• No results found

5 Resultat

5.2 Förutsättningar för införandet av Combine

5.2.3 Utbildning och förberedelser

Efter att ha blivit tillfrågade hur utbildningstillfällen har sett ut inför implementeringen av Combine, går socialsekreterarna med särskilt uppdrag djupare in på området. Flera av intervjupersonerna berättar att de haft en gemensam utbildning inför uppstarten av implementeringen av Combine. Gemensamt är dock att många har svårt att minnas

utbildningens utformning samt dess tidsomfattning då den ägde rum inför implementeringens första försök. En intervjuperson förklarar att utbildningen från början var tänkt att pågå under två dagar, men att det lades till ytterligare en heldag då de närvarande socialsekreterarna med särskilt uppdrag påpekat behov av mer information. Flera av intervjupersonerna beskriver att utbildningen upplevdes som bristande och ytlig. En socialsekreterare med särskilt uppdrag förklarar att det väckte en frustration och oro då det vardagliga arbetet ofta kräver snabba handläggningar och berör mycket akuta ärenden. Hen förklarar att ha ett svårbegripligt

verksamhetssystem i en redan pressad arbetssituation, eller vid akuta ärenden, kan medföra en stor stress för handläggaren. En annan socialsekreterare med särskilt uppdrag är samstämmig om att utbildningen gav information på en generell nivå, men menar att det varit förståeligt att Pulsen Combine inte kunnat gå djupare in på delar som berör handläggning eller hur socialt arbete struktureras lokalt, på grund av deras olika professioner.

Under intervjuer framkommer det att det inte är några ytterligare utbildningar inbokade. En intervjuperson berättar att hen framfört en önskan om mer utbildning, men att hen inte vet om det kommer ske eller om de får klara sig utan. En annan intervjuperson styrker misstanken och berättar att ingen mer utbildning är inbokad i dagsläget. Hen berättar att socialsekreterare med särskilt uppdrag istället träffas på eget initiativ. På så sätt diskuterar de tillsammans oklarheter och lär varandra genom processens gång. Detta är något som även intervjupersonens chef uttryckt varit ett bra sätt för de delaktiga att lära sig systemet på, förklarar intervjupersonen. Utöver de egna sammankomsterna i smågrupper, har de involverade i projektet haft sammankomster då även chefer deltar liksom regelbundna möten med projektgruppen. Under möten med projektgruppen presenteras tillkomna delar i systemet och möjliggör för socialsekreterarna med särskilt uppdrag att framföra sina tankar och åsikter. En av de medverkande socialsekreterarna menar dock att det känns svårt att ta sig till informationen, då hen ännu inte jobbar i systemet eller vet hur den nya versionen kommer se ut i helhet.

Vidare framkommer det att en del av rollen som socialsekreterare med särskilt uppdrag är att utbilda sina kollegor i systemet. En intervjuperson belyser att av den anledningen är det av avgörande betydelse att de som är involverade i implementeringen får informationsrik och tillräcklig utbildning, för att i sin tur kunna lära ut detsamma till sina kollegor och i vissa fall även chefer. En annan socialsekreterare med särskilt uppdrag belyser att det föreligger en skiljaktighet i hur lätt eller svårt det kan antas bli att i nästa steg bära ansvaret att lära ut till kollegor. Hen menar att vissa redan kan mycket och lär sig snabbt, medan andra kommer behöva betydligt mer tid och stöttning. Likaså menar en annan av intervjupersonerna att alla yrkesverksamma inom socialförvaltningen inte är lika vana vid teknikens snabba utveckling, och därmed kan ha svårare att sätta sig in i ett helt nytt verksamhetssystem.

En intervjuperson som varit inne i systemet en längre tid berättar att utbildningen de erhöll inte var något som hen behövde. Hen menar att på grund av att de redan fått tillgång till en testversion av systemet hade hen redan hunnit klicka igenom och lära sig systemet själv. Efter de hade klickat igenom systemet och lärt sig det på egen hand var det deras tur att utbilda sina kollegor. Även denna intervjuperson påpekar att hens kollegor var olika mottagliga för att lära sig ett nytt verksamhetssystem. Hen förklarar att medan vissa var nära pensionsåldern, var vissa “jättemed i tekniken”. Hinder som uppstår med att lära kollegorna skildrar en

verksamhetssystem. Hen berättar att de inte fått några förberedelser eller hjälp med den pedagogiska biten och påpekar att “det fick man göra bästa man kunde”.

Projektledarna menar att beroende på vilken roll socialsekreterarna med särskilt uppdrag har haft i införandet har de fått olika utbildning. En projektledare berättar att det har genomförts tillämpningsworkshops där de har arbetat med tillämpningen av systemet. Det har varit ett gemensamt processande om hur de nya arbetsprocesserna är uppbyggda. Hen fortsätter att berätta att de involverade socialsekreterarna har fått en utbildning med guider och muntliga instruktioner inför implementeringen. En annan projektledare beskriver att socialsekreterarna fått utbildning från företaget som äger Combine, i hur de ska använda systemet. Utbildningarna har varit generella och visat hur arbetet fortgår i verksamhetssystemet. Hen berättar vidare att socialsekreterarna med särskilda uppdrag ska i sin tur utbilda kollegor vilket kan bli en utmaning i vissa fall:

Det är ju där man möjligtvis kan se en liten utmaning då, att dom som utbildar slutpersonalen, visst dom har fått lära sig systemet, dom har fått hjälp att ta fram utbildningsmaterial sen kan dem utbilda personalen. Och det är ju en liten utmaning, det kan ju skilja sig på om du är duktig pedagog eller inte duktig pedagog.

Precis som en socialsekreterare med särskilt uppdrag påpekat beskriver även projektledaren att det är en utmaning med pedagogiken i införandet. Hen menar att de har sett en framgångsfaktor i att medarbetarna har fått sitta och “verkligen köra systemet och gå igenom systemet” med respektive socialsekreterare med särskilt uppdrag.

Related documents