• No results found

Verksamhet 641 Grundskola/barnomsorg

Driftredovisning

Utfall – periodresultat

Här ska du kommentera periodresultatet (kolumn D i Excelfilen) samt kommentera förändringen av periodens resultat jämfört med föregående års motsvarande periodresultat (kolumn I).

Fokusera särskilt på vad som kan vara anledningen till skillnaden mellan åren. Tänk även på vilken påverkan de kan tänkas få på helårsutfallet (och ta med dessa tankar när du gör prognosen).

Intäkterna är 16 444 kkr lägre jämfört med samma period föregående år. Skillnaden beror på lägre intäkter 2020 för interkommunal ersättning, statsbidrag från skolverket, socialstyrelsen samt migrationsverket, men ersättning från staten för ökade sjuklönekostnader med 11 000 kkr påverkar avvikelsen positivt.

Lönekostnaderna är 3 896 kkr (0,3%) högre än samma period föregående år, vilket framförallt beror på löneökningar. Att kostnadsökningen inte är större beror på att kostnaderna för timanställda är lägre i år jämfört med förra året.

Lokalkostnaderna är 17 145 kkr (5,8%) högre jämfört med samma period föregående år.

Övriga kostnader är 592 kkr (0,1%) högre jämfört med samma period föregående år.

COVID 19

Det är svårt att uppskatta kostnaderna gällande covid 19. De merkostnader som förvaltningen har särredovisat i år och som ingår i ansökan om ersättning uppgår till 310 kkr. Kostnaderna rör lokaler, material och liknande. Under våren har det varit stor frånvaro bland barn och elever vilket innebär att insatser behöver göras för att ge stöd till dem framöver. Extra personal, specialpedagoger, elevhälsa är exempel på insatser utöver ordinarie planerad verksamhet som kommer att påverka kostnaderna. Sjukfrånvaron är fortsatt hög bland personalen vilket innebär fortsatt högre sjuklönekostnader, pressad arbetssituation och behov av vikarier.

Prognos – budgetavvikelse

Här kommenterar du den prognosticerade avvikelsen mot kommunfullmäktiges fastställda ram som beräknas uppstå vid årets slut (kolumn G).

Kommentarerna här ska vara en mer utförlig förklaring till den kortfattade punktlistan som finns längst ned i Excelfilen. Utgå från punktlistan och se till att texten och punktlistan är ”synkade”.

Om det prognosticeras en negativ avvikelse ska du även beskriva vilka åtgärder som vidtagits eller planeras att vidtas för att nå ekonomisk balans gentemot vid årets slut.

Prognostiserad avvikelse mot kommunfullmäktiges ram är + 14 000 kkr.

Verksamheterna har svårt att anpassa bemanning och kostnader efter budget, totalt -5 700 kkr.

En av anledningarna är behov av extra bemanning i samband med ny- och utbyggnation av

skolor samt evakueringar. Minskade statsbidrag för nyanlända och fritidshemssatsningen innebär att anpassningar behöver göras. Tidigare års effektivisering vad gäller vikariekostnader är

fortfarande en utmaning. Åtgärdsplaner har tagits fram av rektorerna för de verksamheter som redan 2019 redovisade ett underskott och har svårt med att komma i ekonomisk balans 2020.

Försiktighetsåtgärder kopplat till anställningar har beslutats om centralt på BUF som innebär att rektorerna i dagsläget inte kan tillsvidareanställa/förlänga anställningar för vissa grupper hösten 2020.

Statsbidraget för nyanlända kommer avvika mot budget, totalt – 3 000 kkr.

Antalet elever i behov av stöd ökar och vi ser en ökning av antalet individintegrerade elever som läser enligt grundsärskolans läroplan i grundskolan. Verksamheterna har även svårt att anpassa bemanningen efter budget, totalt -3 400 kkr.

Lokalkostnaderna visar ett överskott, totalt + 3 800 kkr.

Kapitalkostnaderna prognostiseras bli totalt +4 700 kkr.

