• No results found

6. Empiri & Resultat

6.2 Resultat

6.2.1 Skogsindustrin – SCA & Sveaskog

(Figur 4. Andelar av hållbarhetsinformationen för SCA. Egen bearbetning.)

Socialt ansvar

“SCAs medarbetare är en viktig del av lokalsamhället, inte bara som konsumenter och skattebetalare, utan också som medborgare, föreningsmedlemmar och grannar.” (SCA,

2020, s.15).

“Motiverade och engagerade medarbetare med relevanta kompetenser är en förutsättning för att bedriva en framgångsrik verksamhet.” (Sveaskog, 2020, s.20).

Utifrån det sociala perspektivet kunde majoriteten av den sociala hållbarhetsinformationen kopplas till medarbetare i båda bolagen. Båda bolagen hade liknande information om pensioner, anställningsavtal och kollektivavtal.

Informationen om medarbetares säkerhet och arbetsmiljö skiljer sig dock åt. SCA arbetar utifrån en uttryckt nollvision om arbetsplatsolyckor. SCA kallar arbetet mot nollvisionen för ZERO och detta arbete bedrivs genom att bedriva en gemensam hälso- och säkerhetskultur på SCA:s arbetsplatser.

“SCA har en nollvision för arbetsplatsolyckor. Koncernen har samlat arbetet för att realisera ett olycksfritt och hälsosamt SCA under namnet ZERO. ZERO beskriver bolagets hälso- och säkerhetskultur, gemensamma rutiner och förhållningssätt.” (SCA,

2020, s.55).

Inom ZERO-arbetet fokuserar SCA också på att utveckla nytt ledarskap inom organisationen och att förändra gamla potentiellt skadliga beteenden. Samtliga medarbetare har dessutom årliga utvecklingssamtal för vidare kompetensutveckling. Externa och interna utbildningar erbjuds och utbildning i SCA:s uppförandekod är obligatorisk. Sveaskog har ingen uttryckt nollvision men arbetar emot att arbetsskador ska uppkomma. Sveaskog noterar i sin rapport att arbetsolyckor nästan tredubblats sedan 2015 men att inrapportering av arbetsolyckor blivit bättre och att antal fall därmed ökat. Sveaskog skriver att de fortsätter med aktiva åtgärder till att öka användandet av dess inrapporteringsapp för olyckor, IA-appen.

“Sveaskog fortsätter med aktiva åtgärder för att öka användandet av IA-appen, där medarbetarna själva kan rapportera olyckor, tillbud och risker. Genom den får företaget in fler riskobservationer som kan leda till förebyggande insatser” (Sveaskog, 2020, s.35).

Likt SCA har Sveaskog också interna utbildningar för medarbetare, främst för att motverka stress i arbetslivet och att främja ledarskap inom organisationen. Sveaskog har också en uppförandekod likt SCA. SCA förklarar vad som utgör uppförandekoden vilket inte Sveaskog gör lika ingående i hållbarhetsredovisningen.

Båda bolagen har en visselblåsarfunktion och informationen kring den är liknande.

Information kopplat till jämlikhet och mångfald skiljer sig åt främst till hur detaljerad informationen är. Sveaskog har minst dubbelt så mycket information om jämlikhet och mångfald jämfört med SCA då presenterar hållbarhetsområdet mycket mer detaljerat och ingående. Information om könsfördelning i ledande positioner och i koncernen som helhet finns i båda bolagen. SCA skriver att principerna för mångfald och inkludering finns i SCA:s HR-policy. Flera av SCA:s enheter har haft som mål att få en jämnare könsfördelning bland annat när det kommer till nya rekryteringar och sommarpersonal.

“Under 2019 har affärsområde Skog fortsatt sitt stora jämställdhetsarbete som bland annat omfattat utbildning av ledningen och medarbetare samt möten med studenter på de skogliga högskoleutbildningarna. Flera enheter har haft som mål att nå en jämnare könsfördelning hos sina sommarvikarier, vilka flera enheter har lyckats med” (SCA,

2020, s.146).

