• No results found

Stöd- och omsorgsnämnden

In document Budget för 2015 (Page 103-122)

Kommunstyrelsens förslag

Vård och omsorg ska präglas av respekt för människors integritet och rätt till

självbestämmande. Allt fler människor i Sverige uppnår mycket hög ålder. Det är i huvudsak friska år som läggs till livet och många fortsätter vara aktiva högt upp i åldrarna. Samtidigt behöver många äldre människor förr eller senare någon form av stöd och hjälp i det dagliga livet. I första hand ska det ske genom olika hemtjänstinsatser så att människor kan bo kvar hemma.

Då Lidingöborna blir allt friskare och lever längre har behovet av äldreomsorg förändrats.

Verksamheten utformas tillsammans med de enskilda individerna för att skapa trygghet för såväl boende som anhöriga. Det är också viktigt att den medicinska kompetensen är hög.

Service, vård och omsorg ges utifrån vars och ens specifika behov, med värdighet och rätt till självbestämmande. Lidingöborna är vana att välja och ställer höga krav på kvalitet och

valfrihet. Det är en grundläggande trygghetsfråga att själv kunna välja vem som ska hjälpa till med städning, tvätt, inköp, hygien m.m. På Lidingö finns valfrihet för hemtjänst och vård- och omsorgsboende.

Kommunstyrelsen anser att valfriheten behöver utvecklas. Höga kvalitetskrav ska ställas på alla tjänster oavsett om vården ges i egen regi eller av privata vårdgivare. För verksamhet som drivs i privat regi finns krav och förutsättningar reglerat i avtal. Lika villkor ska råda mellan kommunala och enskilda alternativ. Det måste bli tydligare för den som använder sig av annan utförare än kommunen att Lidingö stad har det yttersta ansvaret för att omsorgen når upp till den angivna kvaliteten.

För att tillgodose äldres skiftande behov ska det finnas vård- och omsorgsboenden med olika inriktningar. Det kan vara profilerat mot demenssjukdomar, psykiska funktionshinder eller andra specifika behov som kräver särskild omvårdnad och kompetens.

Att kunna komma ut från sin bostad är oerhört betydelsefullt. Därför ska äldre som bor i vård och omsorgsboende ha rätt till utevistelse. Promenader ska också kunna ges som

biståndsinsats för personer med hemtjänst.

Staden bör på olika sätt stimulera tillkomsten av fler öppna verksamheter för samvaro och aktiviteter, bland annat genom att uppmuntra ideella och frivilliga insatser.

En bra äldreomsorg förutsätter engagerade och kunniga medarbetare. Det är viktigt att fortsätta kompetensutveckla personalen. En långsiktig målsättning är att samtliga

tillsvidareanställda har grundutbildning. En del av vård- och omsorgspersonalen har svenska som andraspråk och behöver utveckla sina språkkunskaper i svenska.

Människor med funktionsnedsättning ska få stöd som är anpassat utifrån de egna förutsättningarna. Respekten för funktionsnedsatta människors integritet och

självbestämmande kräver att inflytande präglar utformningen av det stöd som ges. Den enskildes vardag ska ha ett varierat socialt innehåll som kännetecknas av värdighet och medbestämmande.

104

Pengbeloppen i valfrihetssystemen för särskilt boende, servicehus och hemtjänst höjs med tre procent. Interna pengbelopp för verksamheter inom funktionsnedsättning och socialpsykiatrin höjs med tre procent. Övriga verksamheters anslag uppräknas med två procent.

För att möta ökade volymer tillförs stöd- och omsorgsnämnden 24,4 mnkr 2015 och ytterligare 16,5 mnkr 2016.

Kommunstyrelsen ser med viss oro på att delar av nämndens verksamheter i egen regi visar på fortsatta underskott. Verksamheten måste anpassas till det ekonomiska utrymme som tilldelas.

Kommunstyrelsen tillstyrker förslaget till resultatbudget för 2015 inklusive taxor och avgifter innebärande att styrelsen anslår 844,1 mnkr i kommunalskattebidrag.

Kommunstyrelsen tillstyrker en investeringsbudget för 2015 på 3,2 mnkr.

