• No results found

Socialnämnden

Not 33 Övriga ansvarsförbindelser

4. VERKSAMHETENS RESULTAT

2.7 Socialnämnden

Ordförande Vidar Lundbäck 1:e vice ordföranade Berith Krook 2:e vice ordförande Jan-Bertil Nilsson

1. VERKSAMHETSBESKRIVNING

Socialnämnden svarar för kommunens arbete inom: Handi-kappomsorg, Äldreomsorg, Hälso- och sjukvård samt Indi-vid- och familjeomsorg.

2. VÄSENTLIGA HÄNDELSER

Under året skedde en oförutsedd ökning av behovet av sär-skilt boende för äldre. Detta sammanföll med en minskad tillgång på platser till följd av ombyggnation av Ekebo i Diö.

Sammantaget ledde detta till stora svårigheter att verkställa fattade beslut om särskilt boende. Konsekvensen blev stora kostnader i form av betalningsansvar till landstinget och sär-skilda avgifter till Länsstyrelsen för att besluten inte kunde verkställas i rimlig tid. Vid halvårsskiftet var ombyggnationen av Ekebo klar och den 1 september startade nämnden ett nytt äldreboende i Loshult. Förutom att detta väckte stort upp-seende eftersom Loshult ligger i en annan kommun och i ett annat län, så ledde det till en balans mellan behov och tillgång på särskilt boende och kostnadsstegringarna kunde bromsas.

Ett kraftigt besparingspaket med syfte att få kommande bud-get i balans togs fram och beslutades under hösten.

3. MÅLUPPFYLLELSE

Uppföljning av verksamhetsmål

Även kommuninvånare som saknar förmåga och resurser

har möjlighet att bo kvar i sitt eget boende .

Att kunna få stöd i sitt hem och därmed få möjlighet att bo kvar är ett mål som socialnämnden arbetar aktivt mot.

Möjligheten att med stöd kunna bo kvar i det egna hemmet skapar trygghet och bidrar till en god livskvalitet. För att möta den enskildes önskemål om detta försöker socialför-valtningen att arbeta på ett dynamiskt sätt.

Brukare/närstående upplever att de insatser och det stöd de får från socialförvaltningen är av god kvalitet.

Det preliminära resultatet för Socialstyrelsens/SCB:s mätning av Nöjd-Kund-Index (NKI) är klart och i Älmhults kommun är NKI för särskilda boende 73 (riksgenomsnitt 70) och för ordinärt boende 75 (riksgenomsnitt 73). NKI anger hur nöjda brukarna är på en skala från 0 till 100.

Inom individ- och familjeomsorgen (IFO) samt omsorgen av funktionshindrade (OF) så har socialförvaltningen gjort en egen undersökningar under 2008. Inom IFO angav 76 procent att de var nöjda med hur väl stödet/hjälpen uppfyllde deras förväntningar. Inom OF var motsvarande siffra 72 procent.

Det är enkelt att ta kontakt med biståndsmottagningen.

Enligt socialförvaltningens mätning - utdelad till samtliga be-sökare inom IFO under oktober månad - så angav 79 procent att det var enkelt att få kontakt med Biståndsmottagningen.

Den sökande får snabb handläggning av sitt ärende.

Att den sökande ska få en rättssäker och snabb handläggning av sitt ärende är alltid socialförvaltningens ambition. Vid re-dovisning av handläggningstid finns för närvarande icke till-förlitliga data, varför det ej heller är möjligt att redovisa dessa uppgifter.

Uppföljning av beslutade verksamhetsförändringar Utveckling av hemtjänsten

En utredning om möjligheterna att dela upp hemtjänstperso-nalen i två grupper (de som arbetar med service- respektive omvårdnadsinsatser) resulterade i att ingen förändring ge-nomfördes.

Våra barn – familjecentral

Samarbetet med utbildningsnämnden har utvidgats även till landstinget och resulterat i ett färdigt beslutsunderlag för ställningstagande i kommunstyrelsen om att starta familje-central i Älmhult.

Utveckling av anhörigstödet

Anhörigstödet har genomförts i enlighet med beslutad plan.

Delar av aktiviteterna har finansierats via statsbidrag.

Det sociala innehållet i äldre- och handikappomsorgen stärks Social aktivering har utvecklats vid kommunens äldreboen-den bland annat med hjälp av värdinnor. Detta har finansie-rats genom statsbidrag.

Dagverksamhet utvecklas och differentieras

Dagverksamheten Kompaniet har differentierats och delats upp i tre olika grupper utifrån deltagarnas behov och intressen.

Boende för personer med samsjuklighet

Under våren startade ett gruppboende (Höken) för personer med dubbeldiagnos (missbruk och psykisk sjukdom). Boendet har fyra lägenheter.

