• No results found

- Hur kan ett industriellt byggföretag bli mer cirkulärt med avseende på avfallsfraktion-erna gips, mineralull och trä?

Denna studie visar på att ökad cirkularitet vid industriell produktion kan uppnås genom att i första hand förebygga, i andra hand återanvända och i tredje hand återvinna avfall. Detta tillvä-gagångssätt kan tillämpas på samtliga materialfraktioner. För gips, mineralull och trä finns flera lösningar där möjligheten att implementera lösningarna varierar. Lösningar för att bli mer cirku-lära kan komma på bekostnad av ekonomi, logistik, produktion och andra viktiga faktorer hos ett byggföretag. Studiens resultat tyder på att geografiska placering, produktionssystem och materialhantering är avgörande vid implementering av cirkulära lösningar hos byggföretag. Även byggföretagens inställning mot hållbarhet och viljan att söka nya lösningar för att uppnå ökad cirkularitet är viktigt i utvecklingen mot en cirkulär ekonomi.

Studien redogör för att kvalitén hos materialet, transporter och ekonomi är de största hindren för att uppnå ökad cirkularitet. Dessa hinder måste hanteras utifrån byggföretagens olika förut-sättningar. Om man ser till kvalité utgör nyproduktion i en väderskyddad miljö bra förutsätt-ningar för att uppnå ökad cirkularitet. Gällande transporter utgör byggföretagets geografiska pla-cering ett hinder om inte transporterna lyckas bli försvarbara sett till miljö och ekonomi. För ett industriellt byggföretag beläget i Piteå är transporterna till närmaste materialtillverkare det största hindret för att uppnå ökad cirkularitet. Lönsamhet i ett byggföretag är nödvändigt för företagets fortsatta utveckling, därav är ekonomisk lönsamhet vid implementering av lösningar för att uppnå ökad cirkularitet av stor vikt. Ekonomi kan därför bli ett hinder för att söka alternativa tillväga-gångssätt för hantering av avfall. Det finns dock fler fördelar med cirkulära lösningar som också behöver värderas när en lösning bedöms ha potential att implementeras.

6.1 DISKUSSION

Statens Offentliga Utredningar (2017) konstaterar att en övergång från dagens linjära ekonomi till en cirkulär ekonomi är nödvändig. En hållbar avfallshantering är viktigt eftersom den bidrar till minskad miljöpåverkan och resursförbrukning enligt Ekvall & Malmheden (2012). Eftersom byggbranschen är den bransch som genererar den näst största mängden avfall varje år i Sverige blir avfallshanteringen mycket viktig. Enligt Reza Esa, et al. (2016) behövs en utveckling av metoder och lösningar för att öka cirkulariteten i byggbranschen. Detta har kunnat styrkas i denna studie då resultatet visar på att byggföretag, materialtillverkare och avfallsentreprenörer lägger allt större vikt i att söka nya lösningar för att uppnå ökad cirkularitet. Flera pågående projekt har identifierats i denna studie, som även dem styrker övergången mot en cirkulär eko-nomi i byggbranschen genom ökad avfallsförebyggande, återanvändning och återvinning av material och produkter.

Utifrån genomförd observation i Lindbäcks två fabriker identifierades flera förbättringsområden för att möjliggöra cirkularitet. I fabriken i Öjebyn kan avfallshanteringen bli bättre genom att måla avfallskärlen i olika färger, som gör det enklare för fabriksarbetarna att kasta rätt avfallsfrakt-ion i rätt kärl. Avfallsfraktavfallsfrakt-ionen blandat avfall kan exkluderas som fraktavfallsfrakt-ion i båda fabrikerna. Om blandat avfall försvinner måste avfallet istället sorteras i andra avfallskärl, vilket bidrar till lägre avfallskostnader. Att förvara avfall i en väderskyddad miljö är också en viktig aspekt som måste införas för att kunna möjliggöra vissa cirkulära lösningar. I dagsläget förvaras avfallscontainrar utomhus under bar himmel vilket bidrar till att gips-, mineralulls- och träavfall utsätts för vatten

