• No results found

tankesättet som finns kring CSR på VCE?

3.7 Studiens tillförlitlighet

4.1.4 Strategiskt Socialt Ansvar

Volvo arbetar med strategiskt Socialt ansvar till viss del enligt intervjuobjekt 1. Hen ger som exempel att VCE har slutat med producera dieselmotorer för vissa mindre kompakt modeller och har gått över till att göra dessa eldrivna. Vilket hen säger inte enbart kan kopplas till att de vill ta ansvar för samhället utan att det ligger en viss ekonomisk aspekt i det också (Intervjuobjekt 1).

På frågan om VCE “arbetar med strategisk CSR?” så svara intervjuobjekt 2 att det inte har arbetat med strategiskt socialt ansvar tillräckligt men att känsla är att det är i görningen. Hen tycker att VCE bör bli mer effektiva i att ta affärsbeslut kopplat till socialt ansvar mer än att ta beslut enbart på ekonomiska grunder. Men hen säger också att den ekonomiska aspekten är viktig, för VCE är ett börsnoterat företag som behöver en stabil ekonomi för att vara en stark spelare på marknaden och kunna påverka. Så en balans mellan dessa två begrepp skulle vara att föredra. Hen säger att hen dock heller inte ser att man tar affärsbeslut som inte är i linje med den CSR- policy eller som Volvo kallar det: “Sustainability approach” samt deras “Core Values” som är “Quality, Safety & Environmental Care”. “Vi ser att vi är en del av problemet men vi vill också vara en del av lösningen”

(Intervjuobjekt 2).

Intervjuobjekt 1 anser att VCE arbetat väldigt mycket med att identifiera vilka intressenter som är kritiskt viktiga för att uppnå företagets uppdrag, mål och strategiska avsikter. Hen säger att VCE aktivt arbetar med att ha koll på vad deras intressenter är intresserade av för att kunna designa budskap på rätt sätt till rätt kund. Det utförs även kontinuerliga intressentdialoger för att vara relevanta och tillsammans med intressenterna ha en dialog om vad som är viktigt. Men också för att hela tiden känna till vart marknaden och investerarna är på väg (Intervjuobjekt 1).

Intervjuobjektet säger att om det skulle komma krav på att Volvokoncernen kliver ur och blir helt kol- oberoende. Då skulle det få en enorm påverkan på VCE då dom har kunder inom kol-industrin. Hur ska dom ställa sig till det? Kommer dom förlora väldigt mycket pengar och vad ska dom ersätta den intäkten med? För att kunna förutse sådana scenarion behöver de VCE ständigt vara i dialog med de viktigaste intressenterna (Intervjuobjekt 1).

På frågan om VCE har “identifierat CSR-policys, program och projekt som är värdefulla för att tillgodose intressenternas behov och intressen?”, så svara intervjuobjekt 2 att det har gjort det. Bland annat genom det tidigare nämnda projektet “Construction Climate Challenge” då man där tillsammans med sina intressenter sätter en gemensam agenda. Hen tar även upp att en del kunder kanske inte är en påtryckande del i hur VCEs fabriker ska drivas men att VCE är en CO2-neutrala är information som ändå ges kunden vid besök i fabriker. Vilket stärker VCEs trovärdighet när man sedan pratar om att minska utsläpp på byggsajterna (Intervjuobjekt 2).

Intervjuobjekt 1 anser att VCE har identifierat vilka CSR-policys program och projekt som är värdefulla för att tillgodose intressenternas behov och intressen. Hen berättar att VCE arbetar väldigt mycket mot internationella ramverk för att hålla sig relevanta. Samt att det är viktigt att hålla koll på att det kommer nya riktlinjer att hålla sig ajour med. Bland annat det nya EU direktiven om “the green deal”samt att det i till exempel Sverige finns färdplaner för att bli klimatneutrala (Intervjuobjekt 1).

4.1.4.1 Centralitet

På frågan om VCE har utvärderat vilka möjligheter olika CSR-Projekt har för att förbättra företagets chans att uppnå strategiska mål eller för att lösa betydande problem och hot som företaget står inför? så svara intervjuobjekt att det är något som de aktivt arbetar med. Bland annat genom så kallade scenarioanalyser. En sådan scenarioanalys är bland annat att man tittar på vad som händer om “2 graders målet” inte nås, vilka konsekvenser kommer det få för VCE’s verksamhet (Intervjuobjekt 1).

