• No results found

Uppdrag enligt regleringsbre

In document Livsmedelsverket (Page 58-60)

1

Livsmedelsverket och Fiskeriverket ska ut- arbeta underlag inför ett svenskt ställnings- tagande om dioxiner och dioxinlika PCB-er i fisk. En första redovisning av uppdraget ska lämnas till regeringen den 1 mars 2004. Upp- draget ska slutredovisas den 1 oktober 2004. Livsmedelsverket redovisade sin del av uppdra- get enligt regleringsbrev, se verkets skrivelse dnr 696/04 daterad 28 september 2004. En första delredovisning lämnades 5 mars, 2004 (samma dnr som ovan) och kommentarer till vissa frågeställningar senare framförda inom ramen för uppdraget redovisades den 27 augusti 2004 (samma dnr som ovan).

2

Livsmedelsverket ska senast den 15 mars 2004 redovisa till regeringen vilka åtgärder som vidtagits för att det system för avgiftssätt- ning för tamboskapsslakt som verket föreslagit i en skrivelse till regeringen den 14 november 2002 ska kunna tillämpas från 1 april 2004. Livsmedelsverket redovisade uppdraget enligt regleringsbrev, se verkets skrivelse dnr 751/04 samt författningsändring LIVSFS 2004:22.

3

Livsmedelsverket ska senast den 30 juni

och den 31 december 2004 redovisa till regeringen en sammanställning över de resultat som lämnats in till Livsmedelsverket från kom- munerna på provtagning för Salmonella i kött- beredningar och maskinurbenat kött. Samman- ställningen ska redovisa omfattningen av prov- tagningen, antalet positiva prover samt avsän- dande land och anläggningar för de partier som testats positivt. Livsmedelsverket ska även analysera innebörden av resultatet och föreslå åtgärder.

Livsmedelsverket redovisade uppdraget enligt regleringsbrev, se verkets skrivelse dnr 547/04.

4

Livsmedelsverket ska analysera möjligheten

till långsiktiga lösningar då det gäller livs- medelsdatabasen. Analysen ska inkludera fler- partslösningar som inbegriper både externa aktörer och livsmedelsmyndigheter i andra

nordiska länder. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 1 oktober 2004. Livsmedelsverket redovisade uppdraget enligt regleringsbrev, se verkets skrivelse dnr 2512/04.

5

Livsmedelsverket ska vidta åtgärder för att

stärka tillsyn och kontroll när det gäller märkning av livsmedel. En redovisning av gjor- da insatser ska göras till regeringen i samband med årsredovisningen.

Livsmedelsverket har under 2004 granskat märkningen på mjölk och mjölkprodukter. Kontrollen gjordes med avseende på allmänna märkningsföreskrifter samt specifika bestäm- melser för mjölk och mjölkprodukter. Vidare undersöktes om nyckelhålsmärkningen an- vänds rätt avseende fetthalt respektive berik- ning av vitamin A och D i fettreducerade pro- dukter. Totalt kontrollerades 342 förpackning- ar. De produktgrupper som ingick i undersök- ningen var konsumtionsmjölk, mjölkbaserad UHT-produkt (UHT=ultrahög temperaturbe- handling), färskost, smaksatt respektive natu- rell yoghurt och kulturmjölk samt grädde och matfetter. Produkterna var tillverkade vid sju anläggningar som Livsmedelsverket har till- synsansvar för. Undersökningen visade att mer än var tionde förpackning mjölkprodukter ha- de brister i märkningen. Det vanligaste felet är brister i QUID-märkning (mängddeklaration av ingredienser i livsmedel). Vilseledande märk- ning noterades också på flera förpackningar.

Verket har utfört drygt 70 inspektioner av äggpackerier. Under inspektionerna kontrolle- rades bland annat märkning av inkommande äggleveranser, märkning av utgående oklassifi- cerade ägg, obligatorisk och frivillig märkning av små och stora förpackningar, märkning av ägg till livsmedelsindustrin och stämpling av ägg av klass A och B.

Ett projekt för att kontrollera märkning av vikt och volym på ett antal varor har genom- förts i samarbete med SWEDAC. Kontrollen omfattade huvudsakligen produkter tillverkade på företag som Livsmedelsverket har tillsyn över. Sammanlagt kontrollerades 16 livsme-

57

Verksamhetens resultat 2004

delsföretag och 23 produkter. Resultatet är ännu inte färdigredovisat, men kommer att sammanställas i en rapport tillsammans med SWEDAC.