Till skillnad från SCA har Sveaskog valt att lyfta fram statistik och arbete för etnisk mångfald inom organisationen. Sveaskog arbetar för mångfald bland annat genom ett samarbete med organisationen Mitt Liv, vars mentorprogram ska fungera som en brygga mellan svensk arbetsmarknad och kompetent arbetskraft med utländsk bakgrund.

“Tolv medarbetare på Sveaskog har agerat mentorer och på olika sätt stöttat adepter med utländsk bakgrund och akademisk examen på deras väg mot ett arbete som motsvarar deras kompetens.” (Sveaskog, 2020, s.35).

Sveaskog skriver också att de lanserat en utbildning i jämställdhet och mångfald som erbjuds bolagets entreprenörer.

Ekonomiskt ansvar

Båda bolagen nämner att de aktivt bidrar till lokalsamhällen och regionalutveckling. Skatter redovisas liknande och indirekta värden såsom arbetstillfällen och uppdrag till entreprenörer nämns i båda bolagen. SCA hade betydligt mer information om marknadsandelar vad gällde deras olika produktsortiment. SCA listade också konkurrenter inom dess olika affärsenheter. Sveaskog listade också konkurrenter men inte specificerat till olika affärsenheter. SCA beskriver också vikten av att de finns på mindre orter och att SCA bidrar till att behålla samhällsservice på mindre orter i Sverige.

“Förutom de direkta inbetalningarna i form av olika skatter, genererar SCA förutsättningar för att handel, servicetjänster och samhällsservice kan finnas kvar på mindre orter.” (SCA, 2020, s.147).

“Sveaskogs verksamhet bidrar till en levande landsbygd och ekonomisk tillväxt utanför storstäderna. Entreprenörernas kompetens är viktig för Sveaskogs förmåga att skapa effektiva processer och nöjda kunder.” (Sveaskog, 2020, s.23).

I Sundsvall har SCA flera forskningssamarbeten med Mittuniversitetet. SCA har också innovationssamarbeten med IBM för utveckling av startups. Sveaskog hade ingen information om startupsamarbeten men beskrev konkret hur de hjälpte gruppen skogsentreprenörer. Bland annat tar Sveaskog på sig risken för skador vid skogsbränder och längre arbetsstopp och ersätter entreprenörer om brandrisk leder till produktionsstopp. SCA har mer beskrivande information om arbetet kring antikorruption och affärsetik. SCA skriver att de har obligatoriska återkommande utbildningar i affärsetik för att motverka dålig affärsetik. God affärsetik är en utpräglad del av SCA:s uppförandekod. SCA beskriver också att de är med i flertalet regionala och internationella branschorganisationer för att motverka korruption. Sveaskog nämner enbart att de arbetar med interna riktlinjer för att motverka korruption.

Miljöansvar

Båda bolagen hade mest miljörelaterad information om biologisk mångfald och utsläpp. Både SCA och Sveaskog tillämpade GHG-protokollet för mätning av utsläpp. Vid redovisningen av utsläpp redovisar SCA den utsläppsminskningen som bolagets hållbarhetsarbete bidragit till som klimatnytta. SCA kvantifierar klimatnyttan i bland

annat mängden koldioxid. Båda bolagen redovisar sin nettopåverkan. SCA redovisar dessutom verksamhetens utsläpp av kväveoxid och svaveloxid vilket inte Sveaskog gör. SCA redovisar också mer information om var i verksamheten utsläppen uppkommer. Båda bolagen förklarar att de har uppsatta mål för miljöfrågor. Båda bolagen följer miljömålen i FN:s Global Compact mål. Vad man gör för att uppfylla uppsatta mål skiljer sig dock åt. Sveaskog skriver att man bland annat gjort satsningar på att övergå från olja till biobränsle för att driva sina växthus för skogsplantor. Man har också ett samarbete med Volvo för att öka mängden last per transport av trä för att minska utsläppen av koldioxid. Om arbetet kring biologisk mångfald skriver Sveaskog också att de varje år utvärderar sin påverkan på miljön i samband med avverkningar.

