• No results found

Strukturella hinder

Finns konkurrensfördelar med att vara med i Framtida Handel? Det kan finnas konkurrensfördelar med att delta i Framtida Handel, men att kon- kurrensfördelarna blir konkurrenssnedvridande är en risk som kan hanteras anser en del myndighetsrepresentanter. De flesta av aktörerna anser dock att risken är marginell. Deltagandet bygger på frivillighet och öppenhet menar man. Alla som vill får också vara med. Några företag anser att det snarare kan ses som ett konkur- renshinder för deltagarna i och med att man förbinder sig att satsa resurser på att uppnå överenskommelser och åtaganden på miljöområdet. En myndighetsrepresen- tant menade att det är bra om det finns tydliga incitament för att vara med i Framti- da Handel. Alla är välkomna och det ska kännas som en fördel för dem som är med.

En del, både myndigheter och företag, tog emellertid upp problemet med att miljöhänsyn kan stå i konflikt med konkurrenslagstiftningen, t.ex. samverkan om distribution i glesbygd. Konkurrensverket ger inte förhandsbesked om huruvida samverkansprojekt kan anses vara konkurrensbegränsande. För företagen innebär det att de inte vågar chansa på att vara med i vissa projekt därför att effekten av att bli fälld för att bryta mot konkurrenslagstiftningen innebär mycket större negativa konsekvenser i goodwill för företagen än den eventuella nytta som projektet skulle kunna ge företaget

Finns en risk för att aktörerna bryter mot överenskommelserna? OFFENTLIG SEKTOR

Representanter från den offentliga sektorn tror inte att någon bryter mot överens- kommelsen medvetet då risken för att granskas kan visa att man inte är seriös som företag om man inte håller det man lovat. En kommun menar att det inte finns någ- ra sanktioner som kan tvinga aktörerna att följa överenskommelsen - annat än att det skulle vara en prestigeförlust. Att överenskommelserna inte följs kan bero på att målen är för ambitiöst satta eller att förutsättningarna för företagen förändras. Det kan vara nya ledningsstrukturer som ser på Framtida Handel på ett annat sätt. Det kan också vara en förändrad ekonomisk situation på företaget som gör att man inte klarar att uppfylla målen. Man menar att ytterst är det pengarna som styr. Före- tagen kan inte försätta sig i ekonomiska svårigheter. Både myndigheter och depar- tement anser att det också finns en risk att regeringen inte lever upp till sina åta- ganden.

Bilaga 1

Ekonomistyrningsverket – Utvärdering av Framtida Handel

26

FÖRETAG

Enligt de deltagande företagen är risken liten för att man medvetet skulle bryta mot överenskommelserna och strunta i åtagandena. Eftersom medlemskapet är öppet finns också risken för ett företag som bryter mot överenskommelsen att de kommer att ”hängas ut” och det kan kosta mycket i förtroende från kunderna, menade några. Det är viktigt att företag kan vara öppna om att de kanske inte kan nå målen. Finns det en risk att överenskommelsen inte är demokratiskt förank- rad, eller att företagen ”mörkar” information för icke aktörer?

DEMOKRATIFRÅGAN

Frågan som ställdes var: ”Finns det ett demokratiskt problem inbyggt i dialogen, i att det som står i överenskommelsen inte i sin helhet omfattas av ett statligt be- myndigande?” Frågan ställdes enbart till den offentliga sektorn.

Intervjuerna visade att de flesta till en början inte förstod frågan. När vi sedan diskuterade om Framtida Handel skulle kunna uppfattas som att det inte är demo- kratiskt förankrat blev svaret ett entydigt nej. Representanter för den offentliga sektorn anser inte att det finns något demokratiskt problem inbyggt i dialogen, eftersom Framtida Handel bygger på frivillighet från deltagarna. Någon menade att det finns en överformalistisk syn på vad man inte får göra. En myndighetsrepresen- tant hävdade dock att det var mycket diskussioner i början, om regeringen kan ta på sig den här typen av åtagande.

INSYNSFRÅGAN

De intervjuade myndigheterna menar att det inte finns något belägg för att insynen skulle begränsas eftersom det inte är någon sluten krets. Resultaten i Framtida Handel redovisas öppet. Företagen menade att det är klart att man inte berättar allt som man gör på företagen. En del företag är konkurrenter. Men som grupp i Fram- tida Handel finns det ingen risk eftersom det inte finns någon anledning att hemlig- hålla något. Någon menade att det är viktigt att sekretariatet ser till att information går ut till alla om vad man uppnår i Framtida Handel.

Missgynnar Framtida Handel små och medelstora företag?

Alla kan vara med om de vill. Och informationen är öppen för alla. Det är alla aktörer eniga om. Därför finns egentligen inga hinder för små- och medelstora företag att delta eller dra nytta av det som kommer ut ur Framtida Handel. Dock kan det vara ett problem om inga små- och medelstora företag är med och ”beva- kar” att deras frågor beaktas, som att rutiner som utvecklas också anpassas till de- ras förutsättningar. Ett problem är också att det proportionellt sett är mer kostsamt för små företag att delta än för stora. Det kan också leda till att de stora företagen styr agendan i allt för hög grad. Därför är det viktigt att få med fler små- och me- delstora företag i Framtida Handel, anser många aktörer. ”Att inte små- och medel- stora företag är med innebär att man tappar ett stort beslutsunderlag. Vad som fun- gerar för Schenker eller DHL kanske inte fungerar för en liten transportfirma.”

Bilaga 1

Ekonomistyrningsverket – Utvärdering av Framtida Handel

27

Det fanns också motsatta synpunkter - att Framtida Handel istället kan gynna de små och medelstora företagen eftersom de har kortare beslutsväg. De kan ha större fördelar än en stor näringsjätte. Ett företag kan också välja hur många och vilka åtaganden man skriver under. En annan synpunkt var att det krävs stora före- tag för att kunna se vinsterna. Små företag skulle sannolikt kunna vara aktiva i mindre projekt som passar några i en viss region. De skulle kunna lösa frågor i ett mera regionalt eller lokalt perspektiv, var en vanlig åsikt.

Related documents