• No results found

Väg 44 passerar genom samhället Filsbäck och har på sträckan låg standard i förhållande till funktion. Hög trafikbelastning bidrar till brister i trafiksäkerhe-ten. Andelen långsamtgående jordbruksfordon på vägen är hög vilket bidrar till olycksrisk vid omkörning.

Mellan Lidköping och Källby finns gång- och cykelväg som delvis går utmed väg 44, delvis en bit ifrån vägen. I Filsbäck finns en planskild korsning för fotgängare och cyklister. Angränsande busshållplatser har bra anslutande gångvägar. Vid övriga busshållplatser och andra målpunkter i Filsbäck saknas bra anslutningar för gång- och cykeltrafikanter både längs med och korsande väg 44. Väg 44 utgör en barriär mellan bostadsbebyggelsen söder om vägen och Vänerstranden. Strandområdet kan nås via gångvägar och mindre bilvägar.

Cyklister är i övrigt hänvisade till att använda väg 184, väg 2611 samt väg 2702 och blandas med biltrafik. De mindre vägarna är smala och krokiga samtidigt som biltrafikens hastighet upplevs som hög.

Barnkonsekvensanalys

Barnkonsekvensanalys är en metod för att på ett systematiskt sätt belysa hur barn och unga påverkas av ett beslut och att pröva och beskriva vilka åtgärder och utformningar som är de bästa för barn vid exempelvis vägprojekt. Genom att fråga barn om deras synpunkter får Trafikverket information om hur barn ser och upplever sin närmiljö, det vill säga information från barnens perspektiv.

De barn som berörs av projektet är de som bor och går i skola i närområdet samt de barn som besöker målpunkter inom området. Väg 44 kommer att avlas-ta befintlig väg 44 genom Filsbäck från trafik, vilket innebär att trafiksäkerhe-ten och boendemiljön för barn i Filsbäck kommer att bli bättre. Den nya vägen påverkar dock boendemiljön för de barn som bor intill den nya vägdragningen.

Vägen skapar också barriäreffekter som påverkar barnens skolvägar, skolskjut-sar samt busshållplatsernas lägen.

Elever i årskurs 6 på skolan i Vinninga och skolan i Källby har deltagit i en en-kät- och kartstudie. Vinningaskolan ligger söder om utredningsområdet, Källby Gård skola ligger norr om befintlig väg 44. Syftet var att undersöka hur barn kan komma att påverkas av en ny dragning av väg 44 mellan Lidköping och Källby och vad som kan göras för att den nya sträckningen ska bli bra ur barns synvinkel. Hur barnen rör sig inom området och vilka målpunkter som är bety-delsefulla för dem var viktiga resultat för det fortsatta arbetet i vägplaneringen.

De tillfrågade barnen använder de flesta allmänna vägar och småvägar som finns inom området. Majoriteten av barnen upplever att väg 44 är en väg med mycket trafik, att bilarna kör fort här och att det kan vara svårt att ta sig över vägen. Av enkäten framkom att viktiga målpunkter för barnen, utöver deras hem och skola, inom och i anslutning till området är idrottsanläggningar, scout-verksamhet i Truvegården, ungdomsscout-verksamhet i Pastoratsgården, skogsområ-det söder om Filsbäck samt baskogsområ-det och campingen i Filsbäck.

Åtgärder som framkom som betydelsefulla för att skapa en långsiktig hållbar miljö för barn i och i anslutning till området är att:

• identifiera lämpliga platser för planskilda korsningar längs med ny väg 44

• bygga en gång- och cykelport vid befintlig korsning väg 44 och väg 2704

• studera hur möjligheterna ser ut för barn att även fortsättningsvis ta sig fram via småvägar och skogsvägar

• lokalisera och utforma busshållplatser så att tillgänglighet, trafiksäkerhet och trygghet skapas

• vidta bullerdämpande åtgärder där bullernivåerna överstiger de av riksda-gen satta riktvärdena för trafikbuller, exempelvis riksda-genom att sätta upp bul-lerskärmar eller fasadåtgärder

• inrikta det fortsatta arbetet på att begränsa intrånget i skogsområdet söder om Filsbäck så att barnen även i framtiden kan känna sig trygga med att använda området

• under byggtiden säkerställa att gående och cyklister ges möjlighet att pas-sera arbetsplatserna på ett trafiksäkert sätt, exempelvis med hjälp av skyltar och tydlig vägvisning

Konsekvenser av nollalternativ

Nuvarande barriäreffekter och brister i trafiksäkerheten i Filsbäck kommer att förstärkas med en ökande trafikmängd.

