• No results found

Hur skapa incitament för att få jägare att skjuta fler vildsvin?

Respondenterna menar att de skjuter så mycket de kan i dagsläget. Jägare 1 säger att det redan skjuts många vildsvin idag, men att mycket slängs direkt utan att det tas omhand. Något som gör honom bestört, men att folk helt enkelt har ledsnat på att ha vildsvin på sina marker. Han menar även att omkring 90% av Sveriges jaktmark står orörd. Vissa jagar väldigt flitigt och har koll på sin vildsvinsstam medan andra jaktlag jagar mindre. Problemet enligt honom är att få markägare att släppa in jägare på sina marker så att en större yta täcks, snarare än att öka incitamenten för att skjuta mer där det redan jagas. För det skjuts redan mycket, problemet ligger i omhändertagandet av det som fälls och att större yta måste börja användas för jakt.

3.3.1 Möjliga förbättringar Enklare och kortare väg

Samtliga av de som intervjuats vill se en enklare och kortare väg för jägare att lämna in sitt vildsvinskött. De vill kunna lämna in köttet på ett ställe och därifrån ska de inte ha några bekymmer. Det framkom genom intervjuerna att detta kan göras på olika sätt. Jägare 1 menar att ur ett rent teoretiskt perspektiv skulle det underlätta för jägare ifall det blir möjligt att lämna

24 in djurkroppar direkt till butiker som exempelvis City Gross som har ett eget slakteri. Där kan butikerna själva stycka djurkroppen. Jägaren får då betalt av butiken. Det skulle kunna leda till att fler jägare lämnar in vildsvin som når slutkonsumenter. Om det skulle fungera i praktiken kunde han dock inte svara på. Jägare 1 menar också att enklare krav för alla jägare att stycka och sälja köttet från en bod på tomten skulle leda till en högre avsättning av vildsvinskött. Jägare 4 är inne på samma spår. Han menar att de krav som finns idag gör det näst intill omöjligt för landets mindre jaktlag som inte skjuter av de kvantiteter att de tjänar på att lämna in till VHA.

Jägare 4 menar också att gör man det lättare för ”den normala jägaren” skulle både avsättningen och efterfrågan på vildsvinskött öka.

Jägare 2 tror att om en jägare enkelt kan åka till ett slakteri, hänga in djuret och sedan är det klart skulle öka avsättningen av viltkött. Han betonar enkelheten och en vettig ersättning är det två faktorer som han tror måste till för att jägare ska komma ur sin bekvämlighetszon och lämna in mer kött. Han kom med förslaget att viltslakterier placerar ut mobila kylrum som placerats närmare jaktmarker, där jägare i förväg får information om var och när det går att lämna in vildsvin. Det skulle leda till att transporten till ett viltslakteri förkortas för jägaren och skulle kunna öka incitamenten för en jägare att lämna in vildsvin för försäljning.

Jägare 3 menar det viktigaste är att ha en enkel sammankoppling med det redan fungerande system som finns i exempelvis Sörmland. Han kommer med ett liknande förslag som Jägare 2.

Det bör sättas upp uppsamlingshubbar där jägare kan hänga in djurkroppar som VHA kommer och hämtar upp. Det kan vara hyfsat enkla containrar med kylanläggning och kodlås som ges till jägare som begärt avlämning av vildsvin. Med hjälp av uppsamlingsplatser skulle fler jägare att lämna in vildsvinskroppar då de inte behöver transportera djuret lika långt bort.

Rimlig ersättning

Jägare 2 pratar om att subventioner av bland annat trikintester och avgifter skulle kunna öka incitamenten för att jägare lämnar in mer vildsvinskött för att de kan få ner kostnaderna och höja priset de får ut för vildsvinsköttet. Alla de intervjuade jägarna menar att en rimligare kilopris skulle göra att fler jägare lämnar in köttet. Några av dem skulle själva överväga att börja lämna in sitt vildsvinskött om priset höjdes.

Jägare 3 som jagar mycket och lämnar in vildsvinskött regelbundet till VHA, förklarar att jägare som väljer att lämna in sitt vildsvinskött till ett viltslakteri kan räkna med att få cirka en tiondel av marknadsvärdet på vildsvinskött. Skulle jägarna få ut ett lite bättre pris skulle fler överväga att lämna in. Jägare 2 säger att jakt i sig är en dyr hobby och det är många som lägger stora pengar på jaktarrende och material. Han tror att många skulle börja skjuta mer och lämna in sitt kött för försäljning om de fick ett rimligt pris. Var smärtgränsen går vet han inte, dock bör det vara högre än dagens kilopriser. Även jägare 5 som idag säljer lite överskott till VHA menar att ett högre pris skulle få fler jägare att lämna in sitt vildsvinskött.

Öka efterfrågan

Jägare 6 har arbetat inom restaurangbranschen och tror duktiga kockar kan leda till en ökad efterfrågan av vildsvin. Vildsvinskött är en relativt ny köttdetalj på marknaden och många har inte testat vildsvinskött. Vildsvinskött är ett bra och magert kött som tillskillnad från den vanliga tamgrisen kan ätas med en lägre innertemperatur. Jägare 6 menar alltså att ifall fler konsumenter får prova på vildsvinskött som tillagats på en krog kommer efterfrågan att öka.

Det är en trend som han har observerat under flera år inom restaurangbranschen.

25

”Jag har vart rätt länge i krogbranschen. Jag menar under åretslopp så är det många köttdetaljer, om vi nu pratar vanligt kött alltså, så är det många köttdetaljer som har dykt upp

nu bara de senaste åren som ingen hade någon aning om vad det var för något men så har krogar börjat använda det och tillaga det och så ser man att den där är ju riktigt bra den där

styckningsdetaljen, den kan vi nog sälja i butik också”.

26

4 Analys

I studiens analysdel sammankopplas resultatet av jägarens uppfattning av vildsvinskedjan och de kriterier som litteraturstudien har identifierat. I början av kapitlet kommer en beskrivning uppsatsens uppbyggnad för att sedan analysera blockkedjas teori och resultat.

Related documents