• No results found

Tycker lärare att stavning är viktigt och i vilken utsträckning?

In document Alla skriver fel nån gång (Page 24-27)

4.6 Reliabilitet och validitet

5.1.1 Tycker lärare att stavning är viktigt och i vilken utsträckning?

Här presenteras resultatet om huruvida lärarna tycker att det är viktigt att eleverna kan stava korrekt och hur viktigt det är jämfört med andra aspekter av språkanvändning, som till exempel skrivglädje och ordförråd.

5.1.1.1 Elisabeth

På frågan om stavning är viktigt att jobba med svarade Elisabeth att hon tycker att det är viktigt att man som lärare jobbar med stavning. Hon menar att det är viktigt att kunna stava för att kunna göra sig förstådd.

Kunna stava är viktigt för att göra sig förstådd tycker jag, liksom kunna uttrycka sig så att andra förstår vad man skriver och så.

Hon påpekar även att eleverna tycker att stavningen är viktig för dem eftersom de kommer fram och frågar hur ord stavas. En annan del som Elisabeth tycker är viktig att framhäva för eleverna är skillnaden mellan tal- och skriftspråket. Hon ger inget exempel på något speciellt ord, men hon berättar att det enligt henne är viktigt att eleverna tidigt lär sig skillnaden mellan hur ord låter och hur ord stavas. När det kommer till hur viktigt stavningen är gentemot andra faktorer som till exempel textstruktur tycker Elisabeth att stavningen inte kommer i första hand. När de jobbar med vissa uppgifter ligger vikten på att tillverka en korrekt utformad text och då blir detta det viktigaste.

Det är skrivlusten man liksom vill komma åt.

Hon menar att om man är för petig kan detta dra ner elevens skrivlust och detta kan enligt henne förstöra deras text om man fokuserar för mycket på att rätta stavfel.

5.1.1.2 Eva

Enligt Eva är det viktigt att arbeta med elevernas stavningsförmåga och utvecklingen av den. Hon säger att hon märkt att eleverna tycker att det är viktigt och att de ofta frågar hur ord stavas. Det är enligt Eva viktigt att eleverna får jobba utifrån sin egen nivå, eftersom stavningsförmågan kan skilja sig mycket mellan eleverna. Det är enligt Eva, liksom Elisabeth, viktigt att utgå från varje elevs förmåga när det gället till exempel rättning så att elevens skrivglädje inte försvinner. Trots att stavningen är viktig, tycker även Eva att det är skrivglädjen som är viktigast och att elevernas texter kan förstöras om man är för petig.

Jo, men sen är det ju liksom att skapa en text som ska vara det viktigaste.

Blir du för petig då kan du ju liksom förstöra glädjen med att skriva istället va.

Hon uttrycker att eleverna har en gräns när det gäller att ta emot information och att det är informationen i och strukturen på texten som är det viktigaste.

De kan inte ta in, de kan ju inte ta in hur mycket som helst heller utan det är bättre att du fokuserar på…

Eva säger att trots att det är viktigt att eleverna kan stava korrekt så gör det inte så mycket att de ibland stavar fel och hon påpekar att även vuxna kan stava fel.

5.1.1.3 Hanna

När Hanna får frågan om hon tycker det är viktigt att jobba med stavning i årskurs 3 svarar hon att det är ganska viktigt, men att det som är viktigast är att hitta skrivglädjen och att eleverna får chans att skriva. Hon tycker även att en stor del av fokuset bör ligga på att eleverna ska kunna utforma texter där det finns en röd tråd. Hon berättar att det är bra att eleverna får skriva tillsammans så att de ser hur ord stavas och på så vis lär sig hur de själva ska stava orden. Hon beskriver att hon läser elevernas texter och ibland pekar ut vilka stavfel eleverna gjort, dock inte alltid, då detta kan ta bort skrivglädjen.

Utan där måste, tycker jag att man måste känna av, för det ska ju inte vara så att eleven går ner med, och att axlarna bara sjunker…

Hon säger att hon förväntar sig att eleverna i årskurs 3 ska klarar av att stava vissa ord korrekt och att om hon upptäcker att någon stavat ett sådant ord fel, så påpekar hon detta till eleven. Hon fortsätter och säger att det finns de elever som inte kommit lika långt i utvecklingen och att hon då bemöter dessa på samma nivå som en elev i årskurs 1 eller 2. Hanna tycker att det finns vissa ord som eleverna bör kunna stava i årskurs 3

men att arbetet med stavningen kan börja när eleverna fått till sin text först. Hon betonar att det är viktigt att stavningen inte blir något enskilt utan att det enligt henne bör sättas in i ett sammanhang.