Boende enligt LSS

Det aviserade behovet av bostäder enligt LSS för yngre per-soner 19-22 år har inte resulterat i något nytt boende under året. De behov som funnits har kunnat lösas genom föränd-ringar i nuvarande boenden.

Missbruksvården utvecklas

För externa medel har två medarbetare inlett sin utbildning till drogterapeuter. Syftet med detta är att höja kompetensen hos personalen för att i hög utsträckning kunna stödja perso-ner med missbruksproblematik på hemmaplan. Utbildnings-satsningen på den egna personalen fortsätter under 2009 och förväntas kunna minimera behovet av externa institutions-placeringar.

Effektivare administration

Kostnaden för assistentorganisationen har minskats med 439 tkr i enlighet med beslut om budget 2008.

Utökning av korttidsplatser

Under 2008 har de 10 beslutade extra korttidsplatserna under 7 månader på Solrosen vid Nicklagården varit i drift. Dessut-om har ytterligare 8 korttidsplatser vid Almgården och Nick-lagården varit tillgängliga under samma period utan att soci-alnämnden tilldelades medel för detta. Slutligen bedrevs dessa totalt 18 extra korttidsplatser utan budgettillskott under yt-terligare en månad innan den permanenta lösningen med nytt äldreboende vid Solhem i Loshult stod klart under hösten.

En tjänst i ledningsgrupp/stab tas bort

Medel motsvarande 1,0 tjänst har tagits bort från lednings-grupp/stab och finansieras istället med projektmedel.

Logistik i hemtjänsten och minskade bilkostnader

För helåret 2007 var bilkostnaderna i hemtjänst/hemsjukvård cirka 500 tkr högre än vad som budgeterats. Att sänka kost-naderna med 500 tkr under dåvarande budget, det vill säga med totalt 1 000 tkr, har inte varit möjligt. Införande av så kallade nyckelgömmor har under hösten skett hos hemtjänst-mottagare som även har trygghetslarm, men de ekonomiska effekterna väntas inte få genomslag förrän under år 2009.

Ospecificerad besparing 300 tkr

Genom det sparpaket socialnämnden beslutade om och ge-nomförde under de sista månaderna av året har den beslutade besparigen genomförts.

Fontänhusets verksamhet säkerställs

Kommunfullmäktige tilldelade Socialnämnden ytterligare 493 tkr för åren 2008 och 2009 för att kunna öka bidraget till föreningen Elmhults Fontänhus. Föreningen erhåller sedan tidigare 507 tkr från Socialnämnden. Utöver detta har Social-nämnden betalat ut ytterligare 150 tkr för att säkra Fontän-husets verksamhet under 2008, det vill säga totalt 1 150 tkr.

4. VERKSAMHETENS RESULTAT

Bokslutet summerar till en negativ avvikelse med 5 626 tkr enligt följande:

Försörjningsstöd: -361 tkr

Externa placeringar: -567 tkr

Övrigt Biståndsmottagningen: -516 tkr

Öppna Insatser: -786 tkr

Utskrivningsklara: -2 378 tkr

Viten: -880 tkr innebär det en negativ avvikelse med 6 126 tkr. För politisk verksamhet (18 tkr) och gemensamma kostnader (63 tkr) re-dovisar mindre budgetöverskott.

Inom Biståndsmottagningen ger externa placeringar totalt ett underskott (567 tkr), med en positiv avvikelse på vuxna (675 tkr) och en negativ avvikelse på barn och ungdom (- 1 242 tkr). Försörjningsstödet har haft lägre kostnader under hös-ten vilket gör att det stannar vid en negativ budgetavvikelse med 361 tkr, vilket är en del lägre jämfört med vad som har befarats i prognoserna under året. Utöver detta så finns det en negativ avvikelse med 516 tkr. 150 tkr utav dessa utgörs av ett extra anslag som Socialnämnden har beviljat Fontän-huset. I övrigt är det främst högre kostnader för olika öppna insatser. Det finns även en avvikelse på Vuxengruppen jämfört med budget i form av ej budgeterade kostnader för jour och beredskap. Det finns en direkt koppling mellan vuxengrup-pens verksamhet och den positiva avvikelsen för externa pla-ceringar av vuxna missbrukare, och det finns även en kopp-ling mellan de ökade kostnaderna för öppna insatser och att de externa placeringarna totalt bedöms ligga på en låg nivå.

Tidigare har det även funnit en viss övertalighet på Bistånds-mottagningen. Dessa är åtgärdade under hösten/vintern så

att personalkostnaderna under årets sista månader har legat i nivå med budgeten.