I samband med det nya avtalet för skolskjuts uppskattades kostnaderna vara högre än vad som nu prognostiseras, totalt +1 500 kkr.

It och Telekostnader prognostiserar ett underskott pga fler digitala verktyg som ej fanns med i budget, totalt -1 400 kkr.

Statsbidragsintäkter inkl ersättning för sjuklön avviker mot budget med +17 500 kkr

Prognos – förändring mot föregående prognos

I Excelfilens kolumn J framgår hur budgetavvikelsen har förändrats i relation till föregående prognos.

Nu ska du kommentera vad förändringen består av samt vad den beror på. Om du har arbetat klart med Excelfilen kan du använda tabellen som finns längst ned i den. Där ska du redan ha angivit kommenterarna i punktform, och dessa kan nu vara till hjälp vid en mer ingående beskrivning.

Förändring sedan föregående prognos är +4 500 kkr och beror på ökad ersättning sjuklönekostnader och större överskott på lokaler.

Investeringsredovisning

Utfall – periodens nettoinvesteringar

Kommentera periodens investeringsnetto (kolumn D) samt kommentera förändringen av periodens investeringsnetto jämfört med föregående års motsvarande periods investeringsnetto (kolumn I).

Förändringen mellan åren är -4 692 kkr, vilket beror på fler nya förskolor och skolor att utrusta under 2020.

Prognos – budgetavvikelse

Kommentera den prognosticerade avvikelsen mot kommunfullmäktiges fastställda ram som väntas uppstå vid årets slut.

Prognostiserat överskott, +46 700 kkr, på grund av att nya enheter inte kommer hinna utrustas fullt ut under året samt att planerade förskole- och skolbyggnationer har flyttats fram till kommande år.

Prognos – förändring mot föregående prognos

Kommentera anledningen till förändringar i den prognosticerade budgetavvikelsen jämfört med föregående ekonomiska rapport. Skriv kortfattat vad som har tillkommit, försvunnit och

förändrats sedan föregående prognostillfälle.

Tjänsteskrivelse

Barn- och ungdomsförvaltningen 2020-10-22

BUN 2020/00351

Halmstads kommun, barn- och ungdomsförvaltningen, Box 155, 301 05 Halmstad

035-13 70 00 • direkt@halmstad.se • www.halmstad.se Sida 1(3)

Donationsfonder 2020

Barn- och ungdomsförvaltningens förslag till beslut

1. Barn- och ungdomsnämnden beslutar att godkänna framlagt förslag om utdelning av fondmedel.

2. De som blivit beviljade fondmedel ska återredovisa att pengarna har använts till sökt ändamål.

Sammanfattning av ärendet

Barn och ungdomsnämnden disponerar fondmedel för utdelning till barn och ungdomar inom Halmstads kommun.

Följande stiftelser har utdelningsbart belopp:

Gustav E Falcks stiftelse för värnlösa barn 8281 kr Sigrid Kanths minnesfond 56 656 kr

Walter Raquettes donationsfond 117 992 kr Samfond till förmån för Halmstad Grundskolor 19 952 kr

Samfond till förmån för barn och ungdomar 14 455kr

Totalt. 217 336 kr

I bilaga 1 redovisas inkomna ansökningar, 65 st samt förslag till utdelning.

Barn och ungdomsnämnden beslutar att godkänna framlagt förslag om utdelning av fondmedel.

Ärendets beredning

Ärendet har beretts av tjänsteperson på barn- och ungdomsförvaltningens avdelning för ekonomi.

Beskrivning av ärendet Bakgrund

Information om att fondmedel finns att söka har skett genom annonsering i Hallandsposten,

information på barn- och ungdomsförvaltningens hemsida, på kommunens hemsida bland nyheter och på kommunens intranät. Sammanlagt ska 217 336 kr delas ut från de fondmedel som barn och

ungdomsnämnden disponerar. Utdelningsbart belopp varierar år från år beroende på dess avkastning.

