• No results found

5.5 Arbetet i ett vidare sammanhang

5.5.1 Teknisk påverkan

Hur kan arbetet som utförts påverka andra liknande projekt för att erbjuda tjänster som upp- fyller målgruppens behov? Teorin lyfte upp hur funktionsduglighet är starkt kopplat till an- vändbarheten av ett system som har attribut som gör det enkelt att använda och kontrolle- ra [29]. Det har till exempel lyfts upp att användaren navigerar bättre på en webbutik om den innehåller tydliga texter, en meningsfull uppdelning av webbutiken i mindre undersidor och lättillgänglig information om var användaren befinner sig på webbutiken [59]. Liknan- de funktionaliteter som utvecklats i projektet kan användas i vidare sammanhang genom att utgå från ett någorlunda liknande system för att vidareutveckla eller tillägga nya funktiona- liteter och designkrav som uppfyller målgruppens behov. Dock kan vidareutvecklingen av system med syfte att förenkla användbarheten vara komplicerat, då det kräver en helhetsför- ståelse av systemet och att anpassa egna kompetenser till systemets uppbyggnadsnivå. Ur ett tekniskt perspektiv kan arbetet gynna främst utvecklare med samma bakgrund som detta arbetes utvecklare. Det vill säga studenter som ligger på samma kunskapsnivå i första hand. Således behöver inte dessa utvecklare bygga ett system med grundläggande funktionaliteter som är lättbyggda men samtidigt är tids- och energikrävande. Mer specifikt byggs systemet av studenter till studenter, vilket skapar starka kopplingar mellan utvecklaren och syftet av systemet, vilket i sin tur gör det enklare att vidareutveckla eller tillägga nya funktionaliteter baserade på målgruppens behov.

5.5.2

Påverkan på samhället

Det är ingen nyhet att vi konsumerar för mycket i samhället. Överflödig konsumtion gör att vi konsumerar mer än vad som kan återskapas, vilket kan kopplas till miljöproblem på global nivå. Att köpa begagnade varor i stället för nya kan därför vara gynnsamt på samhällsnivå,

och att handla begagnade varor på nätet har ökat kraftigt på senare tid [20]. En e-handel för begagnade varor möjliggör minskning av skräp och avfall som uppstår på grund av överkon- sumtionen i samhället [54]. I denna studie kan webbapplikationen som utvecklats bidra till att färre väljer att köpa nya böcker, eftersom den ökar tillgängligheten för begagnade böcker. Detta leder till minskad konsumtion av nya böcker och bidrar till mer cirkulär handel. I ap- plikationen sker även utbytet av varorna direkt mellan köpare och säljare. Därmed används ingen form av lager eller transportmedel, vilket även det är gynnsamt för miljön.

5.5.3

Ekonomisk påverkan

Att handla begagnade varor är ofta billigare än att köpa nytt, då användning och slitage generellt minskar värdet på produkten. För studenter som söker kurslitteratur kan den eko- nomiska fördelen med att handla begagnat vara övervägande. Detta gör att många ofta väljer att handla sin kurslitteratur begagnad (se appendix B).

I utbyte mot att erbjuda en tjänst som underlättar denna typ av handel, betalar användar- na en avgift. Avgiften har utformats för att ge en skälig ersättning till utvecklarna, och kunna täcka driftkostnader (se appendix A). Hänsyn har även tagits till faktorn "Ömsesidighet" i den tilltrosmodell Roy et al. tar upp, bestående av fyra faktorer som påverkar tilltro och trovär- digheten [47]. Det vill säga att avgiften har försökt hållas rättvis och icke-vinstmaximerande för att öka tilltron till applikationen. Sammantaget resulterar detta i en positiv ekonomisk på- verkan på målgruppen, då det blir ekonomiskt fördelaktigt för användarna att använda sig av webbapplikationen jämfört med substitutet att köpa nya böcker.

