• No results found

Stress, närvaro och avslappning

Träff 6: Eftersom elevfrånvaron varit hög och olika elever deltagit varje gång, ville jag ha

6.4 Stress, närvaro och avslappning

När skolstress kom på tal tänkte eleverna på högstadiet och inte så mycket på den nuvarande skolsituationen. Deras stressupplevelser hade dock inte alltid med skolan att göra utan hade andra orsaker. Huvudrubriken har delats upp i tre underrubriker:

– Vanliga stressituationer – Stress i skolan

– Reaktioner på stress

Vanliga stressituationer

Enligt eleverna har stress inte alltid med skolan att göra.

Jag kan känna mig stressad när jag inte mår bra

eller på morgonen för att jag inte ska hinna. Jag har svårt för att sova, ligger flera timmar innan sömnen kommer, då kan jag bli stressad. Jag blir stressad när jag inte har någon frihet,

det är obehagligt.

Stress kan också handla om att man skolkar för att det är jobbigt hemma och att man därför inte orkar ta tag i studierna.

När det är mycket att göra hemma eller om någonting har hänt blir jag stressad. Jag blev stressad på högstadiet när lärarna jagade mig för att jag inte

gjorde det jag skulle, jag gjorde inte det för att jag hade problem hemma. Jag orkade helt enkelt inte.

Stress i skolan

Enligt eleverna finns det inte mycket stress i den nuvarande skolsituationen, utom om man har skolkat, för då hinner man inte med.

När man har skolkat och har mycket att ta igen blir jag stressad.

Nu när man får hjälp och stöd och får jobba i sin egen takt blir man inte stressad.

Jag vill jobba i min egen takt utan stress som här, då hinner man. Skolan ska vara som den är här, men inte med för långa skoldagar.

Här blir man inte stressad därför att man får hjälp.

När man kan styra själv och ha kontroll blir man mindre stressad, och då skolkar man mindre.

Många minns stressen på högstadiet. Den skolrelaterade stress som eleverna beskriver handlar om den tiden. Betyg och prov var då stressmoment.

Jag blev stressad på min gamla skola när man hade för korta raster, man fick springa till nästa lektion, då blev jag stressad.

Och när man fick IG i betyg.

Många prov, många IG-prov och prov … Det var stressande.

Stress kunde vara oro för de nationella proven i engelska eftersom man inte läst det språket i sitt hemland och därför inte kan hänga med.

Nationella proven stressar, engelskan är svårast. Jag blev orolig för nationella provet.

Fast nu har jag en bra lärare i engelska så då går det bättre. Stress kan handla om ett alldeles för högt tempo, för lite tid, om betyg,

Prov och läxor, det var alldeles

för mycket på min gamla skola. Betygen var jobbiga.

eller om alltför höga och ouppnåeliga krav, för många prov och för kort tid för att hinna till olika lektioner.

Kanske känner jag stress när man har kort tid på sig och måste göra något speciellt.

Det kan också vara stressande när man ska in från rasterna,

eller när lärarna tvingar en att göra tråkiga saker, eller när man har för mycket läxor. Jag blir stressad när vi har korta raster.

Många minns bemötandet med lärare på högstadiet som stressmoment. Stress kan utlösas av en ilska av att känna sig kränkt av nedsättande kommentarer, men den värsta stressen tycks handla om att inte få tillräckligt med hjälp, eller när lärarna inte verkar bry sig eller bara bryr sig om dem som är duktiga.

Andra skolor har inte varit bra, tidigare skolor var ett helvete. Det var alldeles för högt tempo och för kort tid.

Men det spelade ingen roll, för jag struntade i det. Det var svårt i nian, alla var idioter emot varandra, pratade skit och mobbade varandra. Jag hatar stress!

Stress kan utlösa utanförskap och ensamhet.

Jag var ensam i nian. Lärarna gick efter mig och sa att jag ska gå till mina lektioner, men jag orkade helt enkelt inte Det var alldeles för mycket att göra,

och jag fick inte tillräckligt med hjälp.

Andra elever känner sig stressade av att inte kunna språket ordentligt och ändå känna att de måste prestera lika bra som alla andra.

Jag blir stressad på lektionerna när lärarna pratar och säger till mig för mycket som jag inte förstår. Det var mer stress i nian och det var svårt för mig med språket eftersom jag bara bott i Sverige i 4 år.

Jag förstod inte allt. Språket var det största problemet, språket stressade. Att mötas av oförståelse kan skapa stress.

Min lärare ringde hem hela tiden och stressade mig och sa ”gå till din lektion”. Lärarna var egentligen snälla, men dom jagade mig och förstod

inte att det var svårt hemma. Men vissa elever känner sig aldrig stressade.

Jag är aldrig stressad i skolan.

Stress känns inte på något speciellt sätt, jag vet inte hur det känns. Stress är inget problem för mig.

Det har aldrig hänt, jag har aldrig varit stressad.

Reaktioner på stress

Några elever, alla pojkar, menade att med stress följer ilska, uppkäftighet och skolk.

Så fort stress kommer i närheten av mig så går jag, Jag hatar stress! Det gör mig arg och förbannad och jag ger sjutton i allt.