“ Vad kommer det att innebära för vår egna anläggningar? har vi någon anläggning som riskerar att bli översvämmad på grund av klimatförändringar till exempel vad innebär det för våra kunder? Har vi kunder som bedriver någon verksamhet som dom inte kommer att kunna fortsätta med? Kommer vi då att förlora hela vår affär där? och kommer det istället att komma nya möjligheter där vi måste vara med i ett tidigt skede och starta upp verksamhet?” (Intervjuobjekt 1)

Intervjuobjekt 1 säger att de framförallt jobbar med scenarioanalyser när det kommer till klimat och miljöfrågor. De har ett “enterprise risk management system” där identifierade potentiella risker loggas för att det ska kunna arbeta med att förebygga dessa. Traditionellt sett så har det arbetet handlat mycket om ekonomiska risker för Volvo CE och intervjuobjektet säger att de har varit mindre fokus på risker kopplat till miljö och klimat. ( Intervjuobjekt 1)

När VCE började arbeta med “Building tomorrow”- projektet så gjordes ett urval för att projektet inte skulle bli för spretigt. När VCE pratade om socialt ansvar så kom det fram till att det var kring “Shelters” den stora potentialen fanns och där VCE kunde bidra med just byggnationer. Hen säger att det finns en mängd saker som går att göra kopplat till socialt ansvar men att hjälpa till med just byggnationer var något som låg i linje med vad VCE faktiskt gör (Intervjuobjekt 2).

“Electric site” är ett projekt tillsammans med Energimyndigheten och SKANSKA där det tittas på autonoma elektriska maskiner i stenbrott och gruvor. Vilket man som utomstående kanske kan tycka är konstigt då stenbrott och gruvor inte direkt främjar en bättre global miljö. Men den typen av material som bryts är det som idag används för hela samhällets uppbyggnad. Men tittar man på själva systemet som tagits fram i och med “Electric Site” så kan man reducera emissionerna med hela 95%. Intervjuobjekt anser att detta bland annat är ett projekt som är väldigt i linje med företagets framtida mål (Intervjuobjekt 2).

“Min personliga åsikt är att jag tror att CSR måste vara sättet man leder företaget på framöver och jag tror att det blir mer och mer så eftersom att trenderna går åt det hållet.” (Intervjuobjekt 2)

4.1.4.2 Specifitet

På frågan, “erbjuder era CSR-projekt fördelar som kan fångas och/eller internaliseras av er i motsats till andra företag i branschen eller samhället i stort?” så svarar intervjuobjekt 1 säger att hen tycker VCE överlag är dåliga på att kolla vad konkurrenter gör och att hen skulle vilja involvera

konkurrenterna i en del av det CSR-arbete som VCE gör för att på så sätt tillsammans kunna lösa större problem. Trots det tycker intervjuobjekt 1 att Volvo har speciellt 1 projekt som hen anser är svårt för konkurrenter att starta på egen hand i dagsläget. Det är det tidigare nämnda “ Construction Climate Challenge”, projektet lanserades under ett eget varumärke då Volvo ville skapa en neutral plattform där hela branschen kunde engagera sig, genom hela värdekedjan. Från konkurrenter till kunder. Några konkurrenter är inte direkt med i dagsläget i projektet. Projektet är enligt intervjuobjekt 1 svårt för konkurrenter att kopiera då detta är något unikt som Volvo byggt under några års tid. Projektet har gjort att det inom branschen börjat talas om “collaboration along the value chain”. Något som hen säger har vart ett ledord för VCE väldigt länge. “Reduce Carbon- Reduce Cost” är något som VCE försöker utbilda branschen med genom initiativet. Intervjuobjektet säger att hen tycker att det är roligt att branschen håller på och kommer ikapp i det tänk som VCE haft under en längre tid

(Intervjuobjekt 1).

Intervjuobjekt 2 säger att VCE’s konkurrenter skulle kunna göra exakt samma CSR-projekt som VCE gör, men att VCE har vissa förutsättningar som gör det enklare. Bland annat att de är stationerade i ett land och i en världsdel som har höga målsättningar för ramarna av socialt ansvarstagande. Hen säger att de har grundvärderingar i företaget och hos deras anställda som är en bra förutsättning för att genomföra lyckade CSR-projekt. Intervjuobjektet tar upp projektet “CCC”, där VCE genom det projektet är en viktig roll för att binda samman industrin samt att VCE lyckades med att ta fram den första CO2-neutrala fabriken i världen. Områden som hen tycker dom är ledande inom och har förutsättningar för att vara ledande inom men inte unika på så sätt att konkurrenter inte kan kopiera dessa. Men hen säger däremot att de blir kanske unikt för dom då de var först (Intervjuobjektet 2).

4.1.4.3 Proaktivitet

På frågan om VCE “arbetar aktivt med att försöka förutse framtida förändringar i företagets miljö samt i behoven hos de viktigaste intressenterna som kan hanteras genom proaktiv CSR- politik och aktiviteter?” Så svarar intervjuobjekt 1 att hen tycker de arbetar med det till viss mån. hen tar upp det hen tidigare pratat om ang om de olika scenarioanalyser som VCE kontinuerligt arbetar med.