5.5.4

Etiskt perspektiv

Då det enbart säljs begagnade produkter på den utvecklade webbapplikationen bör det tas i beaktning vilka konsekvenser detta leder till för de som tillverkar produkterna från början. Pimple [45] påpekar att påverkan av ett projekt på andra parter är i stort sett en fråga om moraliskt och etiskt accepterande från den andra parten [46]. Om lansering av webbappli- kationen skulle leda till att studenter köper begagnad kurslitteratur i större omfattning än tidigare skulle det kunna resultera i en minskad försäljning av ny kurslitteratur. Detta skul- le på sikt påverka exempelvis författare, förlag och butiker och göra det mindre attraktivt att producera och sälja kurslitteratur. Det bör därmed tas i beaktning huruvida det är etiskt korrekt att tjäna pengar på en affärsmodell som i sin tur kan resultera i att upphovspersoner tjänar mindre pengar. Detta kan dock vägas mot de positiva miljömässiga effekterna som köp av begagnade produkter medför.

6

Slutsats

I följande kapitel presenteras slutsatser om bakomliggande teori, resultat och diskussion. Slutsatserna kopplas till arbetets övergripande syfte och frågeställning: Hur kan en webbappli- kation för försäljning av begagnad kurslitteratur utformas för att med utgångspunkt i navigerbarhet påverka användbarheten och användarnas tilltro till webbapplikationen?

Webbapplikations design påverkar upplevd tilltro. Detta styrks genom att många test- personer kommenterade designen på frågan om hemsidan upplevdes trovärdig. Eftersom designen enligt Sutcliffe [52] är kopplad till attraktivitet, som i sin tur är en underkategori till användbarhet [18], följer alltså denna slutsats teorin om att användbarhet är en av de vik- tigaste faktorerna för en hemsidas trovärdighet [12]. Specifikt uppskattade användarna en minimalistisk utformning av designen.

Vidare påverkar en bra sökfunktion den upplevda användbarheten och navigationsför- mågan på hemsidan. När sökfunktionen inte fungerade som förväntat eller var för sträng påverkade den navigationsförmågan på hemsidan negativt. När förbättringar på sökfunktio- nen genomfördes ökade den upplevda navigationsförmågan bland användarna, vilket är i linje med vad teorin om navigerbarhet och sökfunktioner pekar på. Användarnas tilltro till webbapplikationen ökade till det andra användartestet då sökfunktionen förbättrades, men hur stor del av denna ökning som orsakats av den förbättrade navigerbarheten kopplat till sökfunktionen är svårt att säga.

En välutformad navigationsmeny är ytterligare något som förbättrar en webbapplikations användbarhet. För testpersonerna var det intuitivt att söka sig till navigationsmenyn för att navigera till startsidan eller hitta till sidor kopplade till deras konto. Det var även tydligt att användarna förväntade sig flera alternativ i rullgardinsmenyn kopplad till deras profil, där exempelvis en fungerande knapp för ”Mina annonser” minskade deras vilsenhet under användartest 2.

Att länkar och knappar måste ha tydliga namn och beskrivningar för att underlätta navi- gering och leda till en god användbarhet, är ytterligare en slutsats. Det ska inte råda några oklarheter eller tvetydigheter vart länken leder. Denna slutsats grundas främst i användar- test 2 när personerna skulle navigera till min bokhylla. Min bokhylla var lokaliserad under mina annonser vilket användare tyckte var tvetydigt och ledde till att det inte hittade till min bokhylla via optimal väg och det var något som användare påpekade som frustrerande. Fort- sättningsvis visade testerna att rullgardinsmenyer är ett mycket effektivt sätt att navigera med hjälp av. Dessa menyer visar en tydlig struktur på huvudkategorier på hemsidan. Det

Om mer tid hade funnits tillgänglig för fortsatt utveckling hade bland annat sökfunk- tionen vidareutvecklats för att kunna tolerera mindre stavfel, något som anses vara en för- utsättning för god användbarhet [56]. Denna vidareutveckling kan också knytas an väl till slutsatsen om sökfunktionens vikt för den upplevda navigationsförmågan. I praktiken ha- de feltoleransen troligen implementerats med någon form av procentuell överensstämmelse mellan sökfrasen och sökresultaten.