Stöd- och omsorgsnämndens förslag 1. Uppdrag och verksamhetsidé

Alla individer oavsett ålder eller funktionsnedsättning ska leva sitt liv utifrån sina behov och önskemål. I samverkan med individen skapar stöd- och omsorgsnämnden förutsättningar för trygghet och självständighet i det dagliga livet genom stöd och service till personer med en funktionsnedsättning oavsett ålder samt vård och omsorg till personer över 65 år. Det är i mötet mellan oss och den enskilde individen som kvaliteten i verksamheten skapas. Kvalitet är en individuell upplevelse som förutsätter att den enskilde har ett verkligt inflytande över det stöd och den omsorg som ges. Bra stöd och omsorg ger individen möjlighet att känna sammanhang, integritet och trygghet. Verksamheterna måste möta individen utifrån den enskildes situation, finna vägar för samarbete, nyttja varandras kunskaper, behov, önskemål och erfarenheter samt alltid sätta den enskilde individen i centrum.

Stöd- och omsorgsnämndens ansvar omfattar både verksamhet som bedrivs i stadens egen regi och den som bedrivs på entreprenad samt i privat regi. Stöd- och omsorgsnämnden ansvarar också för planering, uppföljning och analys av verksamheten utifrån de av kommunfullmäktige fastställda strategiska målen och stöd- och omsorgsnämndens verksamhetsmål samt den budgetram som tilldelats nämnden.

1.1 Målgrupper

Äldreomsorgen vänder sig i första hand till Lidingöbor som fyllt 65 år och som behöver stöd eller hjälp i sin vardag. Vid behov och önskemål ger stöd- och omsorgsnämnden även stöd och hjälp till de personer på Lidingö som vårdar en äldre närstående i hemmet.

Stöd och service till personer med funktionsnedsättning vänder sig till personer med

bestående långvarig fysisk och/eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och individer som har en bestående långvarig psykisk funktionsnedsättning samt har behov av stöd och insatser för att fungera i sitt dagliga liv och/eller i samhället.

Socialpsykiatrin vänder sig till individer som har behov av stöd och insatser för att fungera i sitt dagliga liv och/eller i samhället.

105 1.2 Volym

I augusti 2014 har cirka 1511 personer någon form av insats från verksamheter inom äldreomsorgen.

Verksamheterna inom omsorgen om funktionsnedsatta omfattar i augusti 2014 cirka 306 kunder.

Verksamheterna inom socialpsykiatrin omfattar i augusti 2014 cirka 358 kunder.

1.3 Lagar och styrdokument

Ansvaret för äldreomsorgen regleras främst i socialtjänstlagen (SoL) men även i hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och lagen om vissa funktionshindrade (LSS). Ansvaret för omsorgen om individer med funktionsnedsättning regleras av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS), socialtjänstlagen (SoL), kommunalt bostadsbidrag för funktionsnedsatta (KBH), lagen om riksfärdtjänst (RFT) och assistansersättning enligt socialförsäkringsbalken. Verksamheten inom ramen för socialpsykiatrin regleras främst av socialtjänstlagen (SoL) och i viss mån av lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Mer övergripande lagstiftning som reglerar nämnden är Kommunallagen, Förvaltningslagen, Personuppgiftslagen (PUL), Offentlighets- och sekretesslagen (OSL), Arkivlagen, Lag om skydd mot olyckor (LSO), Arbetsmiljölagen, Lag om extraordinära händelser och Miljöbalken.

1.4 Verksamhetsidé och långsiktiga mål

Stöd- och omsorgsnämndens verksamhetsidé och tillika långsiktiga mål har inför 2015 anpassats till gällande definitioner av anhöriga och närstående.

2. Verksamhetsmål

I tabellen nedan redovisas stöd- och omsorgsnämndens verksamhetsmål. Verksamhetsmålen omfattar de frågor som nämnden valt att prioritera i utvecklingsarbetet under kommande år.

De utgör även de mål som i nuläget bedöms viktigast att uppfylla i arbetet gentemot de

långsiktiga målen. Alla nämndens verksamhetsmål berör samtliga av nämndens verksamheter.

Lidingöborna är trygga och självständiga i sitt dagliga liv oavsett ålder och funktionsnedsättning

Anhöriga får rätt stöd av Lidingö stad

Anhöriga ska utifrån sin situation, önskemål och behov av stöd få hjälp att fortsätta vara anhörig i vardagen.

106

Strategiskt mål Nämndens verksamhetsmål Definition av nämndens verksamhetsmål

1. Lidingöborna upplever största möjliga

valfrihet

1.1 Lidingöborna gör aktiva val Inom de verksamheter där valmöjlighet finns ska den enskilde individen beredas

möjlighet att göra ett aktivt val av utförare till biståndsbedömda tjänster.

