• No results found

21 (38)

RAPPORT 2 0 1 2 - 0 8 - 1 7

NYA HASTIGHETSGRÄNSER - PLOTTRIGHETSANALYSER

ra04s 2011-02-17

Uppdrag 2211055; CFJN p:\2211\2211055\000\10_arbetsmaterial \plottrighet\rapport.docx

3.2 Upplevd plottrighet landsbygd

3.2.1 Trafiksäkerhetsenkäten

De resultat som belyser plottrighet i enkäten är framförallt kopplade till frågan om trafikanterna anser att: ”Hastighetsgränserna på vägen skiftar så ofta att det har blivit svårare att hålla reda på vilken som gäller”. Generellt instämmer cirka 70 % av respondenterna och ett tydligt samband existerar mellan ett ökande medhåll vid ökad ålder på respondenterna.

Flera av frågorna i enkäten behandlade hastighetsgränser och även om kopplingen till plottrighet inte är särskilt tydlig, visar de på viktig kunskap om är de ändå värda att nämna då allmänhetens har olika uppfattningar om vad som egentligen åsyftas med

”plottrighet”.

 Vid jämförelse av de olika hastighetsgränssystemen anser 44 % att det nya med 10km/h skillnad är bättre än det gamla. Här kan tydliga geografiska skillnader ses då endast cirka 30 % av männen i region ”Mitt” gentemot 50 % av männen i region ”Stockholm” anser att det nya hastighetsgränssystemet med 10 km/h skillnad är bättre än det tidigare systemet med 20 km/h.

 60 % anser att det är viktigare att följa trafikrytmen än hastighetsgränserna.

Framförallt män tycker att detta är viktigare. Sett till tidigare undersökningar med samma fråga går det ej att påvisa något samband med införandet av de nya hastighetsgränserna.

22 (38)

Uppdrag 2211055; CFJN p:\2211\2211055\000\10_arbetsmaterial \plottrighet\rapport.docx

 Kvinnor anser i betydligt större utsträckning än män att det är rimligt att sänka hastighetsgränser till förmån för trafiksäkerheten. I genomsnitt är det 60 % av respondenterna som anser det vara rimligt. Cirka 45 % av männen i ålders-kategorin 25-54 år accepterar denna prioritering. Anmärkningsvärt är att andelen som instämmer med påståendet har ökat med närmre 20 % under de senaste 8 åren.

 För påståendet ”Alla bilar borde ha ett tekniskt hjälpmedel så att föraren lättare kan hålla hastighetsgränserna” instämmer cirka 57 % av respondenterna.

Andelen är 10-20 %, beroende på region, högre för kvinnor än för män. Män i åldern 20-24 är de som instämmer minst medan kvinnor i åldersgrupperna 15-17 och 75-84 har högst andel instämmande.

3.2.2 Trafikverkets webbpanel

Utifrån Trafikverkets webbpanel fås följande resultat med koppling till upplevd plottrighet.

 Majoriteten (80 %) har lagt märke till att hastighetsgränserna har ändrats.

 Ungefär en av tre använder något typ av system för att hålla hastigheten.

 Inställningen till de nya hastighetsgränserna med 10 km/ h intervall är väldigt blandad. Inställningen till de nya gränserna är dock åt det negativa hållet. Man anser bland annat att:

o Hastighetsgränserna skiftar så ofta att det blivit svårare att hålla reda på vilken som gäller

o De gamla gränserna där det skiljde 20 km/ h mellan varje hastighetsgräns var bättre

o Män är mer negativa än kvinnor

 De nya hastighetsgränserna anses av drygt hälften bidra till säkrare vägar och i viss mån även till en förbättrad miljö.

 De nya gränserna har lett till en något ökad andel som säger sig köra fortare än gällande hastighetsgräns jämfört med innan införandet.

 På frågan vilka hastighetsgränser man vill ta bort väljer 210 personer att 80 km/ h skall tas bort i första, andra eller tredje hand. Därefter väljer man att ta bort 60 km/ h och 40 km/ h.

 Främsta skälet till att man vill ta bort är att det är svårt att hålla reda på de olika gränserna och att man upplever att vägarna är anpassade till en annan

hastighetsgräns.

23 (38)

RAPPORT 2 0 1 2 - 0 8 - 1 7

NYA HASTIGHETSGRÄNSER - PLOTTRIGHETSANALYSER

ra04s 2011-02-17

Uppdrag 2211055; CFJN p:\2211\2211055\000\10_arbetsmaterial \plottrighet\rapport.docx

3.2.3 Vägkantsintervjuer

Resultaten visar att det vanligaste svaret bland de tillfrågade vid platser med höjning är att de anser att den nya hastighetsgränsen på respektive sträcka är den bästa (61 % resp. 70 %). På de platser där hastighetsgränsen sänkts är det vid två av platserna mer än 50 % som anser den nya hastigheten vara den bästa. Vid de övriga två är det 43 % respektive 45% som anser att den nya hastighetsgränsen är den bästa. Detta tyder på att bilisterna, trots kort tid sedan genomförandet, till stor del accepterar de hastighetsgränser som införts. Detta innebär dock inte att alla följer den nya hastighetsgränsen.

De flesta tror att sänkt hastighetsgräns innebär bättre säkerhet, men det är positivt nog inte lika tydligt att detta också skulle innebära en minskad framkomlighet enligt bilisterna.

Höjd hastighetsgräns tror de flesta innebär bättre framkomlighet. Många tror inte att konsekvenserna på säkerheten blir så stora, utan att denna blir ungefär som tidigare.

Denna brist på förståelse för förhållandet mellan hastighet och säkerhet kan troligen påverka acceptansen av sänkta hastighetsgränser.

Mest positiva till förändringarna är de bilister som kör på sträckor där det har blivit en hastighetshöjning. På dessa sträckor är det också fler som säger sig ha anpassat sin hastighet till den nya gränsen.

På det stora hela är det ungefär hälften som tror att efterlevnaden av de nya

hastighetsgränserna blir ungefär som tidigare. Bilister som intervjuats på platser där gränserna har höjts svarar i större utsträckning att efterlevnaden kommer att bli bättre jämfört med de svar som bilister ger vid sträckor där gränserna har sänkts. Studien var inte genomförd i syfte att fånga åsikter kring plottrighet, men det är sannolikt så att resultaten har en bäring på acceptansen av plottrigheten och det är då sannolikt så att det är mindre känsligt om plottrigheten innebär en höjning av gränserna jämfört med om det innebär en sänkning av hastigheten som trafikanten får köra över en sträcka.

24 (38)

RAPPORT 2 0 1 2 - 0 8 - 1 7

NYA HASTIGHETSGRÄNSER - PLOTTRIGHETSANALYSER

ra04s 2011-02-17

Uppdrag 2211055; CFJN p:\2211\2211055\000\10_arbetsmaterial \plottrighet\rapport.docx

Related documents