• No results found

P SYCHOSOCIÁLNÍ KLIMA ŠKOLNÍ TŘÍDY

Pojem psychosociální klima školní třídy nebyl z počátku odborným pojmem.

Spíše metaforicky označoval to, co je pro danou školní třídu typické, čím je charakteris-tická po delší dobu (Mareš 2013, s. 591).

Klima školní třídy je definováno jako: „sociálněpsychologická proměnná, kte-rou tvoří ustálené postupy vnímání, prožívání, hodnocení a reagování všech aktérů na to, co se ve třídě odehrálo, právě odehrává nebo má v budoucnu odehrát. K těmto akté-rům patří: třída jako celek, skupiny žáků, žák jako jednotlivec, učitel, skupina učitelů, kteří danou třídu vyučují. Z časového hlediska označuje jevy dlouhodobé, typické pro třídu a učitele po měsíce až roky„ (Průcha, J., Walterová, E., Mareš, J.: Pedagogický slovník, 2013, s. 125).

Helus (2007, s. 255) rozlišuje dva typy klimatu školní třídy, a to pozitivní a negativní. Pozitivní psychosociální klima vyvolává a posiluje vzdělávací úsilí každé-ho jedince i všech společně, jednotliví žáci pociťují podpůrné zázemí své třídy, svých spolužáků a to pozitivně působí na jejich vzdělávací motivaci, učební výkon, osobnostní rozvoj. Negativní psychosociální klima popisuje jako takové, ve kterém se žáci navzá-jem ruší, případně ti, které učení nebaví, vylučují z kolektivu třídy, zesměšňují či do-konce šikanují žáky, kteří by se chtěli učit.

1.1.1 Aktéři třídního klimatu

Aktéry třídního klimatu jsou všichni žáci dané třídy (třída chápána jako celek), dále skupiny žáků v dané třídě, žáci jako jednotlivci bez ohledu na jejich postavení či pozici ve třídě. Záleží na celkovém počtu žáků ve třídě, na zastoupení chlapců a dívek v dané třídě, věku žáků, na jejich dosavadních znalostech a ochotě učit se, dále také na zvláštnostech vůdčích žákovských osobností v dané třídě.

Druhým aktérem (spolutvůrcem klimatu) je třídní učitel, ale podílí se i další uči-telé, kteří vyučují předměty v dané třídě. (Mareš, Ježek, 2012, s. 8)

Lašek (2007, s. 46) ale upozorňuje na to, že aktéry třídního klimatu nejsou učitel a žáci, ale učitel společně se žáky ve vzájemné interakci.

15

1.1.2 Znaky klimatu školní třídy

Mareš a Ježek (2012) uvádí tyto hlavní znaky školního klimatu:

 je to skupinový, nikoliv individuální jev; určitý názor na klima dané třídy mají všechny skupiny aktérů

 je sociálně konstruované, vzniká nejen osobní zkušeností jedinců (žáků, uči-telů), ale též debatováním mezi žáky navzájem, mezi učiteli navzájem, mezi učiteli a žáky, mezi žáky a rodiči

 je sociálně sdílené; u aktérů klimatu – na základě osobních zážitků i diskuzí s lidmi, kteří mají stejné či naopak rozdílné názory – se podoba klimatu v myslích aktérů zpřesňuje; současně se vyjevuje, které názory jsou společné většině aktérů (obrazně řečeno jde o průnik množin), které názory patří jen jedné skupině osob a ve kterých názorech se jedinec rozchází se všemi ostatními lidmi.

 je ovlivňováno širším sociálním kontextem: klimatem, které panuje na dané škole, dále lokálními zvláštnostmi místa, kde škola sídlí (velkoměsto, kraj-ské město, malé město, vesnice), a též spádovou oblastí žáků atd.

