• No results found

Vad svarar eleverna utifrån intervjuerna?

I detta avsnitt presenteras resultatet från intervjuerna med utvalda citat från eleverna samt sammanfattningar av intervjuerna. Av dessa 15 elever är 7 pojkar och 8 flickor.

Pojkarna presenteras som Bilbo, Bob, Carl, Enez, Kalle, Karl, Lars medan flickorna presenteras som Felicia, Hanna, Hermione, Lea, Lina, Madicken, Sara och Sofia.

I varje citat står bokstaven I för intervjuare därpå följer elevernas fingerade namn i form av följande förkortningar inom parantes: Bilbo (B), Bob (Bo), Carl (C), Enez (E), Kalle (Ka), Karl (K), Lars (La), Felicia (F), Hanna (Ha), Hermione (H), Lea (Le), Lina (Li), Madicken (M), Sara (Sa) och Sofia (S). Elevernas namn först före citaten. Varje fråga utgör en underrubrik för att det ska bli enklare att läsa resultaten.

6.2.1 Vad läser eleverna oftast för sorts texter?

På frågan ”vad läser du oftast för texter?” svarade 11 av de 15 eleverna att de har läst böcker och att typen av litteraturen har varierat. Bland de fyra elever som inte hade läst böcker läste respondenten Bob som mest sms medan Kalle gav svaret ”både och”

utan att vilja förtydliga detta. Karl läste som mest text i film och spel. Felicia sva-rade ”då är det nog mest actionserier och mangastil, för jag tycker om att rita sånt.”

Med ”mangastil” avser Felicia manga och anime. Begreppen manga och anime är nära besläktade; manga är tecknade serier i bokformat som har tydlig framtoning av ja-pansk kultur (och läses oftast från höger till vänster) medan anime är tecknade TV-se-rier i samma stil.

Förutom att 11 av 15 elever främst läste texter från böcker läste de även texter från andra medier, bland annat SMS eller inlägg på sociala medier. Bilbo säger även:

B- De flesta är alltså spel och böcker. Jag spelar ganska mycket, ganska många engelska spel.

I- Vad är det för engelska spel du spelar då?

B- Fifa brukar jag spela ganska mycket, och andra spel. Typ Plants vs Zombies I- Aha, lite mer strategispel?

B- Haha, ja. NHL.

Det som framkom av det som Bilbo svarade är att han läser mycket genom att spela engelskspråkiga TV-spel, men han läser även böcker. Fifa och NHL är sportspel, varav Fifa är ett fotbollsspel och NHL är ett ishockeyspel. Plants vs Zombies är ett strategi-spel, där spelaren spelar som växter vilka ska försvara sig mot angripande zombies.

6.2.2 Vilka i familjen läser, och var läser de?

På frågan ”vilka i din familj läser?” och ”var läser de?” var det 5 av 15 elever som inte visste huruvida någon annan i familjen läste, alternativt ansåg att ingen i familjen läste. Av de resterande 10 eleverna var det däremot 8 elever som tyckte att både mamma och pappa läste hemma. Av de sista 2 eleverna svarade den ena att mamma läste, och den andra att pappa läste. Den enda eleven som angav att det endast var pappa som läste hemma var Bilbo, och han svarade på följande vis:

I- Är det någon i din familj som läser mycket?

B- Inte riktigt, alltså. Pappa läser ganska mycket, för han är lärare så han läser ganska mycket papper och sånt.

I- Ooh, vad kul! Vad är han för sorts lärare, då?

B- Svenska och idrott.

I- Vad kul. Var läser han iså fall? Är det på kontoret, i köket eller på golvet?

B- Ehh, jag vet inte. Alltså jag ser inte han så ofta när han läser såna saker för han sitter på kvällen när man inte är med. Annars brukar han sitta vid middags-bordet.

I- Vid middagsbordet?

B- Inte i soffan, för där är min lilla syster.

I- Lite svårt att sitta då.