Något som även diskuterades som en möjlig sak att lägga till och som även lyftes på ett av användartesterna är implementationen av en lista för de mest populära böckerna på hem- sidan. Det skulle då implementeras i liknande utförande som listan för nyligen publicerade annonser, och skulle kunna implementeras genom att visa annonser för ett fåtal böcker som klickats på mest eller sålt flest exemplar nyligen. Ett annat alternativ är annars att visa de mest populära annonserna baserat på hur många som visat de specifika annonserna.

Litteratur

[1] D Alonso-Ríos, A Vázquez-García, E Mosqueira-Rey och V Moret-Bonillo. ”Usability: A Critical Analysis and a Taxonomy”. I: Intl. Journal of Human-Computer Interaction 26.1 (2010).ISSN: 1532-7590.DOI: 10.1080/10447310903025552.

[2] Michael L Bernard. ”Examining User Expectations for the Location of Common E- Commerce Web Objects”. I: Proceedings of the Human Factors and Ergonomics Soci- ety Annual Meeting 47.11 (2003), s. 1356–1360. ISSN: 1541-9312. DOI: 10 . 1177 / 154193120304701108.

[3] Dianne C. Berry och Donald E. Broadbent. ”On the Relationship between Task Perfor- mance and Associated Verbalizable Knowledge”. I: The Quarterly Journal of Experimental Psychology Section A 36.2 (maj 1984), s. 209–231.DOI: 10.1080/14640748408402156. [4] Julie H Birns, Kristen A Joffre, Jonathan F Leclerc och Christine Andrews Paulsen. Getting the Whole Picture: Collecting Usability Data Using Two Methods-Concurrent Think Aloud and Retrospective Probing.

[5] Clive Roland Boddy. ”Sample size for qualitative research”. I: Qualitative Market Rese- arch 19.4 (2016), s. 426–432.ISSN: 13522752.DOI: 10.1108/QMR-06-2016-0053. [6] ”Buy the Book: Electronic Commerce in the Book Trade”. I: Journal of Information Techno-

logy 14.3 (sept. 1999), s. 295.ISSN: 0268-3962.DOI: 10.1177/026839629901400309. [7] Cristina Cachero Castro, Santiago Meliá, Marcela Genero, Geert Poels och Coral Calero.

”Towards improving the navigability of Web applications: a model-driven approach”. I: European Journal of Information Systems 16.4 (aug. 2007), s. 420–447.DOI: 10.1057/ palgrave.ejis.3000690.

[8] Luis V. Casaló, Carlos Flavián och Miguel Guinalíu. ”Generating trust and satisfaction in e-services: The impact of usability on consumer behavior”. I: Journal of Relationship Marketing 9.4 (2010), s. 247–263.ISSN: 15332667.DOI: 10 . 1080 / 15332667 . 2010 . 522487.

[9] Sandy Chen och Gurpreet Dhillon. ”Interpreting Dimensions of Consumer Trust in E-Commerce”. I: Information Technology and Management 4.2/3 (april 2003), s. 303–318. ISSN: 1385-951X.DOI: 10.1023/A:1022962631249.

[10] Chih-Peng Chu, Wen-Chung Guo, Fu-Chuan Lai, C.-P Chu, W.-C Guo och F.-C Lai. ”On the competition between an online bookstore and a physical bookstore”. I: Netnomics 13 (2012), s. 142.DOI: 10.1007/s11066-012-9068-y.

[11] Brian J Corbitt, Theerasak Thanasankit och Han Yi. ”Trust and e-commerce: a study of consumer perceptions”. I: Electronic Commerce Research and Applications 2 (2003).DOI: 10.1016/S1567-4223(03)00024-3.

[12] Vida Davidaviˇcien ˙e och Jonas Tolvaisas. ”Measuring Quality of E-commerce Web Sites: Case of Lithuania”. I: Ekonomika ir vadyba 16 (2011), s. 723–730.ISSN: 0956-4233.

[13] Catherine Demangeot och Amanda J. Broderick. ”Consumer perceptions of online shopping environments: A gestalt approach”. I: Psychology and Marketing 27.2 (febr. 2010), s. 117–140.ISSN: 07426046.DOI: 10.1002/mar.20323.