Jag blev uppkäftig och jag skolkade alltid eftersom jag var utsatt för rasism. Jag sa … (grovt språk). Jag hämnades genom att skolka.

För vissa elever ledde stress till uppgivenhet eller självskadebeteende eftersom orken helt enkelt tog slut.

Jag pallade helt enkelt inte att gå dit.

Jag ville hellre vara hemma och spela datorspel eller vara ute med kompisar. Jag skolkade för att jag inte brydde mig.

Jag skolkade tills socialen kom hem, men ville absolut inte gå till skolan eftersom jag var utsatt för rasism. Inget var bra i skolan utom rasterna.

Men jag vet att det var mitt ansvar också eftersom jag inte gick till lektionerna. Det var inte bara lärarnas fel. Men jag orkade helt enkelt inte.

6.5 Koncentration

Några elever tyckte att det var svårt att definiera koncentration, men alla var överens om att koncentration har att göra med att få hjälp när man behöver, och att få jobba i sin egen takt. Huvudrubriken är uppdelad i två underrubriker:

– Elevernas egna definitioner på koncentration – Koncentrationsproblem

Elevernas egna definitioner på koncentration

Några av eleverna tyckte att det är svårt att beskriva koncentration och kunde inte beskriva någon specifik situation.

Koncentration går egentligen inte att beskriva! En elev menade att koncentration kan vara biologiskt betingat.

Det går bra att koncentrera mig när jag har sovit och ätit bra.

Många minns högstadiet som en plats där det var svårt att koncentrera sig och såg en koppling till stress och att inte få den hjälp man behöver. Lugn omgivning och tydliga instruktioner hjälper.

Det går bra att koncentrera sig när det är lugnt, och när jag vet exakt vad jag ska göra.

Det går bäst att koncentrera sig när man inte blir styrd och stressad. Det är jobbigt när lärarna tjatar,

det vill jag inte, för då kan jag inte koncentrera mig.

Skolan ska ge mycket hjälp och stöd och lita på att man kan klara av det.

Det går bäst när ingen säger något,

utan bara låter mig jobba utan tjat. Om jag får vara ifred så gör jag det jag ska. Skolan ska ge mycket hjälp. Man kan koncentrera sig bättre då!

Eleverna var överens om att det går lättare att koncentrera sig på det individuella programmet därför att man får jobba i sitt eget tempo. Där finns inte heller så mycket stress.

Det är mycket bättre här på IV, här får man jobba i eget tempo. Det är bra. Det är ingen stress här! Då kan man koncentrera sig bättre.

Det går bra att koncentrera sig när man hinner med, som här. När man ska få jobba i eget tempo, då har jag kontroll.

En elev menade att hemsituationen också spelar en stor roll, är det problem hemma så blir det svårt med koncentrationen.

Jag kan koncentrera mig bättre nu när jag inte har så mycket problem hemma. Det är lugnare nu. Har man problem hemma är det svårt att koncentrera sig i skolan. Det har varit svårt hemma, men nu är det bra.

Koncentrationen fungerar bäst när man gör något kul eller intressant, eller om man får en belöning efteråt. Koncentrationen är också humörstyrd. Musik kan hjälpa.

Det går också bra att koncentrera sig när man gör något kul. För mig går det bäst att koncentrera sig om man får något efteråt eller när jag får lyssna på musik eller pilla på en penna.

När jag inte har mycket att göra och får lyssna på musik går det bäst, eller när jag gör en rolig uppgift, men det beror på vad det är för ämne.

Koncentrationsproblem

Enligt eleverna har för mycket tvång, tjat och styrning ingen bra effekt på koncentrationen. Den påverkas också av ett alltför högt tempo och stress, eller att inte få tillräcklig hjälp.

Det är svårt att koncentrera sig när det är för långa skoldagar

eller när det är något tråkigt att jobba med och när jag inte får lyssna på musik. När jag blir tvingad gör jag oftast inget.

Det är också svårt när man blir styrd och stressad, då kan jag inte koncentrera mig. Jag kan inte koncentrera mig om jag inte får lyssna på musik.

När jag är stressad är det svårt att koncentrera sig. I nian fick man inte hjälp, då blev jag stressad, och då kunde jag inte koncentrera mig.

Koncentration är humörstyrt, speciellt om man inte har ätit och sovit tillräckligt.

Jag har aldrig svårt att koncentrera mig egentligen, men det beror på humöret. När jag blir irriterad på något kan jag inte koncentrera mig,

då skolkar jag istället. När jag inte koncentrerar mig beror det på att jag är på dåligt humör.

Att ha folk omkring sig kan också störa koncentrationen:

Det kan vara svårt när man har vänner runt omkring sig, eller när folk viskar eller rör mig, eller när jag har för mycket att göra, eller när man ska vänta på något eller göra något speciellt. Kanske kan det också vara lite svårt att koncentrera sig därhemma.

För mig är det svårt att koncentrera mig på matten, speciellt när alla andra är klara och går ut, då vill jag hänga mig. Jag blir trött när andra pratar eller klagar över något. Då kan jag inte koncentrera mig.

Related documents