1.1.3 Determinanty klimatu

Za determinanty jsou považovány ty skutečnosti v životě školy a třídy, které ma-jí svou originální kompozici, jsou relativně svébytné, ovlivňuma-jí vznik, podobu a účinky klimatu. Tento termín je Laškem použit proto, že není vždy dosti dobře možno odlišit a přesně popsat příčiny a následky sledovaných jevů. Do determinant patří mimo jiné:

zvláštnosti školy:

 typ školy, její zaměření (základní školy, gymnázia, střední odborné školy),

 pravidla školního života (školní řád, vyžadované dodržování a sankce),

zvláštnosti vyučovacích předmětů a pedagogických situací:

 např. laboratorní, dílenské práce, praxe v provozech, laboratořích

zvláštnosti učitelů:

 osobnost učitele

16

učitelem preferované pojetí výuky a vzdělání, z něhož vychází jeho styl výuky,

zvláštnosti školních tříd:

 učitel a třída; školní třída jako celek; skupiny ve třídě

zvláštnosti žáků:

 žák jako člen třídy, resp. skupiny v ní

 žák jako individuální osobnost

(Lašek, J.: Sociálně psychologické klima školních tříd a školy. Hradec Králové:

Gaudeamus, 2007, s. 44)

1.1.4 Důvody, proč klima školní třídy zjišťovat

Podle F. Špačka jsou vlastnosti klimatu tříd úzce svázány s výkonností žáků a studentů, s efektivitou vzdělávacího procesu, ale i se vztahy účastníků tohoto procesu a jejich pocity. Lze tedy hledat souvislosti mezi vlastnostmi klimatu třídy a efektivitou výuky a vzájemnými vztahy jednotlivých aktérů pedagogického procesu.

Po vyhodnocení všech měření je možno porovnávat rozdíly mezi jednotlivými oblastmi klimatu a pátrat po příčinách těchto rozdílů. Domnívá se, že pokud jsou vý-sledky správně použity, mohou učitelé zvýšit efektivitu vzdělávání.

Mareš (2013, s. 593) zase říká, že je výhodné zabývat se psychosociálním kli-matem školní třídy, jelikož klima školní třídy ovlivňuje:

 to, jak se žáci v dané třídě cítí, jak se tam cítí učitel; jak klima prožívají;

 motivaci žáků učit se a motivaci učitelů v této třídě vyučovat;

 výchovné i vzdělávací výsledky žáků (tj. kognitivní, afektivní, behavori-ální) i výsledky snažení učitele;

 chování žáků v hodinách i mimo ně, tedy případně výskyt kázeňských přestupků.

1.1.5 Složky klimatu

Dříve, než začneme klima třídy zkoumat, je nutné vědět, z čeho se skládá, tzn., které složky (proměnné) můžeme ve třídě sledovat. Charakter, ale i počet těchto pro-měnných je ovlivněn vybraným teoretickým východiskem (například filozofickým

pří-17 stupem či odborným zaměřením výzkumníka apod.). Se zajímavým nápadem přišel americký profesor psychiatrie a behaviorálních věd R. H. Moos. V lidském prostředí, jehož součástí je i klima, odlišil tři dimenze: dimenzi vzájemných vztahů mezi lidmi (relationship dimensions), dimenzi jednotlivce (personal development dimensions) a dimenzi systémovou (system maintenance a system change dimensions). Každou dimenzi blíže popsal jednotlivými složkami (proměnnými), které se ve výzkumných šetřeních zjišťují nejčastěji. Složky klimatu uvádíme v následující tabulce:

Tabulka 1: Složky klimatu podle klasifikace R. H. Moose

Dimenze vztahů mezi lidmi

Při podrobném rozboru docházíme k tomu, že klima je sociálně psychologickým skupinovým jevem. Všechny Moosovy dimenze se skutečně plně uplatňují, spolupůso-bí, vzájemně ovlivňují se a integrují. (Lašek, 2007, s. 46)

18 Jednotlivé složky (proměnné), jejichž charakteristiky lze při zkoumání klimatu sledovat, je možné označit jako faktory (dimenze, oblasti) ovlivňující kvalitu klimatu (Kašpárková, 2007, s. 29). Jakou metodu při šetření zvolit?