Påverkan och effekter av utbyggnadsalternativ

En utbyggnad av väg 44 utanför samhället ger positiva effekter genom ökad trafiksäkerhet. De negativa effekterna är att nya barriärer i landskapet uppstår.

Föreslagen vägsträckning tar i anspråk en mindre del av skogsområdet söder om Filsbäck. Barriäreffekter inom Filsbäck minskar kraftigt både till skogsom-rådet, Vänerstranden och andra målpunkter.

Inarbetade miljöåtgärder

Flera planskilda passager planeras. Det enskilda vägsystemet kommer att fort-sätta att vara sammanhängande och ge möjlighet att röra sig i området utanför de större vägarna. Som exempel kan faunapassagen vid Alebäck samt passagen vid Helde nämnas.

En ny busshållplats i anslutning till väg 2611 och framtida cykelväg mellan Fils-bäck och Vinninga planeras.

En ny gång- och cykelvägsport under väg 44 i Källby kommer att ge ökad säker-het för oskyddade trafikanter.

Konsekvenser av utbyggnadsalternativ

Trafiksäkerheten ökar vilket medför positiva konsekvenser för samtliga trafi-kantgrupper, särskilt betydelsefullt är det för oskyddade trafikanter samt barn och ungdomar.

Inom Filsbäcks samhälle får en ny sträckning av väg 44 stora positiva konse-kvenser som minskade bullerstörningar och minskad barriäreffekt mellan olika målpunkter.

För de närboende får ny väg negativa konsekvenser till följd av nya barriäref-fekter och visuella störningar. Samtliga planskilda passager som planeras, både för allmänna och enskilda vägar bidrar till att minska barriäreffekten.

Figur 5.7 Transport av farligt gods på nuvarande väg 44 5.4 Transporter med farligt gods

Nuläge

Farligt gods utgörs av ett flertal olika ämnen som kan skada människor, miljö eller egendom vid olycka eller felaktig hantering. Med farligtgodsolycka avses trafikolycka där tank eller behållare med farligt gods skadas så att det farliga ämnet frisläpps och påverkar omgivningen genom spridning, antändning eller explosion. Allvarliga konsekvenser för människor i form av dödsfall och svåra skador kan uppstå främst vid utsläpp av gasol, ammoniak eller bensin. Skador på miljö i form av bl a förorening av vattentäkt eller ekologiska skador i värde-fulla naturmiljöer kan uppkomma framför allt vid utsläpp av bensin, diesel eller eldningsolja. Skador på egendom genom brand eller explosion kan förekomma vid utsläpp av gasol, bensin eller eldningsolja.

Risk är här ett samlat mått som beskriver en tänkbar oönskad händelse. Riskni-vån anger riskens storlek och är en sammanvägning av sannolikheten för att en olycka inträffar och dess konsekvenser. Risknivån kan minskas genom riskre-ducerande åtgärder som minskar sannolikheten för eller konsekvensen av en händelse.

Väg 44 och väg 184 ingår i det primära vägnätet för transporter av farligt gods.

Utifrån uppgifter om den tunga trafikens omfattning 2010 och schablonvärden för andelen farligtgodstransporter kan antalet transporter med farligt gods på nuvarande väg 44 beräknas till ca 40 fordon per årsmedeldygn i anslutning till tätorten och ca 30 fordon vid Filsbäck och öster ut. På väg 184 beräknas denna trafik till ca 20 fordon per dygn.

På aktuell del av väg 44 finns ett femtiotal anslutningar, varav ett flertal är fast-ighetsanslutningar med de särskilda risker som dessa utgör. Alla korsningar är plankorsningar, vänster-/högersvängfält finns på tre ställen.

