• No results found

Slutsatser

In document Representation av statslöshet (Page 58-66)

I denna studie har jag studerat hur Rohingyafolket framställs tre burmesiska tidningar. Det mest slående med studien är de återkommande fallen av förtigande, som jag har visat är en viktig struktur i diskursen.

Rohingyas utanförskap är starkt politiskt förankrat. Politiker i NLD:s ledning samt militären har uttalat sig på sätt som förminskar Rohingyas situation, identitet och band till Myanmar. Rohingyafolket är inte bara uteslutna i lagen, utan förtiganden och framställningar som nedtonar situationen återfinns i media. Förtigande i mediabilden visas på flera sätt, t.ex. genom att de inte intervjuas. Dessutom är det vanligt att inte nämna Rohingya i artiklar vars nyhet berör Rohingya. Det är ett uttryck av att de inte är ”någon”, eller del av ”vi:et” och utanför gemenskapen. Mizzima Business Weekly är den progressivaste tidningen med avseende på framställningen av Rohingya och använder ordet Rohingya i de allra flesta artiklar. Dock är framställningen ofta generisk, och Rohingya presenteras som att de är av en viss typ, nämligen muslimer, när andra boende i Rakhine framställs med sin etnicitet. Ursprungligen skulle studien tittat på flera typer framställningar av hur personer och Rohingya som grupp framställdes. Det var dock för få Rohingya som figurerade i media för att kunna säga något om de flesta kategorier, eftersom det inte fanns något subjekt att analysera.

Om journalister medvetet använder ett språk för att vidmakthålla Rohingya som ”de andra” eller om det sker omedvetet och går inte att bestämma. Det kan dock antas att statliga The New Light of Myanmar som varit ett språkrör för den gamla militärregimen har ett intresse att förmedla ideologin som USDP står för och därför förekommer en diskurs som gynnar deras politiska agenda. I det som Lukes kallar maktens första och andra dimensioner kommer makt till uttryck i beslut som tas och beslut som väljs bort. Jag har nu visat att Rohingya utsätts för den tredje maktdimensionen i media, makten över tanken. The Myanmar Times visade sig vara förvånansvärt lojal till regeringen. Förbättringen av landets politiska och medborgerliga rättigheter till trots, framställde The Myanmar Times Rohingya på ett sätt likt den statliga tidningen New Light of Myanmar. Det skulle vara intressant att se

hur utvecklingen ser ut, om framställningen förändras i framtiden och makten över tanken släpper greppet, eller om den inte gör det och stannar kvar i sociala strukturer vilket gör att diskursen inte ändras.

Utifrån materialet framkommer det att rasism och intolerans mot minoriteter är institutionaliserat i Myanmar. Både uttalanden om Rohingya samt förtiganden om att Rohingya är en av folkgrupperna som har det svårt, samt förminskningen av grova brott mot mänskliga rättigheter, är tecken på att islamofobin är förankrad i media. Att muslimer är en fara för övriga samhället visas i mediarapporteringen i The Myanmar Times och The Global New Light of Myanmar exempelvis angående frågan att stänga ner flyktingläger som skulle ha varit tillfälliga år 2012, men som många Rohingya fortfarande tvingas bo i. Att stänga ner lägren och låta internflyktingarna återvända hem, vilket FN rekommenderar, accepteras inte. Min undersökning visar att Rohingya framställs som ”de andra”. En slutsats är att Rohingya ses som ”de andra” är ett uttryck för den utbredda islamofobin i Myanmar. Fientliga uttryck hos militärer och politiker bildar en ideologi som präglar diskursen och som har visats förekomma i media. Här avviker Mizzima Busines Weekly, där rapporteringen inte tydligt placerar Rohingya som ”de andra” utan har en mer saklig framställning. Ett exempel på detta är att fientliga påståenden inte lämnas okommenterade utan följs av fakta. I Mizzima förekommer även bilder på Rohingya, namnet skrivs oftast ut och artiklar om Rohingyas situation har ett mänskliga rättigheter-perspektiv. Mizzima innehåller många bilder, som tillsammans ger en relativt täckande bild av Rohingyas situation. En annan slutsats om Rohingyas utanförskap är att de är ett extremt marginaliserat folk. De saknar helt mänsklig säkerhet och vad de utsätts för framställs i inte som en den humanitära katastrof som är. Undantaget är Mizzima Business Weekly som åtminstone delvis rapporterar sakligt vilket diskuterats ovan.

