• No results found

Vad svarar eleverna utifrån enkäterna

Totalt 74 elever från 5 olika grundskolor deltog i undersökningen; av dessa 74 elever var 38 pojkar och 36 flickor. Det som syns i Tabell 1 är att det är lika många flickor som pojkar som läst något under sommarlovet. Däremot är det den procentuella an-delen flickor större med avseende på läsningen under sommarlovet.

Tabell 1: Elevernas läsning under sommarlovet

Kön Antal elever som läst under

sommarlovet

Vad har då eleverna i årskurs 3 läst under sommarlovet? För att enklare visa vad ele-verna har läst och hur många som har läst de olika kategorierna (se avsnitt 5.4) har svaren sammanställts i Tabell 2. De kategorier som finns valdes efter svaren som ele-verna gav i enkäterna.

Tabell 2: Vad har eleverna läst under sommarlovet?

Vad har eleverna läst under sommarlovet?

Antal flickor Antal pojkar Totalt antal elever

Utifrån Tabell 2 har 33 av 36 flickor jämfört med pojkarna där 30 av 38 hade läst böcker under sommarlovet. Enligt enkäterna läser emellertid pojkarna mer varierat än

flickorna eftersom pojkarna läser på skyltar, i spel, på Internet et cetera. Däremot har eleverna påfallande varierat läsintresse beträffande litteraturgenrer (se Tabell 3). De kategorier (nämndes i avsnitt 5.4) som presenteras i Tabell 3 är hämtade från enkät-svaren (vilka är bifogade i Bilaga 5).

Tabell 3: Vad läser eleverna helst?

Vad läser eleverna helst för något? Antal flickor

Antal pojkar Antal elever

Fantasy 16 (44 %) 10 (26 %) 26 (35 %)

Deckare 15 (42 %) 8 (21 %) 23 (31 %)

Humor/Komedi 5 (14 %) 14 (37 %) 19 (26 %)

Spännande böcker/ äventyrsböcker 11 (31 %) 5 (13 %) 16 (22 %)

Fakta 9 (25 %) 4 (11 %) 13 (18 %)

Sport 1 (3 %) 7 (18 %) 8 (11 %)

Djurböcker 3 (8 %) 2 (5 %) 5 (7 %)

Blankt (inget ifyllt) 1 (3 %) 3 (8 %) 4 (5 %)

Läskiga/skräck 1 (3 %) 2 (5 %) 3 (4 %)

Tv-spelsrelaterade 0 (0 %) 3 (8 %) 3 (4 %)

Mysterium 1 (3 %) 1 (3 %) 2 (3 %)

Dagbok 1 (3 %) 0 (0 %) 1 (1 %)

Drama 1 (3 %) 0 (0 %) 1 (1 %)

Fiktiva dagböcker 1 (3 %) 0 (0 %) 1 (1 %)

Nyheter 1 (3 %) 0 (0 %) 1 (1 %)

Olika 0 (0 %) 1 (3 %) 1 (1 %)

Sagor 1 (3 %) 0 (0 %) 1 (1 %)

Böcker om tjejer och killar 1 (3 %) 0 (0 %) 1 (1 %)

Tips om tonårslivet 1 (3 %) 0 (0 %) 1 (1 %)

Det som syns i Tabell 3 är att flickornas ”topp 3” beträffande vad de helst läser är Fan-tasy, Deckare och Spännande böcker medan pojkarnas topp 3 är Humor, Fantasy och Deckare. Utöver de tre mest frekvent förekommande kategorierna är elevernas läs-ning mer utspridd avseende de givna kategorierna, men exempelvis läser 7 av 38 poj-kar helst sportböcker medan faktaböcker helst läses av 9 av 36 flickor respektive 4 av 38 pojkar. Annars var elevernas ”boksmak” mycket utspridd. Flera av eleverna angav flera genrer i sina enkätsvar (se Bilaga 6).

Elevernas inställning till läsning är sammanställda till Figur 1, Figur 2 och Tabell 4.

Figur 1: Flickornas inställning till läsning angiven i procent

Figur 2: Pojkars inställning till läsning i procent.

Jättetråkigt 0%

Tråkigt 3%

Helt okej 28%

Roligt 41%

Jätteroligt 28%

Flickors inställning till läsning

Jättetråkigt 0%

Tråkigt 5%

Helt okej 37%

Roligt 34%

Jätteroligt 24%

Pojkars inställning till

läsning

Det som syns i Figur 1 och Figur 2 är elevernas inställning till läsning i procent. I Figur 1 syns svaren från pojkarna och i Figur 2 syns svaren från flickorna. Det som syns i fi-gurerna är bland annat att ingen av eleverna ansåg att läsning var ”jättetråkigt” utan flertalet av eleverna ansåg att läsning var något positivt. I Tabell 4 finns varje svarsal-ternativ och antalet elever som kryssat i dessa svarsalsvarsal-ternativ.