B- Där går det inte att va.

De flesta av eleverna angav att det inte fanns någon särskild plats i hemmet där den övriga familjen läste. Detta ger Bilbo exempel på genom att berätta att han inte vet var pappan oftast läser, men att pappan ibland läser vid middagsbor-det.

6.2.3 Är det någon vuxen som läser för dig?

På frågan ”är det någon vuxen som läser för dig?” var det 11 av dessa 15 ele-verna som svarade att de hade någon som läste för dem. Däremot var det end-ast 3 av dessa 11 eleverna som fick höra någon annan läsa högt för dem varje kväll före läggdags. Av de 11 eleverna som svarade att någon vuxen läser för dem var det 7 som har både en mamma och en pappa som läser för dem. För dessa elever så sker högläsningen med störst frekvens vid läggdags, men att va-riation förekommer. Av de 11 eleverna som har någon vuxen som läser för dem var det 3 elever som har någon som läser högt för dem varje kväll, eller nästan varje kväll. Däremot var det 3 av dessa 11 elever som upplevde att mamman el-ler pappan inte läser för dem tillräckligt ofta. Bland eleverna hade 4 av dem för-äldrar som läser för dem men att detta sker i mycket varierad utsträckning. Re-spondenten Enez nämner att:

I- Är det någon vuxen som brukar läsa för dig? Hemma, alltså.

E- Om jag går och frågar så kan de läsa för mig

I- Om du går och frågar. Hur ofta händer det att du går och frågar en vuxen om denne kan läsa?

E- Jag brukar oftast inte göra det, för jag brukar läsa och sånt.

I- Du läser själv?

E- Ja.

Ovanstående tolkas som att Enez antyder att han inte vill att de vuxna läser för ho-nom eftersom han helst läser böcker själv. För 4 av eleverna var det mamma som läste för dem, och för 7 elever var det både mamma och pappa som läste för dem.

6.2.4 Har du någon bokhylla hemma och är det varierat utbud av böcker?

På frågan ”har du någon bokhylla hemma?” och följdfrågan ”vad har du i den?” var det 14 av de 15 eleverna som hade en möbel där böcker förvaras. Av de 15 eleverna så var det endast 1, eleven Kalle, som svarade att han inte trodde att det fanns någon bokhylla hemma eller någon annan yta avsedd för förvaring av böcker. Bland ele-verna som svarade att de hade förvaring av böcker så svarade Enez att han inte hade någon bokhylla hemma utan att han istället hade en låda i hemmet som var full med hans böcker. Det var 4 av eleverna som hade minst två bokhyllor hemma, bland dessa Lea som besvarade frågan på följande vis:

Le- Ja, jag har 2 stycken. En som jag kan läsa tyst och som mamma kan läsa högt och en som jag kan läsa högt som är mer tunnare böcker.

I- Jättebra, då har du lite att välja på alltså. Är det mest ungdomsböcker och barnböcker där?

Le- Det är mest Lasse-Maja och äventyr.

I- Det är sånt du gillar, deckare?

Le- Mmm…

Det som kan uttolkas ur Leas svar är att hon alltså har två bokhyllor i sitt rum. Föru-tom detta har de olika bokhyllorna även olika funktioner med avseende på innehållet, vilket hon också nämner.

Bland de 15 eleverna var det totalt 6 som nämnde att det fanns en eller flera bokhyllor i deras rum. Det var även 12 elever som nämnde att de hade en genrevariation beträf-fande böckerna i bokhyllorna. En av eleverna som hade en god variation av böcker i hemmet var Bilbo som beskrev sin bokhylla på följande vis:

B- I mitt rum är det mest fantasy böcker och så lite såna här böcker som är såhär roliga och böcker man lever in i eller böcker man måste lista ut saker i och i min lilla systers rum är det ofta såhär barnböcker. Vanliga och hon också en såna här liten låda där hon har ganska många böcker.

