• No results found

4 STIFTELSE, AKTIEBOLAG OCH ANDELSLAG

En stiftelse är en juridisk person som grundas med medel ur egendom som donerats till stiftelsen Stiftelsens ärenden sköts av en styrelse i enlighet med fastställda stadgar Ett aktiebolag är en juridisk person vars syfte är att bedriva affärsverksamhet Aktiebolaget ägs av dess aktieägare som utövar sin makt i bolaget i enlighet med sina aktieinnehav Ett aktiebolags uppgift är att producera vinst för sina aktieägare Ett andelslag är en juridisk person som betjänar sina medlemmar, och som har till uppgift är att stödja sina medlemmars ekonomi och näringsverksamhet

4 1 STIFTELSE

En stiftelse är en juridisk person som består av förmögenhet donerad för ett visst ändamål. Det finns noggranna bestämmelser om hur en stiftelse grundas och telsens stadgar ska fastställas och godkännas av registreringsmyndigheter innan stif-telsen kan inleda sin verksamhet. Stifstif-telsens förmögenhet sköts av en styrelse, som också ansvarar för att förverkliga stiftelsens ändamål. Den som grundar en stiftelse gör upp stiftelsens stadgar som anger stiftelsens ändamål, förverkligandet av ända-målet, stiftelsens förvaltning och verksamhetens struktur. I lagen om stiftelser och i stiftelseförordningen stadgas om verksamheten i och tillsynen över en stiftelse.47

Målet med stiftelsens verksamhet och skötseln av dess förmögenhet kan inte någonsin vara annat än att förverkliga stiftelsens ändamål i enlighet med stadgarna.

I praktiken kan stiftelsen också verka som en del av en organisationskoncern, ex-empelvis som dess dottersammanslutning. En koncernrelation uppstår om orga-nisationen utnämner majoriteten av medlemmarna i stiftelsens styrelse. På grund

47 Lagen om stiftelser (1939/109) och stiftelseförordningen (1989/1045).

av att man inte kan ”äga” en stiftelse, grundar sig koncernen då på bestämmande inflytande och inte på ägande.

Om stiftelsen hör till en organisationskoncern är det anledning att fästa särskild uppmärksamhet på att verksamheten är förenlig med stiftelsens ändamål. Stiftel-sens styrelse får under inga omständigheter främja annat än stiftelStiftel-sens intressen och förverkligandet av stiftelsens ändamål. Denna skyldighet begränsar bland annat möjligheten att stiftelsen som en del av organisationskoncernen kunde verka för att främja koncernens intressen, om inte koncernens intressen entydigt även är stiftel-sens intressen och främjar förverkligandet av stiftelstiftel-sens ändamål.

Delegationen för stiftelser och fonder rf har 2010 gett ut guiden God förvalt-ning i stiftelser, som är avsedd för funktionärer och ombudsmän i stiftelser och för personer som planerar att grunda en stiftelse. Syftet med anvisningarna i guiden är att väcka debatt om god förvaltningssed samt att uppmuntra stiftelsernas styrelser att göra upp och upprätthålla egna direktiv i enlighet med god förvaltningssed som råder inom branschen. Guiden kan laddas ner på adressen http://www.saatiopalvelu.fi

4 2 AKTIEBOLAG

Ett aktiebolag är en bolagsform där ägarna är aktieägare d.v.s. fysiska personer el-ler sammanslutningar som äger bolagets aktier. Ett aktiebolag är en självständig juridisk person som ansvarar för sina förpliktelser med sin egen förmögenhet. Bo-lagets ägare har endast ett begränsat ansvar för boBo-lagets verksamhet, om inte ägaren särskilt och frivilligt har förbundit sig till ett mer omfattande ansvar. Ett begränsat ansvar innebär att ägaren inte personligen är ansvarig för bolagets förbindelser och verksamhet, utan att ägarens ansvar endast begränsas till den insats som han har placerat i bolaget.

Ägarnas, d.v.s. aktieägarnas deltagande i aktiebolagets verksamhet är indi-rekt. Aktieägarna deltar i bolagets beslutsfattande på bolagsstämman genom att använda sin yttranderätt och rösträtt. Bolagets praktiska verksamhet leds av en styrelse, som utses av aktieägarna, vars medlemmar inte behöver vara aktieägare i bolaget. I ledningen för aktiebolaget verkar en verkställande direktör, som är ett förvaltningsorgan som fastställs i aktiebolagslagen. I egenskap av förvaltningsorgan är verkställande direktörer i en särställning, han har lagstadgade ansvarsområden och förpliktelser och han står inte i anställningsförhållande till bolaget. I allmänhet kommer man överens om verkställande direktörens arbetsvillkor i ett s.k. befatt-ningsavtal för verkställande direktören.

