• No results found

4.3 ICT ve speciální pedagogice

4.3.2 Speciální software

Software je programové vybavení počítače. Jedná se o programy, které jsou nainstalovány na počítači a dělí se na dvě základní skupiny. První skupina zajišťuje činnost počítače (tzv. systémový software), druhá skupina (tzv. aplikační software)

umožňuje uživateli určité činnosti, například psát texty, kreslit obrázky nebo obrábět kov (Zikl 2011, s. 61).

Aktuální trendy v oblasti výchovy a vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami směřují k modernizaci a technologizaci jejich edukace. Řada speciálních škol, tj. škol určených pro žáky se speciálními potřebami, využívá v rámci zajištění kvalitních podmínek edukace těchto žáků speciální software, který slouží školních družinách či školních klubech, v nichž jsou žáci se speciálními vzdělávacími potřebami integrováni (2011, s. 67).

Speciální software již dnes patří k základním prostředkům podpory edukace žáků se speciálními potřebami. Jak dokládají výstupy výzkumného šetření realizovaného v roce 2009 na vybraných základních školách v ČR, školy registrují požadavky v oblasti modernizace edukačního procesu a zařazují softwarové programy do vzdělávacího procesu žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Mezi nejpoužívanější programy patří Word a Internet Explorer, z grafických programů pak Adobe Photoshop, jak uvádí Maněnová (2009, s. 5).

Níže uvedený text je věnován stručné charakteristice speciálních programů, jež jsou v českých školách využívány v rámci edukačního procesu žáků se speciálními vzdělávacími potřebami.

Softwarové programy usnadňující dětem se speciálními potřebami ovládání PC, mezi které můžeme zařadit např. programy 1 klávesou, Usnadnění, Click N – Type Keyboard, DwellClick, Ozvučení klávesnice, Myš Maš, JetVoice, MyVoice, My Dictate.

Software pro podporu edukace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, zařazujeme např. pasivní sledování, Honička, Chyť mě!, Méďa barvy a tvary, Méďa čte, Méďa počítá, Psaní, Numerická tabulka, Kon – Zen, Mentio.

Programy pro rozvoj komunikačních dovedností a alternativní komunikaci:

Brepta, Logoomalovánky, SpeechViewer, dále pak software pro děti a žáky s těžce narušenou expresivní složkou řeči v podobě programů: Altík, Boardmaker, Altíkovy

úkoly, Altíkův slovník, Když chybí slova, Globální slabikář – start, SymWriter a ACKeyboard.

Je nutné upozornit na skutečnost, že výčet softwarových programů není konečný.

Uvedené programy patří k těm, jež jsou v praxi školských zařízení nejčastěji využívány, zdůrazňuje Bendová (2011, s. 67-69).

Pro zvýšení potenciálu samostatnosti dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami při samostatné práci na počítači byly vyvinuty některé speciální programy, jež na uživatele kladou minimální nároky, co se týká svalové síly (ke stisku spínače/tlačítka), rozsahu a koordinace pohybů horních končetin, popřípadě umožňují ovládat počítač jiným (alternativním) způsobem (tj. pohyby jiné části těla, hlasem atp.).

Tyto programy současně umožňují ovládat počítač na triviální úrovni, s využitím minima dalších komponent tak, aby se užívání počítače stalo pochopitelným např. i pro děti, žáky s těžším stupněm mentálního postižení, zdůrazňuje Zikl (2011, s. 69).

Mezi softwarové programy, jež usnadňují žákům ovládání počítače, patří například program 1 klávesou, který je vlastně komunikačním programem. Za jeho pomoci mohou osoby s tělesným postižením a s narušenou komunikační schopností (s narušenou expresivní složkou řeči) psát texty pomocí jediné klávesy, popř. jednoho externího spínače. Výstupem tohoto programu je textový dokument, který je možné vytisknout, poslat e-mailem, případně přečíst syntetickou řečí. Kromě vlastního psaní textu je pomocí jedné klávesy umožněno: opravovat a editovat již napsaný text, uložit text do souboru, otevřít soubor, tisknout text, pohybovat se v adresáři, vybírat e-mailové adresy, napsat předmět zprávy, připojit přílohy, odeslat e-mail, vkládat a ukládat (např. písmene, slova, symbolu – fotografie, obrázku, piktogramu).