Skyddsobjekt, dvs objekt som kan skadas vid en olycka, utmed nuvarande väg 44 och väg 184 är bostads- och industribebyggelse i Lidköpings stad, bostadsbe-byggelse i Filsbäck och Källby. Skyddsobjekt med naturvärden är Vänern, Na-tura 2000-området Skebykärret samt vattendragen Filsbäcken och Öredalsån.

Filsbäcken har måttligt höga naturvärden medan Öredalsån har höga naturvär-den och är ett regionalt värdefullt område.

Skebyåsen utgör en isälvsavlagring och är grundvattenförande. Enskilda vat-tentäkter finns i närområdet.

Konsekvenser av nollalternativ

Nollalternativet innebär att farligt gods även i framtiden kommer att transpor-teras på väg 44 i nuvarade sträckning. Risken för att en farligtgodsolycka med konsekvenser i form av person- och/eller miljöskador ska inträffa kommer då att öka. Dels beroende på att antalet transporter med farligt gods ökar; dels genom att ökad trafikmängd och oförändrad vägstandard i sig medför högre olycksrisk, dvs både risken för och konsekvenserna av en olycka ökar. Sam-mantaget bedöms vare sig samhällsrisk eller individrisk vara inom acceptabla nivåer i nollalternativet.

Påverkan och effekter av utbyggnadsalternativ

Vid utbyggnad av ny förbifart förutsätts all genomfartstrafik med farligt gods mellan Skararondellen och rondellen vid Källsby flyttas över till den nya sträckningen av väg 44. Efter utbyggnad beräknas denna trafik uppgå till drygt 30 fordon per årsmedeldygn på den nya förbifarten. Motsvarande trafik på väg 184 mellan anslutningen av nya förbifarten och Skararondellen beräknas till ca 50 fordon.

Miljön utmed den nya förbifarten tillförs risker avseende farligt gods. Sträck-ningen ligger dock huvudsakligen mer än 700 meter från sammanhållen bebyg-gelse. På närmare håll finns ett mindre antal bostadsfastigheter/gårdar i spridd form samt en transformatorstation med ställverk. Även i den nya sträckningen korsas Filsbäcken och Öredalsån. I anslutning till Skararondellen finns utmed väg 184 ett utbyggt småindustriområde.

För att klarlägga individrisk och samhällsrisk samt åtgärdsbehov i kringlig-gande bebyggelse har en riskbedömning utförts för ny förbifart och berörd del av väg 184 (Bengt Dahlgren Brand & Risk AB, 2014-05-14).

Riskanalysen visar att individrisk och samhällsrisk för de studerade sträckorna generellt är inom acceptabla nivåer med avseende på tillämpliga riskkriterier.

Inom 100 meters avstånd från ny väg 44 är dock individrisken högre än ac-ceptabelt. Utmed fastigheter inom detta avstånd måste åtgärder vidtas. Totalt

berörs 8 bostadshus, se figur 5.9. Ett av dessa (Skeby 6:5) är aktuellt för inlösen och redovisas därmed inte i tabellen nedan.

I riskbedömningen redovisas alternativa förslag till åtgärder för skyddsob-jekt enligt tabell 5.8. Åtgärderna är indelade i tre kategorier A - C beroende på avstånd till vägen. För varje kategori föreslås ett antal alternativa åtgärder att välja mellan. Åtgärder enligt kategori A och B ska placeras nära vägen för avsedd verkan. Åtgärder enligt C kan placeras på valfritt avstånd.