Aktieägarna har rätt till en andel av den vinst bolaget bereder i form av vinstut-delning. Om bolaget upplöses delas bolagets medel ut till aktieägarna enligt deras ägarandel, efter det man har skött bolagets alla förpliktelser, skulder och säkerheter.

Centralhandelskammaren gav 2006 ut en agenda för utvecklingen av de icke börsnoterade bolagens förvaltning. Agendan riktar sig till sådana icke börsnoterade bolag som man inte ansett direkt kunna tillämpa Finlands rekommendationer om börsnoterade bolags förvaltnings- och styrsystem. Det är frivilligt att följa agendan.

Med hjälp av agendan kan bolagen utvärdera sina egna rutiner och utgående från detta avgöra om det finns ett behov av att ändra eller utveckla den egna förvalt-ningen. Agendan är indelad i följande avsnitt: bolagsstämma, styrelse, verkställande direktör, belöningssystem, intern övervakning och riskhantering, revision, bolag-sordning, aktieägaravtal, inlösnings- och samtyckesklausuler samt kommunikation och information. Agendan kan laddas ner på Centralhandelskammarens webbplats på adressen Utvecklingen av de icke börsnoterade bolagens förvaltning (Corporate Governance) (PDF, 502 Kt).

Värdepappersmarknadsföreningens styrelse gav i juni 2010 ut rekommendatio-nen Finsk kod för bolagsstyrning, vars syfte är att bolagsstyrningen i de finländska börsnoterade bolagen ska hålla en hög internationell standard. Koden ger också en helhetsbild av de centrala principerna för finländska noterade bolags bolags-styrning. Bolagsstyrningen i finländska noterade bolag baserar sig på finsk lag, och denna kod kompletterar lagstadgade förfaringssätt. Koden kan laddas ner på Vär-depappersmarknadsföreningens webbplats på adressen www.cgfinland.fi/images/

stories/pdf/2010_koodi/cg2010_ruotsinkielinen.pdf

4 3 ANDELSLAG

Ett andelslag är en ekonomisk sammanslutning som bildas av sina medlemmar och vars verksamhet styrs av lagen om andelslag.48 Andelslagets lagstadgade organ är an-delsstämman, styrelsen och revisorerna. I allmänhet är andelslagets syfte att stödja medlemmarnas ekonomi eller näringsutövning. Detta kan exempelvis ske genom att medlemmarna får behövliga produkter (konsumtionsandelslag), varav den mest kända torde vara en andelshandel. I ett produktionsandelslag förmedlar andelslaget

48 Lagen om andelslag (2001/1488).

sina medlemmars produkter antingen som sådana eller genom att vidareförädla dem före fortsatt försäljning. I andelslagets stadgar kan dock bestämmas att andels-lagets uppgift är att gemensamt fullfölja ett i huvudsak ideellt syfte.

Andelslagets andelskapital är inte bestämt på förhand. Andelskapitalet utgörs av medlemmarnas insatser som de betalar då de ansluter sig till andelslaget. Med vissa förbehåll kan insatsen återbetalas till medlemmen då han avgår ur andelslaget. Tan-ken med ett andelslag är att det ska betjäna sina medlemmar och inte utöka värdet på medlemmarnas innehav så som i ett aktiebolag. Eventuellt överskott kan återbe-talas till medlemmarna i förhållande till deras användning av tjänsterna i form av olika slag av gottgörelser eller ränta på andelskapitalet. Om utdelning av överskott bestäms i allmänhet i andelslagets stadgar och lagen ställer också begränsningar för utdelningen av överskott, genom bland annat skyldigheten att utöka reservfonder innan överskott delas ut.

Förvaltningen av ett andelslag påminner om förvaltningen av en förening så-tillvida att medlemmarna i allmänhet har en röst på andelsstämman, oberoende av hur många andelar de äger. I stadgarna kan man avvika från detta genom att tilldela vissa andelar en röstandel, som är högst tiofaldig jämfört med de vanliga andelarna.

I stora andelslag kan medlemmarnas beslutanderätt i stället för andelsstämman utövas av ett fullmäktige, som väljs av medlemmarna. Det praktiska arbetet i ett andelslag sköts liksom i ett aktiebolag av styrelsen och verkställande direktören och deras förpliktelser och ansvar är i praktiken desamma som motsvarande organs i ett aktiebolag.

Related documents