• No results found

4. Metod

5.7 Upplevelser av arbetssättet, Entreprenöriellt Lärande

Under mina intervjuer har jag ställt frågor om skillnader på hur eleverna arbetar idag och hur de har arbetat tidigare under sin skolgång, för att få fram hur eleverna upplever att arbeta med EL. På frågan hur de har arbetat tidigare i skolan fick jag följande svar av elev G?:

Ja, vi fick läxor som vanligt öööömm det var tråkigt eemm vad var det mer eem det var intensivt där också, du jobba mycket, timme efter timme kom det lektioner efter lektioner. Men detta känns bättre nu, för du har mycket mer tid till just detta ämnet hela dagen ungefär. Det känns mycket bättre, du har mer tid att tänka och fundera och mer sådana här planer och fantasier, så det känns bättre med EL. Mycket bättre.

Elev B har följande upplevelser av sin tidigare skolgång, här synliggörs koncentrationen den förra skolan hade på proven, vilka sidor som skulle hinnas med och stressen att inte hinna. Den ytliga kunskap, som eleven bara läste in till provet för att sedan glömma bort. Eleven ser inte nyttan av kunskapen, utan eleven ska bara visa pedagogen att hon/han har kunskapen just vid provtillfället:

Då var det, man fick ett schema och då hade man kanske SO, SV, idrott, eng och slöjd på en dag och då hade man det så varje dag hela veckan, måndag, tisdag, onsdag, torsdag och fredag och sen hade man kanske tre veckor på sig fram till man skulle ha prov och så var det att man gjorde uppgifter och då fick man en hel stencil. Tex s.100-103 ska du läsa då och göra uppgift 1-4 osv och då skulle man läsa alla dom här sidorna och det blev jätte många sidor till slut och då hade man kanske tre veckor på sig och det blev stressigt och man hant inte med och sen skulle man ha prov, så man övade jätte mycket till provet. Sen gjorde man provet och så klarade man inte det, så fick man göra om provet och sen när man klarat det fick man precis godkänt, sen hade man glömt bort det och sen var det bara att börja om på nytt med en ny stencil. Så det var ju inte att vi gjorde arbete om själva saken som vi gör här. Det är bättre att göra ett arbete och fördjupa sig i det än att bara sitta och jobba och sedan prov, jobba och sedan prov. Det var så vi jobbade innan och sen hade också redovisningar och sånt ju, men det var ju bara i svenska och i engelska, men där var det också mycket läsa svara på frågor, prov, det var bara det hela tiden och det var så dom sa att det kommer vara på gymnasiet. Och det stämde ju inte, det är mycket bättre här. Man känner sig mer lugn här, man känner sig inte stressad här. Det är skönt och man klarar det ändå jättebra, bättre mot vad man gjorde förr.

Elev B känner sig lugnare nu och hennes/hans självkänsla och självförtroende har stärkts då eleven upplever att han/hon klarar skolan bättre nu än förr.

Elev D gör en jämförelse mellan då och nu: Det var jobbigare, man fick räkna tiden för att

den skulle gå snabbare och så för vi hade typ lektion efter lektion typ så hela tiden inne. Nu är det mer flyt så, lite inne lite ute, här och där och det är skönt.

Beskrivningen av sin tidigare skolgång var nästintill enhetlig, det var elev E som skulle vilja pröva en vecka och se hur det hade känts att ha ett schema igen, resten av eleverna hade många gemensamma upplevelser från sin förra skolgång som en massa upprepningar, lektion efter lektion, att det såg alltid likadant ut måndag till fredag och man upplevde skolan både stressigt och tråkigt.

Hur upplever då eleverna att arbeta med EL? Det entreprenöriella arbetssättet beskriver eleverna som mer ansvarstagande och mer motiverande än sin tidigare skolgång. Elev H upplevelser av EL är: Man lär sig mer ansvar och det är bra att lära sig inför framtiden.

Innan hade man en lärare som tog ansvar för en, typ, så det här är ju bra.

Det elev E säger, visar att hans/hennes motivation har ökat: Ja, man känner ju att man vill

mer än vad man ville innan, då var det att man måste göra detta nu måste man inte göra det och sen är ju skolan frivillig nu också, så…

Det som eleverna också ser som positivt är att de arbetar utifrån sig själv och de behöver inte arbeta med samma saker fastän det är samma kursmål som de utgår från. Eleverna känner sig mer inspirerade och motiverade än tidigare, vilket har påverkat deras studier på ett positivt sätt. Eleverna ser det också som positivt att man kan och får använda sig av samhället utanför skolan och där elev A säger:

Man får ju mer kontakt med omgivningen på detta sätt att arbeta. När man jobbade där innan så satt man bara där på sin bänk och skrev och skrev och skrev. Nu går du ju runt och pratar med folk och man kan hjälp av varandra och sånt, det fick man inte då skulle man göra allting själv. Så man får ju bättre kontakt med omgivningen och då mår man ju bättre själv också då, kunna göra som man själv tycker och det tycker jag är bra.

Elev C känner att man utvecklas genom detta sätt att arbeta och beskriver det så här:

Ja, jag känner för var dag att jag utvecklas till en viss del. Man känner sig duktigare när man sitter och letar efter fakta och man vet vilka sidor som man ska gå in på och så också och vad man ska söka på. Jag brukar gå in på skolverket och kolla vilka mål det är man ska nå och så.

Elevernas upplevelse av att arbeta med EL speglar en stärkt självkänsla/självförtroende och att de är mer motiverade, ansvarstagande och de ser nyttan av sina nya kunskaper.

Related documents