Kategori Längd-sektion

Avstånd

(meter) Fastighet Primära risker Alternativa åtgärdsförslag

A 5/700

Risk för mekanisk påverkan från fordon (påkörning)

Kraftig strålning från pölbränder

1: Vall, 100 m, minst 2 m över vägbanans nivå 2: Avåkningsskydd,

Dike > 1 m djupt, 1 m brett och obrännbart strålningsskydd 2 m över vägens nivå 3: Obrännbar mur, 2 m över vägbanans nivå, dim > olyckslast Liten vall, 1 m över vägbanans nivå 2: Dike enligt 1

Mindre mur, 1 m över vägbanans nivå 3: Dike enligt 1

Avåkningsskydd

Strålningsbarriär (ex obrännbart bullerskydd) 4: Större dike, 2 m djupt, 3 m brett

Stora läckage kan ge upphov till strålnings-nivåer som utgör en risk för personer i närområdet

1: Trädridå, 100 m, krondiameter > 5 m, 2 rader

2: Obrännbar strålningsbarriär, > 2 m över marknivå,

Olyckslast om avstånd väg < 20 m

När det gäller naturvärden innebär utbyggnadsalternativet att ny väg kommer att gå något närmare Natura 2000-området Skebykärret än befintlig väg 44.

Skärningen genom grusåsen blir lika djup som den för befintlig väg 44.

Filsbäcken och Öredalsån exponeras för skaderisk på längre sträckor än vid nuvarande vägsträckning eftersom den nya förbifarten korsar vattendragen uppströms.

Figur 5.8 Skyddsobjekt och åtgärdsförslag

Inarbetade miljöåtgärder

I vägplanen inarbetas lämpliga skyddsåtgärder enligt föreslagna alternativ i riskbedömningen. Där det bedömts lämpligt kombineras skyddet med åtgärder mot bullerstörningar.

Vid broarna över vattendragen kommer avåkningsskydd som håller kvar last-fordon med farligt gods på vägbanan att uppföras. Vidare kommer särskilda fördröjningsdiken att anläggas längs hela vägsträckan. Fördröjningsdikenas huvudsakliga funktion är att fördröja och rena vägdagvattnet innan det släpps till befintliga vattendrag och diken. Vid en farligtgodsolycka bidrar dessa diken till att möjliggöra sanering innan föroreningar hinner spridas till omgivningen.

För att förhindra att förorenat vägdagvatten, som förorsakats av en olycka med farligt gods, infiltreras till grundvattnet i Skebyåsen och vidare mot Skebykär-ret kommer vägdikena längs ny väg 44 och lokalvägen mot Filsbäck att utföras med material med låg genomsläpplighet.

Konsekvenser av utbyggnadsalternativ

Skador i samband med farligtgodsolyckor avser främst personskador, eko-logiska skador och skador på naturresurser. Inarbetade miljöåtgärder i ut-byggnadsalternativet minskar risken för allvarliga konsekvenser till följd av farligtgodsolycka. Genom alternativets höga trafiksäkerhetsstandard bedöms sannolikheten för att en farligtgodsolycka ska inträffa som lägre än i nollalter-nativet trots att hastigheten på ny väg blir högre.

Figur 5.9 Åtgärdsförslag väg 44 - i bilden illustreras vilka fastigheter där åtgärder behöver vidtas samt vilken kategori de tillhör.

Beträffande personskador medför de inarbetade åtgärderna i utbyggnadsalter-nativet att nivån för såväl samhällsrisk som individrisk är acceptabel och att risknivån är väsentligt lägre än nollalternativet.

Med vägdiken med låg genomsläpplighet och särskilda fördröjningsdiken som hindrar utsläpp av farliga vätskor att infiltrera ner till grundvatten eller rinna direkt ut i vattendragen samt med starkt förbättrad trafiksäkerhet bedöms risk-nivån för ekologiska skador vara lägre i utbyggnadsalternativet än i nuvarande sträckning, där åtgärder för att ta hand om utsläpp av farliga vätskor saknas.

5.5 Förorenad mark Nuläge

Berörda allmänna vägar är belagda med asfalt. Asfaltbeläggning som utförts före 1974 kan innehålla stenkolstjära, som tidigare förekom i vägtjära. Upprivna och borttagna äldre beläggningar med innehåll av stenkolstjära kan klassas som farligt avfall enligt Avfallsförordningen (SFS 2011:927). Avgörande är hur hög halt av cancerogena PAH:er (polycykliska aromatiska kolväten) tjäran innehål-ler.