[14] Synodinos Nicolaos E. ”The “art” of questionnaire construction: some important con- siderations for manufacturing studies”. I: Integrated Manufacturing Systems 14.3 (jan. 2003), s. 221–237.ISSN: 0957-6061.DOI: 10.1108/09576060310463172.

[15] K. Anders Ericsson och Herbert A. Simon. Protocol analysis : verbal reports as data. A Bradford Book. MIT Press, 1993.ISBN: 0262050471.

[16] M J Escalona, J Torres, M Mejías, J J Gutiérrez och D Villadiego. ”The treatment of navigation in web engineering”. I: Advances in Engineering Software (2006).DOI: 10 . 1016/j.advengsoft.2006.07.006.

[17] ”Exploring motivations for consumer Web use and their implications for e-commerce”. I: Journal of Consumer Marketing (2003).DOI: 10.1108/07363760310464578.

[18] Louis K. Falk, Hy Sockel och Kuanchin Chen. ”Website Usability: A Re-Examination through the Lenses of ISO Standards”. I: International Journal of Wireless Networks and Broadband Technologies 3.2 (sept. 2014), s. 1–20. ISSN: 2155-6261. DOI: 10 . 4018 / ijwnbt.2014040101.

[19] David K. Farkas och Jean B Farkas. ”Guidelines For Designing Web Navigation”. I: Technical Communication 47.3 (2000), s. 341–358.ISSN: 00493155.

[20] Angeline Gautami Fernando, Bharadhwaj Sivakumaran och L. Suganthi. ”Comparison of perceived acquisition value sought by online second-hand and new goods shop- pers”. I: European Journal of Marketing 52.7-8 (juli 2018), s. 1412–1438.ISSN: 03090566. DOI: 10.1108/EJM-01-2017-0048.

[21] Ellie Fossey, Carol Harvey, Fiona Mcdermott och Larry Davidson. ”Understanding and evaluating qualitative research”. I: (2002), s. 1–2.

[22] Limin Fu, Gavriel Salvendy och Lori Turley. ”Effectiveness of user testing and heuristic evaluation as a function of performance classification”. I: Behaviour & Information Tech- nology 21.2 (jan. 2002), s. 137–143.DOI: 10.1080/02699050110113688.

[23] Yuan Gao och Xiaoyu Wu. ”A cognitive model of trust in e-commerce: evidence from a field study in china”. I: Journal of Applied Business Research 26.1 (jan. 2010), s. 37–44. ISSN: 08927626.DOI: 10.19030/jabr.v26i1.275.

[24] David Gefen. ”E-commerce: The role of familiarity and trust”. I: Omega 28.6 (dec. 2000), s. 725–737.ISSN: 03050483.DOI: 10.1016/S0305-0483(00)00021-9.

[25] H.-W. Gellersen och M. Gaedke. ”Object-oriented Web application development”. I: IEEE Internet Computing 3.1 (1999), s. 60–68.DOI: 10.1109/4236.747323.

[26] U.S. Department of Health och Human Services. Research-Based Web Design & Usability Guidelines. Washington, D.C.: U.S. Government Printing Office, 2006, s. 292. ISBN: 0- 16-076270-7. URL: https : / / www . usability . gov / sites / default / files / documents/guidelines_book.pdf.

[27] Blanca Hernández, Julio Jiménez och M. José Martín. ”Key website factors in e-business strategy”. I: International Journal of Information Management 29.5 (okt. 2009), s. 362–371. ISSN: 02684012.DOI: 10.1016/j.ijinfomgt.2008.12.006.

Litteratur

[28] Software Engineering-Product Quality-Part 1: Quality mode. standard. International Orga- nization for Standardization, juni 2001.URL: https://www.iso.org/standard/ 22749.html.

[29] Systems and software engineering — Systems and software Quality Requirements and Evalu- ation (SQuaRE) — System and software quality models. standard. International Organiza- tion for Standardization, 2011.URL: https://www.iso.org/obp/ui/#iso:std: iso-iec:25010:ed-1:v1:en.