2. Stadens verksamheter baseras på ett

Anhöriga ska uppleva att det får det stöd och den hjälp de behöver för att fortsätta vara anhörig i vardagen.

2.2 Den enskildes behov och önskemål formar

måltidssituationerna

Inom ramen för hemtjänstbeslutet ska den enskilde kunna styra hur insatsen ska utföras.

Inom vård- och omsorgsboenden, gruppboenden och servicebostäder ska man kunna välja när, var och hur man ska kunna äta sin måltid.

Valet av när, var och hur ska kunna ske i stunden.

2.3 Arbete och sysselsättning utgår från den enskildes förutsättningar, behov och önskemål

Behov och personliga

förutsättningar formar en vardag med varierat innehåll.

3. Lidingö stad har en så liten miljöpåverkan som möjligt och ger Lidingöborna förutsättningar för kloka miljöval

3.1 Verksamheterna har så liten negativ miljöpåverkan som möjligt

4. Lidingö stad förnyar sig kontinuerligt för att skapa största möjliga nytta för Lidingöborna

4.1 Ständiga förbättringar genomsyrar verksamheterna

5. Lidingö stad hushållar effektivt med

skattebetalarnas pengar

5.1 Stöd- och omsorgsnämndens ekonomi är i balans

107 2.1 Hälsa

Mat, motion och mötesplatser är viktiga faktorer som bidrar till utvecklingen av stöd- och omsorgsnämndens verksamhet mot det långsiktiga målet att, Lidingöborna är trygga och självständiga i sitt dagliga liv oavsett ålder och funktionsnedsättning.

Två av stöd- och omsorgsnämndens prioriterade mål för det kommande året ligger helt i linje med Lidingö stads hälsoområden,

 Den enskildes behov och önskemål formar måltidssituationerna

 Arbete och sysselsättning utgår från den enskildes förutsättningar, behov och önskemål

Hälsoområdena har även beaktats i prioriteringen av utvecklingsaktiviteter som ska genomföras under 2015 i avsnittet, året som kommer. Bland annat ska nedanstående aktiviteter genomföras,

• Genomföra upphandling av matlådor, livsmedel samt drift av kök på Högsätra och Siggebogården för att säkerställa förutsättningarna för bra måltider till våra

medborgare.

• Starta upp ett projekt i syfte att titta på ett övertagande av köken på Högsätra och Siggebogården i egen regi hösten 2018. I projektet ingår även att i samverkan med utbildningsförvaltningen utreda en gemensam kostorganisation.

• Utreda möjligheten till att öka valfriheten för stadens äldre medborgare när det gäller matlådor.

• Genom aktiv omvärldsbevakning se över möjligheterna för utveckling av det förebyggande arbetet.

• Utreda förutsättningarna för utveckling av dagverksamheterna och träffpunkter för äldre.

3. Året som kommer

Verksamhetsmål 1.1 Lidingöborna gör aktiva val

• Daglig verksamhet inom omsorgen för individer med en funktionsnedsättning ska kartläggas för att tydliggöra krav, ansvar och roller i syfte att säkerställa en meningsfull sysselsättning för kunden.

Verksamhetsmål 2.1 Anhöriga är nöjda med det stöd de kan få

• Starta upp ett centralt anhörigråd med representanter från alla målgrupper i syfte att bättre kunna möta de anhörigas behov.

Verksamhetsmål 2.2 Den enskildes behov och önskemål formar måltidssituationerna

• Genomföra upphandling av matlådor, livsmedel samt drift av kök på Högsätra och Siggebogården för att säkerställa förutsättningarna för bra måltider till våra

medborgare.

108

• Starta upp ett projekt i syfte att titta på ett övertagande av köken på Högsätra och Siggebogården i egen regi hösten 2018. I projektet ingår även att i samverkan med utbildningsförvaltningen utreda en gemensam kostorganisation.

• Utreda möjligheten till att öka valfriheten för stadens äldre medborgare när det gäller matlådor.

Verksamhetsmål 2.3 Arbete och sysselsättning utgår från den enskildes förutsättningar, behov och önskemål

• Fortsatt utveckling av metoder för arbete och sysselsättning inom socialpsykiatrin och neuropsykiatrin för att bättre kunna möta den enskildes förutsättningar, behov och önskemål.