Ett aspekt av Rohingyas utanförskap som måste kringgärdas med reservationer handlar om i vilka situationer de porträtteras. Det finns en tendens att brott uppmärksammas, trots att lidande tydligt förtigs i olika utsträckning. I Mizzima tas inte brott upp, och upproren i oktober i Rakhine framställs som just uppror. Däremot i The Global New Light of Myanmar finns artiklar om brott, närmare bestämt olagligt inträde i Myanmar, som verkar handla om Rohingya, men det är inte säkert eftersom artikeln innehåller en bild men inte en utförligt beskriven text. Att brott skulle bli en

nyhet, men lidande förtigs kan inte sägas med säkerhet eftersom även i brottsartiklarna förtigs etniciteten. Däremot är det anmärkningsvärt att tidningen har med bilder på brottslingarna, men inte visar Rohingys humanitära situation t.ex. genom bilder på förstörda byar. I The Myanmar Times fokuserar en av åtta artiklar om Rohingya i på händelser framställda som brott utförda av Rohingya.

Det har skett mycket på den politiska arenan i Myanmar efter militärdiktaturens fall. Det är ett framsteg att privata tidningar är tillåtna och det nu finns andra tidningar utöver statligt ägda The New Light of Myanmar som förmedlar nyheter. Dock är fortfarande frågan om Rohingya mycket politiskt känslig och förtigs i stor utsräckning. Att Rohingya inte har tagit del av den positiva utvecklingen i samhället speglas i media, där deras utanförskap är mycket tydligt.

Referenser    

Advisory Commission on Rakhine State. ”Interim Report and Recommendations”. 2017. http://reliefweb.int/report/myanmar/advisory-commission-rakhine-state-interim-report-and-recommendations-march-2017 (Hämtad 2017-05-20).

Allmän förklaring om de mänskliga rättigheterna, UN General Assembly Resolution 217 A (III). 1948.

Amnesty International. ”Double Standards: Italy’s Housing Policies Discriminate Against Roma”, 2013. http://www.refworld.org/docid/5278ee4b4.html. (Hämtad 2017-04-01). Amnesty International. Amnesty International Report 2016/17: The state of the world’s

human rights. 2017. https://www.amnesty.org/en/documents/pol10/4800/2017/en/ (Hämtad 2017-05-18)

Arendt, H. The origins of totalitarianism. New York: Harcourt Brace Jovanovich, 1973. Bergström, G., och Boréus, K. Textens mening och makt: metodbok i samhällsvetenskaplig

text- och diskursanalys. Lund: Studentlitteratur, 2012.

Bloomberg. Facts and Spaces. 2017. https://www.bloomberg.com/company/bloomberg-facts/?utm_source=bloomberg-menu&utm_medium=blp (Hämtad 2014-05-14) Bull, S, och Alia, V. Media and Ethnic Minorities. Edinburgh: Edinburgh University Press.

2005. E-bok.

CIA. The World Factbook: East & Southeast Asia: Burma. 2017.

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bm.html (Hämtad 2017-02-15)

Conklin, William E. Statelessness: The Enigma of an International Community. Studies in International Law, volume 49. Oxford: Hart Publishing, 2014.

Convention on the Reduction of Statelessness. New York, 20 augusti 1961, United Nations, Treaty Series, vol. 989, s.. 175.

Convention Relating to the Status of Stateless Persons. New York, 28 September 1954. United Nations, Treaty Series , vol. 360, s. 117.

https://treaties.un.org/pages/ViewDetailsII.aspx?src=TREATY&mtdsg_no=V-3&chapter=5&Temp=mtdsg2&clang=_en.

Convention Relating to the Status of Refugees. United Nations, Treaty Series , vol. 189, p. 137. https://treaties.un.org/Pages/ViewDetailsII.aspx?src=TREATY&mtdsg_no=V-2&chapter=5&Temp=mtdsg2&clang=_en.

Esaiasson, P., Gilljam, M. Oscarsson, M. och Wängnerud, L. Metodpraktikan: konsten att

studera samhälle, individ och marknad. Stockholm: Norstedts juridik, 2012.