Livsmedelsverket har arrangerat en två- dagars märkningskurs för inspektörer vid de kommunala nämnderna på fem platser i landet. Den startade hösten 2003 och avslutades i mars 2004 med utbildning även av Livsmedels- verkets tillsynspersonal. Totalt utbildades när- mare 250 inspektörer. Genom att höja kompe- tensen hos inspektörer vad gäller märkning stärks den lokala tillsynen inom detta område.

Eftersom tillsynen bedrivs på både kommu- nal och central nivå, är det viktigt att bedöm- ningsgrunderna är så kvalitetssäkrade som möjligt.

I arbetet med införandet av allergimärk- ningsreglerna gjordes även en översyn av hela märkningsföreskriften. Syftet var att göra reg- lerna mer lättlästa, vilket i sin tur leder till att tillsynen underlättas.

Under hösten har revidering av Livsmedels- verkets vägledning till märkningsföreskrifterna påbörjats. Under kursen i märkning inkom många frågor och synpunkter på svårigheter och problem i märkningsbestämmelserna som tas i beaktande i arbetet med att revidera väg- ledningen. Vägledningen beräknas vara klar i mars 2005.

Ett antal kommuner har börjat använda handdatorer vid tillsynsbesök. Vid besöken gås checklistor för datorbaserade inspektioner ige- nom. I dessa ingår kontroll av märkning som ett moment. Förberedelser och besök tar korta- re tid, fler besök hinns med och följden blir att tillsynen blir mer likvärdig och mer effektiv.

6

Livsmedelsverket och Naturvårdsverket ska

i samverkan analysera respektive myndig- hets ansvar inom området beredskap vid svåra påfrestningar avseende vattenförsörjning. Myn- digheten ska lämna förslag på hur ansvarsför- delningen mellan de centrala myndigheterna kan utformas för att säkerställa beredskapen för hela dricksvattenkedjan inklusive vatten- täkt och avloppssystem. Vidare ska tillsynen över beredskapen på området belysas samt

Uppdrag enligt regleringsbrev

förslag lämnas på hur denna tillsyn ska orga- niseras. Analysen ska beakta relevant arbete inom EU. Samråd ska ske med Krisberedskaps- myndigheten. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 31 december 2004. Livsmedelsverket redovisade uppdraget enligt regleringsbrev, se verkets skrivelse dnr 2285/04.

7

Livsmedelsverket ska senast den 31 maj

2004 redovisa till regeringen hur regelver- ket kan ändras och vilka övriga åtgärder som behöver vidtas för att Sverige ska ha möjlighet att beskriva och presentera viner med geogra- fiska beteckningar. Sverige ska kunna delas in i ett eller flera områden för geografisk beteck- ning på vin samt vilka krav som ska gälla för bordsviner med geografisk beteckning respek- tive kvalitetsviner från specificerade områden. Livsmedelsverket redovisade uppdraget enligt regleringsbrev, se verkets skrivelse dnr 1188/04.

8

Livsmedelsverket ska bedöma och förbere-

da de nationella anpassningar och eventu- ella undantag som behöver göras från det nya hygienregelverket för att utvecklingen av mobil slakt, småskalig slakt och småskalig livsmedels- förädling ska underlättas. Uppdraget ska redo- visas till regeringen senast 31 december 2004. Livsmedelsverket redovisade uppdraget enligt regleringsbrev, se verkets skrivelse dnr 3130/04.

9

Livsmedelsverket ska redovisa utgiftsprog-

noser för åren 2004 t o m 2007 för samt- liga anslag som myndigheten disponerar den 20 januari, 8 mars, 5 maj, 9 augusti och den 1 november 2004. Prognoserna ska lämnas i systemet Hermes och kommenteras både i för- hållande till föregående prognostillfälle samt i förhållande till budgeten. Om möjligt ska prog- noserna också månadsfördelas för innevarande år så att jämförelse kan göras med faktiskt ut- fall.

Livsmedelsverket redovisade uppdraget enligt regleringsbrev, se verkets skrivelse dnr 249/04.

58 Verksamhetens resultat 2004

Resultatredovisning

Alla resultat är kvalitetssäkrade genom att de är dokumenterade och spårbara. Arbetet följer en intern instruktion. Internrevision har före- gått den externa revision som Riksrevisionen genomför.

In document Livsmedelsverket (Page 58-60)

Related documents