“ Det kommer att vara oerhört intressant nu efter corona hur fort saker och ting kan hända och vad man måste förbereda sig på i den typen av kriser så att säga. Det ska bli oerhört intressant att komma tillbaka till jobbet till den typen av dialoger, för det har ju varit oerhört intressant att se samhället ställa om på det sättet som samhället gjort.” (intervjuobjekt 1,)

Intervjuobjekt två svarar att det finns en strategiavdelning både på VCE och på Volvo group som tittar på framtida förändringar. Där man kan se en rad trender, såsom att urbaniseringen ökar och

digitaliseringen ökar. Men dessa trender bygger enligt intervjuobjektet inte bara vilka proaktiva CSR- projekt som kan göras utan de bygger hela företagets framtida angenda. Genom projektet “CCC” så har VCE fått nära kontakt med sina kunder och deras kunders kunder. Genom den här typen av kontakt så har VCE kommit i kontakt med bland annat ett massivt bygg-projekt i England som ska ta 30 år att bygga samt vara så miljövänligt som möjligt. Där intressenter från det här projektet är på de möten som “CCC” håller och inser att VCE och dom har samma mål samt att det är enkelt att föra en dialog, så blir VCE automatiskt med i tankarna när det sedan ska väljas maskiner till byggnationen. Genom “CC” så kan även intressenten vara med och forma maskinerna för deras syfte. Detta resulterade i att beställaren köper tjänsterna av VCE’s kund, för det är ju inte VCE som utför några arbeten på plats utan det är VCEs kunder. Men genom “CCC” så kommer man som tidigare nämnt kundernas kunder. (Intervjuobjekt 2).

4.1.4.4 Frivillighet

På frågan om VCE har “identifierat de obligatoriska grundkraven gällande er CSR för att på så sätt senare kunna identifiera för frivillig verksamhet?”

Så svara intervjuobjekt 1 att det finns ett grundtänk och vad VCE kallar för “sustainability approach” där det finns mål om vad som ska göras och hur. Men det mer frivilliga arbetar förklarar hen är ganska decentraliserat och att det arbetas med den typen av verksamhet olika i de olika länderna. I Brasilien och Ryssland arbetar man mycket med barnhem samt att man på många håll arbetar med utbildning på utsatta områden. Hen säger också att hen tror man valt att arbeta mer lokalt då de som är på de lokala kontoren känner sin omgivning näst (Intervjuobjekt 1).

Intervjuobjekt 2 svarar att de har olika policys för vad som “måste” och “får” göras i CSR väg (Intervjuobjekt 2).

4.1.4.5 Synlighet

På frågan om VCE har “identifierat vilka möjligheter som finns för att skapa en positiv synlighet med viktiga interna och externa intressenter från CSR-aktiviteter?”, så svarar intervjuobjekt 1 att de har

gjort det till viss del. Bland annat när det jobbade med ett projekt som heter social good campaign. Där pratades det en del men inte tillräckligt enligt intervjuobjektet om olika målgrupper. Detta för att lära känna sin målgrupp så man sedan kan nå fram med sitt budskap på bästa sätt.

“Men sen kan det ju också vara sådär en del tänker ju inte alls på de utan de gör sin grej och så får dom liksom skäll eller uppmärksamhet för det och man kan då beroende på vem man är tycka att det företaget är coolt dom skiter fullständigt i vad andra tänker för dom gör sin grej för dom tror på det. Så det där tycker jag också är lite svårt att veta” (Intervjuobjekt 1)

Att tro att man känner sin målgrupp för väl är farligt för man kanske vet vad kunden vill ha ur ett affärsperspektiv men det är svårare att veta vad de brinner för rent personligt och vad de gör på sin fritid (Intervjuobjekt 1).

Intervjuobjekt 2 svarar att det kanske inte arbetar med det här full ut, hen säger att det finns en hel del tid att lägga här om man vill utveckla sig. Hen säger att det görs en del saker men att hen inte vet hur bra dessa grejer är och att det skulle vara intressant att se hur bra VCE är inom detta.

“Till viss del så gör vi ju detta, men på frågan “vilka är möjligheterna?” så kan jag inte svara på det idag (Intervjuobjekt 2).

Intervjuobjekt 3 svarar att det är något som man har börjat arbeta med nu och kommer att lanseras genom en global kampanj om cirka en månad från skrivande stund 20 maj 2020. När hen och hens kollegor började titta på hur de faktiskt visar sitt sociala ansvar i olika kanaler och medier så kom de fram till att det var väldigt spretigt. De har en mängd bra CSR-aktiviteter och projekt men dessa har inte kommuniceras inte mycket och om det har kommunicerats så har det bara vart lokalt från de olika kontoren över världen eller via återförsäljare av VCE’s maskiner. Men nu ska VCE alltså göra en global satsning där de via en kampanj ska visa vilka olika lokala CSR-projekt som görs världen över ( Intervjuobjekt 3)

4.2 Analys

Nedan följer en analys av det empiriska resultatet som samlats in via semistrukturerade intervjuer ställt mot den teoretiska analysmodell som författarna tagit fram.

Related documents