• No results found

VEM SKA MYNDIGHETEN FÖRHANDLA MED?

In document Dialog och förhandling (Page 45-48)

4. Dialog och förhandling under en upphandling

4.2.4 VEM SKA MYNDIGHETEN FÖRHANDLA MED?

Upphandling över tröskelvärdena

En upphandlande myndighet kan vilja begränsa antalet leverantörer som myndigheten ska förhandla med. I ett första skede begränsas antalet leverantörer genom de minimikrav (obligatoriska krav) på ekonomisk, teknisk och yrkesmässig kapacitet som myndigheten angivit. Om myndigheten

förväntar sig att det finns ett stort intresse för upphandlingen kan myndigheten vilja begränsa antalet ytterligare. Av de leverantörer som uppfyller minimikraven kan myndigheten vilja välja ut ett mindre antal att bjuda in att lämna anbud och föra förhandlingar med.

Enligt LOU ska den upphandlande myndigheten då ange i annonsen:

 vilka kriterier (urvalskriterier) eller regler som den kommer att tillämpa vid valet av anbudssökande och

 det lägsta antalet anbudssökande som kommer att bjudas in och, om ett högsta antal kommer att bjudas in, det antalet.

Vid upphandling enligt LUF får urvalskriterierna eller reglerna (grunderna) anges i annonsen eller i

förfrågningsunderlaget.

De urvalskriterier och regler som avses är bland annat leverantörens ekonomiska, yrkesmässiga och tekniska kunskap eller kapacitet. Men urvalskriterierna och reglerna är då inte formulerade som minimikrav utan ska göra en gradering av leverantörerna möjlig eller på annat sätt göra ett urval möjligt. Enligt förarbetena till lagen (prop.

2006/07:128 s. 393) är det enligt LOU inte tillåtet att använda tilldelningskriterier (utvärderingskriterier) som

urvalskriterier. Om det finns ett större utrymme att välja olika typer av urvalskriterier och regler enligt LUF än enligt LOU är inte klart.

Antalet anbudssökande som bjuds in att delta vid ett förhandlat förfarande med föregående annonsering enligt LOU får inte vara mindre än tre och antalet måste vara större om det krävs för att effektiv konkurrens ska kunna uppnås. I LUF anges inte något minsta antal utan att de utvalda anbudssökandena måste vara så många att en effektiv konkurrens uppnås.

En upphandlande myndighet ska bjuda in minst det antal anbudssökande som angivits i annonsen. Bara om antalet anbudssökande som uppfyller de i annonsen angivna kraven och urvalskriterierna (de kvalificerade anbudssökandena) är lägre än det i annonsen angivna lägsta antal som kommer att bjudas in, får den upphandlande myndigheten fortsätta förfarandet genom att bjuda in de anbudssökande som är kvalificerade.

Se även möjligheten att successivt minska antalet leverantörer att förhandla med, med hänvisning till tilldelningskriterierna (utvärderingskriterierna) under avsnitt 4.2.5 Förhandling i successiva steg.

TÄNK PÅ!

Som upphandlande myndighet ska man bjuda in ett tillräckligt stort antal anbudssökande till anbudsgivningen och förhandlingen så att en effektiv konkurrens uppnås. Tänk på att någon eller några av de utvalda leverantörerna kan välja att avstå från att lämna anbud eller att en eller flera av de inkomna anbuden kanske inte uppfyller ställda krav.

Upphandling under tröskelvärdena och vid upphandling av B-tjänster oavsett värde

Ett urvalsförfarande är ett tvåstegsförfarande. I lagen anges att den upphandlande myndigheten vid annonseringen får ange det antal leverantörer som den avser att bjuda in till anbudsgivning. Antalet ska vara tillräckligt stort för att effektiv konkurrens ska uppnås. Det saknas regler om hur urvalet ska göras, men bestämmelserna i LOU (11 kap. 3-4

§§) kan användas som riktlinjer för hur urvalskriterierna kan tillkännages och utformas.

För förenklade förfaranden och urvalsförfaranden i övrigt saknas regler om det antal leverantörer som myndigheten ska förhandla med och hur urvalet ska gå till. I lagen anges att förhandling får föras med en eller flera leverantörer och att de upphandlingsrättsliga principerna ska iakttas. Hur många leverantörer som ska bjudas in till förhandling och vilka dessa ska vara måste kunna motiveras av objektiva skäl och

givetvis ska en effektiv konkurrens eftersträvas.

Motsvarande urvalskriterier och regler som kan användas för urvalet vid upphandlingar över tröskelvärdena bör vara tillåtna att använda även vid förenklade förfaranden och urvalsförfaranden.

Av doktrin och praxis framgår att även tilldelningskriterier (utvärderingskriterier) kan användas vid valet av vilka leverantörer som den upphandlande myndigheten ska förhandla med. Hur man väljer de som är intressanta att förhandla med, blir då ett val utifrån hur fördelaktiga anbuden är. Om samtliga kvalificerade leverantörer ska bjudas in till förhandling, eller bara ett fåtal, får bedömas från fall till fall. Om det är små skillnader mellan

leverantörerna vid utvärderingen talar det för att fler

leverantörer bör bjudas in till förhandlingen medan ett större glapp kan motivera en begränsning. Om det är affärsmässigt motiverat finns det inget som hindrar att man genomför förhandlingar med enbart en leverantör. Det är dock aldrig tillåtet att enbart bjuda in leverantörer som ligger sämre till i utvärderingen och att inte förhandla med de leverantörer som lämnat de bästa anbuden.

Se även om förhandling i successiva steg under avsnitt 4.2.5 Förhandling i successiva steg.

LAGRUM

2 kap. 24-25 §§ LOU Definition av förenklat förfarande och urvalsförfarande

11 kap. 3 § LOU Begränsning av antalet anbudssökande 11 kap. 4 § LOU Antalet anbudssökande

11 kap. 5 § LOU Antalet anbudssökande under angivet antal 15 kap. 4 § LOU Annonsering vid urvalsförfarande

2 kap. 27-28 §§ LUF Definition av förenklat förfarande och urvalsförfarande

11 kap. 9 § LUF Val av anbudssökande

11 kap. 10 § LUF Begränsning av antalet anbudssökande 15 kap. 4 § LUF Annonsering vid urvalsförfarande

In document Dialog och förhandling (Page 45-48)