Bilbo beskriver att han har en stor variation av böcker och att det finns minst två bok-hyllor, hemma hos honom. Han jämför även sin bokhylla med sin systers, där hans syster inte har lika stor variation på böcker enligt honom.

6.2.5 Vad händer när du läser?

På frågan ”vad händer när du läser?” svarade 11 av de 15 eleverna att de enbart har positiva upplevelser av att läsa. Bland annat svarade Bilbo:

I- Vad känner du när du läser? Vilka känslor väcks eller kommer fram när du lä-ser?

B- Inlevelse, alltså att man lever in. Man känner hur den personen man läser om känner själv, typ. Jag läser ofta, just läser jag Sagan om ringen också. Då känner man mycket, och så har jag läst Harry Potter. Man känner det han känner, man är ofta inne i hans tankar.

Bilbo förflyttas till en egen, inre värld och upplever där själv känslorna hos per-sonerna i berättelserna, och han kan även uppleva perper-sonernas tankar. Lars får en annan upplevelse av läsningen:

I- Vad känner du när du läser? Vilka känslor väcks? Vad händer när du läser, helt enkelt?

La- Alltså, jag brukar alltid vilja läsa klart sidan innan jag lägger bort boken och just nu har jag timer på min… vad heter det? På min lampa så den släcks vid nio så då hinner jag mest inte läsa klart hela sidan.

I- Det är lite störigt, det. När det är som mest spännande säkert också?

La- Mm...

I- Vad händer när du läser då? Ser du texten som film, kanske?

La- Jag ser texten som, texten är min hobby. Jag känner att jag aldrig vill sluta läsa.

Lars vill bara fortsätta att läsa och vill helst läsa klart sidan innan det är dags att sova. Hermione betraktar böcker på ett annat vis:

I- När du läser, väcks det några känslor hos dig? Kanske att du går in i en egen värld, eller?

H- Det är liksom som att jag ser det på film, typ, som att det jag läser spelas upp i huvudet.

I- Det är jättebra. Så till exempel har du sett Harry Potter och halvblodsprinsen?

H- Ja.

I- Så när du läser boken så ser du en skillnad mellan filmen och boken?

H- Mm…

Genom att diskutera utifrån Hermiones svar på enkäten kunde frågan om de böcker hon har läst ställas och hennes svar vidareutvecklas.

Lars och Hermione upplever böckerna som något mer än enbart något att läsa, de lä-ser för att uppleva något. Däremot händer det inte något liknande för 4 av de intervju-ade eleverna, eller så har de en negativ upplevelse av att läsa. Bland dessa 4 återfinns Kalle, som blir trött och inte tycker att läsning är roligt, Carl som får ont i ögonen när han läser samt Madicken och Sofia som inte uppger något särskilt läsintryck.

6.2.6 Finns det något som skulle kunna motivera dig att läsa mer?

På den sista frågan ”finns det något som skulle kunna motivera dig att läsa mer?” sva-rade 5 av eleverna att de inte visste vad som skulle kunna motivera dem till att läsa mer, eller att det inte fanns något som skulle kunna motivera den till att läsa mer.

Bland de elever som lämnade motiveringsförbättringsförslag var det 8 som önskade sig bättre böcker, fler böcker eller böcker om specifika ämnen. Till exempel säger Kalle:

I- Finns det något som skulle kunna göra så du skulle läsa mer hemma och i så fall vad?

Ka- Böcker.

I- Böcker om Fortnite, kanske?

Ka- Haha! Aa...

Kalle nämnde tidigare i intervjun att han spelade Fortnite vid frågan om de hade några bokhyllor, då han svarade att de inte hade böcker hemma utan:

I- Nehepp, ingenstans ni har böcker?

Ka- Tror inte det. Vi har massa spel istället, men jag spelar mest Fortnite nu.

Det är mitt favoritspel.

Eftersom Kalle främst hade kortfattat hade besvarat föregående frågor ställdes därför en följdfråga om han kunde tänka sig att läsa böcker som handlade om spelet Fortnite.

