• No results found

7 Resultat och analys

7.2 Skolkuratorers handlingsutrymme

Skolkuratorers handlingsutrymme lägger stor vikt vid hur de arbetar i relation till elever, samt i det förebyggande arbetet (Svensson, Johnsson och Laanemets 2008). Skolkuratorernas förebyggande arbete sker ständigt i kontakt med eleverna. Dock kan de ibland behöva agera snabbt vilket kan bidra till att hjälpa eleven när en akut situation uppstår (Lipsky 2010). I

IP 2, att de inte tyckte att begränsningarna är så stora. Dock menade IP 3 att han vid en akut händelse kunde göra det som behövdes utan att ställas till svars.

Det är mer om man känner att man vill gå ut med någon generell information som till exempel till alla elever på skolan eller vårdnadshavare. Då behöver jag förankra ett sådant beslut med ledningen innan jag skickar iväg någonting. (IP 3)

Isaksson (2016) belyser hur skolkuratorernas känsla av att handlingsutrymmet är begränsat sker på grund av att exempelvis lärare inte samarbetar i det förebyggande arbetet mot kränkande behandling, utan arbetet sker sporadiskt. Dock kan de uppleva att när det skett någon form av kränkande behandling, kopplas skolkuratorerna in samt att det är då som skolan behöver hjälp med att utgå från det formella.

Samtliga skolkuratorerna uppgav att de känner att de har ett hanterbart handlingsutrymme på skolan de är anställda inom och att de kan lägga fram idéer till rektorn om olika grupper eller teman som kan bidra till det förebyggande arbetet. Dock upplever IP 1 och IP 4 att de är styrda i sitt handlingsutrymme på grund av att rektorn på skolan inte är lättillgänglig och därmed inte kan ta tid att behöva boka ett möte för att lägga fram förslag. Liknande upplevde IP 9 när det kom till rektorns engagemang. Hon menar att rektorn inte heller alltid förstår det arbete som hon utför och att hen ibland inte riktigt förstår problematiken.

Det finns ju sådana stunder då man känner sig väldigt maktlös och där känner jag kanske inte att det är min rektor som jag kan få förståelse av, men då har jag ju mina kurators kollegor och skolsköterskan som stöd. (IP 9)

För övrigt menade IP 9 att hon arbetar väldigt självständigt och har ett relativt stort handlingsutrymme då rektorn har förtroende för hennes arbete. Handlingsutrymmet kan se olika ut inom respektive organisation (Svensson, Laanemets och Karlsson 2008). Flera av intervjupersonerna i studien angav olika funderingar om vad som annars kan leda till att deras roll inte anses lika

viktigt som lärarnas roll. Under flera intervjuer fördes ett resonemang om hur deras handlingsutrymme kan ha påverkats av att de är anställda på en arbetsplats där det pedagogiska kan gå före det sociala. IP 6 resonerade kring att handlingsutrymmet som skolkurator kunde varit annorlunda om rektorn hade en bakgrund inom exempelvis socialt arbete. Han menade ändå att han upplevde ett förtroende av rektorn och att han kan nyttja det handlingsutrymmet han har.

Jag pratar ofta med rektorn innan jag inför något i klassernas schema eller liknande, men min rektor litar på att mitt jobb blir gjort. Det är inte så att jag behöver stå till svars för alla saker jag gör. (IP 6)

Ett handlingsutrymme i skolans värld innebär att det kan vara svårigheter att använda sitt professionella utrymme, till skillnad från om intervjupersonerna skulle vara verksamma inom någon annan organisation (Lipsky 2010). Om skolkuratorn arbetar som socialarbetare inom socialt arbete är både chefen och kollegor socionomer eller har likvärdiga utbildningar, vilket gör att arbetssättet kan ses annorlunda. Ett exempel som uppkom i intervjun med IP 5 var att hon ibland kunde uppleva att lärarna främst sökte upp henne när det uppstått ett problem i klassen.

Det känns som de missat lite poängen med det förebyggande arbetet och vill att jag ska komma och ta med mig den stökige eleven typ. Det gör dem ju inte till dåliga människor men vi ser olika på våra roller. (IP 5)

Isaksson (2016) belyser glappet mellan det pedagogiska och sociala i skolan men dock är detta inte något som kunnat frångå, eftersom skolkuratorn är en socialarbetare inom skolans värld. Majoriteten av intervjupersoner nämner att de har ett har ett relativt stort handlingsutrymme förutom IP 4 och IP 8. IP 8

Jag känner mig inte så styrd och begränsad av regler och sånt när det kommer till mitt handlingsutrymme, men skolans bristande engagemang kan göra att det känns lite trögt och att de inte alltid förstår vitsen med varför det sociala är viktigt. (IP 8)

IP 8 upplevde en viss begränsning enligt ovanstående resultat. Dock upplevde hon att denna begränsning främst berodde på att hon var nyanställd som skolkurator, samt att det inte fanns något förebyggande arbetet mot kränkande behandling. Hon berättade även att hon var tvungen att hitta en roll som passade henne. Även IP 4 angav hur hon var styrd i sitt arbete som skolkurator men inte av samma orsaker som IP 8. IP 4 menade att det kunde bero på att rektorn på hennes skola helt enkel inte hade någon kännedom om vad en skolkurators arbete gick ut på. Under senare tid har rektorns kunskaper ökat eftersom IP 4 då behövt börja lägga fram förslag till honom gällande hennes arbetssätt. Även om det har blivit bättre, anger IP 4 att hon känner sig styrd av resurser och få godkännande av framförda förslag.

7.3 Mobbning som samhällsfenomen och

Related documents