[30] Ankur Joshi, Saket Kale, Satish Chandel och D. Pal. ”Likert Scale: Explored and Ex- plained”. I: British Journal of Applied Science Technology 7.4 (2015), s. 397–398.DOI: 10. 9734/bjast/2015/14975.

[31] Yeolib Kim och Robert A. Peterson. ”A Meta-analysis of Online Trust Relationships in E-commerce”. I: Journal of Interactive Marketing 38 (maj 2017), s. 44–54.ISSN: 15206653. DOI: 10.1016/j.intmar.2017.01.001.

[32] Gerald L. Lohse och Peter Spiller. ”Quantifying the effect of user interface design featu- res on cyberstore traffic and sales”. I: Conference on Human Factors in Computing Systems - Proceedings. ACM, 1998, s. 211–218.DOI: 10.1145/274644.274675.

[33] Nuan Luo, Yu Wang, Mingli Zhang, Tao Niu och Jianbo Tu. ”Integrating community and e-commerce to build a trusted online second-hand platform: Based on the per- spective of social capital”. I: Technological Forecasting and Social Change 153 (april 2020). ISSN: 00401625.DOI: 10.1016/j.techfore.2020.119913.

[34] Kirsti Malterud, Volkert Dirk Siersma och Ann Dorrit Guassora. ”Sample Size in Qua- litative Interview Studies: Guided by Information Power”. I: Qualitative Health Research 26.13 (2016), s. 2–4.ISSN: 15527557.DOI: 10.1177/1049732315617444.

[35] Aaron Marcus och Emilie West Gould. ”Crosscurrents: cultural dimensions and global Web user-interface design”. I: Interactions 7.4 (2000), s. 32–46.ISSN: 1072-5520.DOI: 10. 1145/345190.345238.

[36] Roger C Mayer, James H Davis och F David Schoorman. An Integrative Model of Orga- nizational Trust. Tekn. rapport 3. 1995, s. 709–734.URL: https://www.jstor.org/ stable/258792?seq=1&cid=pdf-.

[37] Emilia Mendes, Nile Mosley och Steve Counsell. ”The need for web engineering: An introduction”. I: Web Engineering. Springer Berlin Heidelberg, 2006, s. 1–10.ISBN: 3540281967.DOI: 10.1007/3-540-28218-1_1.

[38] Norzila Ngadiman, Shahida Sulaiman och Wan Mohd Nasir Wan Kadir. ”A systema- tic literature review on attractiveness and learnability factors in Web applications”. I: ICOS 2015 - 2015 IEEE Conference on Open Systems. Institute of Electrical och Electronics Engineers Inc., jan. 2016, s. 22–27.ISBN: 9781467394345.DOI: 10.1109/ICOS.2015. 7377272.

[39] Pawan Kumar Ojha, Abid Ismail och Kuppusamy Kundumani Srinivasan. ”Perusal of readability with focus on web content understandability”. I: Journal of King Saud University - Computer and Information Sciences 33.1 (jan. 2021), s. 1–10.ISSN: 22131248. DOI: 10.1016/j.jksuci.2018.03.007.

[40] Tiago Oliveira, Matilde Alhinho, Paulo Rita och Gurpreet Dhillon. ”Modelling and tes- ting consumer trust dimensions in e-commerce”. I: Computers in Human Behavior 71 (juni 2017), s. 153–164.ISSN: 07475632.DOI: 10.1016/j.chb.2017.01.050.

[41] M Otter och H Johnson. Lost in hyperspace: metrics and mental models.DOI: 10.1016/ S0953-5438(00)00030-8.

[42] Chandrasekaran Padmavathy, Murali Swapana och Justin Paul. ”Online second-hand shopping motivation – Conceptualization, scale development, and validation”. I: Jour- nal of Retailing and Consumer Services 51 (2019), s. 19–32.ISSN: 0969-6989.DOI: 10.1016/ j.jretconser.2019.05.014.

[43] Jonathan W Palmer. ”Web site usability, design, and performance metrics”. I: Informa- tion systems research 13.2 (2002), s. 151–167.

[44] Mario Pérez-Montoro och Lluís Codina. Navigation design and SEO for content-intensive websites: A guide for an efficient digital communication. Chandos Publishing, 2016.DOI: 10.1016/B978-0-08-100676-4.00006-7.

