• No results found

I andra delen av november 2010 fick jag intervjua sex personer med lindrig intellektuell funktionsnedsättning som på sin Dagliga verksamhet varje dag har fysisk uppvärmning på morgonen för att orka med dagens arbete och som dessutom har en promenad under dagen. För någon månad sedan träffade de en dietist på denna verksamhet och informerades om att man mår bra av att äta rätt och röra på sig. Dietisten har med hjälp av tydliga bilder visat att hjärnan behöver bra mat. De fick konkreta förslag på vad som kan vara bra att äta till frukost, lunch, mellanmål, kvällsmål och kvällsfika. De fick höra vad som är nyttigt och onyttigt att äta. Även tallriksmodellen har förklarats för dem enligt Wadman (2007) med beskrivningar och bilder.

Informanterna var i ålder mellan 20 – 35. Det var tre män och tre kvinnor. Två kvinnor hade var sitt barn. Två personer var vanligtvis sysselsatta fyra dagar i veckan inom denna Dagliga verksamhet, tre personer tre dagar i veckan och en var där tillfälligt då jag besökte den. Informanterna har varit verksamma inom denna Dagliga verksamhet olika länge upp till 12 år.

När det gäller personers sätt att bo och leva fick jag veta att tre informanter bor på gruppboende enligt LSS 9§8 (SFS 1993:38), en tillsammans med sin familj, och har där eget rum. En bodde hos sin familj och hade en ledsagare enligt LSS 9§3 (SFS 1993:38). De unga mammorna var ensamstående föräldrar. Deras barn var i dagisåldern. Den ena mamman bodde tillsammans med sin egen familj som

hjälpte henne att ta hand om barnet. Den andra mamman bodde ensam med sitt barn och hade stödfamilj för det.

Tema: Vad är hälsa för något?

Informanterna sade olika saker när de skulle definiera hälsa.

En man hade svårt att förklara vad hälsa var för något, han visste inte heller vad man kan må bra av, men med hjälp av ledande frågor kunde han förklara vad man borde äta för att bli frisk och att motion och fritid var viktigt för att må bra. En annan man lade in i begreppet hälsa att bli frisk, äta mat, och ha fritid.

Den tredje manen sade att hälsa är att ta promenader, motionera, äta och hålla

vikten.

Kvinnor talade om att hälsa betyder bli frisk i allmänhet, må bra.

En kvinna talade att det finns ett samband mellan den fysiska och psykiska hälsan. Hon sade att ”den psykiska hälsan påverkar hur man är i kroppen”.

Tema: Levnadsvanor

 Matvanor

Samtliga informanter hade stor förståelse för att maten man äter har betydelse för hälsan. De visste att det var bra för hälsan att äta frukt och grönsaker, dricka vatten eller mineralvatten. Minde bra var att dricka läsk, speciellt Coca Cola, äta mycket godis och chips. Någon sade att det var bra att till frukost äta gröt och smörgås och att dricka mjölk. En man tyckte att vitamintabletter var bra för kroppen och för honom var det enklare att äta dem än riktig frukt.

 Motionera och träna

Informanterna angav att en aktiv levnadsstil var mera hälsosam än stillasittande. Samtliga motionerar och tränar regelbundet. Alla utom en hade träning på sitt veckoschema, några tränar en, andra två gånger i veckan. En man angav att han tränar fyra gånger i veckan och att han då spelar fotboll och bandy. Några informanter promenerar mycket varje dag, andra springer eller cyklar.

 Alkohol och tobak

Det fanns förståelse för att alkoholdrickande kan leda till ett missbruk. Alla talade om att omåttligt alkoholintag inte var bra för hälsan. De själva drack väldigt sällan och inte så mycket, kanske ett glas vin. De informanter som hade andra sjukdomar förstod att de inte kunde dricka alkohol på grund av dessa. Det fanns en man som talade om att man inte får köra bil när man har druckit alkohol.

När det gäller rökning så tyckte samtliga informanter att den var skadlig för kroppen, särskilt för hjärtat.

”Det är inte är bra att röka, man kan dö av det.” ( en man)

”Man får inte röka när man väntar barn. Om man gör det så kan barnet skadas.” (en kvinna)

 Hälsokontroll

Regelbundna hälsokontroller fanns med i tankesättet när jag frågade om det som var viktigt för hälsan. En man tyckte att det var mycket viktigt att kolla sin hälsa hos en läkare, något som han brukade göra. Att kolla tänderna ingick också i det som ansågs viktigt. Det tycktes även vara viktigt att hålla vikten. En man menade att det var bättre att vara smal än tjock.

 Personlig hygien

Den dagliga personliga hygienen bedömdes ha stor betydelse för hälsan. Två män påpekade att det är viktigt att tvätta sig och duscha varje dag, att använda deodorant och parfym, byta kläder och även byta sängkläder. Sedan ska man borsta tänderna på morgonen och på kvällen.

 Vila

Tre informanter har berättat hur nödvändiga sömn och vila var för hälsan, för att må bra och orka med dagens utmaningar. En man sade:

”När jag har vilat klart då är jag pigg igen, men inte annars.”

Med detta förstod jag att han menade att det finns någon biologisk klocka som talar om för honom när han har vilat klart. Om man inte lyssnar på denna klocka så blir man trött och orkar inte jobba eller göra andra saker.

Att ta semester från jobbet och att ha lediga dagar ansågs också vara viktigt för att kunna koppla av.

 Fritid

Samtliga informanter utryckte ett stort behov av meningsfull fritid i gemenskap med andra. En man sade:

”Jag vill gärna vara med andra på min fritid. Jag blir ledsen över att jag inte kan vara med i någon sportklubb.”

En kvinna tyckte att det var viktigt för henne att kunna göra något annat än att sitta hemma efter jobbet och tänka och deppa ner sig. Hennes största intresse var att läsa och det mådde hon bra av. Hon tyckte också om att shoppa och blev glad när hon kunde köpa det hon ville ha.

Någon annan mådde bra av att uppträda, sjunga, och spela trummor i ett band. Att spela in en skiva och vara med i en tidning upplevde informanten som en stärkande händelse. Personen kände sig duktig.

Tema: Fysisk hälsa

Informanterna resonerade inte så mycket kring den fysiska hälsan. En talade om att han hade epilepsi, en annan om de problem han hade med sitt knä och den tredje om huvudvärk. De informanter som har medicin för sina sjukdomar ansåg att det var viktigt att ta dessa mediciner för att kunna bli frisk.

Related documents