Provtagning av asfaltsbeläggning på befintlig väg 184 och väg 44 visar inget tjä-rinnehåll. Beläggningshistorik indikerar en låg risk för tjärasfalt på de mindre vägarna.

Konsekvenser av nollalternativ

Nollalternativet innebär inga konsekvenser med avseende på förorenad mark.

Påverkan och effekter av utbyggnadsalternativ

Befintlig asfaltbelagd vägbana på anslutande och korsande allmänna vägar kommer att behöva rivas upp när ny väg ska anläggas. Det gäller mellan Skara-rondellen och anslutningen vid Ängen i samband med breddningen av väg 184 samt vid anläggande av passage för väg 2611 sydväst om Filsbäck respektive väg 2702 vid Dalvik. Det gäller också en sträcka om cirka 1 km av befintlig väg 44 vid Backgården och Tyskagården.

Inarbetade miljöåtgärder

Eventuell förekomst av stenkolstjära i befintlig asfaltsanläggning kommer att kontrolleras. Eventuell tjärasfalt hanteras i enlighet med Vägverkets publika-tion 2004:90: Hantering av tjärhaltiga beläggningar.

De vägdikesmassor som uppstår vid rivning av den befintliga vägen kommer i möjligaste mån att återanvändas enligt rekommendationer i Vägverkets publi-kation 2007:101 Hantering av vägdikesmassor.

Konsekvenser av utbyggnadsalternativ

Utbyggnaden av ny väg 44 bedöms inte medföra några konsekvenser för omgiv-ningen vad gäller förorenad mark.

6 Markanvändning och naturresurser

6.1 Områdets geologi

Området för den nya väg 44 är en del av det öppna och storskaliga slättland-skapet i Skaraborg. De lätteroderade material slätten är uppbyggd av har medfört att bäckar och åar på flera ställen har bildat djupa raviner. Öredalsån och Filsbäcken har eroderat marken och bildat de två mest utmärkande ravin-bildningarna i området. Hela området sluttar svagt mot Vänern i norr. I väster är området flackt medan terrängen höjer sig i öster runt Skebyåsen. Åsen är inte tydlig utan visar sig som en svag höjdrygg. Terrängen i övrigt är i huvudsak flack utom i de raviner som åar och bäckar har bildat.

Jordlagren består generellt av ca en meter sand som överlagrar ett 10-20 meter lager av lera. Leran har låg hållfasthet och är sättningskänslig. Så kallad kvick-lera förekommer närmast Filsbäcken och Öredalsån. Öredalsån rinner i en meandrande ravinformation, där ravinens slänter på en del ställen är branta.

Öster om Öredalsån sträcker sig Skebyåsen som är en isälvsavlagring med sand, grus, sten och inslag av lera.

Figur 6.1 Stenig sandjord vid Skebyåsen

6.2 Ytvatten Nuläge

I det flacka landskapet går tre långa vattendelare i nord-sydlig riktning samt en kortare i öster som avgränsar detta avrinningsområde i öst-västlig riktning.

Området för ny väg 44 utgörs därmed av fyra större avrinningsområden med avrinning mot Vänern i norr för samtliga, se figur 6.2. I det västra avrinnings-området, nr 1, sker avrinningen mot vägdiken utefter väg 184 och mot Branta-bäcken väster om vägen. Avrinningsområde 2 avvattnas genom FilsBranta-bäcken.

Öredalsån avvattnar avrinningsområde 3. Till Öredalsån tillkommer även Märskabäckens och Djupedalsbäckens avrinningsområden som båda mynnar i ån sydost om ny väg 44. Det östra avrinningsområdet har två inre vattendelare som går längs åsarnas höjdryggar. Befintlig väg 44 går i skärning genom den ena vattendelaren Skebyåsen, som är en låg grusås sydost om Skebykärret. Av-rinning av ytvattnet från vägen sker genom vägdiken som mynnar i diken eller vattendrag söder och norr om åsen och Skebykärret.