Att vi, om vi skriver en text, att man då kan fråga vilket, a men då tar man upp då gott, hur ska det stavas, hur ska jag veta, ahh…

5.1.1.4 Lena

När det kommer till att eleverna kan stava, tycker Lena att det är viktigare att de kan skriva och att de kan sätta bokstäverna åt rätt håll. Hon påpekar dock att det finns vissa ord som hon tycker att eleverna ska kunna stava. Trots detta kan inte alla det. Vanliga ord som att och fick gav hon som exempel på ord som eleverna bör kunna stava. Hon listar några andra saker som enligt henne också är viktigare än stavning.

Jag tycker strukturen på text är viktigare, och innehållet. Och att man får punkt och stor bokstav.

Hon menar att det finns andra aspekter med skrivandet som är viktigare och att stav-ningen är en av flera delar, och då inte heller den viktigaste. Hon lägger dock ner tid på stavningslektioner där hon går igenom olika stavningsnormer, till exempel tj-ljudet.

Hon berättar också att när eleverna gick i årskurs 1 så fick de skriva på datorn och att hon då slog av rättstavningsprogrammet men att hon i årskurs 2 slog på det igen. Detta för att stavningen enligt henne inte i årskurs 1 låg i fokus utan det viktiga var att elever-na faktiskt skrev. I årskurs 3 fokuserar hon mer på stavningen och hon brukar ibland gå igenom i helklass om någon gjort ett stavfel så att alla får möjlighet att se hur ordet stavas.

5.1.1.5 Lisa

Lisas svarar ja på frågan om det är viktigt att eleverna kan stava. Hon lägger dock till att det gäller för vissa elever och att det för andra elever är viktigare att de får något skrivet alls. Enligt henne är det viktigt att de som inte har problem med att skriva en och en halv sida snabbt får texten rättad och att eventuella stavfel görs synliga för eleven.

Hennes förhoppning är att dessa elever ska kunna stava korrekt rätt igenom på hög-stadiet. Något hon lägger stor vikt på är att lära eleverna att inte särskriva.

Och det vet jag, det finns många människor som stör sig på det, så jag tänker, det är nånting, det har ju liksom inte, det är ju bara att lära sig liksom, man hör ju.

Hon berättar att hon är “fånigt noga” med detta, men förklarar att det gäller för vissa elever mer än för andra på grund av att de befinner sig på olika nivåer. Hon säger att elever med svenska som andraspråk har svårare med stavning och särskrivning än ele-ver med svenska som modersmål. Hon pekar på att vilken nivå eleven befinner sig på kan påverka hur mycket fokus hon lägger på att arbeta med elevens stavning.

Jag tänker det, att man måste lägga ribban olika.

Lisa berättar att vissa elever brukar fråga hur ord stavas och att detta visar på att eleverna tycker att stavning är viktigt och att de fortfarande har lust att skriva. Hon tar upp ett exempel på en elev som frågade hur ordet vildmarken stavas. Hon menar att om eleven inte har glädje för skrivande så använder man inte ord som vildmarken och man frågar inte heller hur ordet stavas då. Hon betonar att det är viktigt att eleverna har ett brett ordförråd också.

5.1.1.6 Sammanfattning av de fem lärarna

När det gäller huruvida de intervjuade lärarna tycker att det är viktigt för eleverna att kunna stava korrekt var de överens om att de tycker att eleverna i årskurs 3 bör kunna stava. Det skiljer sig dock något mellan i vilken utsträckning de tycker att stavning är viktigt. Elisabeth är den som lägger störst vikt på stavningens relevans, men hon påpekar, liksom de andra lärarna att stavningen inte är det viktigaste. De är överens om att textstruktur och innehåll är viktigare än stavning. Enligt både Eva och Hanna är innehållet viktigt när de jobbar med texter och Hanna betonar att texterna ska ha en röd tråd. Lena förklarar, liksom Hanna att hon förväntar sig att eleverna i årskurs 3 ska kunna stava vissa ord, men att stavningen inte för henne är det viktigaste. Lisa pratar om ordförråd och att det är viktigt att eleverna inte tappar skrivglädjen.

Att eleverna kan stava är sammanfattningsvis en del av de intervjuade lärarnas undervisning, och det framkommer att ren stavningsundervisning förekommer, men att det trots detta inte är stavningen i sig som är viktigast för lärarna. Det blir tydligt att de inte alltid rättar alla stavfel så att eleverna inte ska känna sig hämmade i sitt skrivande.

In document Alla skriver fel nån gång (Page 24-27)

Related documents