další kapitoly, tedy podstaty diplomové práce.

Nejhůř dopadla podle dotazníkového šetření oblast strategie a plánování, která se jednoznačně řadí mezi slabé stránky firmy. Je potřeba, aby firma plánovala v delších časových horizontech a snažila se tak předcházet problémům a neřešila je až ve chvíli, kdy nastanou. Ve firmě převládá spíše operativní řízení.

Mezi silné stránky společnosti lze zařadit velmi dobré jméno společnosti u odběratelů, dobrou pověst firmy a dvacetiletou působnost na trhu. Firma také disponuje kvalitním rozpočetnictvím a přípravou výroby.

Syntéza výstupů analýzy vnitřního a vnějšího prostředí v podobě SWOT analýzy je uvedená v příloze H.

7 Návrh inovačního projektu – zavedení pozice marketingového specialisty

V centru pozornosti každé firmy by měl být zákazník a jeho potřeby a přání. Tím, kdo potřeby a přání zákazníků odhalí a pomůže je naplnit, je marketing. Je potřeba zakotvit marketingové myšlení ve firmě a snažit se o jeho fungování. Ve firmě GANEKO v současnosti nepůsobí žádný marketingový pracovník, který by se specializoval na marketingovou činnost a není zde ani stanovena metodika marketingové práce. To se ovšem musí změnit. Vzhledem k tomu, že chce firma rozšířit svou působnost na další zahraniční trhy, je třeba navazovat kontakty s potenciálními partnery, informovat je o činnosti firmy a vyhledávat tak nové obchodní příležitosti. Dále je nutné shromažďovat informace o trhu.

Právě těmito aktivitami se bude zabývat marketingový specialista.

Pro zhotovení inovačního projektu jsou využity prvky projektového řízení. Více k projektovému řízení, struktuře a postupu realizace projektu v příloze I. V této závěrečné kapitole je podstata diplomové práce, návrh na zavedení pozice marketingového specialisty ve společnosti GANEKO. Nejdřív je uvedená časová náročnost celého projektu.

Related documents