Europa World online. Dailies Myanmar. London: Routledge. Uppsala University. http://www.europaworld.com/entry/mm.dir.194 (Hämtad 2017-02-17).

Fairclough. Analyzing discourse: textual analysis for social research. 2003. London: Routege i How to do critical discourse analysis  : a multimodal introduction. SAGE

Publications Ltd: London.

Fairclough, N. New Labour, New Language. 2000. London: Routege i How to do critical discourse analysis: a multimodal introduction, s. 85. SAGE Publications Ltd: London. Freedom House. FAQ: What is freedom in the world? (Hämtad 2017-05-20)

https://freedomhouse.org/content/frequently-asked-questions Freedom House. Freedom in the world 2017: Myanmar profile.

https://freedomhouse.org/report/freedom-world/2017/myanmar (Hämtad 2017-05-20) Graber, D., A. Content and meaning: What’s it all about? American Behavioral Scientist. vol. 33 no. 2. (1989) s. 144–152. s. 149 i Saifuddin A., J. Matthes. Media representation of Muslims and Islam from 2000 to 2015: A meta-analysis. The International

Communication Gazette. vol. 79 no. 3. (2016). s. 219–244.

Green P. Islamophobia: Burma’s racist fault-line. 2013. Race and Class. 55(2). s. 93–98. Human Rights Watch. End ’Ethnic Cleansing of Rohingya Muslims. 2013-04-22.

https://www.hrw.org/news/2013/04/22/burma-end-ethnic-cleansing-rohingya-muslims (Hämtad 2017-05-18)

Human Rights Watch. World Report 2017: Events of 2016.

International Federation for Human Rights. Still oppressed: Rohingya policies and restrictions under Myanmar's new government, 26 October 2016, available at: http://www.refworld.org/docid/5825f3ba4.html (hämtad 2017-03-12)

Kingston, L., N. ”’A Forgotten Human Rights Crisis”: Statelessness and Issue (Non)Emergence. Human Rights Review. Vol 14, no 2 (2013).

Kronholm, A. Burmas Besvikelse. Stockholm: Tankesmedjan Tiden.

Landguiden. Burma. 2017. https://www.ui.se/landguiden/lander-och-omraden/asien/burma/ (Hämtad 2017-05-18)

Landguiden. Massmedier. 2017.

http://www.landguiden.se/Lander/Asien/Burma/Massmedier. (Hämtad 2017-03-08) Machin, D., och Mayr, A. How to do critical discourse analysis  : a multimodal introduction.

London  ; Sage, 2012.

Manly, M. och van Waas, L. The State of Statelessness Research. Tilburg Law Review . Vol 19, no. 1–2 (2014).

Minority Rights Group International. 2016. State of the World’s Minorities and Indigenous Peoples 2016.

Minority Rights Group International. 2015. State of the World’s Minorities and Indigenous Peoples 2015: Events of 2014.

Mizzima Business Weekly. ”Suu Kyi denies ethnic cleansing of Myanmar minority”. Issue 15. s. 8.

Mizzima. About Us. 2017. http://www.mizzima.com/about-us (Hämtad 2017-05-14) Nationalencyklopedin. Utanförskap. 2017. http://www.ne.se (Hämtad 2017-04-01) OCHA. 2017 Humanitartian Needs Overview. 2016.

http://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/Ref_Doc_Humanitarian_Needs_ Overview_HCT_2017.pdf (Hämtad 2017-05-18)

OCHA. Mission to Myanmar: UN Humanitarian Chief visits displaced people in Myanmar’s Kachin and Rakhine states. 2016. https://unocha.exposure.co/mission-to-myanmar (Hämtad 2017-03-09).

OHCHR. Interviews with Rohingyas fleering from Myanmar since October 9 2016: Flash Report. 2017.

http://www.ohchr.org/Documents/Countries/MM/FlashReport3Feb2017.pdf (Hämtad 2017-05-18)

Oktar, L. ”The ideological organization of representational processes in the presentation of us and them.” 2001. Discourse & Society, 12 (3): 313-346. i How to do critical discourse analysis: a multimodal introduction. SAGE Publications Ltd: London.

Refworld. Burma Citizenship Law.1982.

http://www.refworld.org/docid/3ae6b4f71b.html (2017-03-10).