Ärende BUN 2020/00351

Beslutsinstans: Barn- och ungdomsnämnden Ärendets ursprung: Barn- och ungdomsförvaltningen

Tjänsteskrivelse

Barn- och ungdomsförvaltningen 2020-10-22

BUN 2020/00351

Halmstads kommun, barn- och ungdomsförvaltningen, Box 155, 301 05 Halmstad

035-13 70 00 • direkt@halmstad.se • www.halmstad.se Sida 2(3)

Ansökan ska ha inkommit till barn och ungdomsförvaltningen senast den 9 oktober 2020 på särskild blankett. Utdelning av pengarna sker under december-januari efter beslut i barn och ungdomsnämnden.

De donationsmedel som barn och ungdomsnämnden disponerar är:

Gustav E Falcks stiftelse för värnlösa barn 8281 kr

Utrustning och beklädnad av minderåriga barn. Främjande av barns och ungdoms, fritids och rekreationsverksamhet. Bidrag till utrustning av ungdomsgårdars eller ungdomsorganisationers klubblokaler, eller andra liknande behov.

Sigrid Kanths minnesfond 56 656 kr

Främjande av barns och ungdomars fritids- och rekreationsverksamhet samt utrustning och beklädnad av behövande minderåriga barn.

Walter Raquettes donationsfond 117 992 kr

Främjande av barns och ungdomars fritids- och rekreationsverksamhet samt utrustning och beklädnad av behövande minderåriga barn.

Samfond för Halmstads grundskolor 19 952 kr

Till stipendium för fortsatt utbildning, belöning eller uppmuntran åt elev som visat god kamratanda eller berömvärd flit, belöning till elev som ägnat arbete åt gymnastik, idrott, teater, musik eller annan kulturell verksamhet, hjälp åt elev för studieresa, studiebesök, skolresa, fritids- eller kulturell verksamhet eller annat för elevernas gemensamma ändamål samt förvärv av material eller andra saker.

Samfond till förmån för barn- och ungdom 14 445 kr

Främjande av barns och ungdomars fritids- och rekreationsverksamhet samt utrustning på ungdomsgårdar, bidrag till trevnad och förströelse på kommunens barnstugor.

Totalt 217 336 kr

Analys och förslag

Totalt har ansökningar inkommit med 898 590 kr i ansökta medel. Totalt finns 217 336 kr för utdelning. Efter genomgång av samtliga ansökningar föreslås utdelning enligt bilaga 1. Liksom förra årets utdelning föreslås att olika grupper inom barnomsorg och grundskolan, får medel för

studieresor/fritidsresor. Föreningar föreslås utdelning till resor och utrustning.

Principen som ligger till grund för förslaget till utdelning är att maximalt 10 % av utdelningsbara medel går till föreningar. Alla som sökt och uppfyller kriterierna tilldelas medel.

Resterande utdelningsbara medel går till förskolor, fritidshem, f-klass, särskoleklasser, grundskoleklasser och kulturskola som ansökt. Alla som sökt och uppfyller kriterierna tilldelas medel. Storleken på

utbetalningen avgörs av tjänsteman utifrån en rimlighetsbedömning. Klasser och grupper som har sökt medel för resa i förintelsens fotspår och/eller har internationella utbyten prioriteras.

I övrigt ska förskolor, fritidshem och f-klass prioriteras för att utdelningen ska vara i enlighet med stiftelsernas statuter.

Tjänsteskrivelse

Barn- och ungdomsförvaltningen 2020-10-22

BUN 2020/00351

Halmstads kommun, barn- och ungdomsförvaltningen, Box 155, 301 05 Halmstad

035-13 70 00 • direkt@halmstad.se • www.halmstad.se Sida 3(3)

Inga medel delas ut till familjer och privatpersoner.

De som blivit beviljade fondmedel ska återredovisa att pengarna har använts till sökt ändamål.

