• No results found

Svenska spelföretags interaktion på sociala medier och egna webbplatser 33

4   Resultat 32

4.3   Svenska spelföretags interaktion på sociala medier och egna webbplatser 33

För att undersöka de svenska spelföretagens interaktion med sina slutanvändare och huruvida de olika företagen bjuder in till deltagande i speldesignprocessen så har fyra svenska spelföretag undersökts för den här studien. Genom att se på deras individuella hemsidor och hur de hanterar sina sociala medier så kan kvalitén på hur de interagerar med sina slutanvändare undersökas.

Ubisoft Massive Entertainment – Malmö

För att börja lokalt i Malmö men ändå titta på ett större spelföretag så valdes Ubisoft Massive. Om man börjar med Massives startsida (se bilaga 5) så ser man att de är angelägna om att få personer som vill testa och/eller arbeta hos dem. I övrigt finns inte så mycket dynamiskt innehåll på själva sidan. Till höger ser man de senaste nyheterna och vilka arbetspositioner som går att söka. Det som inte går att se på varken startsidan eller någon annanstans på Massives webbplats är länkar till deras sociala nätverksprofiler. Trots detta har Massive både ett Facebook konto (se bilaga 6) och ett Twitter konto (se bilaga 7). Ögonblicksbilden visar att det inte sker någon interaktion med spelare överhuvudtaget på Ubisoft Massives webbplats.

Vad gäller interaktion med sina slutanvändare på Facebook, alltså spelare eller kunder, så har Ubisoft Massive via sitt Facebook-konto en oregelbunden frekvens mellan sina uppdateringar om vad som händer. När ögonblicksbilden togs hade Facebook-sidans uppdateringar gjorts med en månads mellanrum. Ser man däremot längre tillbaka verkar frekvensen vara mer regelbunden och ibland med flera uppdateringar per dag. Viss korrespondens sker med medlemmarna men den är begränsad till svar på frågor kring nyheter. Det sker interaktion kring speldesign men den är begränsad till att användare eller ”fans” visar sin uppskattning eller

besvikelse kring nyheter kring deras favoritspel från Ubisoft Massive. Det som är nytt för Massive är att de har gjort en satsning de kallar för ”Massive Careers”. Här kan man som intresserad få nyheter kring lediga tjänster på Massive. Nyheterna kring ”Massive Careers” sker via ett separat Twitter-konto (se bilaga 7). Interaktionen med användarna här är mindre än det som sker på Facebook och det sker heller inte någon diskussion direkt med de användare som följer Twitter-profilen. Interaktionen från Twitter-kontot berör inte speldesign på något vis utan är uteslutande diskussion kring lediga tjänster.

Ubisoft Massive har alltså inte någon aktiv interaktion som är specifikt om speldesign på varken deras webbplats eller Twitter. Undantaget är deras Facebook som till viss del interagerar mer med sina spelare på områden som till viss del tangerar speldesign men då endast berör ämnet ytligt, i form av kommentarer där man visar uppskattning eller ger negativ kritik.

EA DICE – Stockholm

EA DICE har en webbplats som är sparsam med information om själva företaget. Temat är att visa nyheter kring sina spelreleaser och visa på lediga tjänster hos företaget. Bilaga nummer 8 visar DICE startsida. Inte på någon av sidorna på thesite.dice.se hittar man anknytningar till sociala medier eller möjligheter att

diskutera det innehåll som finns där. Det ges därmed heller inte något utrymme för diskussion kring nya spels speldesign eller förslag till utveckling av befintliga spel.

Dock så finns det konton på både Facebook och Twitter för DICE men det verkar inte vara DICE själva som handhar dessa konton. Det vill säga att det är privatpersoner som sköter dessa, oberoende av DICE.

På Facebook finns det en svensk profil och en engelsk, båda har ett relativt lågt antal följare där den engelska har flest med 412 ”likes” (se bilaga 9). Eftersom kontona inte underhålls av DICE så sker det därmed ingen interaktion med företagets representanter direkt, istället blir det privatpersoner som delar med sig av innehåll som berör DICE.

Vad gäller Twitter-kontot så är det skapat för en Twitter-tävling och innehåller endast två tweets (se bilaga 10). DICE verkar inte använda sig av ett officiellt konto för företaget utan har istället flera olika konton för deras olika spel (exempelvis Battlefield). Där sker interaktion med spelarna men denna interaktion handlar mest om nyheter, uppdateringar och driftstörningar. Vidare verkar det mer vara de personer som arbetar på DICE vars konton får mest aktivitet och har mest interaktion. Det framgår dock inte huruvida dessa anställdas svar eller uppdateringar är sanktionerade av EA DICE.