Figur 6.2 Illustration av berörda avrinningsområden

Föreslagen ny väg 44/lokalväg

1

© Lantmäteriet, Geodatasamverkan

0 1 2 km

Förklaring

Yttre vattendelare/gräns för avrinningsområde Inre vattendelare/gräns för avrinningsområde Avrinningsområde med numrering

VATTENAVRINNING

X

Vattendrag och diken söder om åsen och kärret, avrinner till en anlagd våtmark- kvävefälla som ligger ca 100 meter väster om kärret. Vattendrag och diken norr om åsen och Skebykärret avrinner åt nordväst mot naturområden och uppod-lade markområden.

De två större vattendragen inom området, Öredalsån i öster och Filsbäcken i väster, slingrar sig båda genom landskapet. Den flacka terrängen medför att vattenhastigheten i vattendragen är låg. Detta tillsammans med skiftande fraktioner i sedimenten har resulterat i utbildade meanderformationer. Med-elvattenföringen i vattendragen är ca 240 l/s för Filsbäcken och för Öredalsån ca 550 l/s. För detaljerade uppgifter om flöden och beräknade flöden i berörda vattendrag se Väg 44, förbifart Lidköping, delen Lidköping-Källby PM Dagvatten.

Vattenrådet Vänerns sydöstra tillflöden bildades 2009 genom en omorganisa-tion av Lidan-Nossans vattenvårdsförbund. Vattenrådet har som främsta upp-gift att kontrollera och följa vattenkvaliteten i de fem viktigaste tillflödena till Vänern: Lidan, Nossan, Sjöråsån, Mariedalsån och Öredalsån. Genom kontinu-erlig kontroll efterstävar Vattenrådet att långsiktigt säkerställa en god kvalitet och miljö i vattendragen. Provtagningar utförs regelbundet vid en punkt där nuvarande väg 44 korsar Öredalsån. Enligt utförda provtagningar har Öredal-såns vatten hög alkalinitet och pH-värde (7,9 som årsmedel) vilket innebär att det inte finns någon risk för försurning i vattendraget.

Markavvattningsföretag

I området finns tre markavvattningsföretag som påverkas av den nya vägen:

Alebäcks, Heldes och Skattegårdens dikningsföretag. Alebäcks dikningsföretag har dikat ut (fördjupat) det befintliga vattendraget Alebäcken i västra delen av området. Övriga två markavvattningsföretag har grävda diken som avvattnar

Figur 6.3 Åkermark väster om Filsbäcken

omkringliggande åkermark. Ny väg 44 korsar dessa markavvattningsföretag samt ett flertal täckdikningsföretag med åkerdränering.

För Öredalsån finns flera tillstånd för uttag av vatten för bevattning av jord-bruksmark. Detta vattenuttag kan under nederbördsfattiga perioder leda till mycket lågt flöde i ån. Även Filsbäcken används för uttag av vatten för bevatt-ning av jordbruksmark.

Konsekvenser nollalternativ

Nollalternativet innebär inga fysiska intrång och därmed inga förändringar av ytvattenströmmarna i det berörda området.

Ingen särskild rening sker av vägdagvattnet i nollalternativet.

Påverkan och effekter av utbyggnadsalternativ

Utbyggnad av en ny väg i nytt läge medför att nya hårdgjorda ytor tillkommer där vägdagvatten bildas. Totalt kommer större ytor än tidigare att vara hård-gjorda inom det område som omfattas av ny och befintlig väg 44. Avrinningen går fortare på hårdgjorda ytor än på naturmark och flödena ökar därmed som en följd av detta.

Föroreningar orsakade av vägtrafiken uppkommer främst genom avgaser, läckage av olja, korrosion och erosion av vägbanor och däck. Dagvattnets föro-reningshalter varierar på kort och lång sikt beroende på nederbördssituationen, på avrinningsytan samt på tiden som förflutit sedan föregående regn. De högsta halterna uppkommer antingen i samband med snösmältningen eller efter det första kraftiga regnet efter en torr period, då toxiska effekter kan uppstå i käns-liga miljöer.

Huvuddelen av ny väg 44 kommer att förläggas genom flack jordbruksmark

Huvuddelen av ny väg 44 kommer att förläggas genom flack jordbruksmark

Related documents