[45] Kenneth D. Pimple. ”Six domains of research ethics”. I: Science and Engineering Ethics 8.2 (2002), s. 191–205.ISSN: 1353-3452.DOI: 10.1007/s11948-002-0018-1.

[46] ”Qualitative Research Ethics in the Big Data Era”. I: American Behavioral Scientist 63.5 (2019), s. 560–583.ISSN: 15523381.DOI: 10.1177/0002764218805806.

[47] Marie Christine Roy, Olivier Dewit och Benoit A. Aubert. ”The impact of interface usability on trust in Web retailers”. I: Internet Research 11.5 (2001), s. 388–398. ISSN: 10662243.DOI: 10.1108/10662240110410165.

[48] Nimisha Ruparelia, Lesley White och Kate Hughes. ”Drivers of brand trust in inter- net retailing”. I: Journal of Product and Brand Management 19.4 (2010), s. 250–260.ISSN: 10610421.DOI: 10.1108/10610421011059577.

[49] Joan Sargeant. ”Qualitative Research Part II: Participants, Analysis, and Quality Assu- rance”. I: Journal of Graduate Medical Education 4.1 (2012), s. 1–3.ISSN: 1949-8349.DOI: 10.4300/jgme-d-11-00307.1.

[50] Pauline A Smith. Towards a practical measure of hypertext usability. 1996, s. 365–381.DOI: 10.1016/S0953-5438(97)83779-4.

[51] S. Shyam Sundar, Sriram Kalyanaraman och Justin Brown. ”Explicating Web Site In- teractivity”. I: Communication Research 30.1 (febr. 2003), s. 30–59.ISSN: 0093-6502.DOI: 10.1177/0093650202239025.

[52] A. Sutcliffe. ”Assessing the reliability of heuristic evaluation for Web site attractiveness and usability”. I: Proceedings of the Annual Hawaii International Conference on System Sci- ences. Vol. 2002-January. IEEE Computer Society, 2002, s. 1838–1847.ISBN: 0769514359. DOI: 10.1109/HICSS.2002.994098.

[53] Svenska Institutet för Standarder. Ergonomi vid människa-systeminteraktion-Del 11: An- vändbarhet: Definitioner och begrepp (ISO 9241-11:2018) Ergonomics of human-system interaction-Part 11: Usability: Definitions and concepts (ISO 9241-11:2018). Tekn. rapport. Svenska Institutet för Standarder, febr. 2019, s. 11.URL: https://www.sis.se/std- 80010183.

[54] David M. Szymanski och Richard T. Hise. ”E-satisfaction: An initial examination”. I: Journal of Retailing 76.3 (juli 2000), s. 309–322.ISSN: 00224359.DOI: 10.1016/S0022- 4359(00)00035-X.

[55] Wei siong Tan, Dahai Liu och Ram Bishu. ”Web evaluation: Heuristic evaluation vs. user testing”. I: International Journal of Industrial Ergonomics 39 (4 juli 2009), s. 621–627. ISSN: 01698141.DOI: 10.1016/j.ergon.2008.02.012.

[56] Phil Terry. The Dotcom Survival Guide How to Tap the $19 Billion Customer Experience Fund. Tekn. rapport. 2000.URL: www.goodexperience.com.

[57] M.E. Thompson. Theory of Sample Surveys. E 1997. University of Waterloo, s. 2–4. [58] S.H. Teo Thompson och Jing Liu. ”Consumer trust in e-commerce in the United States,

Singapore and China”. I: Omega 35.1 (febr. 2007), s. 22–38.ISSN: 03050483.DOI: 10 . 1016/j.omega.2005.02.001.

Litteratur

[59] Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.0. standard. W3C, dec. 2008.URL: https: //www.w3.org/TR/WCAG20/#understandable.