• Fortsatt utveckling av metoder för arbete och sysselsättning inom området för stöd och service för att bättre kunna möta den enskildes förutsättningar, behov och önskemål.

• Ta initiativ till samverkan kring arbete och sysselsättning i syfte att skapa en gemensam struktur för Lidingö stad.

Verksamhetsmål 4.1 Ständiga förbättringar genomsyrar verksamheterna

• Statistik och e-tjänster fortsätter att utvecklas. E-tjänsterna ska möjliggöra för kunden att följa sitt ärende.

• Planering för övertagande av ansvaret för utförandet av hälso- och sjukvård i bostad med särskild service och daglig verksamhet den 1 oktober 2015. I kommunens ansvar kommer ingå att tillse att behovet av hälso- och sjukvårdsinsatser upp till och med sjuksköterskenivå tillgodoses.

• Arbetet med medarbetarskapet fortsätter så att alla medarbetare, oavsett verksamhet, varje dag, i varje möte strävar efter att ge den enskilde en möjlighet att känna trygghet och meningsfullhet i sin situation och i kontakten med oss.

• Samverkansformer ska utvecklas som skapar förutsättningar för arbetet med

samordnad individuell plan i syfte att underlätta för kunder med många vårdkontakter.

• Silviacertifiering påbörjas för vård- och omsorgsboenden i egen regi. All personal på enheterna blir utbildad i demensvård för att kunna ge högsta möjliga livskvalitet för demenssjuka och deras anhöriga.

• Införande av kvalitetsregistret BPSD, Beteendemässiga och Psykiska symtom vid Demens. Symtomen kan vara aggressivitet, oro, apati, hallucinationer eller

sömnstörningar. Syftet med registret är att strukturera symtomen för att kunna se mönster. Genom ett aktivt analysarbete kan orsaken till en del symtom hittas, vilket när de åtgärdas minskar lidandet de innebär för den enskilde.

• Fortsatt utveckling och implementering av ett ledningssystem som skapar strukturer för uppföljning och analys av verksamheterna. Ledningssystemet ska underlätta

109

arbetet för enhetscheferna att bedriva ett utvecklingsarbete i syfte att skapa ökad kvalitet för våra kunder.

• Genom aktiv omvärldsbevakning se över möjligheterna för utveckling av det förebyggande arbetet.

• Utreda förutsättningarna för utveckling av dagverksamheterna och träffpunkter för äldre.

• För att säkerställa att den enskilde individens perspektiv alltid är i centrum så kommer förvaltningen tillsammans med socialförvaltningen se över strukturer för samverkan och gemensamma utbildningsbehov.

Verksamhetsmål 5.1 Stöd- och omsorgsnämndens ekonomi är i balans

• Översyn av pengsystemet inom vård- och omsorgsboenden och hemtjänst.

• Resursfördelningssystemet inom området för särskild service ses över.

• Personlig assistans upphandlas inom ramen för lagen om offentlig upphandling, LOU.

4. Ekonomisk plan

4.1 Resultaträkning (mnkr)*

Bokslut Budget Budget Plan Plan

2013 2014 2015 2016 2017

kommunalskattebidrag 785,4 797,0 844,1 874,8 904,8

statsbidrag 26,0 15,3 16,8 17,5 18,3

kostnader för arbetskraft 461,7 459,3 461,4 479,8 497,4

varor och material 14,9 12,5 13,6 14,0 14,5

entreprenader och köp av verksamhet 256,9 281,9 318,0 329,5 342,2

tjänster och avgifter 59,2 47,5 52,4 52,7 53,6

* exklusive nämnds-/kontorsinterna poster

110 4.2 Kommentarer till resultaträkningen Budget 2015

Intäkter

Kommunalskattebidraget ökar med 47,1 mnkr jämfört med budget 2014, varav 24,4 mnkr avser volymutökningar och 22,6 mnkr nettoeffekten av ramuppräkningen för året (4,6 mnkr avser ramtillskott för uppräkning av pengbeloppen för hemtjänst, servicehus, vård- och omsorgsboenden och funktionsnedsättning med en procent utöver den generella två-procentiga uppräkningen enligt kommunstyrelsens direktiv).