Dessutom nämnde de övriga 2 eleverna vad de ansåg skulle kunna öka deras motivat-ion till att läsa. Lars nämnde att:

I- Finns det något som skulle kunna göra så att du skulle läsa mer hemma, och iså fall vad?

La- Ja, när jag har tråkigt då brukar jag ta och läsa.

Lars menar således att han skulle behöva ha det tråkigare oftare för att läsa mer.

Andra former av stimulans upplevs tydligen som mer lättillgängliga och intressanta.

Karl besvarar samma fråga på följande vis:

I- Finns det något som skulle kunna göra att du skulle läsa mer hemma, och i så fall vad?

K- Svenska TV-spel. Fortnite är ett engelskt.

Det man kan tolka från Kalle, Karl och Lars är att både Kalle och Karl vill ha något att läsa som i större utsträckning fångar deras intressen. Kalle menar att för att han ska läsa mer så ska det finnas tillgängliga böcker. Som ämnesförslag nämner jag Fortnite, vilket han instämmer i. Karl vill ha svenska TV-spel som påminner om Fortnite, men med svensk text istället för engelsk. Lars däremot tycker det är roligt att läsa, men för att han ska läsa mer behöver han ha tråkigare oftare. Sammanfattningsvis har varje elev olika upplevelser av läsningen, en mer djupgående sammanfattning av dessa pre-senteras i nästa avsnitt.

6.2.7 Sammanfattning av intervjuerna

Genom att sammanställa intervjuerna ges läsaren en ännu tydligare bild av studien.

Av de 15 eleverna som blev intervjuade var 7 pojkar och 8 flickor. Av pojkarna var det 4 som läste olika, till innehållet varierande texter och böcker. Därutöver var det 1 av pojkarna vars svar var svårtolkat, han svarade ”både och”. Av pojkarna läste 2 främst SMS och texter från spel och film. Av flickorna läste 7 som mest texter från böcker och annat, och en av flickorna läste främst actionserier och manga.

Detta visar att fler av flickorna som blev intervjuade har ett större intresse av böcker jämfört med pojkarna. Om vi undersöker nästa fråga som är ”om någon i deras familj läser mycket?” så svarade 4 av pojkarna att antingen att de inte visste huruvida någon i deras familj läser, eller också så svarade de nej. Av pojkarna svarade 1 att endast pappa läste hemma medan 2 av pojkarna svarade att både mamma och pappa läste, alternativt att hela familjen läste. Av flickorna var det 6 som menade att antingen mamma och pappa eller att hela familjen läste mycket. En av flickorna menade att ingen av hennes föräldrar läste, och 1 av flickorna svarade att endast mamman bru-kade läsa. På frågan om det var någon vuxen som läste för dem var det 3 av pojkarna som svarade jakande. Bland pojkarna hade 3 av dem ingen som läste för dem. Den siste av de tillfrågade pojkarna hade föräldrar som läste för honom ifall han efterfrå-gade detta, men han föredrog emellertid att läsa själv. Av flickorna hade 7 någon som läste för dem medan 1 av flickorna saknade någon som läste för henne. Därefter ställ-des frågan huruvida eleverna hade någon bokhylla hemma. Det var 6 av pojkarna som hade en bokhylla eller någon dedikerad yta där de förvarade böckerna, men 1 av pojkarna visste däremot inte om han hade några böcker hemma. Av flickorna hade alla minst en bokhylla hemma. På den sista frågan om eleverna kände något när de läste var det 5 av pojkarna som nämnde inlevelse när de läste, 1 av pojkarna som en-bart fick ont i ögonen när han läste och 1 av pojkarna som inte kände någon nämn-värd inlevelse eller upplevelse alls vid läsning. Av flickorna var det 5 som fick inlevel-ser av olika slag vid läsning, 2 som inte sade sig känna något när de läste och 1 som ibland upplevde inlevelse vid läsning.

Related documents