[60] Hoang Viet Nguyen, Le Van Huy, Xuan Nhi Nguyen, Viet Thao Tran och Ninh Nguyen. ”Evaluating the Attributes of Online Bookstores: Empirical Evidence from Young Con- sumers in Vietnam”. I: 35 (2019), s. 236–241.DOI: 10.1007/s12109-019-09652-w. [61] Nicholas Wilson, Keni Keni och Pauline Henriette Pattyranie Tan. ”The effect of website

design quality and service quality on repurchase intention in the E-commerce industry: A cross-continental analysis”. I: Gadjah Mada International Journal of Business 21.2 (maj 2019), s. 187–222.ISSN: 23387238.DOI: 10.22146/gamaijb.33665.

[62] Bartosz W Wojdynski och Sriram Kalyanaraman. ”The three dimensions of website navigability: Explication and effects”. I: Journal of the Association for Information Science and Technology 67.2 (2016), s. 454–464.

[63] Byeong Min Yu och Seak Zoon Roh. ”The effects of menu design on information- seeking performance and user’s attitude on the World Wide Web”. I: Journal of the Ame- rican Society for Information Science and Technology 53.11 (sept. 2002), s. 923–933. ISSN: 15322882.DOI: 10.1002/asi.10117.

A.1

Inledning

Tjänsten som ska erbjudas är en webbapplikation för försäljning av begagnad kurslitteratur nischad mot studenter vid Linköpings universitet. Applikationen ska fungera som en platt- form där säljare lägger upp annonser för att möta köpare och sedan själva fortsätta med betalning och överlämning eller leverans. Denna marknadsföringsplan har till syfte att iden- tifiera och analysera marknaden för tjänsten, för att få en överblick över vilka förutsättningar tjänsten skulle ha vid en lansering.

A.2

NABC-analys

För att definiera idén och det grundläggande värdeerbjudandet har en NABC-analys utförts. Där analyseras och presenteras erbjudandet utifrån fyra variabler:

• Need: vilket behov ser vi som vi kan täcka med vårt erbjudande? • Approach: hur ska vi gå tillväga för att täcka behovet?

• Benefit: vilken är kundnyttan?

• Competition: hur ser konkurrensen för erbjudandet ut?

A.2.1

Need

Projektgruppen har identifierat ett antal problem med hur dagens försäljning av begagnad kurslitteratur går till. Gruppen var överens om att det ofta är svårt att hitta det som efterfrågas i Facebookgrupperna som används, och att det ibland kräver att man regelbundet går in och tittar i gruppen för att hålla koll på det befintliga utbudet. Det används dessutom inte en gemensam grupp för alla studenter på LiU, utan olika program och fakulteter använder olika grupper. Detta kan ställa till problem om man vill köpa eller sälja kurslitteratur för ett annat program än det man själv läser, eftersom man kan behöva leta i flera grupper. Dessutom har fler program ofta ett antal samma eller liknande kurser som andra, och en säljare kanske kan hitta köpare på ett annat program än sitt eget.

A.2. NABC-analys

Förstudien som genomförts (bilaga B) visar även tydligt på ett behov av tjänsten och be- kräftar de brister projektgruppen identifierat. 98 % av de tillfrågade svarade att de någon gång köpt eller sålt begagnad kurslitteratur, och 92 % skulle vara intresserade av att använ- da en webbapplikation som förenklar köpet/försäljningen. 84 % av de som köpt eller sålt begagnad kurslitteratur använder sig av bokgrupper på sociala medier. På frågan om even- tuella upplevda brister med köpet/försäljningen uppgav 58 % att det uppstått oklarheter kring priset, 54 % att det var svårt att veta vad som för tillfället säljs, och 49 % att det funnits bristande funktionalitet för att filtrera utbudet.

A.2.2

Approach

För att tillgodose de behov som identifierats ska en webbapplikation implementeras, där säl- jare smidigt kan ladda upp sin gamla kurslitteratur för försäljning. Säljaren fyller förutom bokens namn i författare och fysiskt skick och vilken kurs som boken har använts till, så att köpare kan utföra sina sökningar efter den kurs de önskar köpa litteratur till. En databas hål- ler även koll på vilka kurser som kan läsas på olika program vid LiU, så att en köpare kan utföra sökningar efter program. Köpare har även möjlighet att sätta bevakningar för specifika

Related documents