Nämndens intäkter, exklusive kommunalskattebidraget, ökar med 0,5 mnkr på helheten. Då ingår dock en ökning av intäkterna p.g.a. ökad volym men också en minskning av

stadsbidragsintäkterna till följd av minskad ersättning från Försäkringskassan för personlig assistans då verksamhetens omfattning har minskat under 2014.

Avgifter som regleras av prisbasbeloppet höjs med 0,2 procent, motsvarande prisbasbeloppets förändring mellan åren 2014 och 2015 (ökning med 100 kr till 44 500 kronor). Inför budget 2015 har en avstämning gjorts mot de avgiftsintäkter som tagits ut per juli 2014. Detta för att intäkterna i budget ska vara så korrekta som möjligt.

I bilaga 3 redovisas en översikt av kommunalskattebidraget fördelat på de olika verksamheterna. I bilagan redovisas också LOV-verksamhetens nettopengbudget.

Kostnader

Verksamhetens kostnader ökar med 47,6 mnkr eller 5,3 procent 2015 jämfört med budget 2014. Kostnaderna för arbetskraft ökar marginellt till följd av att verksamhet både utökas och minskas. Kostnaderna för varor och material ökar med 1,1 mnkr. Kostnaderna för

entreprenader och köp av verksamhet beräknas öka med 12,8 procent, dels till följd av uppräkning av peng och avtalade ersättningar, dels till följd av att volymutökningarna inom äldreomsorgen beräknas ske i privat regi. Kostnaderna för bidrag höjs med 2,8 mnkr under 2015 jämfört med budget 2014, vilket främst beror på ökade momsersättningsbidrag för volymökningarna som sker i privat regi.

Plan 2016-2017

Kommunalskattebidraget ökar med 30,7 mnkr under 2016 samt med ytterligare 30,1 mnkr år 2017. Det beror både på en fortsatt ökad verksamhetsvolym och på kompensation för

prisökningar på 2 procent enligt kommunstyrelsens budgetdirektiv.

Kostnader för entreprenader och köp av verksamhet beräknas öka framför allt beroende på att det beräknade behovet av nya platser inom vård- och omsorgsboende motsvarande 10 nya platser per planår sker hos privata utförare. För hemtjänsten finns en beräknad volymutökning på 3 procent årligen. I planen bedöms fördelningen mellan privat och kommunal regi som i budget för 2015, det vill säga 41 procent av hemtjänsttimmarna utförs i privat regi. Trenden är att behoven av mer omvårdnad ökar även i våra servicehus och efter ombyggnationerna av servicehusen beräknas därför en volymutökning på 1 procent årligen för planåren.

Volymutökningarna inom LSS-området har efter 2016 bedömts ske i privat regi.

111 5. Nyckeltal

Hemtjänst i ordinärt boende Bokslut 2013 Budget 2014 Budget 2015 Antal timmar, serviceinsatser 55 094 57 884 59 621

Antal timmar, dag 185 392 186 056 208 672

Antal timmar, kväll 44 005 45 480 46 845

Antal timmar, helg 109 673 124 037 110 724

Totalt, dag och kväll 394 164 413 457 425 862

Antal timmar, natt 16 551 16 687 17 188

Totalt antal timmar dag, kväll,

natt 410 715 430 144 443 050

- Varav i egen regi 275 646 285 434 268 446

- Varav i privat regi 135 069 144 710 174 604

Andel i privat regi exkl. natt 34,0% 35,0% 41,0%

I budget 2015 görs en viss omfördelning av timmarna i hemtjänsten utifrån utfallet per juli 2014. Det totala timantalet ökar med tre procent jämfört med budget 2014 för att möta en ökad efterfrågan. Per juli 2014 ligger hemtjänsttimmarna fyra procent under budget. Andelen timmar som utförs i privat regi förväntas öka till 41 procent.

Timmar i servicehus

Bokslut 2013

Budget 2014

Budget 2015

Antal platser 185 185 185

Totalt antal timmar 106 352 110 396 118 128

Det totala antalet timmar i servicehus bedöms öka med sju procent jämfört med budget 2014.

Utfallet per juli 2014 är tio procent över budget. Med tanke på de ombyggnationer av badrummen i servicehuslägenheterna som kommer att genomföras 2014 och 2015 beräknas dock timmarna minska motsvarande tre procent.