Reporters Without Borders. Burma. 2017. https://rsf.org/en/burma (Hämtad 2017-03-08) Reporters Without Boarders. RSF calls for probe into reporter’s dismissal by Myanmar

Times. 2017. https://rsf.org/en/news/rsf-calls-probe-reporters-dismissal-myanmar-times (Hämtad 2017-02-09)

Reporters Without Borders. The World Press Freedom Index. 2017. https://rsf.org/en/world-press-freedom-index (Hämtad 2017-02-15)

Saifuddin A., J. Matthes. Media representation of Muslims and Islam from 2000 to 2015: A meta-analysis. The International Communication Gazette. vol. 79 no. 3. (2016). s. 219–244.

South East Asia Globe. About Us. http://sea-globe.com/about-us/ (Hämtad 2017-03-26) The Myanmar Times. About the Myanmar Times.

http://www.mmtimes.com/index.php/component/content/article?id=21343 (Hämtad 2017-03-09)

Thurén, T. Källkritik. Stockholm: Liber, 2013.

The Global New Light of Myanmar. The Global New Light of Myanmar. 2017. http://www.moi.gov.mm/npe/nlm/ (Hämtad 2017-05-18).

The Myanmar Times. About the Myanmar Times. 2016.

http://www.mmtimes.com/index.php/component/content/article?id=21343 (Hämtad 2017-03-09)

The Myanmar times. Dozens of rapes reported in Rakhine state. 2016-20-27.

http://www.mmtimes.com/index.php/national-news/23326-dozens-of-rapes-reported-in-northern-rakhine-state.html (Hämtad 2017-03-09)

The Myanmar Times. Five more groups likely to sign NCA with government. 2017-03-29. s. 2.

UNHCR. Ending Statelessness. 2017. http://www.unhcr.org/stateless-people.html (Hämtad 2017-03-29)

UNHCR. Figures at a glance. https://www.unhcr.org.my/About_Us-@-Figures_At_A_Glance.aspx (Hämtad 2017-05-17)

UNHCR. How UNHCR work with stateless people. 2017. http://www.unhcr.org/how-unhcr-helps-stateless-people.html (Hämtad 2017-02-22)

UNHCR. ”Self-Study Module on Statelessness”, 2012.

http://www.refworld.org/docid/50b899602.html. (Hämtad 2017-05-14) UNHCR. Global Action Plan to End Statelessness 2014-2024. 2014.

UNHCR. ”Persons of Concern to UNHCR”. 2017. http://www.unhcr.org/ph/persons-concern-unhcr (Hämtad 2017-05-12)

UNHCR. ”UNHCR Global Report 2015 - Asia and the Pacific regional summary”, 2016. http://www.unhcr.org/publications/fundraising/574ed7934/unhcr-global-report-2015-asia-pacific-regional-summary.html.

UNHCR. The Global Appeal 2017 Update. 2017.

UNHCR. The Sustainable Development Goals and Addressing Statelessness. 2017. http://www.refworld.org/docid/58b6e3364.html (Hämtad 2017-03-28)

UN Human Rights Council. Report of the Special Rapporteur on the situation of human

rights in Myanmar. A/HRC/34/67, available at:

http://www.refworld.org/docid/58bd7ff94.html (Hämtad 2017-03-10) s. 3 ff.UNICEF. UNICEF Sverige. ”Barn i socialt utanförskap”. 2016.

https://unicef.se/fakta/barn-i-socialt-utanforskap. (Hämtad 2017-04-01)

Van Dijk, Discourse analysis and as ideology analysis, 1995 in C. Schäfner and A. Wenden (Red.) Language and Peace. Aldershot: Dartmouth, pp. 17-33 i How to do critical discourse analysis: a multimodal introduction. SAGE Publications Ltd: London. Van Dijk. Racism and the Press. 1991. London: Routege i How to do critical discourse

analysis: a multimodal introduction. SAGE Publications Ltd: London.