En sammanställning på utdelningen gruppvis:

Förskolor 37 500 kr För utflykt eller liknande Dagbarnvårdare 1 000 kr För utflykt

Skolbarnsomsorg, F-klass 34 500 kr För utflykt, studie/fritidsresa Skola åk 1-9 69 636 kr För studie/fritidsresa

Särskola 13 500 kr För utflykt, studie/fritidsresa Kulturskolan 42 000 kr För evenemang & studieresa

Föreningsverksamhet 21 000 kr För läger, fritidsresa, integrationsaktiviteter Summa: 217 336 kr

Konsekvenser av förslaget

Förslaget innebär inga konsekvenser för Halmstads kommun.

Ärendets beslutsgång

Barn- och ungdomsnämnden 2020-11-25.

Beslutsunderlag

1. Sammanställning över inkomna ansökningar med förslag till utdelning.

2. Redovisning av utdelningshistorik 2016 - 2020

Information om beslutet Berörda ansökande.

Barn- och ungdomsförvaltningen

Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef Eva Demle, avdelningschef för ekonomi Handläggare, Albulena Sadiku, Ekonom

Fondansökningar 2020/2021 217 336 att dela ut 2020 Grupper A-fsk, B-DBV, C-fth/f-klass, D-årsk 1-9, E-särskolan&sund, F- övrigt ex naturskolan, G-kulturskolan, H-föreningar

10 A Teaterkullens förskola 20

Söker bidrag för att göra ett studiebesök med hyrd buss på

Växtverket. 5 000 kr 5 000 kr 1 500 kr 1 500 kr 75 kr Walter Raquettes donationsfond 1 500 kr

18 C Furulundsskolan, fritids 280

Utflykt till Ängelholms hembygdspark för att stärka

gruppgemenskapen. 14 000 kr 14 000 kr 10 000 kr 10 000 kr 36 kr Sigrid Kanths minnesfond 10 000 kr

Fondansökningar 2020/2021 217 336 att dela ut 2020 Grupper A-fsk, B-DBV, C-fth/f-klass, D-årsk 1-9, E-särskolan&sund, F- övrigt ex naturskolan, G-kulturskolan, H-föreningar

39 D Vallåsskolan, åk 1-5 15

Lästräningsstunder med läshund. (kostnad för 10 träffar

samt reseersättning) 15 000 kr 15 000 kr - kr - kr - kr Ej till köpt tjänst

föräldraförening 10 Kulturskolans ensamble för de äldsta stråkeleverna planerar

utbytesresa med en musikskola. 35 000 kr 10 000 kr 4 500 kr 4 500 kr 450 kr Walter Raquettes donationsfond 4 500 kr

52 H Kvibille Ridklubb 75

Söker medel till vår ungdomsverksamhet för nytt material till

ridlektionerna. 15 000 kr 15 000 kr 3 000 kr 3 000 kr 40 kr Samfond till förmån för barn- och ungdom 3 000 kr 53 HA Föreningen Livsgnistan 9 Söker medel till aktiviteter. 50 000 kr 20 000 kr 3 000 kr 3 000 kr 333 kr Samfond till förmån för barn- och ungdom 3 000 kr

54 H Skipås Byalag 250

Söker bidrag till inköp av ny barngunga a till Skipås lekplats

där barnen har gemensamma aktiviteter. 3 800 kr 3 800 kr 3 000 kr 3 000 kr 12 kr Samfond till förmån för barn- och ungdom 3 000 kr

35 D Snöstorpsskolan, idrott 300 Utflykt till furulundsbadet

7 500 kr

19 500 kr 5 000 kr 5 000 kr

48 H Diabetesföreningen Halmstad

Laholm, Hylte 225 Söker bidrag till en del av kostnad för en aktivitet på

äventyrsbadet. 15 000 kr 7 500 kr 3 000 kr 3 000 kr 13 kr 3 000 kr

6 000 kr 6 000 kr

45 G Kulturskolan, Nova Cantica,

föräldraförening 43 Ansöker om bidrag till årets aktiviteter. Planerad konsert / musikal, konserter i ett annat europeiskt land.

20 kr 6 000 kr

453 kr 19 500 kr

230 000 kr 110 000 kr 19 500 kr

Stadskontoret

Related documents