112 Vård- och omsorgsboenden i

valfrihetssystemet

Bokslut 2013 Budget 2014 Budget 2015

Antal årsplatser 351 370 386

Antalet budgeterade platser inom kundvalet ökar med 16 jämfört med föregående år. Det görs mot bedömningen av att det var 365 årplatser nyttjade per juli 2013 och att vi för närvarande har ca 20 personer i kö. Bedömningen är också gjort mot bakgrund av den behovsplan som nämnden tog fram under våren 2013.

Bokslut 2013 Budget 2014 Budget 2015 LSS-boende

Boende med heldygnsomsorg, egen regi 67 66 75

Boende med heldygnsomsorg, köpta

platser 23 20 19

Totalt boende med heldygnsomsorg 90 82 94

Ordinärt boende med särskilt anpassat

stöd* 62 45 49

Totalt antal boendeplatser 152 127 143

I egen regi ökar antalet platser då vi i maj och september 2015 startar två gruppbostäder i Dalénum. En ytterligare plats skapas också då gruppbostaden Björnen startar i maj 2015.

Daglig verksamhet Bokslut 2013 Budget 2014 Budget 2015

Antal platser, Ö-gruppen* 123 100 105

Summa 120 100 100

*I budget 2014 har en verksamhet med 28 platser (två platser utökning jämfört med 2013) flyttats över till socialpsykiatrin. Daglig verksamhet bedöms dock utökas med fem platser 2015.

Särskilt boende socialpsykiatri Bokslut 2013 Budget 2014 Budget 2015

Antal platser, egen regi 19 21 21

Summa 19 21 21

Ordinärt boende socialpsykiatri Bokslut 2013 Budget 2014 Budget 2015

Boendestödstimmar egen regi 11 843 12 500 13 700

Servicelägenheter - 21 21

Boendestödstimmarna prognostiseras för 2015 till ca 13 700 timmar. Med anledning av detta har timantalet i budget för 2015 reviderats uppåt med 10 procent till den nivån.

113 6. Verksamhetsförändringar och konsekvenser 6.1 Verksamhetsförändringar och konsekvenser 2015

Kommunstyrelsen lämnade direktiv till nämnden att redovisa ett budgetförslag med utökning av ramen med två procent för prisuppräkningar. För hemtjänst, servicehus, vård- och

omsorgsboenden och pengverksamheter inom funktionsnedsättningsområdet har nämnden dock fått uppräkning av pengen med ytterligare en procent. Kommunstyrelsen har därutöver tillfört nämnden 24,7 mnkr i volymtillskott i de olika verksamheterna. Nämnden tar 24,4 mnkr i anspråk för volymutökningar.

Nämndens budget bedöms vara väl avvägd när det gäller kommande utökning av behov utifrån vad som är känt vid framtagandet av budgeten plus viss volymreserv för oförutsedda behov inom området funktionsnedsättning.

Under året förändras verksamheten med:

 Fler hemtjänsttimmar

 Något färre boende i vård- och omsorgsboende

 Fler insatser inom socialpsykiatrin för boendestöd och sysselsättning

 Start av tre nya gruppboenden för totalt 18 personer, varav 5 personer flyttar från en befintlig verksamhet med mindre ändamålsenliga lokaler

 Utökning inom daglig verksamhet

 Förstärkning av resurser inom utvecklings- och kvalitetsområdet samt införande av en tjänst som lokalsamordnare

Volymutökningen inom hemtjänsten beräknas till 3 procent jämfört med budget 2014 och 7 procent jämfört med beräknat utfall för 2014. Volymtillskottet för detta beräknas till 4,2 miljoner kronor. Penguppräkningen med 3 procent ger ett ramtillskott på ca 3,0 mnkr.

Platserna vid vård- och omsorgsboendena justeras upp jämfört med 2014 till 386 årsplatser.

Det ger en ökning av volymresurserna motsvarande 9,7 mnkr. Penguppräkningen med 3 procent ger ett ramtillskott på 7,8 mnkr. Nämnden arbetar just nu intensivt med att få ekonomin i balans i den egna verksamheten. Det sker samtidigt som fler väljer privata

utförare och nämndens egen regiverksamhet minskar på platstillgången. Ingångsläget 2015 är dock att verksamheten ska vara i ekonomisk balans vid slutet av 2014.

Servicehusen erhåller ersättning motsvarande nivån på hemtjänstpengen plus en fast

Servicehusen erhåller ersättning motsvarande nivån på hemtjänstpengen plus en fast

In document Budget för 2015 (Page 103-122)