Van Leeuwen, The representations of social actors, 1996, 32-70 i How to do critical discourse analysis  : a multimodal introduction. SAGE Publications Ltd: London. 5th conference on media development in Myanmar. Speakers 2016. 2016.

http://myanmarmediadevelopment.org/index.php/2016-panellists-and-moderators (Hämtad 2017-05-14)

 

Särskilt  analyserade  artiklar    

The  New  Light  of  Myanmar    

Kodade att handla om Rohingya

2017-03-02. ”Journalists interview authorities, visit IDP camps in Sittway”. s.2 2017-03-04. ”Int’l community urged to take more positive approach to help resolve rights issues” s. 3

2017-03-05 ”Malaysia’s aid continuously supplied to Maungtaw’s villages” s. 1 2017-03-17. ”Solutions for Rakhine: Government welcomes recommendations by advisory Commission on Rakhine State”. s. 1

2017-03-18 ”Rakhine Advisory Commission recommends more than 30 points” s. 7 2017-03-25 “Gov’t rejects UN Rakhine investigation”. s. 1, s. 9

2017-03-31. ”Over 100 died in Malaysian detention camps, half from Myanmar” s. 2 2017-03-31 “”Maungtaw women alleging rape interviewed by journalists” s. 2

Ej kodade som att handla om Rohingya, men kritiskt analyserade 2017-03-01. ”Friends are chosen but neighbors come with the house” s. 8

2017-03-02. ”U Win Htein reviews one year accomplishment of government” s. 3. 2017-03-13 ”A suspect detained in Maungtaw Township”s. 2

2017-03-14 ”The promising Rakhine tourism” s. 2 2017-03-21 Thirteen suspects arrested in Buthidaung”

2017-03-23 “Maungtaw investigators travel to Bangladeshi refugee camps” s.1. 2017-03-24 “Conspiracy to launch armed attack in Maungtaw District foiled” 2017-03-24. ”Peace in Rakhine State crucial to peace throughout the country”

2017-03-25 “The following the full text of the Press Release issued by the Ministry of Foreign Affairs on UN Human Rights Council’s resolution calling for the dispatch of an international Fact Finding Mission”. s. 9.

2017-03-27. “Serious efforts made to ease local people’s difficulties in Rakhine State”. s. 1.

The  Myanmar  Times    

Kodade att handla om Rohingya

2017-03-02. ”Military to punish unlawful acts in Rakhine”. s. 1-2 2017-03-16. ”Myanmar and ASEAN a great unknown to Trump”. s. 6-7

2017-03-17. ”Rakhine Advisory Commission presents 30 recomendations” s. 1-2 2017-03-21 “Protests against issuance of NRC continues”. s. 1-2

2017-03-22. “Mungtaw-Rathedaung probe committee submits final report”. s. 2 2017-03-22. Withdraw illegal NRC:s issued: Rakhine Hluttaw. s. 2.

2017-03-24. ”Commission Report has some weaknesses: Rakhine MPs”. s. 6 2017-03-28. ”Sen-Gen Min Aung Hlaing calls for military modernisation”. s. 1-2 Ej kodade som att handla om Rohingya, men kritiskt analyserade

2016-03-20 ”Protest of issuing NRC in Sittwe”. s. 3

Mizzima  Business  Weekly    

Kodade att handla om Rohingya

2017-01-05. Malaysia calls on ASEAN to find solutions for Myanmar Rohingya crisis. s. 6

2017-01-05 “Rakhine Turmoil” (bilduppslag) s. 14-15

2017-01-05. “Visiting troubled Rakhine State: Interview”. s. 16-19

2017-01-05. Snapshots. Three journalists discuss their government-sponsored visit to Rakhine State”. s. 20-25

2017-01-05. “The conflict in Rakhine State” s. 26

2017-01-05. “Myanmar’s handling of northern Rakhine lesson in how to make ‘bad situation worse’ – UN rights chief”. s. 27

2017-02-02. “Malaysia PM urges Myanmar to end Rohingya crackdown” s. 9 2017-02-02. “Myanmar rebukes Malaysia PM over Rohingya defence” s. 10 2017-02-02. “Assassinated”. s. 14-15

2017-02-02. “Myanmar asks for ‘time and space’ to solve Rohingya crisis” s. 22-23  

2017-02-09 ”Bangladesh pushes on with Rohingya island plan”. s. 8   2017-04-20. ”Suu Kyi denies ethnic cleansing of Myanmar minority”. s.7

2017-04-20. Suu Kyi’s party Wins strings of seats, rejected by Myanmar’s minorities. s. 12-13

In document Representation av statslöshet (Page 58-66)

Related documents