“Sveaskog mäter varje år sin påverkan på miljön i samband med avverkningar. Det gäller bland annat mängden körskador, naturvårdsträd och hänsynsytor. Målet är att 99 procent ska klaras utan större påverkan på miljön. Under 2019 lyckades Sveaskog uppnå 98 procent.” (Sveaskog, 2020, s.21).

SCA skriver bland annat om nya investeringar i anläggningar för att minska beroendet av fossila bränslen. Man har också börjat ersätta plastförpackningar med fiberbaserade förpackningar. SCA skriver likt Sveaskog också om att man kan köra transporter med mer trä för att minska antal körningar och utsläpp. SCA uppger att de har börjat öka produktionen av biodrivmedel och gjort nya investeringar i biodrivmedelsanläggningar. SCA utvecklar också ett vindkraftsprojekt. I övrigt beskriver SCA hur de återanvänder sina biprodukter från produktionen. SCA skriver att deras egna industriprocesser är till 95 procent fossilfria. SCA bedriver programmet ESAVE för att öka energieffektiviteten genom kontinuerliga investeringar.

“SCAs energieffektiviseringsprogram ESAVE (Energy Savings and Efficiency) har sedan 2003 bidragit till energibesparingar och ökad effektivitet. ESAVE omfattar investeringar i energieffektiva tekniska lösningar, arbete med ständiga förbättringar samt en ökad medvetenhet bland medarbetarna.” (SCA. 2020, s.151).

SCA nämner att de jobbar med att minska förekomsten av miljöpåverkande ämnen i vatten kring dess verksamheter. SCA redovisar också till vilken mängd råmaterial som

används i produktionen. Överlag presenterar SCA mer miljörelaterade data samt fler exempel på vad SCA gör för att uppnå sina uppsatta miljömål.

Intressenter

Båda bolagen hade en visualiserad väsentlighetsanalys som utgick från dialoger med bolagens intressentgrupper. SCA:s väsentlighetsanalys hade en skala där ämnen kategoriserades från prioriterad till mycket prioriterad. Sveaskog hade istället en tvåskalig väsentlighetsanalys med betydelse för intressenter på en vertikal axel och Sveaskogs påverkan på hållbar utveckling på den horisontella axeln. Presentationen skiljde sig åt men båda bolagen hade liknande ämnen i väsentlighetsanalysen. Båda bolagen har presenterat intressentdialoger. De presenterade intressentgrupperna skiljer sig åt något. SCA presenterar ingen dialog med långivare och Sveaskog har ingen presenterad intressentdialog med privata skogsägare. Båda bolagen har liknande information om antal formella möten med intressenter. Möten med representanter från samebyar, jaktlag och länsstyrelser förekom i båda bolagen. I SCA är det vd som ansvarar för hållbarhet inom bolaget.

“SCAs VD har det övergripande ansvaret för att styra SCAs verksamhet inom hållbarhetsområdet. All styrning inom SCA har ytterst till uppgift att säkra koncernens åtaganden gentemot sina intressenter” (SCA, 2020, s.136).

I Sveaskog beskrivs hållbarhetsarbetet som integrerat med resten av verksamheten:

“Sveaskog har integrerat hållbarhetstänkandet i hela verksamheten. Sveaskogs övergripande mål för hållbart företagande bryts ner i strategier och verksamhetsmål som följs upp regelbundet. Arbetet stöds av ett antal policyer och riktlinjer som finns tillgängliga på både Sveaskogs intranät och webbplats.” (Sveaskog, 2020, s.52).

Kort presenterad information om aktieägare fanns i SCA:s årsredovisning.