Avalanche Studios – Stockholm (New York City)

Avalanche Studios, ett av de största svenska spelföretagen höll under skrivandets gång på att flytta sitt kontor från Stockholm till New York. Det kan vara en bidragande faktor till den bristfälliga informationen på deras webbplats. Avalanche har en blogg med ett fåtal inlägg om de senaste nyheterna kring företaget. De ger inte

användarna möjligheten att kommentera på blogginläggen och vid första anblick på sidan (se bilaga 11) ser man inte några tydliga länkar till deras sociala nätverksprofiler. Men dessa länkar visade sig finnas i ett blogginlägg längre ned på sidan. Här ges inte heller någon möjlighet för besökare att interagera med Avalanche Studios om speldesign.

Avalanches Facebook profil (se bilaga 12) är spasam med frekvensen på sina uppdateringar. I

ögonblicksbilden ser man att där endast är två uppdateringar från Avalanche själva, resterande är från fans till sidan. De uppdateringar som görs av Avalanche är likt de tidigare spelföretagens uppdateringar. De

innehåller alltså mest nyheter kring deras senaste spel eller om driftstörningar. Tittar man på de uppdateringar som användare delar med sig av på deras profil så är det mest frågor om kommande spel och inte om förslag till befintliga. De åsikter som delas om de kommande spelen är till största del i form av frågor när man ska lansera spelet. Men som ögonblicksbilden visar så ser vi ”fans” som gärna vill ha ett kooperativt läge i ett av Avalanche Studios kommande spel, Just Cause 3. Med Co-Op mode eller på svenska kooperativt läge menar man att två spelare ska kunna spela tillsammans samtidigt i spelet både lokalt offline och online via internet. Det går dock att se att Avalanche själva inte svarar på kommentaren, det sker alltså ingen korrespondens tillbaka till användaren som gav förslaget eller med andra ord – ingen interaktion.

Avalanches Twitter (se bilaga 13) har tre tweets varav det första är från 2009. Det går alltså att säga att aktiviteten på deras Twitter är obefintlig. Den uppdatering som gjorts nyligen handlar om lediga tjänster på företaget. I övrigt är det inget spelrelaterat eller några användare som diskuterar med företaget.

Mojang AB – Stockholm

Lite som en kontrast till de andra spelföretagen så visar resultaten från indiespelutvecklaren Mojang på annorlunda resultat. ”Indie” kommer från det engelska ordet ”independent” vilket betyder oberoende. Detta syftar till att spelet är utvecklat och utgivet av skaparna till det, utan något stöd från större bolag eller ”publishingbolag” som det kallas.

Mojang skiljer sig först och främst genom deras webbplats (se bilaga 14).vilken är designad mer likt en blogg än en företagssida. Dock är kommenteringsfunktionen på bloggens inlägg avstängd, vilket begränsar

diskussionen på Mojangs sida. Inte heller här, likt de andra, sker det någon interaktion direkt med spelarna.

Vad gäller Mojangs Facebook (se bilaga 15) så är den till en början synes lik de övriga företagens Facebook sidor. Till största del är den inriktad på nyheter och driftinformation om deras första och hittills enda speltitel, Minecraft. En titel som blivit populär och därmed blir det ett mycket högt antal ”likes” på deras sida (1,2 miljoner). Men det visar sig att deras Facebook skiljer Mojang från de andra spelföretagen. Det som skiljer dem från de andra spelföretagen är hur spelarna interagerar med varandra under ett område på Mojangs Facebook sida som kallas ”Diskussioner”. Här kan användare, såväl som företaget ta del av spelarnas diskussioner, förslag och önskemål. Diskussionen sköts genom ett kundverktyg som heter getsatisfaction (getsatisfaction.com). Med detta forum-liknande verktyg kan användare diskutera förslag, rösta och

gemensamt komma fram till en slutgiltig lösning. Ett exempel på ett förslag som en spelare gett var att man skulle kunna använda en knappkombination som skulle effektivisera byggandet i spelet Minecraft. En av programmerarna för spelet tyckte det verkade som en bra idé och lät förslaget gå över till att det övervägdes att implementeras. Efter att alltfler också tyckte idén var bra så valdes det att implementeras i spelet och idag kan man använda sig av denna knappkombination8.

Mojangs Twitter fungerar som så att de från sin hemsida länkar till en lista på Twitter. Detta innebär att man kan lägga till flera användare i en och samma lista. Detta har man gjort med de anställda på Mojang (se bilaga 16). På så sätt kan man som användare välja att följa de individer man tycker är mest intressanta på företaget.

Den kvalitativa analysen av spelföretagens webbplatser och sociala medier har sammanställts för att göra informationen mer överskådlig (se tabell 1).

 

 

Avalanche  

 

DICE  

 

Massive  

 

Mojang  

Webbplats   (interagerar*  med  

sina  användare) Nej Nej Nej Nej

Facebook

(interagerar*  med   sina  användare)

Nej**   Nej Nej Ja

Twitter  

(interagerar*  med   sina  användare)

 

Nej Nej Nej Nej

* Spelföretaget interagerar med sina besökare kring speldesign.

** Användare interagerar med varandra men spelföretaget deltar inte.

Tabell 1 Interaktion på fyra svenska spelföretags webbplatser och sociala medier. Undersökt

22-23/7 2011.

4.4 Resultat från participatory designworkshop med

Related documents