I dagsläget går Lindbäcks gipsavfall som sluttäckning på deponi, vilket år 2019 utgjorde en total kostnad för båda fabrikerna på 565 000 kr. Två alternativ för att uppnå ökad cirkularitet för gips är att transportera tillbaka gipset till tillverkaren, som tillverkar nya gipsskivor av avfallet, samt tillverkning av brandbarriärer. Mineralullsavfall går till deponi och utgjorde år 2019 en kostnad för Haraholmen på 104 000 kr. Tre alternativ för att uppnå ökad cirkularitet för mineralull är att komprimera mineralullen till ett pulver som kan användas som fyllnadsmassa, riva mineraull till lösull samt fylla upp bjälklagen med de mineralullsspill som uppstår. Gällande träavfall går allt träavfall till förbränning för energiutvinning vilket år 2019 utgjorde en total kostnad för båda fabrikerna på 205 000 kr. Två alternativ för att uppnå ökad cirkularitet för trä är att klyva trä till ved samt låta den lokala aktören för biobränsle hämta upp avfallet, flisa det och sälja fliset till ett närliggande värmeverk. Tillvägagångssättet hos Lindbäcks idag bidrar till att material av hög kva-lité och av betydande belopp blir till avfall. Det går att hantera avfallet på alternativa sätt som kan leda till lägre kostnader och att material tas tillvara på ett bättre sätt. Cirkularitet bidrar med fler fördelar utöver den ekonomiska och miljömässiga vinningen. Denna studie visar på att det finns flera alternativa lösningar som är passande att implementera hos en industriell byggare för att uppnå ökad cirkularitet. Det finns goda möjligheter att uppnå ökad cirkularitet för avfall som uppstår vid nyproduktion och framför allt vid en industriell produktion som sker i en väderskyd-dad miljö.

Lösningarna som presenterats och analyserats i tabell 10-13 kan appliceras hos flera byggföretag.

Lösningarna är framtagna utifrån en industriell byggprocess och vissa lösningar är mer anpassade utifrån Lindbäcks produktion än andra. För att hitta lösningar som bidrar till ökad cirkularitet är det en fördel att studera företaget i fråga för att optimera lösningarna utifrån rådande förhållanden och produktion. Lösningarna bidrar generellt till att mindre mängder material går till deponi och förbränning, vilket i sin tur leder till lägre avfallskostnader för företaget. Utöver detta bidrar lösningarna till att utvinning av jungfrulig råvara minskar, att värdet hos material behålls i krets-loppet samt att pengar kan sparas.

Det finns alternativ för att återanvända gips, mineralull och trä i dagsläget. Återanvändning av material är svårt att redogöra för och redovisa, så att det räknas med i Europaparlamentets mål om 70% förberedelse, återvinning och återanvändning för bygg- och rivningsavfall. Det är möj-ligt att materialåtervinna gips och mineralull i Sverige idag. Det är dock inte möjmöj-ligt att materi-alåtervinna trä i Sverige idag, vilket gör det svårt att nå upp till Europaparlamentets mål om 70%

förberedelse, återvinning och återanvändning för bygg- och rivningsavfall. Hos Lindbäcks utgör träavfall en stor andel av den totala viktmängden avfall. Det alternativ som finns idag för Lind-bäcks för att uppnå Europaparlamentets mål är att minska mängden träavfall, eftersom trä inte praktiskt kan materialåtervinnas. Det bör också utvärderas hur lämpligt Europaparlamentets mål är. Bara för att man i Sverige skulle materialåtervinna trä behöver det inte betyda att alternativet är det mest hållbara. Det är viktigt att se över alternativen som finns och se till helheten.

6.2 FORTSATTA STUDIER

Ämnena hållbarhet och cirkulär ekonomi blir allt viktigare och fler studier inom områdena är nödvändigt. Hållbarhet och cirkulär ekonomi är breda områden och många aspekter kan inklu-deras.

Förslag på fortsatta studier:

• Lösningarna som presenteras i denna studie behöver utvecklas och inkludera resonemang om ekonomisk lönsamhet. Ekonomin styr en möjlig implementering av nya alternativa lösningar och därav krävs studier ur ett ekonomiskt perspektiv.

• Att göra CO2-beräkningar på lösningar som bedöms vara möjliga att implementera är en intressant aspekt. Genom att studera helheten kring en lösning ges bättre underlag för att

bedöma hur bra en lösning faktiskt är och minskar risken för att suboptimeringar ska uppstå.

• Denna studie beaktade cirkularitet hos gips, mineralull och trä vid industriell ion. Fortsatta studier skulle lämpligen även fokusera på avfall som uppstår vid nyprodukt-ion på byggarbetsplats eller vid rivning av byggnader.

• Transporter är ett hinder som identifierats i denna studie. Hur man ska hantera transpor-ter och få dessa försvarbara för att transportranspor-tera avfall för åtranspor-teranvändning/åtranspor-tervinning är intressant att studera. Exempelvis om det går att värdera miljönyttan på ett annorlunda sätt som bidrar till ekonomiskt- och miljömässigt försvarbara transporter.

Related documents