SCA presenterar personer i ledningen och styrelsen. Likaså gör Sveaskog det. SCA presenterar också styrelseledamöters beroendeställning gentemot intressenter. Sveaskog skriver att de gjort avsteg från svenska bolagsstyrningskod i och med den statliga ägarpolicyn och redovisar därför inte styrelseledamöters beroendeställning. Sveaskog redovisar inte heller hur nominering av styrelse och revisor gått till utan det är

Regeringskansliet som koordinerar det arbetet. Det redovisar SCA då de tillsätter en valberedning vid nominering av styrelse och revisor. SCA har incitamentprogram för ledande befattningshavare, ett kortsiktigt och ett långsiktigt program som är resultatbaserat. Rörlig ersättning till ledning beror på SCA:s aktieutveckling men också antal arbetsplatsolyckor som leder till sjukskrivning. Ju fler sjukskrivningar desto mindre ersättning. Sveaskog skriver att incitamentsprogram eller rörlig ersättning inte förekommer.

Icke-finansiella risker har presenterats av båda bolagen. Bolagen har presenterat liknande miljörisker, sociala risker, legala risker och risker kopplade till bolagens leverantörer och entreprenörer. SCA skriver mer konkret om hanteringen av riskerna än vad Sveaskog gör. Sveaskog presenterar istället mindre stycken eller nyckelord om hanteringen av riskerna.

Sveaskog presenterar samhällsnytta i större omfattning än SCA då man bland annat skriver om Ekoparker med naturvärden, skogen som jaktmark och rennäringsmark och fiskeområden på Sveaskogs mark. SCA tar också upp ovannämnda samhällsnyttor men inte i samma omfattning som Sveaskog.

“Vi vill att våra skogar ska vara tillgängliga för alla och har därför under året arbetat extra aktivt med att öppna upp våra ekoparker. I ekoparkerna kombinerar vi skogsbruk med naturvård för att bevara och utveckla höga naturvärden.” (Sveaskog, 2020, s.54).

“SCAs skogar, inte minst de skogsbilvägar SCA anlägger, bidrar till ekoturism, jakt och fiske. Tillsammans skapar dessa verksamheter möjligheter för människor att leva och verka i bland annat Norrlands inland.” (SCA, 2020, s.147).

Väsentliga skillnader mellan skogsindustribolagen

Sveaskog redovisar både tydligare och ger fler exempel på initiativ inom temat socialt ansvar i sin hållbarhetsredovisning, främst gällande verksamhetens arbete med jämställdhet och mångfald. Exempel på projekt de två bolagen har rörande jämställdhet och mångfald är SCA:s mål om jämnare könsfördelning bland sommarvikarier och Sveaskogs mentorprogram för arbetstagare med utländsk bakgrund, Mitt Liv. Gällande ekonomiskt ansvar redovisar SCA tydligare kring antikorruption och vikten av god affärsetik. SCA redovisar mer tydligt om samarbeten för att motverka korruption och

dålig affärsetik samt vilka effekter korruption kan åsamka bolaget. Sveaskog redovisar också sitt hållbarhetsarbete inom antikorruption och vikten av affärsetik men de ger färre exempel och har inte lika tydliga mål rörande antikorruption som SCA har. Fler exempel på initiativ kopplade till bolagets ekonomiska påverkan i form av stöd till nystartade bolag finns i SCA:s hållbarhetsredovisning. SCA har en mer konkret och transparent redovisning i sina miljönoter vad gäller miljösatsningar. SCA presenterar även mer statistik och mått på vad gäller utsläpp och verksamhetens totala påverkan på miljön. Mer information om bolagets påverkan på luft och vatten är ett exempel där SCA är mer transparenta i sin redovisning kopplat till temat miljöansvar.

Under temat intressenter redovisar SCA även där mer konkret vad gäller riskhantering och de icke-finansiella risker som bolaget står inför. Beskrivningen av riskerna samt hur riskerna ska hanteras är mer detaljerade och mer omfattande i SCA:s redovisning. Däremot presenterar Sveaskog utförligare och mer konkret om åtgärder som leder till samhällsnytta och vilka initiativ som bolaget vidtagit för att skapa samhällsnytta. En annan skillnad är att SCA tillämpar kompensationskontrakt och incitamentsprogram som är kopplade till hur bolaget presterar inom sitt hållbarhetsarbete vilket Sveaskog inte gör överhuvudtaget i enlighet med statens ägarpolicy.

Related documents