Tabell 4: Elevernas inställning till läsning

Inställning till läs-ning

Antal flickor Antal pojkar Totalt elever

Jätteroligt 10 9 19

Roligt 15 13 28

Helt okej 10 14 24

Tråkigt 1 2 3

Jättetråkigt 0 0 0

Det som syns i Tabell 4 samt Figur 1 och 2 är elevernas inställning till läsning; resulta-tet är att fler flickor har en positiv inställning till läsning jämfört med pojkarna. Det vill säga att 25 av 36 flickor tycker att läsning antingen är ”jätteroligt” eller ”roligt”, jämfört med pojkarnas svar, 22 av 38. Eftersom eleverna även fick motivera sina svar undersöks några av dessa lite mer ingående, inledningsvis pojkarnas. Av pojkarna motiverade 10 av 38 inte sina svar eller svarade med samma motivering som presente-rades för den svarskategori som de hade kryssat i. Vidare har 6 av 38 pojkar svarat att läsning är spännande, och de hade kryssat i alternativen att det var ”jätteroligt” el-ler ”roligt” med avseende på deras inställning till läsning. Det var 2 av 38 pojkar som svarade att det var ”jätteroligt” att läsa eftersom de lär sig saker. Sedan har jag valt ut 5 svar av de som hade motiverat dessa: en elev som tycker att det är ”tråkigt”, en elev som tycker att det är ”helt okej”, två elever som tycker att det är ”roligt” och en elev som tycker att det är ”jätteroligt”. Dessa svar har sammanställts i Tabell 5 nedan.

Tabell 5: Pojkarnas motivering till deras inställning

Inställning Motivering

1) Tråkigt För att man måste skriva på ett papper efter man läst ut boken på skolan

2) Helt okej Ibland måste man läsa högt och det är tråkigt. Svårt att hitta något jag vill läsa. Man lär sig mycket. Särskilt fakta.

3) Roligt Det beror på vilken bok jag läser. Om mamma läser tycker jag det är jätteroligt. Men om jag läser tycker jag att det är roligt.

4) Roligt Försöka lära mig att hinna läsa textremsan på utländsktalande tv-program

5) Jätteroligt Det är min hobby

Av flickorna hade 10 av 36 inte angett någon motivering eller enbart använt synony-mer till svarsalternativet; till exempel kunde en elev som hade kryssat i alternati-vet ”roligt” skriftligen svara att det är ”kul”. Det var 3 av 36 flickor som svarade att det var ”roligt” eftersom de lärde sig saker. Dessutom var det 3 av 36 flickor som mo-tiverade att de tyckte läsningen var ”jätterolig” och att de genom läsningen ”gick in i

en egen värld” alternativt var ”inne i boken”. Av samtliga flickors respons har 5 moti-verande svar valts ut (se Tabell 6); av dessa var det 1 elev som tycker att det är ”trå-kigt”, 1 elev som tycker att det är ”helt okej”, 2 elever som tycker att det är ”roligt”

och 1 elev som tycker det är ”jätteroligt”.

Tabell 6: Flickornas motivering till deras inställning

Inställning Motivering

1) Tråkigt Jag gillar inte att sitta i 20 minuter och läsa och läsa i världens tråkigaste bok i skolan!

2) Helt okej Jag tyckte att det var svårt att läsa men nu säger mamma att jag ska läsa varje kväll så nu går det lättare

3) Roligt För att man kan åka till olika ställen utan att flytta på sig. Bra underhåll. Man kan förstå andras känslor.

4) Roligt Det är spännande när man läser och då vill man bara läsa mer och mer. Jag lär mig nya saker, som nya ord, hitta flyt i läs-ningen, fakta om olika saker.

5) Jätteroligt För att jag blir avslappnad av att läsa. Det är även roligt och jag ser nästan det som en inre film.

En av anledningarna till att eleverna verkar uppvisa en negativ inställning till läsning är att skolan snarast verkar motverka deras läslust. Tre av eleverna antyder att skolan är vad som försvårar deras läsmotivation. En av dessa elever tycker att det är besvär-ligt att behöva skriva en bokrecension när han har läst ut en bok. En annan elev påta-lar problemet med att hon i skolan måste sitta i 20 minuter och läsa i ”världens tråkig-aste bok”. Den tredje eleven har en ”helt okej” syn på läsning, men menar dock att det är svårt att hitta en bok som han vill läsa. Förutom ovanstående är det en av flickorna som valde ”helt okej” men utan att ge någon motivering till varför hon tyckte att läs-ning var bara ”helt okej”. Hon hade heller inte läst något under sommarlovet. Däre-mot var hennes svar på frågan Om du inte läst böcker vad har du läst då? alternativet Ingenting, har haft semester. Hon verkar betrakta läsning som ett extraarbete snarare än ett nöje. I nästa avsnitt sammanfattas enkäterna.

6.1.1 sammanfattning av enkäterna

Det som enkäterna belyser var att flickorna hade en positivare inställning till att läsa jämfört med pojkarna; även om det inte var någon större skillnad var 25 flickor re-spektive 22 pojkar positivt inställda till läsning. Förutom detta hade fler flickor, rent procentuellt, läst under sommarlovet jämfört med pojkarna. Det vill säga 94 % (flickor) respektive 89 % (pojkar). Vidare belyser studien även att fler flickor hade läst böcker än pojkarna; om man jämför dessa är det 33 respektive 30 som hade läst böcker men att det var fler pojkar som hade läst tidningar jämfört med flickorna. Ifall vad flickor respektive pojkarna helst läser undersöks framgår det att de läser relativt likar-tade texter, men att flickorna helst läser Fantasy och Deckare som är på delad första plats. Därefter följer Spännande böcker/ äventyrsböcker på tredje plats. För pojkarna ligger Humor/Komedi på första plats, och därefter följer Fantasy och Deckare på de-lad andra plats. Avslutningsvis är det samma antal flickor som pojkar som har läst

un-der sommarlovet, men de var färre flickor som inte hade läst unun-der sommarlovet jäm-fört med pojkarnas resultat. Under sommarlovet hade fler flickor än pojkar läst böcker. Förutom detta hade flickorna även en mer positiv inställning till läsning jäm-fört med pojkarna, men båda grupperna läser helst ungefär samma genrer.

Related documents