Verksamhetsområdet Öppna Insatser redovisar ett under-skott med 786 tkr, där hemsjukvård ger ett överunder-skott (212 tkr) medan rehab (-207 tkr), hemtjänst (-397 tkr) samt för verksamhetsområdet gemensamma kostnader (-394) redovi-sar underskott.

Kostnaderna för utskrivningsklara blev 2 728 tkr, vilket inne-bär en negativ budgetavvikelse med 2 378 tkr. Kostnader för

”viten” – det vill säga avgifter för ej verkställda beslut – har varit 880 tkr. Under augusti fanns ett antal extra platser som ej var budgeterade. Det nya särskilda boendet i Loshult (Sol-hem) har varit i drift sedan den förste september och har kos-tat 2 370 tkr. Utöver dessa poster – utskrivningsklara, viten och Solhem – redovisar Särskilt Boende ett överskott med 1 924 tkr. Totalt innebär det dock en negativ budgetavvikelse med 3 704 tkr.

LSS redovisar totalt ett överskott med 227 tkr. Inom LSS finns en positiv avvikelse genom att en budgeterad extern place-ring (1 424 tkr) ej har behövt verkställas då kostnaden ligger kvar på Landstinget och psykiatrin. Detta motverkas av högre kostnader på andra delar inom LSS-verksamheten. Det är dels de särskilda boendena inom LSS som har haft högre kostna-der jämfört med budget. Även personalkostnakostna-derna för Per-sonlig assistans har en negativ budgetavvikelse, vilket till en del motverkas av högre LASS-ersättningar från Försäkrings-kassan. Extern korttidsvistelse ger en positiv budgetavvikelse.

Se i övrigt tabellen nedan:

LSS - Bokslut

Östergatan 956 396 560 41

Höken 2 037 3 558 -1 521 175

Ledsagarservice 133 176 -43 133

Pers ass inklusive FK 7 214 8 471 -1 257 117 varav Pers ass - personal 12 054 13 332 -1 278 111

Pers ass - anhörig 2 005 2 669 -664 133

Assistansers FK -6 845 -7 530 685 110

Kontaktperson 500 496 4 99

Daglig verksamhet 3 447 3 656 -209 106

Korttidsvist utanför

hem 1 647 871 776 53

varav Externt 495 15 480 3

Oxen 1 152 856 296 74

Avlösarservice 118 93 25 79

Gem adm LSS 3 960 3 861 100 97

Bilar 135 107 28 79

SUMMA 36 270 36 043 227 99

"Kvarboendekvot", %, Vuxna 90 93

Äldreomsorg 90 91 Barn 95 86 Andel brukare som upplever att

stödet är av god kvalitet, %

90 *

Grad av enkelhet, % 90 79

Genomsnittlig

handläggningstid-Barn och familj, månader 4 **

Genomsnittlig handläggningstid äldreomsorg, dagar

14 **

Genomsnittlig väntetid mellan beslut och verkställighet, dagar

14 (1 månad för säbo)

**

Andel med förbättrad

funktions-förmåga efter dagrehabilitering, % 94 90 100

Budgetrelaterade nyckeltal

Nettokostnad per invånare, kr 14 462 14 111 14 595 Antal betaldagar till landstinget 265 100 745 Antal vårddygn på institution,

barn o ungdom

997 981 1 265

Antal vårddygn i familjehem, barn o ungdom

5 229 5 618 5 062

Antal vårddygn på institution, vuxna

196 365 45

* Se sammanfattning under rubriken Måluppfyllelse

** Finns ej tillförlitlig statistik, se i övrigt under rubriken Måluppfyllelse

6. FRAMTIDEN

Under 2009 kommer Socialnämnden i stor utsträckning att fokusera på nämndens grunduppdrag. Dialogen med bru-karna av nämndens tjänster samt chefer och medarbetare ska utvecklas i syfte att anpassa verksamheten till de mest angelägna behoven hos våra målgrupper och till de budget-ramar som tilldelats nämnden. En hel del verksamhetsut-veckling, vilket finns beskrivet i verksamhetsplanen, kommer att kunna genomföras inom tilldelade ekonomiska ramar. De utvecklingstankar som finns för de kommande åren handlar bland annat om utvärdering, utveckling och effektivisering av nuvarande verksamhet.

Nämnden kommer att stimulera till mångfald och valfrihet bland annat genom att undersöka möjligheten att införa val-frihetssystem inom äldreomsorgen och genom att öppna upp för att driva verksamhet på intraprenad. Den rådande lågkon-junkturen i kombination med förändringar av de nationella trygghetssystemen kan befaras resultera i en ökning av kom-muninvånare med svårigheter att klara av sin försörjning och sin livsföring i övrigt. Detta kommer sannolikt att resa krav på ökad aktivitet och nya arbetsmetoder från socialtjänstens sida.

Related documents