Click N-Type Keyboard představuje virtuální klávesnici (umístěnou na

Klávesnice umožňuje i ovládání pomocí jediného spínače (funkce skenování) nebo prostým přesunem kurzoru myši s funkcí automatického kliknutí. Klávesnice je doplněna českým slovníkem pro dopisování slov. Výhodou jejího užití je, že vzhledem k motorickým dovednostem uživatelů tohoto softwaru je možné přizpůsobit velikost klávesnice a pomocí speciálního programu popř. navrhnout zcela nové rozložení kláves.

Dalším programem k ovládání počítače je DwellClick. Tento program umožňuje ovládat prostředí Windows pomocí kurzoru myši, aniž by uživatel musel stisknout její tlačítka. Princip programu je takový, že v jakékoliv aplikaci Windows stačí přemístit kurzor myši na oblast, kterou chce uživatel aktivovat, a ponechat kurzor myši po nějakou (v programu nastavitelnou) dobu v klidu. Poté se automaticky aktivuje kliknutí tlačítka myši – podle předchozí volby uživatele (tj. kliknutí levým tlačítkem; kliknutí pravým tlačítkem; dvojklik levým tlačítkem; funkce „klikni a táhni“) (Bendová 2011, Zikl 2011).

Zejména pro žáky se zrakovým postižením, ale nejen pro ně, je vhodným doplňkem edukace (využitelným zejména při výuce čtení a psaní) Ozvučení klávesnice.

Tento program ozvučuje stisk každé klávesy, přičemž rozlišuje malá i velká písmena, numerickou klávesnici, pravý a levý „Alt“, „Ctrl“ atd. Jeho hlavní význam tkví v tom, že při psaní poskytuje žákům zpětnou sluchovou vazbu. Standardní ozvučení klávesnice je umístěno v adresáři Původní zvuky, ty však lze nahradit zvuky vlastními.

Možnost, jak alternativně ovládat počítač, představuje i program JetVoice. Jedná se o program, jenž umožňuje ovládání počítače pomocí hlasu (zvuku). Program umožňuje nahrát pomocí mikrofonu řadu příkazů, které usnadňují ovládání počítače – přesunutí kurzoru do předem určené pozice, spuštění programu, spuštění CD či DVD.

Pokud uživatel ovládá počítačové programy např. pouze pomocí dvou kláves („mezerník“ a „enter“), pak pro ovládání počítače postačí, pokud je schopen vyprodukovat dva zvuky – nemusí se jednat vždy o slova – například tleskne nebo zacinká na zvonek. Program tyto zvuky spolehlivě rozpozná, přiřadí jim potřebnou funkci – např. tlesknutím se kurzor posouvá a cinknutím se potvrzuje správný výběr.

Obdobou tohoto programu je program MyVoice. Tento program však vyžaduje ovládání počítače pomocí hlasových povelů, k jejichž standardnímu provedení by byla třeba klávesnice nebo myš. Program umožňuje diktovat text po jednotlivých písmenech, popř. po slovech či celých frázích. Diktování po slovech je v základním provedení

softwaru omezeno na 10000 slov. Pokud chce uživatel používat další slova, musí si je do slovníku dle vlastní potřeby přidat. Diktování po slovech je navíc založeno na precizní výslovnosti jednotlivých slov.

Gird2 je software, jenž umožňuje lidem, kteří v důsledku zdravotního postižení nekomunikují mluvenou řečí vůbec nebo jí komunikují jen ve velmi omezené míře

Mezi všemi výše popsanými pomůckami, které jsou v současné době k dispozici pro edukaci, je důležité se zmínit o multimediálním dotykovém počítači typu tablet od firmy Apple. Zjednodušeně řečeno můžeme tablet popsat jako zařízení mezi s výhodou využít pro děti, které mají speciální potřeby z hlediska narušené komunikační schopnosti, děti, které nemohou ovládat klasickou klávesnici nebo myš, neslyšící děti, případně děti s jiným druhem postižení. Vzhledem k tomu, že iPad lze ovládat hlasem, funkce „Siri“, lze jej použít i u zrakově postižených dětí.

K velkým výhodám iPadu řadíme programy pro alternativní komunikaci, vzdělávací programy, hry, grafické programy, malování a programy pro rozvoj slovní zásoby a logopedické nápravy. Můžeme si vytvořit vlastní zážitkový deník a prohlížet si v něm fotografie, které můžeme doplnit vlastním komentářem. iPad lze využít k výuce cizích jazyků, především angličtiny (Šrámková 2011).

Můžou existovat programy, např. firmy Petit, které ještě nejsou plně přizpůsobeny dotykovému ovládání, ale v budoucnosti již takto přizpůsobeny určitě budou.